Pomeranian
Nämä pienet pyörremyrskyt eivät tee vaikutusta koollaan, vaan ystävällisyydellään, itsevarmuudellaan ja energiallaan. Ei siis ihme, että pieni pystykorvainen pomeranian valtaa koiraihmisten sydämiä ja koteja.
© byrdyak / stock.adobe.com
Chihuahua on maailman pienin koirarotu, niillä on yksi korkeimmista eliniänodotteista ja ne ovat osa monien julkisuudesta tuttujen henkilöiden perhettä. Chihuahuaa on kantanut käsilaukussaan muun muassa Madonna, Britney Spears ja Paris Hilton. Meksikolainen rotukoira on toki paljon muutakin kuin luksusmainen sylikoira.
Kokoonsa nähden tällä meksikolaisella koiralla on valtavan suuri ego. Chihuahua viihtyy huomion keskipisteenä ja vaatii omistajansa huomiota haukkumalla ja jopa esittämällä hieman loukkaantunutta. Vastaantulijan se kohtaa itsevarmana ja rohkeana, vaikka vastassa olisi sitä huomattavasti suurempi koira. Usein chihuahualla on taipumusta yliarvioida oma mahtipontisuutensa. Sen älykkyyttä ja temperamenttisuutta ei tulisi kuitenkaan aliarvioida.
Chihuahuat antautuvat mielellään hemmottelulle, mutta ovat arvokkaita koiria, jotka kävelevät ongelmitta pidemmänkin lenkin ja onnistuvat monissa koiraurheilulajeissa erittäin mallikkaasti.
Älykkyys, intuitio sekä pieni koko on tehnyt chihuahuasta pidetyn terapiakoiran, etenkin Amerikassa. Ne sopivat myös vahtikoiraksi jatkuvan valppautensa ansiosta. Oikeanlaisen kasvatuksen jäljiltä ne ovat myös erittäin kestäviä ja vahvoja sairauksia vastaan, toisinkuin sylikoiraksi mielletyltä koiralta voisi odottaa. 16 vuoden ikä ei ole näillä koirilla harvinainen. Niitä ei tarvitse jatkuvasti kantaa, vaan ne ovat innokkaita oman ympäristönsä tutkijoita.
Vaikka huonolla säällä se pysyykin mieluiten sisätiloissa, ei ole tarvetta pukea koiralle takkia heti, kun ulkona vähän tupruttaa lunta ja lämpötilat madaltuvat.
Leikkisyys ja läheisyys omiin perheenjäseniin on chihuahualle tyypillistä. Omistajastansa viereltä se ei mielellään astu sivuun. Vaaran tullen se ei epäile puolustaa omaa väkeään, vaikka joutuisi asettamaan itsensä vaaraan. Ihmiset ja muut koirat lähestyvät chihuahuaa pääsääntöisesti avoimesti ja ennakkoluulottomasti. Chihuahua ei pidä pienistä lapsista, jotka vaativat paljon huomiota. Ne viihtyvät hyvin perheessä, jossa lapset ovat yli 6-vuotiaita.
Ammattitaitoinen sosialisoiminen ja johdonmukainen kasvatus ovat harmonisen yhteiselon kannalta erittäin tärkeitä. Niillä voi päihittää alusta alkaen koiran ärsyttävän räksyttämisen ja kovan itsepäisyyden.
Temperamenttisen chihuahuan ulkonäön pääpiirteet ovat pieni kehon koko, suuret korvat ja suuret silmät. Tyypillistä lisäksi ovat omenanmuotoinen pää ja lyhyt, terävä nenä.
Turkin väreiltä se on yhtä monipuolinen kuin luonteeltaankin. FCI-rotumääritelmässä, jossa chihuahua kuuluu ryhmään 9 (seurakoirat & kääpiökoirat), määritellään tarkasti mitkä väriyhdistelmät ja värisävyt ovat sallittuja.
Chihuahua jaetaan kahteen ryhmään karvan pituuden mukaan:
Rotumääritelmässä ei ole määritetty tiettyä säkäkorkeutta maailman pienimmälle koiralle. Koiran kokoa on määritelty sen sijaan tarkemmin painolla. Chihuahuan ihannepaino on 1,5 kilon ja 3 kilon välillä. Myös 500 g – 1 kg painavia koiria hyväksytään.
