Koirani pelkää ilotulituksia

Koirani pelkää ilotulituksia

Ilotulitukset uutena vuotena tai muina juhla-ajankohtina ovat ihmisen silmään upea ilmestys pimeällä taivaalla. Koirat näkevät tilanteen valitettavasti täysin toisin. Ne ulvovat ja itkevät, juoksevat rauhattomasti, tärisevät ja saattavat olla hyvinkin hermostuneita ja hermoromahduksen partaalla. Tässä artikkelissa selvitetään, miten voi valmistaa koiran tuleviin ilotulituksiin ja miten koiraa voi rauhoittaa.

Vuodenvaihde on monille koiranomistajille todellinen haaste. Äänekkäät ilotulitteet ja paukkuvat räjähtävät raketit voivat aiheuttaa yksin jätetylle koiralle todellisen hermoromahduksen. Monet koirat vetäytyvät yksinkertaisesti nurkkaan tai omistajansa kainaloon turvaan, mutta on taas koiria, jotka saattavat kärsiä vaikeistakin paniikkikohtauksista. Ne eivät syö ollenkaan, ne eivät kuuntele omistajansa puhetta, tärisevät ja juoksevat paniikinomaisesti ympäri ämpäri. Vähintään silloin, kun koira osoittaa tällaisia paniikin merkkejä, tulisi sinun olla koirasi rinnalla ja tukena pelottavissa tilanteissa. Mutta miten rauhoittaa hermostuksissa oleva koira? Koko kansan ilotulituksiahan ei voi lopettaa vain nappia painamalla.

Akuutti apu ilotulisten pelkoon

Kun ensimmäiset ilotulitukset pamahtavat uuden vuoden aattona, on jo liian myöhäistä työstää koiran melu- ja räiskefobiaa terapialla. Mutta on kuitenkin muutamia keinoja, joilla koiraa voi rauhoittaa näissä tilanteissa.

  • Laita koira talutushihnaan

Myös uuden vuoden aattona on suotava koiralle riittävästi omaa tilaa. Ei ole mikään ratkaisu, että koiran päättää olla käyttämättä ulkona heti, kun ensimmäiset raketit pamahtavat. Jotta kävelylenkki olisi mahdollisimman stressitön, tulisi päivän mittaan käydä mahdollisimman rauhallisella paikalla kävelyllä. Aja koirasi kanssa lähimpään metsään ja kaupungin vilinää, joissa useimmiten rakettien paukuttaminen alkaa jo alkuillasta. Vaikka olisittekin kävelyllä rauhallisella paikalla, tulisi koira aina pitää narun päässä, sillä se voi joka paikassa pelästyä rakettien pauketta ja säihkettä. Pelästyessään koira saattaa juosta paniikin omaisesti ties minne ja vaarallisesti esimerkiksi autotielle. Sen vuoksi on tärkeää pitää koira talutushihnassa uuden vuoden aattona.

  •  Ole koiran kanssa yhdessä sisällä

Kun ilta alkaa hämärtää ja ensimmäiset raketit alkavat paukkua, on silloin viimeistään aika mennä koiran kanssa sisälle. Vaikka usein monissa maissa uutta vuotta vietetään ulkona ja kaduilla, on koiranomistajien parasta viettää uutta vuotta sisätiloissa koiransa seurana. Ilotulituksia pelkääville koirille ei riitä, että niillä on turvallinen koti ympärillä melun ja räiskeen aikana, vaan ne tarvitsevat myös lähimmäisen ihmisen läsnäoloa ja tukea.

  • Sulje ovet, ikkunat ja sälekaihtimet

Kovat paukahdukset ja räjähdysten äänet kuuluvat asuntoihin ja taloihin seinienkin läpi. Sulkemalla ovet, ikkunat ja sälekaihtimet saat kuitenkin hieman vaimennettua ulkona tapahtuvaa pauketta. Monet koirat rauhoittuvat jo pelkästään tällä yksinkertaisella kikalla huomattavasti. Sälekaihtimien sulkeminen estää ilotulituksien valojen ja säihkeiden tulvaa, mikä auttaa monia koiria rauhoittumaan. Mikäli sälekaihtimia ei ole, voi verhot vetää ikkunan eteen ilotulitusten välähdysten esteeksi.

  • Radio ja musiikki päälle

Ikkunoiden sulkemisen jälkeen voit yrittää „piilottaa“ rakettien pauketta äänillä, joihin koira on jo tottunut. Laita lempimusiikkiasi soimaan tai radio päälle. Myös televisio, pesukone tai tiskikone voivat vaikuttaa koiraan rauhoittavasti. Älä kuitenkaan laita ääniä liian kovalle, sillä se saattaa omalta osaltaan hermostuttaa koiraa.

