Anja Reutter auttaa avun tarpeessa olevia marsuja. Tässä artikkelissa hän vastaa useimmiten kysyttyihin kysymyksiin marsuista.
Yleistietoa marsuista
Mistä marsu on kotoisin?
Marsut ovat kotoisin Andeilta Etelä-Amerikasta ja niitä pidetään kotieläiminä. Siellä marsuja käytetään ravintona, kuten meillä esimerkiksi kaneja.
Mitä marsurotuja on olemassa ja miten ne eroavat toisistaan? Onko ero vain ulkonäössä vai myös käyttäytymisessä?
Lyhytkarvaisiin marsuihin kuuluvat sileäkarvaiset, rosette, amerikan crest, englannin crest, rex ja teddy. Pitkäkarvaisiin marsuihin puolestaan kuuluvat sheltie, coronet, angora, peruaani, texel, merino, alpakka ja mohair. Kaikki nämä rodut on olemassa myös satiinimarsuina sekä monissa eri väreissä.
Jotkin kasvattajat sanovat, että erirotuisilla marsuilla joitakin erilaisia maneereja on huomattavissa, mutta huomattavia eroja ei ole tunnistettu. Marsun käytös riippuu huomattavasti sen elinympäristöstä sekä marsun pidosta.
Kuinka vanhaksi marsu elää?
Hyvässä hoidossa marsu voi elää jopa 6-8 vuotiaaksi, mutta on olemassa tarinoita myös vanhemmista marsuista. Huomattavasti vanhemmaksi elävät marsut ovat kuitenkin harvinaisia.
Marsun hankinta
Mistä on parasta hankkia marsu ja mistä tiedän, että marsu on terve?
Marsu kannattaa hankkia kasvattajalta. Kasvattajan kanssa keskustellessa ei ole tarvetta olla häikäilemätön vaan on parempi esittää suoria kysymyksiä. Jokainen vastuullinen kasvattaja vastaa kysymyksiin mielellään ja esittelee marsujensa häkit ja olotilat. Marsujen häkkien tulisi olla puhtaita ja valoisia, eikä niiden tulisi olla liian ahtaita. Sopivia kasvattajia löytää usein lehdistä tai marsuliittojen nettisivuilta.
Terveellä marsulla on kiiltävä turkki ja kiiltävät silmät. Sen silmien ei tulisi liimautua toisiinsa eikä marsun tulisi vaikuttaa riutuneelta. Sillä ei tulisi olla kaljuja tai hilseileviä kohtia.
Mistä erotan marsun sukupuolen?
Kokemattomalle silmälle voi olla vaikeaa erottaa marsun sukupuoli. Parhaiten uroksen ja naaraans erottaa toisistaan, kun molemmat ovat vierekkäin vertailtavana. Ota marsu varovasti käsiisi, jotta näet sen vatsaan. Kädellä voit hieman liikuttaa ihoa vasemmalle ja oikealle sukupuolielinten kohdalta. Mikäli se muistuttaa kirjainta Y, on kyseessä naaras, mikäli se muistuttaa kirjainta I, on kyseessä uros.
Marsun pito
Miten suuri kahden marsun häkin pitää olla?
Kaksi marsua tarvitsevat vähintään 100 cm x 60 cm kokoisen häkin. Marsut viettävät suurimman osan ajastaan häkissä, jonka vuoksi niillä tulisi olla siellä riittävästi tilaa liikkua.
Mitä tarvikkeita marsu tarvitsee häkissään?
Häkissä tulisi vähintään olla pieni mökki, vankka ruokakippo sekä vesipullo. Lisäksi jokaista marsua kohden tulisi olla ainakin yksi heinäteline. Heinätelineen hankinnassa tulee kiinnittää huomiota siihen, että kaltereiden välit ovat riittävän kapeat, jotta marsu ei saa laitettua päätänsä niiden väliin. Heinätelineen tulisi olla myös riittävän korkea, jotta marsu ei pääse hyppäämään sinne ja käyttämään sitä petipaikkana. Siitä voi aiheutua marsulle vakavia loukkaantumisia.
Miten rakennan marsulle kivan leikkipaikan?
Vain mielikuvitus on rajana. Mökit, majat, tunnelit ja sillat ovat hyviä vaihtoehtoja. Marsulle lisäjännitystä leikkeihin tuo piilotetut herkulliset yllätykset, kuten kurkunsiivut, persilja tai paprikan palat.
Voiko marsu elää myös ulkona?
Periaatteessa marsua voi pitää myös ulkohäkissä. Marsun pitää saada ensin kuitenkin tottua kesän tuloon, jotta ne voivat vaihtaa talviturkkinsa kevyempään turkkiin. Häkin tulee olla riittävän eristetty ja häkki pitää olla täysin suljettava kylmän ilman tullessa, esimerkiksi muovilasilla. Talvella ulkohäkissä tulisi olla riittävästi kuiviketta ja heinää, jotta marsu pääsee kaivautumaan ja lämmittelemään. Talvella marsun juomavettä tulee pitää silmällä, sillä se jäätyy nopeasti.