Pääsääntöisesti pienempikokoisia chihuahuoita suositaan. Useimmissa liitoissa yli 3 kg painavat koirat eivät ole hyväksyttyjä. Pienempien koirien suosio on johtanut siihen, että erittäin kevyitä koiria käytetään myös kasvatuksessa, jolloin koirien paino on juuri ja juuri 500 g. Eläintensuojelijat kritisoivat tätä kasvatuksen tavoitetta, jossa chihuahuoita kasvatetaan aina pienemmiksi ja pienemmiksi ja kuvailevat tätä kidutuskasvatukseksi, sillä erittäin pienet ja hauraat koirat kärsivät enemmissä määrin terveysongelmista.
Kasvattajan antamat vinkit pienen koiran ravintoon ja ruokintaan tulevat usein tarpeeseen. Markkinat tarjoavat erittäin laajan valikoiman koiranruokia, mistä koiranomistajan on vaikea valita omalle koiralle sopiva ravinto. Lukemattomien valmistajien lisäksi koiranruoat eroavat toisistaan monella tapaa; on märkä- ja kuivaruokaa, koiranpennun sekä aikuisen ja seniorikoiran ruokaa, luomuruokaa ja tavanomaista ruokaa. Tästä viidakosta oikean koiranruoan löytäminen ei ole helppoa. Valintaa hankaloittaa lisäksi se, että kaikki Chihuahuat eivät ole samanlaisia, jolloin yhtä oikeaa kaikille rodunedustajille sopivaa ravintoakaan ei ole. Loppujen lopuksi oikea ravinto riippuu pitkälti yksilöllisistä tekijöistä, kuten koiran iästä, painosta, aktiivisuudesta ja terveydestä. Nämä tekijät tulisi ottaa huomioon koiranruokaa valitessa.
Laadukkaan ruoan tunnistaa ainesosaluettelosta. Laadukas ravinto sisältää runsaasti eläinperäistä proteiinia. Chihuahualle tärkein proteiinin lähde on edelleen liha. Vaikka chihuahua on kooltaan pieni, on se siitä huolimatta etulinjan lihansyöjä. Sen ruoansulatus on tehty sulattamaan lihaa ja luita. Chihuahuan vatsassa sulaa vahvojen vatsahappojen ansiosta ongelmitta jopa raaka liha, luut ja rustot.
Viljoja koirat tarvitsevat puolestaan erittäin vähän ja usein etenkin vehnä aiheuttaa koirille allergisia oireita. Koiranruoassa ei koskaan tulisi olla myöskään sokeria. Kasviksia sen sijaan tulisi olla, sillä ne huolehtivat riittävästä vitamiinin saannista.
Kiinnitä huomiota vitamiinien ja ravintoaineiden tietoihin ainesosaluettelossa. Monet valmistajat lisäävät vitamiineja resepteihin, jolloin niitä on usein annosteltu aivan liikaa. Liian suuri määrä ravintoaineita voi olla yhtä haitallista, kuin niiden puutoskin.
Kuivaruoka on usein edullisempaa kuin märkäruoka, sisältää vähemmän rasvoja, mutta sen sijaan sisältää usein enemmän säilöntäaineita. Märkäruoassa nestepitoisuus on jo lähtökohtaisesti korkeampi ja kuivaruokaa ruokkiessa tulee huolehtia chihuahuan riittävästä veden juonnista. Tasapainoinen kuiva- ja märkäruoan sekaruokinta voi ollakin hyvä vaihtoehto, vaikkakin molempia ruokia ei tulisi ruokkia sekaisin yhdellä ruokailukerralla. Koiran ruoansulatus sulattaa kuiva- ja märkäruokaa eri tahtiin, jolloin niiden molempien samanaikainen syöminen voi johtaa ruoansulatusvaivoihin.
Valmisruoan sijaan koiralle voi tarjota myös niin kutsuttua raakaruokaa, joka on lajinomaista ja luonnollista raakaravintoa, jossa koira syö raakoja ruoka-aineita, eli raakaa lihaa ja vihanneksia.
