Koiran tottelevaisuuden kouluttaminen voi olla pitkäkestoinen prosessi. Tämä riippuu hieman koirasta, käytetystä menetelmästä ja tietenkin myös koirankouluttajan tai koiranomistajan taidoista. Haluttu tottelevaisuusaste on myös ratkaiseva vaaditun ajan kannalta.
Mitkä koirat soveltuvat tottelevaisuuskoulutukseen?
Periaatteessa kaikki koirat soveltuvat tottelevaisuuskoulutukseen. Jotkin rodut, kuten saksanpaimenkoira ja bordercollie, ovat tunnetusti helpommin koulutettavia kuin muut koirarodut.
Tärkein periaate koirankasvatuksessa on kuitenkin aina johdonmukaisuus. Tottelevaisuuskoulutusta voidaan pitää valmisteluna lisäkoulutukseen. Koiran ja sen omistajan hyvä suhde on menestyksen kannalta ratkaiseva tekijä. Tätä voidaan vahvistaa myös yhteisellä toiminnalla.
Sitoutuminen on ratkaisevan tärkeää
Kun koira ja sen omistaja muodostavat hyvän tiimin ja harjoittavat yhdessä aktiviteetteja, jotka tuovat molemmille osapuolille iloa, se vahvistaa niiden välistä suhdetta, joka puolestaan on onnistuneen kasvatuksen edellytys.
Aktiivisessa perheessä perheenjäsenet voivat harjoittaa koiran kanssa erilaisia aktiviteetteja – riippuen siitä, kuka harjoittaa mitäkin mieluiten. On erittäin tärkeää, että myös koira nauttii siitä.
Koiran tottelevaisuuskoulutuksen perusteet
Perusteet opetetaan koiralle ja sen omistajalle yleensä kuudesta kymmeneen viikon aikana. Tässä vaiheessa koiran omistajalle näytetään, kuinka hän voi kommunikoida nelijalkaisen ystävänsä kanssa ja kuinka hän voi kouluttaa sen muutamalla yksinkertaisella komennolla.
Useimmiten tämäntyyppisissä koulutuksissa koiralle annetaan aina yksi komento kerrallaan. Oikeanlainen talutushihnassa kulkeminen on koulutuksessa erittäin tärkeä ensimmäinen osuus. Vasta kun koira on oppinut tämän hyvin, se oppii lisää komentoja.