{"url":"https://www.zooplus.fi/tietonurkka/koirat/matkustaminen-koiran-kanssa/leirintaematkailu-koiran-kanssa","title":"Leirintämatkailu koiran kanssa","mag_id":127525,"is_single":true,"cat_name":"Koirat","sub_cat_id":1692,"sub_cat_name":"Matkustaminen koiran kanssa","cat_id":1653}
Olipa sitten kyse asuntoautosta, asuntovaunusta tai teltasta, leirintämatkailu on suositumpi lomailumuoto kuin koskaan aikaisemmin. Mutta onnistuuko camping-loma myös koiran kanssa? Miten löydän koiraystävällisen leirintäalueen? Miten kuljetan koirani asuntoautossa, ja missä nelijalkainen ystäväni nukkuu teltassa?
Leirintämatkailu on muodissa – myös koiranomistajien keskuudessa
Monet koiranomistajat eivät halua tinkiä mahdollisuudesta yöpyä luonnon keskellä, hengittää raikasta ilmaa ja nauttia vapaudentunteesta. Ja syystäkin, sillä nelijalkainen ystävämmekin nauttii täysin siemauksin siitä, että se saa viettää koko päivän ulkona kanssamme, mennä rannalle kun sitä huvittaa ja tuntea hiekan tassujen alla. Leirintämatkailussa omistajankaan ei tarvitse tinkiä mukavuuksista.
Ajat, jolloin leirintä oli vain partiolaisille ja intohimoisille ulkoilijoille, ovat jo kauan menneisyyttä. Siistit pesutilat, pieni kauppa, ravintola, leikkipuisto ja uima-allas kuuluvat nykyisin monen eurooppalaisen leirintäalueen perustarjontaan. Ja jos ei halua nukkua teltassa, voi matkustaa asuntoautolla tai vuokrata paikanpäältä pienen mökin.
Vinkkejä camping-lomaan koiran kanssa
Jotta leirintälomasta tulisi niin koiran kuin kaikkien muidenkin osallistujien kannalta unelmaloma, on hyvä kiinnittää huomiota muutamaan seikkaan kun suunnittelee matkustamista ja leirintäalueella oleskelua.
Pelkkää teltan pakkaamista autoon ja nokan kohdistamista etelää kohden ei voi suositella, kun matkustaa koiran kanssa. Monen koiran pitää esimerkiksi ensin totutella pitkiin automatkoihin. Kun saavut määränpäähän ajosta ja koiran rauhoittelusta uupuneena, saatatkin huomata, että koirat ovat kiellettyjä leirintäalueella. Etenkin pääsesongin aikana, heinä-elokuussa, koirat ovat kiellettyjä useilla leirintäalueilla. Onneksi jotkut leirintäalueet ovat huomanneet koiranomistajien ongelman, ja mainostavat itseään koiraystävällisinä leirintäalueina.
Matkan suunnittelu: mitä tulee huomioida leirintäaluetta valitessa?
Mieti aluksi, mitä odotat leirintäalueelta. Koiraystävällisten leirintäalueiden ja koirat sallivien leirintäalueiden välillä on nimittäin ero. Leirintäalueet, joilla koirat ovat sallittuja, eivät yleensä tarjoa leiriytymispaikan lisäksi mitään muita koiralle olennaisia palveluja. Koiraystävälliset leirintäalueet puolestaan houkuttelevat koiranomistajia lomailemaan alueella mitä erilaisemmilla palveluilla. Kakkapussipisteitä, koiranruoalla varustettuja kauppoja, juomakuppeja pesutilojen ja ravintoloiden edessä, koirasuihkuja, aidattuja koiraniittyjä tai koirapuistoja – leirintäalueiden omistajat keksivät erilaisia palveluja ja viihdykkeitä koirille. Joillain leirintäalueilla on jopa koirakouluja omine esteratoineen ja kouluttajineen.
Mikä on sinulle tärkeää lomalla?
Mieti rauhassa, mikä on sinulle tärkeää lomalla. Onko sinulle pääasia lähteä asuntoautosi tai telttasi kanssa luontoon? Voitko tinkiä tietyistä mukavuuksista leirintäalueella, kuten koirankakkaämpäreistä ja koirasuihkuista? Jos vastaat kyllä, luonnonläheinen leirintäalue, jolla koirat ovat sallittuja, riittää varmasti tarpeisiisi.
Vai toivotko sinulle ja koirallesi mahdollisimman paljon mukavuuksia loman aikana? Aiotko viettää paljon aikaa leirintäalueella, etkä haluaisi huolehtia mistään ylimääräisestä? Siinä tapauksessa leirintäalue, jolla koirat ovat erikseen toivottuja, ja joilla on sen mukaisia lisäpalveluja, on varmasti parempi vaihtoehto.
