Läähätys on koiran ominaisuus samalla tavoin kuin hännän heilutus, eikä se yleensä aiheuta huolta. Mutta entä jos koira läähättää ja huohottaa paljon, varsinkin öisin, eikä saa siksi tarpeeksi lepoa? Lue tästä artikkelista, mistä koiran läähätys yöllä johtuu ja kuinka voit auttaa levotonta koiraasi.
Jokainen koira läähättää silloin tällöin – toiset enemmän, toiset vähemmän. Läähätys auttaa koiraa alentamaan ruumiinlämpöään. Toisin kuin ihmisillä, koirilla on hikirauhaset ainoastaan tassuissaan, joten tavallinen hikoilu on koiralle mahdotonta. Koiran keho tarjoaa siis muita jäähdytyskeinoja eli huohotusta.
Koiran sylki haihtuu avoimen suun ja tihentyneen hengityksen kautta. Näin koira viilentyy haihdutuksen kautta. Koirilla erittyy paljon enemmän sylkeä kuin ihmisillä, joten menetelmä on erittäin tehokas. Mutta entä jos koira ei läähätä vain fyysisen rasituksen aikana tai helteessä, vaan erityisesti yöllä? Öisinhän koiran pitäisi levätä ja hengitysnopeuden hidastua.
Koira läähättää paljon: onko syytä huoleen?
Koiran normaali hengitystiheys on 10–40 hengitystä minuutissa. Jos koira kuitenkin läähättää kovaa, hengitystiheys nousee 300–400 hengenvetoon. Jos ilma ei viilene kesäyönä tai jos koirasi on päästellyt höyryjä iltalenkillä, sen täytyy tietysti läähättää – yölläkin.
Huomioi myös koirasi ruumiin ja pään muoto. Lyhytkuonoisilla roduilla (esim. mopsi) hengitystiet ovat liian lyhyet tehokkaaseen hengittämiseen. Siksi nämä koirarodut läähättävät ja huohottavat enemmän kuin muut. Lisäksi myös suuremmat koirat läähättävät yleensä pieniä enemmän. Mitä isompi vartalo, sitä kauemmin kehon lämpötilan säätely kestää.
Kuitenkin, jos koiran läähätys yöllä on voimakasta tai pitkäaikaista ilman näkyvää syytä, se voi olla merkki vakavasta ongelmasta. Tällöin tarvitaan huomiotasi ja apuasi, mahdollisesti jopa käyntiä eläinlääkärillä. Epäselvissä tapauksissa on parempi näyttää koiraa eläinlääkärille kerran liian usein kuin liian harvoin!
Koiran läähätys yöllä: syyt
On useita syitä miksi koira voi läähättää yöllä. Yleisimmät syyt ovat:
Liian korkea huonelämpötila
Ei vain kesällä, vaan myös talvella kun lämmität voimakkaasti, kodin huonelämpötila nousee korkeaksi. Lämmölle herkkien koirien, joiden makuupaikka on patterin tai takan läheisyydessä, on todennäköisesti vaikea levätä.
Sama koskee kuumia kesäiltoja jos lämpötila ei laske yöllä tarpeeksi ja jos koirasi makuupaikka on lämmennyt auringossa päivällä. Mikäli koirasi ei voi siirtyä viileämpään paikkaan, sen on läähätettävä yöllä kehon lämpötilan alentamiseksi.
Aktiviteetit ennen nukkumaanmenoa
Usein päivällä ei ole tarpeeksi aikaa lenkkeillä. Tästä syystä koiranomistaja voi korvata puuttuvan aktiivisuuden illalla. Nopea juoksulenkki metsässä, myöhäinen keppien heitto puistossa tai lyhyt polkupyörälenkki. Koiran ruumiinrakenteesta ja kunnosta riippuen voi kestää hetken ennen kuin normaali ruumiinlämpö palautuu. Tällöin koira voi läähättää myöhään illalla tai yöllä.
Stressi, pelko tai hermostuneisuus
Myös koirat reagoivat stressiin tai pelkoon nopealla sydämen sykkeellä ja hengityksellä. Koiran läähätys yöllä voi olla myös merkki siitä, että koirasi pelkää jotakin.
Epätavalliset äänet, kuten ilotulitukset, ovat klassisia öisen läähätyksen ja huohotuksen syitä. Myös tietyt tilanteet päivällä voivat kuormittaa koiraa niin paljon, ettei se osaa rauhoittua illalla. Jos asunnossasi on yöllä erittäin pimeää tai jos koirasi joutuu nukkumaan ilman laumaa, tämä voi pelottaa koiraasi.
Jotta saat selville, mikä saa koirasi hermostuneeksi tai ahdistuneeksi, tarkkaile sitä. Milloin koira läähättää paljon yöllä? Tapahtuiko edellisenä päivänä jotakin poikkeuksellista? Oletko poikennut päivittäisistä rutiineistasi? Kuuluiko yöllä outoja ääniä? Oliko normaalista poiketen ikkuna auki yöllä? Oletko vaihtanut koiran pedin paikkaa?
