Koiran koronavirusta (CCoV) esiintyy maailmanlaajuisesti ennen kaikkea kennelkoirien ja pentujen keskuudessa. Jos ihmisen ja koiran koronavirusta vertaa keskenään, ihmisillä virus aiheuttaa hengitystieoireita, kun taas koronavirus koiralla aiheuttaa enimmäkseen vatsa- ja suolisto-oireita. Vaikka koiran koronavirustartunta onkin usein lievä, se voi aiheuttaa vakavia oireita, kuten rajua ripulia, ja johtaa jopa kuolemaan koirilla, joilla on heikko vastustuskyky.
Onko Covid-19 vaarallinen koiralleni?
31.3.2020: Uudenlaisen koronaviruksen Covid-19:n aiheuttaa SARS-CoV-2, jonka alkuperä on Kiinassa. Saksan liittovaltion tutkimuslaitos Friedrich-Löffler-instituutti (FLI) valvoo pandemian tilannetta ja julkaisee uusimmat tieteelliset havainnot. Tämänhetkisen tiedon perusteella tutkijat olettavat, että koronavirus tarttui ihmiseen lepakon, muurahaiskävyn tai käärmeen välityksellä. Hiljattain julkistettiin tieto tapauksesta, jossa viruksia löydettiin kahden terveen hongkongilaisen koiran nenän päältä sekä suusta. Asiantuntijat olettavat, että nämä virukset ovat päätyneet koiriin koiran ja sen sairastuneen omistajan tiiviin kontaktin välityksellä. Kummassakaan koirassa ei ole mitattu lisääntynyttä vasta-ainetitteriä, mikä on ratkaiseva SARS-CoV-2 -tartunnalle. Tästä syystä tutkijat sulkevat pois sen, että koirille voisi kehittyä Covid-19 -virus.
Jos koirallasi on flunssan kaltaisia oireita, voidaan SARS-CoV-2 -tartunta tutkia ihmisille tarkoitetuilla testeillä.
Äskettäin vahvistettiin tapaus, jossa belgialaisella kissalla todettiin positiivinen SARS-CoV-2 -virus. Tämä on kuitenkin yksittäinen tapaus ja siksi tutkijat luokittelevat edelleen uuden koronaviruksen siirtymisen ihmisistä lemmikkeihin äärimmäisen poikkeukselliseksi.
Täytyykö koiran ulkoiluttamista pelätä?
Koirat ja muut kotoperäiset eläimet eivät levitä uutta koronavirusta ja siksi niitä voidaan ulkoiluttaa kuten ennenkin. Huolimatta tämänhetkisestä koronakriisistä, on koirien ulkoiluttaminen edelleen tärkeää sillä runsas liikunta ja raikas ulkoilma vahvistavat vastustuskykyä ja vähentävät stressiä.
Mitä varotoimenpiteitä tulee huomioida ulkoilutettaessa koiraa?
Riippumatta tämänhetkisestä pandemiasta, on ulkoillessa hyvä seurata koiran käyttäytymistä kuten ennenkin, sillä koira saattaa silmänräpäyksessä napata suuhunsa jotain myrkyllistä tai terävää. Maassa olevat ulosteet voivat olla myös loisten, virusten tai bakteerien levittäjiä ja siitä syystä koiran ulosteet on aina hyvä kerätä pois maasta.
Koronaviruksesta johtuen viranomaiset suosittelevat välttämään kontakteja muihin ihmisiin ja suositus on, että enintään kaksi ihmistä ulkoilee koiran kanssa. Jos kohtaatte muita koiranulkoiluttajia, on hyvä huolehtia että väliinne jää vähintään 1,5, metriä. Koiran tassujen desinfiointi ei ole ulkoilun jälkeen tarpeellista ja se saattaa kuivattaa koiran ihoa johtaen iho-ongelmiin.
Mitä koiralleni tapahtuu, jos joudun karanteeniin?