Raakaruokinnan etu on optimaalinen vitamiinien saanti, sillä valmisruokien sisältämät ravintoaineet menevät usein hukkaan. Raakaruoasta koira saa automaattisesti kaikki välttämättömät vitamiinit ja ravintoaineet.
Valinta raakaruokinnan, märkä- ja kuivaruoan välillä riippuu pitkälti siitä, mikä ruokintatapa parhaiten sopii omistajan arkeen. Sekä raakaruokinnassa, että muissa ruokintatavoissa pätee lajinomaisen ruokinnan välttämättömyys, jotta chihuahua saa ruoastaan kaikki sille tärkeät ravintoaineet. Jos ruokintavaihtoehdot mietityttävät, kannattaa kääntyä kasvattajan tai eläinlääkärin puoleen.
Lue chihuahuan ruokintaan liittyvä artikkelimme täältä.
Chihuahuan erityinen ulkonäkö on tehnyt siitä tunnetun koiran ympäri maailman. Pieni keho ja mielenkiintoinen pää on herättänyt mielenkiintoa, vaikkakin ne ovat tuoneet mukanaan myös terveydellisiä ongelmia. Ulkonäköön keskittynyt jalostus on nostanut ideaalin ulkonäön, kuten suuret silmät ja lyhyen kuono, terveyden edelle, mikä on johtanut erittäin herkkiin silmiin sekä hengitystie- ja hammasongelmiin.
Lisää terveysongelmia on aiheutunut ihanteesta jalostaa entistä pienempiä chihuahuoita. Koirat, jotka painavat hädin tuskin 500 g, eivät kykene taistelemaan tulehduksia ja muita sairauksia vastaan. Vaikka normaalikokoinen chihuahua on luonnostaan kestävä ja pitkäikäinen, sairastuvat liian pienet rodunedustajat useasti ja kuolevat ennenaikaisesti.
Harmittomalta vaikuttavat virussairaudet, jotka johtavat ripuliin ja oksenteluun, voivat olla pienen pienille koirille hengenvaarallisia. Näissä tilanteissa käynti eläinlääkärillä on aina välttämätöntä.
Chihuahuan maine tyylikkäänä muotikoirana on valitettavasti johtanut monen epäpätevän kasvattajan olemassaoloon. Kasvatusohjeiden laiminlyönti ja siihen kuuluvien kasvatuksessa käytettävien koirien terveystutkimusten laiminlyönti on johtanut perinnöllisten sairauksien lisääntymiseen. Perinnöllisiin sairauksiin kuuluvat hammasongelmat ja ennenaikainen hampaiden tippuminen, patella luksaatio, sydänsairaudet ja vesipäisyys.
Jotta periytyvien sairauksien riski olisi mahdollisimman matala, tulisi koiraa hankkivien ottaa yhteyttä vain luotettaviin koirankasvattajiin. Luotettava kasvattaja antaa myymilleen koirille aina kattavat paperit ja syntymätodistuksen, sekä varmistaa, että koirille on suoritettu kaikki tarvittavat eläinlääkärin tarkastukset ja, että koiranpennut on rokotettu asianmukaisesti. Useimmat luotettavat kasvattajat ovat jonkin chihuahua-liiton jäseniä, jotka kasvattavat rotua FCI-standardien mukaisesti.
Tämän pienen koirarodun pennun korkea hinta saattaa joillekin tulla yllätyksenä. Chihuahuan pentu maksaa nimittäin noin tuhat euroa. Pienenkin koiran luotettavalle kasvattajalle kertyy yhtä lailla kuluja, kuin suurenkin rodun kasvattajalle. Useimmissa tapauksissa koiranpennun hinta luotettavalta kasvattajalta ostaessa maksaa itsensä kuitenkin takaisin. Säästöä tulee tulevaisuuden eläinlääkärikustannuksissa ja koiran elinikään tulee enemmän vuosia. Ammattilainen koirankasvattaja antaa ohjeita koiran ravintoon ja ylläpitämiseen ja on aina valmiina neuvomaan ja ohjeistamaan chihuahuan omistajia – myös koiranpennun oston jälkeen.