Missä on koiraystävällisiä leirintäalueita?
Aivan lomasuunnitelmien alkuvaiheessa pitää tietenkin selvittää, minne matka oikein vie. Vuorille vai mieluummin rannalle? Aurinkoiseen Etelä-Eurooppaan, Pohjois-Saksaan Itä- tai Pohjanmeren rannalle, vai johonkin Pohjoismaahan lähelle rantaa, jossa koiratkin saavat uida?
Vinkki 1: Pohjanmeren ja Itämeren rannikko
Kaipaatko pitkiä, matalia hiekkarantoja, joilla koirasi voi vapaasti juoksennella? Siinä tapauksessa leirintäalueet Saksan, Alankomaiden tai Tanskan rannikoilla ovat hyviä vaihtoehtoja. Näillä seuduilla on nimittäin monia koiraystävällisiä leirintäalueita, joilla on suora pääsy koirarannalle, ja jotka ovat hyvien pyörä- ja vaellusreittien varrella.
Nämä leirintäalueet ja luonnonrannat, joilla on usein myös kakkapussipisteitä, ovat myös puhtaudessa lähes lyömättömiä. Muista kuitenkin tutustua etukäteen leirintäalueen lisäksi myös sen lähellä olevaan rantaan. Jotkin Itä- ja Pohjanmeren rannikoiden rannat ovat keskikesällä kiellettyjä koirilta tai niitä on ainakin pidettävä hihnassa. Onneksi rannikoilla on kuitenkin myös monia koirarantoja, joilla nelijalkaisesi voi temmeltää vapaasti.
Vinkki 2: Etelä-Eurooppa – Italia, Ranska ja Kroatia
Kaipaatko lomaltasi mahdollisimman paljon aurinkoa, lämpimään mereen pulahtamista ja uusien paikkojen tutkimista? Siinä tapauksessa tutki myös Adrianmeren ja Välimeren rannoilta löytyviä koiraystävällisiä leirintäalueita. Mainitsemisen arvoisia ovat etenkin leirintäalueet Veneton alueella. Sieltä löydät kaiken, mikä saa koiran ja koiranomistajien sydämet sykkimään kiivaammin: leirintäalueiden omia esteratoja, temmellyskenttiä, ulkoilualueita sekä koirakouluttajia, koiravahteja ja jopa koira-ambulansseja, jos koirasi sattuu sairastumaan loman aikana. Mutta myös Kroatiassa Istrian alueella, sekä Etelä-Ranskassa Ranskan Rivieralla tai Languedoc-Roussillonin alueella on monia leirintäalueita, jotka tarjoavat erityisesti koiranomistajille suunnattuja palveluja.
Vinkki 3: Vuoret ja järvet Alpeilla
Laitatko lomallasi uimakenkien sijaan mieluummin vaellussaappaat jalkaasi? Siinä tapauksessa Itävalta, Etelä-Tiroli, Sveitsi tai Saksan Alpit voisivat olla hyviä vaihtoehtoja. Sieltä ei löydy vain uskomattoman kauniita vuorenhuippuja, mukavia mökkejä, raikastavia järviä ja lumoavia niittyjä, vaan myös useita koiraystävällisiä leirintäalueita. Jos koirasi rakastaa vettä, etsi leirintäalue sellaisen järven läheltä, jossa koiratkin saavat uida. Koirarantoja löytyy esimerkiksi Bodenjärveltä, Baijerin Forggenseeltä tai Itävallan Wolfganseeltä, Achenseeltä, Saisserseeltä tai Traunseeltä.
Retkeily koiran kanssa: oikean leirintäalueen valinta
Kun olet päättänyt, minne haluat matkustaa, alkaa sopivan leirintäalueen etsiminen. Määrite ”koiraystävällisyys” voi olla hyvinkin erilainen paikasta riippuen. Lue sen vuoksi leirintäalueen kuvaus tarkkaan internetistä tai matkaoppaasta, ja katso myös muiden matkailijoiden arvosteluja. Jokaisella koiranomistajalla ja koiralla on tietysti omat tarpeensa ja odotuksensa, ja täydellisen loman kriteerit ovat usein hyvin erilaisia. Seuraava muistilista auttaa sinua selvittämään, mikä leirintäalue on sinulle paras valinta:
Camping koiran kanssa -muistilista:
Ovatko koirat vain sallittuja leirintäalueella vai ovatko ne erityisesti toivottuja?
Onko leirintäalueella erityisiä palveluja koirille, kuten esteratoja, juoksukenttiä, koirasuihkuja tai koirakouluttajia?
Onko ympäristössä tarpeeksi tilaa koiran ulkoiluun ja leikkimiseen (koirarantoja, metsäteitä tai suuria niittyjä)?