  • Harhauta koiraa hajuilla ja erikoisilla herkuilla

Koirat, jotka eivät ole täysin stressin vallan alla, on joskus mahdollista harhauttaa ja saada keskittymään muihin asioihin erityisten hajujen ja herkkujen avulla. Tämä siirtää koiran keskittymisen kuulosta haju- ja makuaistiin. Voit itse tehdä kotiisi mielenkiintoisen hajujäljen koiralle, jota se seuraa nuuskimalla. Koirat, joille ruoka ei pelon ja stressin alla maistu, innostuvat usein herkuista, joita ne eivät arkipäivänä muuten koskaan saisi. Erityisten herkkujen avulla koira keskittyy taas hetkeksi aivan johonkin muuhun kuin pelottavaan ilotulitusten paukkeeseen.

  • Säteile rauhallisuutta ja rentoutta

Kaikkein tärkeintä koiran rauhoittamisessa on itse pysyä rauhallisena ja rentona. Viesti koiralle, että kaikki on hyvin ja näytä sille, että ulkona tapahtuvat äänet ovat täysin normaaleja. Mikään apuväline tai vinkki ei auta rauhoittamaan koiraasi, mikäli itse hermostut ja muutut käytökseltäsi hektiseksi, kun huomaat koirasi olevan peloissaan. Parasta on siis pysyä täysin rauhallisena.

labrador sotto le coperte per paura fuochi artificio © Magnus Pomm / stock.adobe.com
Reagiert Ihr Vierbeiner ängstlich, sollten Sie vor allem Gelassenheit ausstrahlen. So helfen Sie ihm am besten.

Älä silitä koiraasi

Päästää itsesi paniikin valtaan on yhtä paha virhe, kuin aloittaa koiran silittäminen ja puhumaan sille rauhallisesti. Koira ei ymmärrä lohduttavia sanoja, kuten ”koira parka, kohta se on ohi“. Jos koira saa pelkotilassaan paljon huomiota ja silitystä, vahvistaa se vain koiran pelkotilaa. Vaikka se tuntuu vaikealta olla huomioimatta koiran pelkoa ollenkaan, on koiralle parasta, jos käyttäydyt mahdollisimman normaalisti. Tietenkin koirasta tulee pitää huolta ja olla sen seurana, mutta ylimääräinen huomio ja lohduttaminen tulisi jättää kokonaan pois. Istu sohvalle koiran kanssa mukavasti, nauti keskustelusta perheen kanssa, lue kirjaa, kuuntele musiikkia tai nauti lempi viiniäsi. Sinun läsnäolosi ja rauhallinen käyttäytyminen antaa koiralle paljon enemmän turvaa, kuin hermostunut ja ylilohduttavainen käyttäytyminen. Osoita koiralle, että ulkona kuuluva pauke ei ole mitään, mitä tarvitsee pelätä.

Saanko antaa koiralleni rauhoittavia lääkkeitä?

Mikäli edellä mainituista keinoista ei ole apua koiran pelkotilan lievittämiseksi, on viimeisenä vaihtoehtona mahdollisuus käyttää rauhoittavaa ainetta, joka lievittään koiran hermostuneisuutta. Tämän tulisi kuitenkin olla viimeinen vaihtoehto ja käyttää vasta kun muut keinot on kokeiltu ja todettu hyödyttömiksi. Useimmat rauhoittavat lääkkeet tekevät koirasta liikkumattoman, mutta eivät lievitä stressiä tai stressin aiheuttajia. Ilotulitusten kohdalla koiralle pelkotilan luo kovat äänet. Jos silloin koiralle antaa rauhoittavaa lääkettä, joka lamaannuttaa sen liikkumiskyvyn tilapäisesti, ei koira pääse juoksemaan pakoon tai piiloutumaan. Tämä aiheuttaa koiralle usein entistä enemmän stressiä ja pelkoa. Keskustele eläinlääkärin kanssa ennen kuin annat koiralle rauhoittavaa lääkettä. Lääkäri kertoo sinulle, tuleeko lääke auttamaan koiraasi vai vain lisäämään sen pelkoa. Homeopaattisia ja kasviperäisiä rauhoittavia valmisteita, kuten bach-kukkia tai globulista, ei tulisi myöskään antaa ennen kuin on keskustellut asiasta eläinlääkärin kanssa.

Voiko ilotulituspelkoa hoitaa terapialla?