Liian myöhäinen tai vääränlainen ruokinta
Jos ruokit koiraasi illalla juuri ennen nukkumaanmenoa, se saattaa siksi läähättää yöllä. Erityisesti raaka punainen liha (esim. naudanliha, biisoni tai puhveli) saa kehon tuottamaan lämpöä ruoansulatuksen takia. Mutta läähätys voi kertoa myös vatsa- ja suolistovaivoista, kuten ilmavaivoista tai vatsakrampeista.
Koiraa kannattaakin ruokkia vähintään kahdesti päivässä, koska liian suuret annokset rasittavat vatsaa ja suolistoa. Illalla ruokinta ei saisi tapahtua liian myöhään.
Sairaudet, kuume ja kipu
Jos koiran läähätys yöllä on poikkeuksellisen lujaa, syynä voi olla myös jokin sairaus. Joskus kipu alkaa vasta yöllä, kun koira lepää eikä ole enää keskittynyt päivän touhuihin. Jos aiemmin mainitut syyt eivät ole koirasi yöläähätyksen taustalla, vie koirasi eläinlääkärin tarkastukseen.
Eläinlääkäri tutkii koiran mahdollisten sairauksien varalta. Esimerkiksi sisäelimien, nivelsairauksien tai vamman aiheuttama kipu, mutta myös sydän- tai keuhko-ongelmat, kilpirauhasen vajaatoiminta tai kuume ovat mahdollisia.
Koiran läähätys yöllä: ensiapu
Jos koirasi läähättää yöllä raskaasti jostakin vaarattomasta syystä, kuten kuumuudesta, harjoituksesta tai vääränlaisesta tai liian myöhäisestä ruokinnasta johtuen, voit auttaa lemmikkiäsi helposti. Myös stressiä voi lievittää herkkyydellä ja kärsivällisyydellä.
Seuraavat toimenpiteet auttavat estämään koiran läähätystä yöllä:
Viilennysmatto, jos koirasi läähättää yöllä kuumuuden vuoksi.
Rasittava toiminta kannattaa siirtää päiväsaikaan (huomaa: kuumana kesäpäivänä kannattaa valita aikainen aamu, jos mahdollista).
Vaihda koirasi nukkumapaikkaa: hiljaisempi paikka, mahdollisesti lähellä sinua tai yövalo vie koirasi pelon pois.
On tärkeää, että tarkkailet koiraasi tarkasti. Näin saat nopeasti selville, onko taustalla vaaraton vai mahdollisesti vakava syy. Jos käytös on koirallesi hyvin epätavallista tai jos se viittaa vakavaan ongelmaan, on parempi käyttää lemmikkiäsi pian eläinlääkärillä.
Milloin pitää mennä eläinlääkäriin koiran läähättäessä yöllä?
Jos koiran läähätys yöllä on äkillisesti voimakasta ilman, että löydät syytä, käytä koiraasi eläinlääkärillä mahdollisimman pian. Vain eläinlääkäri voi selvittää, onko koirallasi kipuja ja missä kohdassa, tai onko taustalla vakavampi sairaus. Mitä aikaisemmin sairaus havaitaan, sitä nopeammin ja paremmin koiraasi voidaan auttaa.
Toivotamme sinulle ja koirallesi kaikkea hyvää ja ennen kaikkea: rauhallisia öitä!
"Mitä varhaisemmassa vaiheessa, sitä parempi" pätee myös koiranpennun koulutukseen. Koiranpentu on hyvin oppimishaluinen ja se on kaikkien uusien asioiden suhteen vielä avoimen ennakkoluuloton. Tätä vaihetta on syytä hyödyntää ja opettaa koiralle leikkisästi, mutta kuitenkin johdonmukaisesti, mitä siltä odotetaan ja miten käyttäydytään kunnolla.
"Koirat, jotka haukkuvat, eivät pure." Tämä sanonta saattaa äkkiseltään kuulostaa lohduttavalta, mutta jatkuva koiran haukkuminen ei raasta vain sinun hermojasi vaan myös naapureidesi hermoja. Mutta miksi koirat haukkuvat? Ja miten saan koirani lopettamaan haukkumisen?
Jo noin kuuden viikon ikäisenä, suloisimmillakin koiranpennuilla on jo yli 28 pientä hammasta, joita ne voi käyttää tehokkaasti. Neulanpäitä muistuttavilla pienillä aseilla koiranpentu puree ikävästi. Koiranpennun hampaat eivät kuitenkaan aiheuta vielä vakavia vammoja. Siitä huolimatta on jokaisen koiranomistajan kiinnitettävä huomiota koiran puremiskäyttäytymiseen, jotta koira oppii olemaan purematta aikuisena. Mitä siis pitäisi tehdä, kun koiranpentu puree?