Ovatko leirintäpaikat erotettu toisistaan pensasaidoilla niin, että sinulla ja koirallasi on enemmän yksityisyyttä, ja voitte ottaa etäisyyttä naapurin koiraan?
Pitääkö koira pitää hihnassa leirintäalueella? (Tämä on yleistä myös monilla koiraystävällisillä leirintäalueilla.)
Mitä lisäkuluja koiran yöpymisestä syntyy, ja ovatko ne hyvässä suhteessa siihen, minkälainen palvelutarjonta leirintäalueella on?
Saavatko koirat yöpyä vain asuntoautossa tai asuntovaunussa vai onko yöpyminen myös teltassa mahdollista? Myös tässä asiassa leirintäalueilla on erilaisia käytäntöjä.
Autolla matkustaminen
Kun sopiva leirintäalue on löytynyt, pitää päättää, miten määränpäähän matkustetaan. Matkustaminen asuntoautossa tai perävaunullisessa henkilöautossa on joillekin koirille uutta. Jos koirasi on tähän mennessä matkustanut autolla vain esimerkiksi eläinlääkärin vastaanotolle, eikä se ole vielä tottunut istumaan pidempiä aikoja autossa tai asuntoautossa, harjoittele autolla matkustamista hyvissä ajoin etukäteen. Harkitse myös tarkkaan, miten kuljetat koiran autossa. Tunteeko koirasi olosi turvallisemmaksi kuljetuslaatikossa vai katseleeko se mieluummin ulos ikkunasta? Jälkimmäisessä tapauksessa on olemassa erityisiä turvavöitä ja valjaita, jotka suojaavat koiraa ja kanssamatkustajia onnettomuuden sattuessa. Kuljetuslaatikoita on sekä kannettavia malleja, jotka soveltuvat lähinnä pienille ja keskisuurille koirille, että kiinteästi asennettavia laatikoita.
Automatka koiran kanssa:
Varaa tarpeeksi aikaa tauoille
Suunnittele automatka mahdollisimman vaihtelevaksi. Koiran kanssa ei ole suositeltavaa lähteä ajamaan tuhannen kilometrin matkaa suunnittelematta sitä etukäteen. Tee matkanteosta oma seikkailunsa. Leirintämatkailussa on se hyvä puoli, että jo matkalla määränpäähän on usein leirintäalueita, jossa voit viettää yön koirasi kanssa. Suunnittele päivää kohden korkeintaan 4–5 tunnin ajomatka ja pidä säännöllisesti taukoja, jotta koirasi pääsee jaloittelemaan.
Ota mukaan tarpeeksi juomavettä
Passeja, kameraa sekä retkeily- ja rantatarvikkeita pakatessa tärkein asia usein unohtuu: vesi! Ota koiran oma juomakuppi mukaan autoon ja täytä se jokaisella tauolla niin, että koira saa tarpeeksi vettä juodakseen. Puruherkkujen tai purulelujen pureskelu auttaa koiraasi rentoutumaan matkan aikana.
Varo auton ikkunan läpi paistavaa aurinkoa
Autossa tai asuntoautossa voi helposti tulla liian kuuma. Suojaa koirasi suoralta auringonpaisteelta, sillä pitkällä automatkalla koira altistuu auringonpistokselle. Esimerkiksi ilmastointilaitteella saavutettu miellyttävä lämpötila ei suojaa koiraasi auringonpistokselta. Viileä ilma auton sisällä ei vähennä koirasi päähän kohdistuvan suoran auringonpaisteen aiheuttamaa vaaraa.
Tee jotain mukavaa automatkan päätyttyä
Jotta koirasi tuntee olonsa hyväksi autossa ja on halukas matkustamaan aina uudelleen, on hyvä päättää automatka jollakin mukavalla tekemisellä. Se voi olla esimerkiksi rentouttava kävelyretki, pitkä silitys- ja hellimistuokio tai vaikka jokin erityinen herkku.
Koiran kanssa leirintäalueella: säännöt ja vinkit paikanpäälle
Vihdoinkin perillä! Kokeneet leirintämatkailijat tietävät, mitä se tarkoittaa: oikean paikan löytämistä leirintäalueelta, tarvittaessa teltan pystyttämistä, retkipöydän ja -tuolien esille ottoa, aurinkomarkiisin avausta tai aurinkosuojan ripustamista. Huolehdi kuitenkin koirastasi ennen kuin aloitat nämä toimenpiteet. Ota koirasi hihnaan ja kiertäkää kaikessa rauhassa leirintäalueella, tutkikaa paikkoja, joissa koirasi voi juoksennella ja leikkiä, ja näytä sille, missä sen oma paikka on loman aikana.