Mitä pitää ottaa huomioon ulkohäkin hankinnassa?
Ulkohäkissä tulisi ehdottomasti olla riittävästi varjoa. Häkin tulisi suojata marsuja myös koirilta ja kissoilta. Älä jätä marsuja ulkohäkkiin, kun maa on vielä kylmä tai ruoho märkää. Aluksi ulkona ei tulisi olla liian kauan, jotta marsu voi rauhassa tottua luonnon ruohoon. Parasta on ruokkia marsua heinällä jo silloin, kun se on sisähäkissä.
Miten marsu nostetaan?
Marsua tulisi nostaa kahdella kädellä niin, että sitä nostaa sen vatsasta. Marsun voi nostaa vaikka syliin, mutta pitää olla tarkkana, että sitä ei pudota. Marsu näyttää vankalta ja tanakalta, mutta sillä on erittäin hauraat jalat ja luut. Jo sohvalta putoaminen voi aiheuttaa marsulle vakavia loukkaantumisia.
Miten kaksi marsua tottuvat toisiinsa?
Parasta on tutustuttaa marsut toisiinsa jo nuorena, sillä vanhempien marsujen kohdalla se on vaikeampaa. Jotta kaikki marsut tuoksuisivat samalta, kannattaa niihin hellästi hieroa fenkolia. Jos omistaa toisen häkin, voi toisen marsun laittaa toiseen häkkiin aivan toisen häkin viereen, jotta marsut voivat rauhassa tottua toisiinsa.
Uusi marsu kannattaa päästää tutustumaan häkkiin aina ensimmäisenä ja laittaa vanha marsu uuden marsun seuraan vasta vähän ajan kuluttua. Näin vanhalla marsulla ei ole kotikenttäetua.
Marsun ravinto
Mitä marsun tulisi syödä päivittäin ja mikä on sille vaarallista?
Marsun tulisi syödä päivittäin kuivaruokaa, heinää ja vettä, sekä lisäksi tuoreita hedelmiä tai vihanneksia. Marsuille ei tulisi antaa kääpiökanien kuivaruokaa. Marsu on riippuvainen C-vitamiinista aivan kuten ihminenkin, eikä se kykene itse tuottamaan sitä.
Mitä marsulle ei tulisi syöttää?
Ei missään nimessä papuja (myrkyllisiä), kaalia (turvottaa), suoja-aineilla käsiteltyjä hedelmiä ja vihanneksia, eikä myöskään ruoantähteitä, sillä marsu ei ole jäteastia.
Hoito ja terveys
Kynnet ovat aina pitkät, miten niitä tulisi hoitaa?
Koska marsut eivät kykene kuluttamaan kasvavia kynsiään riittävästi, pitää niitä leikata säännöllisesti. Sen voi tehdä itse tai marsun voi viedä eläinlääkärille. Kynsien leikkaamiseen tarvitset kynsisakset, joilla kynnet katkaistaan noin 3-5mm ennen kynsihermoa. Valkoisista kynsistä kynsihermon erottaa helposti, kun sitä katsoo valoa vasten. Tummista kynsistä leikataan aina vain kynnen kärjet, jottei vahingossakaan leikkaa kynsihermoon.
Hoidetaanko marsun turkkia kuten koiran turkkia?
Turkki tulisi säännöllisesti tarkastaa tuholaisten varalta. Etenkin pitkäkarvaiset marsut tarvitsevat säännöllistä turkin hoitoa. Pehmeällä vauvanharjalla voi harjata varovasti. Kiharakarvaisen marsun turkkia tulisi selvittää käsin, jotta takkujen selvittämisestä ei aiheudu marsulle kipuja.
Mitä voi tehdä marsun ripulille?
Marsuilla on erittäin herkkä ruoansulatus, minkä vuoksi ripulin (etenkin voimakkaasti haisevan) tapauksessa tulisi käydä eläinlääkärillä. Paha ripuli voi aiheuttaa marsun suolistossa täyden toimimattomuuden.
Marsun tassu on loukkaantunut (kynsi lohjennut), mitä tehdä?
Sido tassu ohkaisesti pienellä harsolla, jotta haava pysyy puhtaana. Useimmiten haava parantuu hyvin itsestään.
Marsun hampaat vaikuttavat pitkiltä, mitä voin tehdä?
Joillakin marsuilla hampaat kasvavat liian pitkiksi eikä niitä tule kulutettua riittävästi. Tähän ongelmaan voi auttaa vain eläinlääkäri. Tulisi tarkistaa, että marsu saa syötyä kunnolla, eikä sen ruoka putoa sen suusta. Lisäksi marsu kannattaa punnita kerran viikossa.
Marsun käyttäytyminen
Puhuuko marsu ja mitä niiden ääntely merkitsee?
