Ksylitoli koiralle

ksylitolipurkki

Ksylitoli on sokerialkoholi, jota saadaan puusta (esim. koivusta).

Onko ksylitoli koiralle vaarallista? Kyllä vain – ihmisten pitämä sokerin korvike ksylitoli on koiralle tappavaa. Miksi ksylitoli on ihmiselle sopivaa, mutta ei koiralle? Lue täältä.

Kuinka vaarallista ksylitoli koiralle on?

Myrkytyksen ennuste riippuu koiran syömästä annoksesta ja siitä, kuinka nopeasti tilanne havaitaan ja hoidetaan. Myrkytystä epäiltäessä reagoi kaiken varalta enemmän kuin vähemmin. Jos reagoit liian myöhään, ksylitoli voi käydä hengenvaaralliseksi koirallesi!

Koiran ksylitolimyrkytys ja sen oireet

Jos koirasi on syönyt ksylitolia, oireet riippuvat syödystä määrästä (annoksesta). Tyypillisiä myrkytyksen merkkejä ovat seuraavat:

  • heikentynyt yleisvointi
  • lisääntynyt syljeneritys ja oksentelu
  • ripuli

Koska ksylitoli aiheuttaa tyypillisesti hypoglykemian, koiraa voi heikottaa. Koira voi tällöin menettää tasapainonsa, vapista, ja sillä voi olla koordinaatiohäiriöitä.

Jos ksylitoli on aiheuttanut maksavaurioita, muutamia päiviä myöhemmin voi ilmetä muita sairauden merkkejä, kuten limakalvojen keltaisuutta (esim. kellertävät silmät). Eläinlääkärit kutsuvat tätä keltataudiksi.

Ksylitoli koiralle: milloin eläinlääkäriin?

Jos koirasi oksentaa jatkuvasti, käyttäytyy stressaantuneesti tai saa kramppeja, sinun on otettava välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin. Kyseessä voi olla myrkytys. Jos ksylitolimyrkytys tunnistetaan liian myöhään, se voi olla koiralle kohtalokas.

Ksylitoli koiralle voi olla hengenvaarallista © alexugalek / stock.adobe.com
Jos koirasi verensokeri on liian matalalla, se voi olla myös kohtalokasta ja koira voi menehtyä.

Diagnoosi: miten koiran ksylitolimyrkytys tunnistetaan?

Ksylitoli johtaa voimakkaaseen insuliinin vapautumiseen, mikä alentaa verensokeria, joten ensimmäinen ksylitolimyrkytyksen tunnistuskeino on mitata verensokeri. Lisäverikokeet auttavat tunnistamaan mahdolliset maksavauriot.

Koiran ksylitolimyrkytys: miten sitä hoidetaan?

Jos olet nähnyt koirasi syövän ksylitolia sisältävää tuotetta, pyydä neuvoa eläinlääkäriltäsi mahdollisimman pian. Voit estää koiran hypoglykemian tarjoamalla sille makeaa ruokaa (esim. hunajaa), mutta vain eläinlääkärin suostumuksella.

Päästyänne eläinlääkärille, eläinlääkäri antaa koirallesi infuusiohoitoa, glukoosia ja elektrolyyttejä. Lääkäri tarkkailee koiran verensokeritasoa ja elektrolyyttitasapainoa, voidakseen reagoida näiden muutoksiin nopeasti.

Koska maksan vajaatoiminta voidaan joskus tunnistaa vasta päiviä myöhemmin veriarvoista, koiran on jäätävä eläinlääkäriin tarkkailuun.

Syyt: mitä on ksylitoli?

Ksylitoli (myös koivusokeri) on makeutusaine, jota esiintyy luonnossa useissa kasveissa. Koska siinä on puolet vähemmän kaloreita kuin tavallisessa sokerissa (sakkaroosi), elintarviketeollisuus käyttää sitä usein elintarvikkeiden makeuttamiseen. Ksylitoli on yleinen myös diabeetikoille tarkoitetuissa tuotteissa, koska sillä ei ole vaikutusta ihmisen insuliinitasoon.

Miksi ksylitoli koiralle on niin vaarallista? Jos koirasi syö liian ison annoksen ksylitolia, haima tuottaa valtavan määrän insuliinihormonia. Viimeistään tunnin (10 – 60 minuutin) kuluessa insuliini aiheuttaa vakavan hypoglykemian, koska solut imevät veressä olevan sokerin (glukoosin) energian tuottamiseksi.

Koiralle haitallinen annos ksylitolia riippuu koirasta. Vain jo 0,1 grammaa ksylitolia painokiloa kohden voi riittää aiheuttamaan koiralle vahinkoa.

Välttäminen: näin suojelet koiraasi ksylitolilta

Valkoista ksylitolijauhetta käytetään elintarvikkeiden lisäksi joissakin hygieniatuotteissa. Suojele koiraasi nielemästä ksylitolia pitämällä seuraavat tuotteet poissa koiran ulottuvilta:

  • sokeriton purukumi
  • ihmisille tarkoitettu hammashuuhde ja hammastahna (käytä koirallesi vain erityistä koiran hammastahnaa)
  • valmisleivonnaiset (esim. kakut ja keksit)
  • makeiset (esim. karkit)
  • vitamiinivalmisteet
  • sokerittomat homeopaattiset valmisteet
  • ihmisten lääkkeet (esim. yskänlääke)

Tunnistat ainesosaluettelon E-koodeista sisältääkö tuote ksylitolia makeutusaineena. Ksylitolin E-koodi on E967.

Kattava luettelo aineista ja elintarvikkeista, jotka voivat olla koirallesi myrkyllisiä, löytyy artikkelista ruoat, joita koira ei saa syödä.

Lähteet:

Hyödyllisimmät artikkelimme
6 min

Koiran juoksut

Vaikka koiran juoksut on täysin luonnollinen ilmiö – koiran epätavallinen käytös, ärtymys läiskistä uudella matolla tai pelko ei-toivotusta tiineydestä aiheuttavat huolta monille omistajille. Täältä voit lukea kaiken, mitä koiran juoksuajasta on syytä tietää ja miten sinä ja koiraneitisi selviätte siitä yli ilman stressiä.

5 min

Koronavirus koiralla

Koiran koronavirusta (CCoV) esiintyy maailmanlaajuisesti ennen kaikkea kennelkoirien ja pentujen keskuudessa. Jos ihmisen ja koiran koronavirusta vertaa keskenään, ihmisillä virus aiheuttaa hengitystieoireita, kun taas koronavirus koiralla aiheuttaa enimmäkseen vatsa- ja suolisto-oireita. Vaikka koiran koronavirustartunta onkin usein lievä, se voi aiheuttaa vakavia oireita, kuten rajua ripulia, ja johtaa jopa kuolemaan koirilla, joilla on heikko vastustuskyky.