Jotta koirasi tuntisi olonsa kotoisaksi leirintäalueella, voit ottaa kotoa sen oman peiton tai korin mukaan. Asuntoautossa tai asuntovaunussa on tietenkin rajatut tilat. Koiran omalle paikalle on tilaa esimerkiksi pöydän alla, kuskin paikalla tai vaikka sängyssä. Leirintäalueella suurin osa päivästä vietetään ulkona asuntoauton edustalla, joten koiralle on hyvä järjestää oma kiva paikka myös ulkona.
Leirintäalueella koiran kanssa: näin vältät stressiä
Leirintäalueilla on varsinkin pääsesongin aikana paljon vilskettä. Lapset leikkivät hippaa, naapureiden koirat haukkuvat ja retkikeittimistä nousee houkuttelevia tuoksuja. Jotkut koirat stressaantuvat sellaisesta, ja tarvitsevat sen vuoksi paikan, jossa ne voivat olla omissa oloissaan. Jos koirasi on hyvin rauhaton tai haukkuu paljon, voi olla tarpeellista viedä se asuntoauton sisään. Monia koiria auttaa jo pelkkä liikuteltava näkösuoja, joka eristää ne vilskeestä.
Huomioi naapurisi
Myös lomalla on tärkeää ottaa huomioon naapurit, jotta yhteiselo sujuu harmonisesti. Sinun lisäksesi myös muut leirintäalueen asiakkaat haluavat viettää mukavan loman. Kun koirasi pitää toimittaa tarpeensa, mene leirintäalueen ulkopuolelle tai siihen tarkoitukseen varatulle alueelle sen sijaan, että viet koirasi lähimmän puskan juureen. Koiran ulosteet tulee tietenkin aina korjata pois.
Jos olet valinnut koiraystävällisen leirintäalueen, se ei silti tarkoita, että naapurisi haluavat koirasi lähelleen. Naapurit eivät ehkä pidä siitä, jos koirasi käy jatkuvasti norkoilemassa heidän pöytänsä ääressä. Pidä siis aina huolta siitä, että koirasi pysyy lähettyvillä ja käske se heti takaisin, jos se lähtee liian kauas omalta alueelta. Noudata myös ehdottomasti hihnapakkoa, joka kuuluu monien leirintäalueiden sääntöihin. Ota mukaan pitkä hihna, jonka voit sitoa puuhun tai kiinnittää maahan siihen tarkoitetulla kiilalla. Siten koirasi voi hihnapakosta huolimatta liikkua mahdollisimman vapaasti. Myös auton renkaan alle asetettava metallilevy, jossa on koukku tai reikä hihnan kiinnitystä varten, on hyvä vaihtoehto.
Sitten vaan rentoutumaan!
Naapureiden huomioon ottamisen ja sääntöjen noudattamisen ohella ei tule unohtaa tietenkään rentoutua! Olet lomalla. Käytä se rentoutumiseen ja nauti yhteisestä ajasta koirasi kanssa. On sinusta kiinni, onnistuuko se parhaiten vaeltaessa, nähtävyyksiä katsellessa, uimarannalla uidessa tai leirintäalueella puuhastellessa. On tärkeää, että pystyt rentoutumaan, etkä hermostu koirasi pienistä toilailuista. Koira ei ole kone, eikä se toimi aina niin kuin toivoisimme. Mitä rentoutuneempi olet, sitä nopeammin myös koirasi tottuu uuteen ympäristöön ja voi nauttia lomasta kanssasi täysin siemauksin.
Matkustajien turvallisuus autossa on parantunut paljon viime vuosina. Turvatyyny, sivuturvatyyny ja sivutörmäyssuoja ovat vain muutamia esimerkkejä. Jotta onnettomuuksilta ja vahingoilta vältyttäisiin niin hyvin kuin mahdollista, on koiran ja omistajan oltava turvattuina ja vyötettyinä ajon aikana. Seuraavaksi opit, miten kiinnität koiran autoon oikeaoppisesti.
Joillekin eläimille nykyaikaisilla kulkuvälineillä, kuten autolla, linja-autolla, laivalla tai lentokoneella matkustaminen aiheuttaa säännöllisesti pahoinvointia. Niiden elimistöt tuntuvat sietävän vain hevoskärryjen tai polkupyörien kyytiä, tai yksinkertaisesti omilla jaloilla liikkumista. Herkempiä yksilöitä on sekä koirien kuin myös muidenkin eläinten joukossa.
Olipa sitten kyse asuntoautosta, asuntovaunusta tai teltasta, leirintämatkailu on suositumpi lomailumuoto kuin koskaan aikaisemmin. Mutta onnistuuko camping-loma myös koiran kanssa? Miten löydän koiraystävällisen leirintäalueen? Miten kuljetan koirani asuntoautossa, ja missä nelijalkainen ystäväni nukkuu teltassa?