Marsulla on erilaisia ääntelyitä, joilla se herättää huomiota. Yleisin ääni on kuikutus, mitä kuulee useimmiten, kun marsu iloitsee ruuastaan. Marsut myös tervehtivät omistajiaan tällä kuikutuksella. Kun marsua silittää, se aloittaa hyrinältä kuulostavan ääntelyn. Tätä ääntä kuulee myös, kun urospuolinen marsu lähestyy naarasta. Marsut sirkuttavat erittäin harvoin ja silloin, kun marsu luulee olevansa yksin. Sirkutus on asiantuntijoille arvoitus, eikä tarkalleen tiedetä miksi marsut joskus sirkuttavat. Sirkutus on melko aavemainen ääntely, etenkin kun sitä kuulee öisin. Jyrsimiseltä kuulostavaa hampaiden narskuttelua kuulee, kun kaksi urosta riitelee keskenään. Riitatilanteissa ne hakkaavat hampaita yhteen voimakkaasti.
Marsu heittelee ruokaa ympäriinsä, mitä voin tehdä?
Ainut vaihtoehto on hankkia erittäin painava, esimerkiksi kaneille tarkoitettu ruokakuppi. Ruokakupin ei tulisi olla liian suuri, jotta marsu ei käytä sitä vessanaan.
Voiko marsut oppia sisäsiisteiksi?
En ole koskaan yrittänyt tätä omien marsujeni kanssa, mutta on olemassa marsuja, jotka ovat oppineet käyttämään ikään kuin omanlaista kissanvessaansa asunnossa. Mikäli haluat totuttaa marsusi käymään vessassa, tulisi harjoittelu aloittaa marsun ollessa nuori ja laittaa marsu aina vessaansa ja puhua sille ystävällisesti ja silittää, jotta se yhdistää jotakin positiivista omaan vessaansa.
Miten pitkäksi aikaa marsun voi jättää yksin ilman, että siitä on sille haittaa?
Mikäli sitä ei voi välttää, voi marsun jättää korkeintaan kahdeksi päiväksi yksin, mikäli sillä on riittävästi vettä ja ruokaa saatavilla. Ihanteellista tämä ei ole, mutta joskus se on välttämätöntä.
Marsu ei kesyty, mitä voin tehdä?
Paljon, paljon huomiota. Anna sille herkkuja, kuten vihanneksia ja hedelmiä kädestä. Marsun kesyttäminen voi vaatia paljonkin kärsivällisyyttä.
Kasvatus
Mitä pitää ottaa huomioon marsun kasvatuksessa?
Kun aloittaa kasvattamisen, tulisi tehdä suunnitelma tulevien marsunpoikasten varalle. On olemassa jo paljon marsuja, joita ihmiset eivät halua, jolloin ne päätyvät löytöeläinkoteihin.
Mikäli omistaa marsupariskunnan, tulisi se myös muistaa erottaa, sillä mikäli sitä ei tee, on uros marsu naaraan kimpussa ja astumassa sitä. Mikäli marsuja ei voi erottaa, voi uros marsun kastroida.
Uroksen ja naaraan yhteen saattaminen ei ole kuitenkaan kasvattamisen ainut asia. Marsuja pitää vahtia, seurata niiden painoa ja ruokkia erityisen huolellisesti ennen kuin marsun pennut syntyvät 68 päivän kuluttua. Vähintään neljän viikon kuluttua syntymästä tulee pienet marsunaaraat erottaa niiden isästä, sillä muuten se huolehtii nopeasti uudesta jälkikasvusta.
Naaras marsu painaa noin 700g ja sen pitäisi olla vähintään 5-11 kuukautta vanha, ennen kuin se saa ensimmäisen poikueensa. Sitä ennen naaras marsun keho ei ole vielä valmis tuottamaan pentuja ja raskaudella olisi sen painolle ja kasvulle negatiivinen vaikutus. Noin vuoden vanhalla marsulla lantiolihakset ovat kehittyneet jo niin vahvoiksi, että se voi tuoda maailmaan uusia pentuja.
Kiitos Anja Reutter, että vastasit näihin moniin kysymyksiin ammattitaidollasi.
Kultahamsteri, pitkäkarvainen kultahamsteri, kääpiöhamsteri & kumppanit – hamstereita on monenkokoisia ja -värisiä. Suloisen ulkonäkönsä ja kätevän kokonsa vuoksi ne ovat suosittuja lemmikkieläimiä varsinkin lapsiperheissä. Hamsteri ei kuitenkaan ole ulkonäöstään huolimatta mikään pehmolelu. Hamsterit ovat hyvin herkkiä jyrsijöitä, joiden vaativat tarpeet on otettava huomioon.
Onko sinulla frettejä lemmikkinä vai oletko vain kiinnostunut näistä ketteristä vilistäjistä? Pikkuiset fretit ovat suosittuja lemmikkieläimiä, vaikkakin niitä ei voi pitää aivan tavallisina kotieläiminä. Ennen kuin fretti (tai kaksi) muuttaa taloon, on syytä hankkia myös tietoa lajista.