{"url":"https://www.zooplus.fi/tietonurkka/koirat/koiran-koulutus/miksi-koira-nuolee","title":"Miksi koira nuolee?","mag_id":194633,"is_single":true,"cat_name":"Koirat","sub_cat_id":1691,"sub_cat_name":"Koiran koulutus","cat_id":1653}
Koiran kuolainen kieli iholla – jotkut koiranystävät rakastavat sitä, toiset puolestaan eivät niinkään välitä päästä kosketuksiin koiran kostean kielen kanssa. Mutta miksi koira nuolee? Me selvitämme, miksi koirat nuolevat ihmisiä.
Pienestä pitäen: nuoleminen sosiaalisena kanssakäymisenä
Nuoleminen on yksi ensimmäisistä sosiaalisista kanssakäymisen muodoista, joihin koira tutustuu. Jo hetki syntymän jälkeen emo nuolee pentujaan huolellisesti. Nuoleminen vahvistaa emon ja pentujen välistä sidettä, puhdistaa pentuja ja hieroo niiden vatsaa ruokailun jälkeen. Pennut matkivat sitä ja nuolevat toisiaan. Tästä hetkestä lähtien nuoleminen kuuluu koiran käytökseen. Jotkut koirat nuolevat mielellään myös ikääntyessään, toiset koirat puolestaan nuolevat vain harvoin. Se, näyttääkö koirasi kiintymyksensä nuolemalla, riippuu täysin yksilön luonteesta.
Miksi koira nuolee?
On olemassa eri syitä, miksi koirat käyttävät kieltään ja nuolevat omistajaansa tai toisiaan. Jos kiinnittää huomiota koiran muuhun ruumiinkieleen ja tilanteeseen kokonaisuutena, koiran käyttäytymistä voi ymmärtää paremmin. Kokonaisuuden huomioimalla voit siis saada tarkemman käsityksen siitä, miksi koira nuolee sinua.
Koira näyttää kiintymystään
Koirat osoittavat kissoja useammin kiintymystään omistajaansa nuolemalla. Myös koiralauman lepohetken aikana voi huomata, että koirat nuolevat toisiaan. Olipa sitten kyse lajitoverista tai ihmisestä, nuoleminen voi olla joko ystävällinen tervehdys, merkki iloisuudesta tai spontaanista ystävyydensolmimisesta.
Rentouttava nuoleminen
Koiralaumassa hierarkiassa alempana oleva yksilö nuolee hierarkiassa ylempänä olevaa lauman jäsentä kuonon alueelta rentouttaakseen lajitoveriaan. Koira voi tehdä niin myös kanssakäymisessä ihmisen kanssa, esimerkiksi silloin, kun omistaja on huonolla tuulella tai purkaa ärsyyntymistään kovaäänisesti. Ihmisen käytöksellä ei tarvitse kuitenkaan olla mitään tekemistä koiran kanssa. Jotkut koirat nuolevat omistajaansa, jos hän riitelee jonkun muun kanssa – tai vaikka laulaa kovaan ääneen nuotin vierestä. Koira haluaa siten rauhoittaa omistajaansa. Joskus koirat rauhoittavat myös itseään nuolemalla. Esimerkiksi eläinlääkärin vastaanotolla tai muissa tilanteissa, joissa koira tuntee olonsa hermostuneeksi.
Kutsu leikkimään, silittämään ja pitämään hauskaa
Miksi koira nuolee? Joskus koirat haluavat saavuttaa jotakin nuolemisellaan. Jotkut nelijalkaiset ovat esimerkiksi oppineet, että ihminen kiinnittää niihin huomiota, jos ne nuolevat hänen kättään. Sillä tavoin koira yrittää saada ihmisen silittämään ja paijaamaan lemmikkiään. Koiralla voi myös olla tylsää, jolloin se yrittää kiinnittää huomion itseensä nuolemisen avulla. Nuoleminen saattaakin houkutella omistajan pieneen leikkiin tai antamaan koiralle herkkupalan. Muista kuitenkin aina, että se, miten reagoit koiran nuolemiseen vaikuttaa siihen, mitä koira nuolemisella yrittää saavuttaa. Mieti siis tarkkaan haluatko, että käytöksestäsi tulee tapa
Makuelämys
Söitkö juuri nakkisämpylän tai silititkö kenties toista koiraa? Koirasi haluaisi tietää kaikki yksityiskohdat! Nuolemalla koira pääsee tutustumaan haju- ja makumolekyyleihin. Monet koirat haluavat tutkia mielenkiintoisia tuoksuja tarkemmin maistamalla eli nuolemalla. Ne siis nuolevat toisen koiran tuoksun kädestäsi. Lisäksi ihmisen suolainen hiki ja muut vartalon tuoksut houkuttelevat useita koiria maagisesti. Hyvä maku yksinkertaisesti houkuttelee nuolemaan.