Koirien pelkotilat ovat kehitettävissä terapialla. Pelkotiloja saattavat aiheuttaa esimerkiksi yksin jääminen, vieraat ihmiset ja elimet, tai kovat, vieraat äänet. Koirat, jotka pelkäävät ilotulituksia, pelkäävät usein myös muita kovia ääniä, kuten ukkosta. Apua tilanteeseen saa, kun miettii miksi koira saa kovista äänistä moisia pelkotiloja. Terapia asiantuntijan kanssa saattaa auttaa löytämään äänestä johtuvan pelkotilan syyn löytämiseksi, jolloin myös sitä vastaan taisteleminen on helpompaa. Koiran ”sankari-käytös“ perheessä saattaa olla myös syynä äänestä johtuviin pelkotiloihin, jos koira kokee, että sen pitää ottaa perheessä johtajan ja suojelijan rooli. Näin käy jos koira kokee, että omistaja ei välitä riittävää auktoriteettia ja suojaa.

Turruttaminen napin painalluksella

Yksi helpottava terapiamuoto voi myös olla turruttaminen CD-levyjen ja netistä löytyvien äänitteiden avulla. Niiden avulla koiralle voi soittaa ilotulitusten ääniä, jolloin koira pikkuhiljaa tottuu niihin. Ensin tulee soittaa ääniä hyvin hiljaa ja lisätä volyymia tasaisesti sopivin väliajoin. Kun koira on rauhallinen ja käyttäytyy normaalisti, tulisi se palkita. Jos koira on hermostunut ja peloissaan, tulee se jättää kokonaan huomiotta. Näin koiran voi totuttaa hitaasti uuden vuoden rakettien ääniin. Tämä metodi vaatii kuitenkin aikaa, joten aloita tämä jo useita viikkoja ennen uuden vuoden aattoa.

Muita taistelukeinoja pelkoa vastaan

Edellä mainittujen keinojen lisäksi on olemassa muitakin lukuisia metodeja, joilla voi yrittää lievittää ja poistaa koiran ilotulituspelkoa. Monet metodeista ovat erikoisia ja siksi niiden onnistumisprosenttikin on melko kiisteltyä. Sen vuoksi kannattaa tutustua erilaisiin metodeihin. On olemassa esimerkiksi rauhoittavia haihduttimia ja kaulapantoja, jotka levittävät rauhoittavaa hormonia, joka rauhoittaa koiria. Kanadalainen Linda Tellington-Jones on kehittänyt koirille myös niin kutsutun TTouch-metodin, jossa koiran stressitilaa ja jännittyneisyyttä pyritään hellittämään erityisillä käden kosketuksilla. Myös koiran keholle tarkoitettavia harsoja ja liinoja käytetään tuomaan koiralle vakautta ja turvallisuuden tunnetta. Samanlainen vaikutus on „Thundershirt“- paidalla, joka on kovemmasta kankaasta valmistettu ja kiedotaan koiran kehon ympärille. Monet koirat rauhoittuvat kevyen mutta jatkuvan paineentunteen johdosta.

Ja mitäs sitten ensi vuonna?

Kaikista metodeista huolimatta, odottavat monet koiran omistajat seuraava uutta vuotta hermostuneina. Vaikka onnistut rauhoittamaan koiraasi uuden vuoden rakettien räiskeessä, ei se yleensä koskaan tule nauttimaan tilanteesta. Ilotulituksien ja rakettien pauke, hektiset ihmiset ja riehakas tunnelma talossa on monille koirille kaikkea muuta paitsi viihdettä ja nautintoa. Ensi vuonna voitte esimerkiksi perheen tai ystävien kanssa ajaa syrjäisempään paikkaan, jossa esimerkiksi luonnonsuojelusyistä ilotulitukset ovat kiellettyjä. Ihmisellekään ei ole pahasta rauhoittua jonakin uutena vuotena oikein toden teolla!

Hyödyllisimmät artikkelimme
13 min

Koiranpennun koulutus

"Mitä varhaisemmassa vaiheessa, sitä parempi" pätee myös koiranpennun koulutukseen. Koiranpentu on hyvin oppimishaluinen ja se on kaikkien uusien asioiden suhteen vielä avoimen ennakkoluuloton. Tätä vaihetta on syytä hyödyntää ja opettaa koiralle leikkisästi, mutta kuitenkin johdonmukaisesti, mitä siltä odotetaan ja miten käyttäydytään kunnolla.

3 min

Mitä tehdä, kun koiranpentu puree?

Jo noin kuuden viikon ikäisenä, suloisimmillakin koiranpennuilla on jo yli 28 pientä hammasta, joita ne voi käyttää tehokkaasti. Neulanpäitä muistuttavilla pienillä aseilla koiranpentu puree ikävästi. Koiranpennun hampaat eivät kuitenkaan aiheuta vielä vakavia vammoja. Siitä huolimatta on jokaisen koiranomistajan kiinnitettävä huomiota koiran puremiskäyttäytymiseen, jotta koira oppii olemaan purematta aikuisena. Mitä siis pitäisi tehdä, kun koiranpentu puree?