Koska koronaviruksen leviämistä ihmisen ja koiran välillä ei ole tällä hetkellä suljettu pois, on suositeltavaa pyytää riskiryhmiin kuulumattomia avustamaan koiran ulkoilutuksessa. Jos sinulla on oma piha, koiran voi päästää sinne tarpeilleen ja antaa sen purkaa siellä energiaansa. Myös koirahoitolat voivat auttaa tilanteissa, jossa lähipiirin apu ei ole mahdollinen. Koronaviruksen ei tarvitse olla syy eläimestä luopumiseen.
Lyhyesti: Koiraa voi ulkoiluttaa, kunhan et itse ole karanteenissa. Koska koronavirus tarttuu melkein yksinomaa kontaktissa tartunnan saaneeseen ihmiseen, ei koiran tassujen desinfiointi tai ulkoilun välttäminen auta eikä ole tarpeen. FLI:n mukaan koirille tuskin kehittyy Covid-19 -virus. Kuitenkin muilla koronaviruksilla on iso rooli koirien terveyteen:
Koiran koronavirus – tartunta, oireet ja taudinkulku
Koronavirusta tavataan monilla nisäkkäillä. Ihmisten lisäksi myös koirat, kissat (FEVC ja FIPV), siat ja naudat voivat saada koronavirustartunnan. Koirilla jokainen tartunta ei kuitenkaan johda oireisiin. Täysikasvuiset koirat, joilla on vahva immuunijärjestelmä, ovat useimmiten oireettomia, mutta ne voivat kuitenkin tartuttaa suoran tai epäsuoran kontaktin välityksellä koiria, joilla on heikko vastustuskyky (esim. pentuja).
Koiran koronavirukset päätyvät koiran elimistöön suun tai nenän kautta, mistä ne päätyvät ruokatorven kautta ruoansulatuselimistöön. Virus voi tarttua ulosteen saastuttaman juomaveden, viruksen kanssa kontaktissa olleen esineen (esim. koiranlelun) tai suoraan viruksen saastuttaman ulosteen välityksellä. Virukset lisääntyvät vatsan sekä ohut- ja paksusuolen limakalvoissa ja voivat aiheuttaa vakavia vaurioita tulehdusten syntyessä. Seurauksena on heikentynyt veden ja ravintoaineiden imeytymiskyky, mikä voi koitua kohtalokkaaksi etenkin pennuilla, joilla on vain pieni energiavarasto. Viruksen poistumiseen kehosta ulosteen kautta voi kulua jopa kaksi viikkoa oireiden alkamisesta, minkä vuoksi etenkin sinä aikana tulee huolehtia hyvästä hygieniasta.
Koronavirus koiralla: minkälaisia oireita virus aiheuttaa?
Koirat reagoivat hyvin eri tavoin koronavirustartuntaan riippuen vastustuskyvystä. Pennuilla ja muita sairauksia (esim. parvovirusta) sairastavilla koirilla tauti on usein vakavampi kuin täysikasvuisilla koirilla, joilla on hyvä vastustuskyky. Koirilla, jotka ovat saaneet koronavirustartunnan, voi ilmetä seuraavia vatsa- ja suolisto-oireita:
- Yleisoireet, kuten väsymys, heikkous, ruokahaluttomuus ja kuume
- Usein vetinen ripuli, jonka joukossa on verta tai limaa
- Oksentelu
- Voimakas nestehukka sekä elektrolyyttitasapainon vaihtelu voivat johtaa verenkierto-ongelmiin ja sydämen rytmihäiriöihin
- Immuunisupressiosta kärsivät koirat voivat kuolla tartuntaan
Jos koira on jo sairastanut koronavirustartunnan, se ei valitettavasti voi estää uutta tartuntaa.
Miten koronavirus koiralla todetaan?
Koiran ruoansulatuskanavan oireet voivat viitata moniin eri sairauksiin. Eläinlääkärin tulee kliinisen tutkimuksen ja omistajan kyselyn lisäksi tutkia myös koiran yleinen terveydentila (suun limakalvot, nestetasapaino, syke ja ruumiinlämpö) sekä voimassa olevat rokotukset, elin- ja ravintotottumukset sekä esimerkiksi madotuksen tarve.
