Kääpiöhamsteri

Pallomainen muoto ja suuret pyöreät silmät: kääpiöhamstereiden kohdalla ei ole söpöydessä säästelty.

Pallomainen muoto ja suuret pyöreät silmät: kääpiöhamstereiden kohdalla ei ole söpöydessä säästelty.

Pieni kääpiöhamsteri on erittäin suosittu lemmikki. Nämä pikkuolennot eivät tee vaikutusta vain söpöydellään, vaan myös joidenkin kiehtovien ominaisuuksiensa vuoksi. Seuraavaan artikkeliin on koottu tärkeimmät tiedot ja vinkkejä lemmikin hoitoon.

Ulkonäkö: eri kokoja ja värejä

Kääpiöhamstereilla on mustat nappisilmät, pienet korvat, lyhyet jalat ja pyöreä vartalo – nämä ovat kaikille kääpiöhamstereille tärkeimpiä yhteisiä piirteitä. Tämän pieneläinrodun koko ja väri voivat sen sijaan vaihdella huomattavasti eri lajien kesken.

Mitä kääpiöhamsterilajeja on olemassa?

Eri lajeja on yhteensä 20. Seuraavat ovat vakiinnuttaneet asemansa lemmikkieläiminä:

  • dzungariankääpiöhamsteri
  • campbellinkääpiöhamsteri
  • dzungariankääpiöhamsterin ja campbellinkääpiöhamsteri hybridi
  • roborovskinkääpiöhamsteri
  • kiinankääpiöhamsteri

Tunnetuin ja yleisin laji lemmikkinä on dzungariankääpiöhamsteri. Kiinankääpiöhamsteri on puolestaan harvinaisin. Se lukeutuu lisäksi pitkähäntäisiin kääpiöhamstereihin, kun taas kaikki muut ovat lyhythäntäisiä hamstereita.

Kokoerot

Nämä neljä lajia eroavat toisistaan ennen kaikkea kooltaan. Dzungarian- ja campbellinkääpiöhamsterit ovat kooltaan noin 8–10 cm. Noin seitsemän senttimetrin pituinen roborovski on lajeista pienin.

Suurin laji on kiinankääpiöhamsteri, joka kasvaa noin 12 cm:n pituiseksi ja jolla on lajikumppaneitaan pidempi häntä.

kääpiöhamsteri © Ирина Орлова / stock.adobe.com
Hiekkakylpy tukee kääpiöhamsterin (tässä tapauksessa dzungariankääpiöhamsterin) turkinhoitoa.

Miten uros- ja naaraspuoliset kääpiöhamsterit eroavat toisistaan?

Kaikkien lajien urokset ja naaraat on helppo erottaa toisistaan. Sukuelinten aukon ja peräaukon välinen etäisyys on yleensä huomattavasti suurempi urospuolisilla kääpiöhamstereilla kuin naarailla.

Mitkä ovat kääpiöhamstereille tyypilliset värit?

Kaikkia kääpiöhamsterilajeja kasvatetaan useissa eri väreissä. Harmaasta ruskeaan, hiekanväriseen ja vaaleasta tummaan – näistä pikkukavereista löytyvät kaikki mahdolliset sävyt. Monilla lajeilla vatsa on muuta kehoa vaaleampi. Roborovskinkääpiöhamsterin selästä puuttuu tumma raita.

Muista hamstereista poiketen kääpiöhamsterit eivät nuku talviunta. Jotkut lajit, kuten dzungariankääpiöhamsteri, vaihtavat talveksi vaalean, tiheän talviturkin.

Luonne: energiset yökyöpelit

Kääpiöhamsterit ovat yöaktiivisia elämiä, kuten  pitkäkarvaiset kultahamsterit ja kultahamsterit. Niitä voi tarkkailla parhaiten hämärässä ja myöhään illalla.

Nähtävää onkin paljon, sillä kääpiöhamsterit ovat vilkkaita ja puuhakkaita eläimiä: ne syövät, kaivavat ja vilistävät ympäri häkkiä.

Lähestymisyrityksiä tulee tehdä vain pieninä annoksina. Vaikka venäjänkääpiöhamsteria pidetään rentona, ystävällisenä ja luottavaisena ja siitä voi tulla jopa käsikesy, hamsterit eivät periaatteessa ole hellittäviä eläimiä.

Pienet hamsterit pysyvät mielellään etäällä ihmisestä ja sopivat siksi lapsia paremmin työikäisille, joista on hauska tarkkailla hieman eläinten puuhia työpäivän jälkeen.

Kasvatus ja hoito: mitä on otettava huomioon kääpiöhamsterin hoidossa?

Minihamsterin pidossa on tärkeää huomioida sen pieni koko. Jotta pikkukaverit eivät pääsisi pakenemaan häkin pinnojen välistä, on parempi valita terraario.

Lue suuresta hamsterioppaastamme lisää terraarion ihanteellisesta koosta ja varusteista.

Mitä kääpiöhamsteri tarvitsee häkkiinsä?

Kääpiöhamsterin häkissä – tai mieluummin terraariossa – tulee olla ruokintapaikkoja, vessanurkkaus ja hiekkakylpyamme. Hiekkaa on myös tärkeää olla reilusti, jotta lemmikkisi voi harjoittaa suosikkipuuhaansa eli kaivamista.

Lisäksi tarvitaan kääpiöhamsterin leluja. Kuten kaikki muutkin hamsterit, myös kääpiölajit ovat täynnä energiaa ja niillä on suuri liikunnantarve. Puinen mökki, sillat, putket tai käsittelemättömät oksat tarjoavat vaihtelua ja hauskaa nakerrettavaa.