Jokaisen koiran terveellinen ja pitkäikäinen elämä perustuu oikeanlaiseen ravintoon, rakkauteen, olennaisiin hoitotoimenpiteisiin ja riittävään liikuntaan.
Olennaisia chihuahuan hoitotoimenpiteitä ovat säännöllinen turkin harjaus, etenkin pitkäkarvaisilla koirilla. Sen lisäksi korvat ja silmät tulee tutkia säännöllisesti, jotta mahdolliset sairaudet tunnistetaan ja hoidetaan ajoissa.
Muuten chihuahua on hyvin helppo hoitoinen koira ja se tyytyy pieneen tilaan. Se on ideaali koira pienen asunnon asukkaaksi. Vaikka se on kooltaan pieni, on sen leikin ja puuhastelun tarve omistajan kanssa suuri. Chihuahua on erittäin ihmisläheinen ja tarvitsee paljon huomiota ja rakkautta omistajiltaan. Hyvällä säällä ne tykkäävät pidemmistäkin kävelylenkeistä, huonolla säällä ne pysyvät mielellään sisätiloissa.
Yhteiseloa chihuahuan kanssa helpottaa johdonmukainen koulutus ja sosialisoinnin harjoittelu jo pentuiästä lähtien. Johdonmukaisuudella voi taltuttaa sen pahamaineisen itsepäisyyden ja haukkumisen.
Vaikka chihuahuan alkuperästä on ollut monia teorioita, on melko varmaa, että rotu on alun perin peräisin Meksikosta. Meksikon pohjoisosassa sijaitsevassa Chihuahuan osavaltiossa on nimittäin edelleen paljon pieniä villikoiria, jotka näyttävät hyvin paljon chihuahua-rotukoiralta.
Erään teorian mukaan chihuahuat olivat vanhan Meksikon uhrikoiria, atsteekkien jälkeisten esi-isien ajoilta. Uskonnossa chihuahuan rooli oli kuljettaa omistajan sielu iankaikkiseen. Tämä johti kuitenkin siihen, että valitettavasti monissa hautajaisissa myös chihuahua joutui luopumaan elämästään.
Toisen teorian mukaan chihuahuat olivat jo atsteekkien aikana uhrikoiria ja niitä käytettiin hengellisissä tilaisuuksissa. Jotkut teorioivat, että chihuahuat elivät jo tolteekkien aikana. Jos näin on, on chihuahua nykyään jo yli tuhat vuotta vanha koirarotu. Väitetään myös, että espanjalaiset olisivat tuoneet koiria Meksikoon 1400-luvulla, vallatessaan maan. Yhtäkään teoriaa ei tähän mennessä ole täysin pystytty todistamaan.
Chihuahuan historia on selvää vasta 1800-luvun puoliväliltä lähtien. Tänä aikana meksikolaisen osavaltion Chihuahuan maanviljelijät alkoivat myymään koiraa Amerikkaan matkustaville. Se oli ponnahduslauta chihuahuan maailmanlaajuiseen suosioon.
Turistit olivat niin innoissaan „maailman pienimmästä koirasta” ja sen suurista silmistä ja korvista, että rotu levisi nopeasti ympäri Amerikkaa ja sieltä Eurooppaan.
Nämä pienet pyörremyrskyt eivät tee vaikutusta koollaan, vaan ystävällisyydellään, itsevarmuudellaan ja energiallaan. Ei siis ihme, että pieni pystykorvainen pomeranian valtaa koiraihmisten sydämiä ja koteja.
Shetlanninlammaskoira (kutsutaan myös sheltiksi) on pieni energiapakkaus, joka tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja. Sillä on sirot kasvonpiirteet, joita ympäröi uhkea harja. Sen oppimishalu ja empatia tekevät siitä myös ihanan seurakoiran.
Ystävällinen ja hyväntuulinen suomenlapinkoira on löytänyt omistajia myös Suomen rajojen ulkopuolelta. Jos olet kiinnostunut tästä koirarodusta, sinulla tulisi olla tämän koiran kanssa yksi yhteinen mielenkiinnon kohde ja se on liikkuminen – eri toteen luonnossa.