Monet koirat voivat käyttäytyä aggressiivisesti ja ärtyneesti talutushihnassa, vaikka olisivatkin muuten hyväntuulisia ja iloisia. Mutta mistä koiran remmirähinä johtuu? Entä mitä voit tehdä remmirähjääjälle?
Termi ”remmirähinä” kertoo ilmiöstä, kun normaalisti ystävällinen nelijalkainen muuttuu talutushihnassa pedoksi. Hihnassa kulkeva koira ei voi yhtäkkiä sietää muita koiria. Seuraus: Se haukkuu ja saa hepulin.
Remmirähinän aiheuttamat ongelmat
Koiranomistajana sinua varmasti ärsyttää, kun koira rähisee ohitustilanteessa. Se ei ole ainoastaan kiusallista, vaan se voi myös viedä paljon energiaa. Myös talutushihnan toisessa päässä olkapäät ja käsivarret joutuvat koville, kun koira rähisee.
Mutta et ole ainoa, joka kärsii koiran aggressiivisesta käytöksestä. Se ei tee hyvää myöskään lemmikillesi. Se aiheuttaa koiralle voimakasta stressiä. Kuten kaikki tietävät, stressillä voi olla negatiivinen vaikutus koirasi terveyteen.
Vinkkejä: Mitä voi tehdä remmirähinälle?
Muista seuraava: Johtaja pitää ohjat käsissään. Olet itse syyllinen siihen, että koirasi rähisee. Mutta ennen kuin tunnet huonoa omaatuntoa, voit tehdä jotain remmirähinää ehkäistäksesi.
Seuraavat vinkit voivat auttaa sinua varmistamaan, että kävely koirasi kanssa on jälleen hauskaa ja että saavutte molemmat kotiin rentoutuneena:
Johdata koirasi aina vastakkaiselle puolelle. Jos vieras koira kohtaa sinut vasemmalta puolelta, koirasi tulee kulkea oikealla puolella.
Ohjaa koirasi huomio positiiviseen asiaan. Voit käyttää siihen maukkaita herkkuja tai koiran suosimaa lelua. Kun koirasi alkaa käyttäytyä aggressiivisesti, sinun tulee tarkkailla ajoitusta ja peruuttaa palkinto.
Jos näet vieraan koiran jo kaukaa, tarjoa lemmikillesi riittävästi tilaa. Kiertäkää vieras koira tai valitse toinen reitti.
Voit myös opettaa koirallesi, että sen on ennen jokaista koiran kohtaamista ryhdyttävä istumaan tai oltava paikallaan. Voit sisällyttää siihen myös muita leikkejä, kuten ”Tassu” tai ”Pyöri”. Tämän tarkoituksena on, että koirasi keskittyy koulutukseen eikä toiseen koiraan.
Sopivat tuotteet remmirähinästä poisoppimiseen
Rintavaljaat ja kuonokoppa?
Jos et pysty hillitsemään koiraasi hihnassa monista ohjeista huolimatta, koiran ammattimainen koulutus voi olla järkevää. Jos et pysty pitämään koiraasi paikoillaan valjaista ja voimankäytöstä huolimatta vaarallisissa tilanteissa, kannattaa harkita myös kuonokoppaa.
Muista joka tapauksessa, että jokainen kielteinen kokemus talutushihnassa pahentaa ongelmaa. Sen vuoksi on erittäin tärkeää, että opit käsittelemään tilannetta oikein.
Syyt: Miten koiran remmirähinä syntyy?
Jokainen elävä olento tarvitsee riittävästi tilaa ympärilleen – niin myös nelijalkainen ystäväsi. Jos tätä etäisyyttä ei pidetä, se voi aiheuttaa aggressiivista käyttäytymistä. Etologin tohtori Dorit Feddersen-Petersen kuvailee remmirähinää näin ollen ”keinona lisätä etäisyyttä”.
Toisin kuin vapaana juostessa tai kotona neljän seinän sisällä, koirasi liikkumavara hihnassa rajoittuu yhtäkkiä. Jos kohtaatte toisen koiran, sen on pakko puolustaa tilaansa.
Reviirin alfauros
Tämä aggressiivinen käyttäytyminen on erityisen voimakasta, kun kävelet lemmikkisi kanssa saman reitin useita kertoja päivässä. Se tajuaa, että tämä on sen reviiri, ja haluaa tarvittaessa suojella sinua.
Tunnistat koiran halun puolustaa reviiriään tietyistä merkeistä:
Se merkkailee enemmän.
Koirasi pitelee lelua suussaan puolustaen.
Se asettuu sinun ja vieraan koiran väliin.
Koirasi tutussa ympäristössä toisten koirien kohtaaminen vahvistaa ei-toivottua käyttäytymistä. Usein koirat käyttäytyvät aggressiivisesti vain samaa sukupuolta olevia nelijalkaisia ystäviä kohtaan.
Koiran aivojen hämmennys
Voi myös käydä niin, että koirasi käyttäytyy aggressiivisesti hihnassa hämmennyksen vuoksi. Näin tapahtuu erityisesti silloin, kun koirasi voi juosta vapaana koirapuistossa ja tervehtiä muita koiria vapaaehtoisesti.
Mutta jos liikut yhtäkkiä ja poikkeuksellisesti talutushihnassa kaupunkisi kapeilla kaduilla, koirasi reagoi turhautuneesti koiran kohtaamiseen. Nyt se ei nimittäin pysty tuttuun tapaan tekemään tuttavuutta lajitovereidensa kanssa. Tämän seurauksena turhautuminen kääntyy aggressiivisuudeksi.
Epävarmuus ja pelko
Vaikka vaikuttaakin ensi silmäyksellä päinvastaiselta, syynä voi olla myös pelko. Voit havaita koirasi epävarmuuden sen kehonkielestä tukalassa tilanteessa:
Häntä roikkuu alhaalla (mahdollisesti takajalkojen välissä).
"Mitä varhaisemmassa vaiheessa, sitä parempi" pätee myös koiranpennun koulutukseen. Koiranpentu on hyvin oppimishaluinen ja se on kaikkien uusien asioiden suhteen vielä avoimen ennakkoluuloton. Tätä vaihetta on syytä hyödyntää ja opettaa koiralle leikkisästi, mutta kuitenkin johdonmukaisesti, mitä siltä odotetaan ja miten käyttäydytään kunnolla.
"Koirat, jotka haukkuvat, eivät pure." Tämä sanonta saattaa äkkiseltään kuulostaa lohduttavalta, mutta jatkuva koiran haukkuminen ei raasta vain sinun hermojasi vaan myös naapureidesi hermoja. Mutta miksi koirat haukkuvat? Ja miten saan koirani lopettamaan haukkumisen?
Jo noin kuuden viikon ikäisenä, suloisimmillakin koiranpennuilla on jo yli 28 pientä hammasta, joita ne voi käyttää tehokkaasti. Neulanpäitä muistuttavilla pienillä aseilla koiranpentu puree ikävästi. Koiranpennun hampaat eivät kuitenkaan aiheuta vielä vakavia vammoja. Siitä huolimatta on jokaisen koiranomistajan kiinnitettävä huomiota koiran puremiskäyttäytymiseen, jotta koira oppii olemaan purematta aikuisena. Mitä siis pitäisi tehdä, kun koiranpentu puree?