Jos koiran verenkiertojärjestelmä on neste- ja elektrolyyttihukan seurauksena heikentynyt niin kovasti, että tarkempi tutkimus ei ole mahdollista, verenkierto pitää vakauttaa ensin neste- ja elektrolyyttiterapian avulla. Koiran koronavirustartunta voidaan vahvistaa vasta sen jälkeen veri- tai ulostenäytteen avulla:
- Yleensä virus voidaan todeta suoraan mikroskoopin tai RT-PCR:n (Real Time -polymeraasiketjureaktion) avulla
- Harvemmin virus todetaan välillisesti, jolloin kehon tuottamien vasta-aineiden (immuunijärjestelmän suojaavien proteiinien) tiheys mitataan verestä
Näiden kokeiden lisäksi on suositeltavaa tutkia parasitologisesti myös koiran uloste.
Minkälaisia hoitomahdollisuuksia on olemassa?
- Etenkään pentujen kohdalla ei saisi aliarvioida ripulin vaikutusta, sillä pennut voivat joutua pienen energiavarastonsa vuoksi nopeasti hengenvaaralliseen tilaan. Hoidon keskiössä on sen vuoksi toimenpiteet, jotka vähentävät ripulia ja vakauttavat koiran verenkiertoa.
- Neste- ja elektrolyyttiterapia suonensisäisen tiputuksen tai laskimoruiskeen avulla
- Paasto (enintään kahden päivän ajan)
- Bakteerien aiheuttamien sekundaari-infektioiden välttäminen: antibiootit
- Virusinfektioiden hoito viruslääkkeiden avulla
- Alilämpöisiä koiria voidaan lämmittää lämpötyynyillä tai lämpöpeittojen alla (ylikuumenemista tulee varoa)
- Hoidon jälkeen koiran tulisi saada useamman päivän ajan vatsaystävällistä ravintoa, kuten esimerkiksi keitettyä riisiä (tuoksutonta) ja keitettyä kanaa
- Stressin välttäminen
Minkälainen ennuste taudilla on?
Koiran koronavirustartunnan ennuste riippuu hyvin paljon koiran vastustuskyvystä. Pennuilla ja parvoviroosiin tai penikkatautiin sairastuneilla koirilla on huonommat mahdollisuudet parantua, kuin koirilla, joilla on hyvä vastustuskyky. Varhainen diagnoosi ja tehokas hoito ovat sen vuoksi avainasemassa, jotta neste- ja elektrolyyttihukka saadaan pidettyä kurissa.
Miten voin estää koronavirustartunnan koiralla?
On mahdollista suojata koira koiran koronavirustartunnalta (CCoV) rokotteen avulla. Rokotteen vaikutuksesta on kuitenkin erimielisyyksiä asiantuntijoiden keskuudessa, eikä se ole sallittu kaikkialla. Koira tulisi kuitenkin rokottaa muita tartuntatauteja, kuten parvoviroosia, penikkatautia ja leptospiroosia vastaan. Näiden rokotusten tarkoituksena on ennaltaehkäistä kyseisiä tartuntoja sekä niistä seuraavaa immuunisupressiota. Rokotetut koirat ovat siten epäsuorasti suojattu koiran koronavirustartunnan aiheuttamilta vakavilta oireilta.
Lisäksi tulisi noudattaa seuraavia hygieniatoimenpiteitä tartuntatautien välttämiseksi:
- Ruokailu– ja ulostuspaikkojen sekä koiranlelujen ja pintojen puhdistus ja desinfiointi viruksiin tehoavalla desinfiointiaineella
- Juomaveden säännöllinen vaihto
- Tartunnan saaneet koirat pitää pitää karanteenissa vähintään kaksi viikkoa
- Ulosteen korjaaminen ja hävittäminen suljetussa pussissa
Tutustu koiratarvikkeiden puhdistusainevalikoimaamme!
Lähteet:
tieraerzteverband.de, tierklinik.de, erste-hilfe-beim-hund.de