{"url":"https://www.zooplus.fi/tietonurkka/koirat/matkustaminen-koiran-kanssa/koiran-kuljetus-autossa","title":"Koiran kuljetus autossa","mag_id":30862,"is_single":true,"cat_name":"Koirat","sub_cat_id":1692,"sub_cat_name":"Matkustaminen koiran kanssa","cat_id":1653}
Matkustajien turvallisuus autossa on parantunut paljon viime vuosina. Turvatyyny, sivuturvatyyny ja sivutörmäyssuoja ovat vain muutamia esimerkkejä. Jotta onnettomuuksilta ja vahingoilta vältyttäisiin niin hyvin kuin mahdollista, on koiran ja omistajan oltava turvattuina ja vyötettyinä ajon aikana. Seuraavaksi opit, miten kiinnität koiran autoon oikeaoppisesti.
Liikenneturvan mukaan henkilöauton matkustamossa eläintä ei saa päästää häiritsemään kuljettajaa ajon aikana, vaan koira tulee kytkeä turvavaljailla kiinni takapenkille. Kuljettaja ei ajaessaan saa pitää lemmikkiä sylissään. Isommissa autoissa, kuten farmariautoissa, koira tulee olla avoimessa tavaratilassa (ei koskaan umpinaisessa) kytkettynä niin, ettei se pääse sieltä karkaamaan matkustajatilaan tai ulos ovia tai ikkunoita avattaessa.
Kuinka kuljettaa koiraa turvallisesti autossa?
Tässä ei kyse ole vain eläimen turvallisuudesta, vaan myös muiden matkustajien. Pienikin eläin, joka onnettomuuden sattuessa ei ole kiinnitettynä, saattaa aiheuttaa hengenvaaran. Jotta tämä ei pääse tapahtumaan, on olemassa useita erilaisia kiinnitys- ja turvajärjestelmiä, joita lemmikkieläinten omistajien tulisi käyttää.
Kuljetusboksit
Erityisesti pienemmille koirille sopii hyvin niiden kokoa vastaava kuljetuslaatikko, jonka voi turvavyön avulla kiinnittää autoon. Isommille koirille kuljetuslaatikko ei sovi, sillä törmäyksessä vapautuvat voimat voivat olla hyvin vaarallisia sekä ihmiselle että koiralle tilanteessa, jossa iso ja painava koira on takapenkillä kiinnitettynä kuljetusboksiin.
Turvavyö
Isommille koirille soveltuu erityinen koirien turvavyö. Tämä kiinnitetään helposti tavalliseen turvavyöjärjestelmään ja se tarjoaa koiralle kohtalaisen paljon liikkumatilaa. Lisäksi on olemassa erityisiä peittoja, jotka ripustetaan roikkumaan penkin pääntuesta, ja jotka estävät koiraa valumasta penkiltä.
Verkot ja ristikot
Farmari- tai pakettiautossa koira kuljetetaan usein auton takatilassa, joka voidaan erottaa matkustamosta siihen sopivalla koiraverkolla. Tämä kiinnitetään ajoneuvoon tiukasti, ja se mahdollistaa koiralle mahdollisimman suuren liikkumatilan. Lisäksi se suojaa matkustamoa. Koiran suojelemiseksi verkko tulisi pehmustaa mahdollisimman hyvin, muuten se voi aiheuttaa tarpeetonta vahinkoa törmäystilanteessa.
Jokaiseen tilanteeseen ja tarpeeseen löytyy turvajärjestelmä, jonka avulla pienellä vaivalla turvaat itsesi, kanssamatkustajat ja tietenkin eläinystäväsi vältettävissä olevilta vahingoilta.
Matkustajien turvallisuus autossa on parantunut paljon viime vuosina. Turvatyyny, sivuturvatyyny ja sivutörmäyssuoja ovat vain muutamia esimerkkejä. Jotta onnettomuuksilta ja vahingoilta vältyttäisiin niin hyvin kuin mahdollista, on koiran ja omistajan oltava turvattuina ja vyötettyinä ajon aikana. Seuraavaksi opit, miten kiinnität koiran autoon oikeaoppisesti.
Joillekin eläimille nykyaikaisilla kulkuvälineillä, kuten autolla, linja-autolla, laivalla tai lentokoneella matkustaminen aiheuttaa säännöllisesti pahoinvointia. Niiden elimistöt tuntuvat sietävän vain hevoskärryjen tai polkupyörien kyytiä, tai yksinkertaisesti omilla jaloilla liikkumista. Herkempiä yksilöitä on sekä koirien kuin myös muidenkin eläinten joukossa.
Olipa sitten kyse asuntoautosta, asuntovaunusta tai teltasta, leirintämatkailu on suositumpi lomailumuoto kuin koskaan aikaisemmin. Mutta onnistuuko camping-loma myös koiran kanssa? Miten löydän koiraystävällisen leirintäalueen? Miten kuljetan koirani asuntoautossa, ja missä nelijalkainen ystäväni nukkuu teltassa?