Voivatko koirat levittää sairauksia nuolemisen välityksellä?
Monet ihmiset pitävät siitä, kun heidän koiransa nuolee heitä. Toiset puolestaan pitävät sitä ällöttävänä – erityisesti silloin, kun koirankieli hapuilee kasvoilla. Limakalvojen kosketusta tulisikin aina välttää. Koira voi levittää sitä kautta sairauksia aiheuttavia bakteereita. Suoliston loiset leviävät pääasiassa ulosteen avulla, mutta jos koira on juuri nuollut peräaukkoaan ja sen jälkeen lipaisee kielellään ihmisen kasvoja, voivat loiset levitä myös siten. Koirat voivat myös levittää erilaisia bakteereja, kuten esimerkiksi pasteurella multocida -bakteeria. Bakteeria kantavat nelijalkaiset eivät saa siitä oireita, mutta ne voivat kuitenkin tartuttaa sen ihmiseen. Ihmisen kehossa bakteeri voi johtaa pahimmassa tapauksessa verenmyrkytykseen tai aivokalvontulehdukseen. Tartunta on hyvin harvinainen, mutta on hyvä kuitenkin muistaa seuraava sääntö: jos koira on nuollut käsiäsi, sinun tulisi aina pestä ne ennen kuin laitat ruokaa tai hierot silmiäsi. Tämä koskee etenkin lapsia ja henkilöitä, joilla on heikentynyt vastustuskyky.
Koirani nuolee minua: miten reagoin?
Kuten monessa muussakin asiassa, huomioi toivottu käyttäytyminen ja jätä epätoivottu käytös huomioimatta. Opeta jo pennulle, haluatko sen nuolevan sinua vai et. Vaikka se olisi suloista pienellä irlanninsusikoiran pennulla, se ei välttämättä ole enää niin mukava kokemus koiran ollessa täysikasvuinen. Jos et halua, että koirasi nuolee kasvojasi, käänny poispäin koirastasi, äläkä huomioi koiraasi 30 sekuntiin. Siten koira oppii, että se ei saavuta nuolemisella haluamaansa, vaan päinvastoin, se keskeyttää siten sosiaalisen kanssakäymisen. Lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota siihen, ettet tue nuolemista vaatimuksena, vaan jätät sen huomioimatta. Muussa tapauksessa pätee seuraava neuvo: kunnon silittelyhetki on eläimellisen hyvä vastaus koirasi kiintymyksen osoituksiin.
"Mitä varhaisemmassa vaiheessa, sitä parempi" pätee myös koiranpennun koulutukseen. Koiranpentu on hyvin oppimishaluinen ja se on kaikkien uusien asioiden suhteen vielä avoimen ennakkoluuloton. Tätä vaihetta on syytä hyödyntää ja opettaa koiralle leikkisästi, mutta kuitenkin johdonmukaisesti, mitä siltä odotetaan ja miten käyttäydytään kunnolla.
"Koirat, jotka haukkuvat, eivät pure." Tämä sanonta saattaa äkkiseltään kuulostaa lohduttavalta, mutta jatkuva koiran haukkuminen ei raasta vain sinun hermojasi vaan myös naapureidesi hermoja. Mutta miksi koirat haukkuvat? Ja miten saan koirani lopettamaan haukkumisen?
Jo noin kuuden viikon ikäisenä, suloisimmillakin koiranpennuilla on jo yli 28 pientä hammasta, joita ne voi käyttää tehokkaasti. Neulanpäitä muistuttavilla pienillä aseilla koiranpentu puree ikävästi. Koiranpennun hampaat eivät kuitenkaan aiheuta vielä vakavia vammoja. Siitä huolimatta on jokaisen koiranomistajan kiinnitettävä huomiota koiran puremiskäyttäytymiseen, jotta koira oppii olemaan purematta aikuisena. Mitä siis pitäisi tehdä, kun koiranpentu puree?