Tarvitseeko kääpiöhamsteri lajitovereita ollakseen onnellinen?

Luonnossa kääpiöhamsterit liikkuvat toisinaan pieninä perheinä. Mutta heti kun ne ovat hoitaneet loppuun vanhemman velvollisuutensa, ne elävät jälleen mieluummin yksin. Parin pito on mahdollista, jos omaa paljon tietotaitoa. Eläimen pitäminen yksin on kuitenkin helpompaa ja turvallisempaa.

Ravitsemus: mitä kääpiöhamsterit syövät?

Kultahamsterin ja muiden hamsterilajien tavoin kääpiöhamsterit syövät kasviperäistä ruokaa ja eläinproteiinia. Jos haluat ruokkia kääpiöhamsteriasi lajinmukaisesti, käytä perustana hamsterin rehusekoitusta. Voit täydentää sitä helposti hamsterisi lempiruoalla.

Mistä kääpiöhamsterit pitävät eniten?

Luettelo asioista, joita minihamsterit syövät mielellään, on pitkä. Niihin kuuluvat muun muassa

  • ruoho
  • niitty-yrtit
  • jyvät
  • kasvikset
  • kuivatut hyönteiset

Hedelmiä ei pidä antaa, ja pähkinöitäkin vain vähän. Raikasta vettä tulee luonnollisesti olla aina saatavilla.

Terveys: mitkä ovat kääpiöhamstereiden tyypillisiä sairauksia?

Hamstereita pidetään yleensä kestävinä. Tästä huolimatta myös kääpiöhamstereilla voi esiintyä terveysongelmia:

  • Jos hamsterin ruoansulatusjärjestelmä häiriintyy, seurauksena on suolisto-ongelmia. Huolehdi sen vuoksi tasapainoisesta ravinnosta.
  • Hammasongelmia syntyy, jos hamsterilla ei ole mahdollisuutta pureskella oksia.
  • Loiset, kuten punkit, tuntevat olonsa mukavaksi hoitamattomassa turkissa. Tätä voidaan ehkäistä hiekkakylpyammeella, joten sellainen kannattaa ehdottomasti sijoittaa hamsterisi häkkiin.

Kuinka vanhoiksi kääpiöhamsterit elävät?

Jos päätät ostaa hamsterin, sinun tulee tietää, että pienet jyrsijät eivät yleensä elä yhtä pitkään kuin kissat tai jotkin lintulajit. Tämä koskee myös hamstereita.

Huolellisella hoidolla kääpiöhamsterin elinajanodote on kuitenkin 1,5–3 vuotta – riittävästi, jotta ehdit nauttia minihamsteristasi.

Alkuperä: mistä kääpiöhamsterit ovat peräisin?

Ennen kuin kääpiöhamsterit valloittivat hamsterifanien kodit, ne elivät Aasian aroalueilla ja puoliaavikoilla, esimerkiksi Mongoliassa ja Kazakstanissa. Jotkin lajit elävät alueilla, joilla viljellään viljaa. Ne ovat taitavia kaivamaan maanalaisia käytäviä.

Ostaminen: mistä kääpiöhamsterin voi hankkia?

Vaikka jyrsijöitä voi ostaa helposti verkosta, kannattaa hamsterin hankintaa varten vierailla mieluiten kasvattajan luona tai löytöeläinkodissa.

Näin voit tutustua kunnolla uuteen kämppäkaveriisi ja varmistua, että saat lemmikiksesi terveen ja reippaan hamsterin hyvistä käsistä.

Paljonko kääpiöhamsteri maksaa?

Kääpiöhamstereiden hinta on yhtä pieni kuin niiden koko: hamsteri maksaa keskimäärin noin 20 euroa.

Muista kuitenkin, että kääpiöhamsterin leluista, varusteista ja eläinlääkärikäynneistä aiheutuu lisää kustannuksia.

Yhteenveto: onko kääpiöhamsteri helppohoitoinen?

Kääpiöhamsteri on helppohoitoinen lemmikki. Edellytyksenä on kuitenkin, että tarjoat sille lajinmukaisen majoituksen ja ravintoa. Vaatimukset niiden suojapaikalle ovat nimittäin korkeat.

Söpöydestään huolimatta kääpiöhamsterit eivät ole pehmoleluja. Ne ovat kuitenkin ihanteellinen valinta ihmisille, jotka ovat kiinnostuneita eläimen hoidosta ja haluavat nauttia niiden seurasta kunnioittavan etäisyyden päästä.

Lähteet:

Hyödyllisimmät artikkelimme
8 min

Hamsteri

Kultahamsteri, pitkäkarvainen kultahamsteri, kääpiöhamsteri & kumppanit – hamstereita on monenkokoisia ja -värisiä. Suloisen ulkonäkönsä ja kätevän kokonsa vuoksi ne ovat suosittuja lemmikkieläimiä varsinkin lapsiperheissä. Hamsteri ei kuitenkaan ole ulkonäöstään huolimatta mikään pehmolelu. Hamsterit ovat hyvin herkkiä jyrsijöitä, joiden vaativat tarpeet on otettava huomioon.

8 min

Marsu

Anja Reutter auttaa avun tarpeessa olevia marsuja. Tässä artikkelissa hän vastaa useimmiten kysyttyihin kysymyksiin marsuista.

2 min

Fretti

Onko sinulla frettejä lemmikkinä vai oletko vain kiinnostunut näistä ketteristä vilistäjistä? Pikkuiset fretit ovat suosittuja lemmikkieläimiä, vaikkakin niitä ei voi pitää aivan tavallisina kotieläiminä. Ennen kuin fretti (tai kaksi) muuttaa taloon, on syytä hankkia myös tietoa lajista.