Koiran ylipaino – syyt ja seuraukset

koiran ylipaino

Koirien ylipaino on sairaus, joka aiheuttaa nelijalkaisille ystävillemme vakavia terveysongelmia.

Koiran ylipaino ja liikalihavuus tarkoittavat massiivisia terveysongelmia koirille. Koiran elämänlaatu heikkenee ja odotettu elinikä lyhenee huomattavasti. Ylipaino lisää myös riskiä sairastua erilaisiin sairauksiin, kuten diabetekseen tai sydän- ja nivelsairauksiin. Tästä artikkelista saat tietoa siitä, miten tunnistat koirasi ylipainon.

Milloin koirani on ylipainoinen?

Yleensä normaalipainon viitteeksi otetaan rotustandardin ihannepaino. Se ei ole aina kuitenkaan mahdollista, varsinkaan sekarotuisten koirien kohdalla. Silloin voi olla avuksi, jos arvioinnin perustaksi otetaan se paino, jonka koira painoi täytettyään yhden vuoden.

Jos koira painaa 5–20 prosenttia ihannepainoaan enemmän, puhutaan ylipainosta. Lihavuudesta puhutaan silloin, kun koira painaa 20 prosenttia tai enemmän, kuin mitä sen normaalipaino on.

Mistä tiedän, painaako koirani liikaa?

On tärkeää, että punnitset koirasi säännöllisesti. Jos vaaka näyttää aina vain suurempaa lukua, on hyvin todennäköistä, että koirasi lipuu ylipainon puolelle. Poikkeuksena ovat ainoastaan kasvuiässä olevat koirat.

Yleisimmin käytetty ja todennäköisesti objektiivisin menetelmä ensiarviointiin on ravitsemustilan arviointi käyttämällä Body Condition Score -indeksiä (BCS, kehon kuntoindeksi). Se perustuu visuaaliseen arviointiin ja kehon rasvan tunnusteluun rintakehällä, vyötäröllä ja selkärangan kohdalla. Tarkastelun perusteella koira luokitellaan yhteen yhdeksästä BCS-luokista.

Yleisesti ottaen koira on liian lihava, jos kylkiluut eivät enää ole tunnusteltavissa käsin ja vyötäröä ei voida enää erottaa. Lisäksi vatsan alalinjan tulee sivulta katsottuna nousta kylkiluista lantioon sen sijaan, että se olisi lähes yhdensuuntainen lattian kanssa. Hännän tyvessä olevat rasvakerrostumat ovat myös merkki koiran ylipainosta.

Miten koirastani tulee ylipainoinen?

Koiran ylipainoon johtava tie alkaa usein jo pentuiässä. Liian energiapitoisella ruoalla ruokitut koirat muodostavat enemmän rasvasoluja kuin normaalisti ruokitut pennut. Solujen määrään ei voi vaikuttaa enää myöhemmin, joten koiralla on aikuisiässä suurempi riski ylipainoon.

Se ei kuitenkaan ole ainut syy koirien ylipainoon.

Liiallinen energiansaanti

Lihomisen yleisin syy on liiallinen energiansaanti. Ylimääräistä energiaa on hyvin vaikea kompensoida liikunnalla, sillä koira käyttää vain noin kymmenen prosenttia päivittäisestä energiastaan liikkumiseen.

Liiallisen energiansaannin syy on usein liian suuret ruoka-annokset, koiran vapaa pääsy ruoalle tai joskus myös ruoan liian suuri energiapitoisuus (liika kaloreita yhdessä annoksessa).

Koirien omistajat unohtavat valitettavasti usein, että myös herkuissa on paljon kaloreita, ja ne pitäisikin siksi aina laskea mukaan päivän kokonaisruokamäärään. Hyväntahtoiset puruherkut iltaisin voivat pitkällä aikavälillä johtaa koiran ylipainoon.

Koiran omistajien on myös aina otettava huomioon koiran koko: 25 kg painavan koiran kohdalla kuivattu siankorva kattaa 20 prosenttia päivän energiantarpeesta. 10 kg painavan koiran kohdalla sama korva kattaa jo 40 prosenttia päivän kokonaiskalorimäärästä.

Hyvin rasvainen ruoka, erityisesti kun ruokitaan suoraan kodin ruokapöydästä, johtaa myös pitkäaikaiseen painonkertymiseen. Rasvassa on yli puolet enemmän energiaa kuin proteiineissa tai hiilihydraateissa, mikä johtaa nopeasti siihen, että rasvaisella ruoalla ruokitusta koirasta tulee ylipainoinen.

Englanninkielisellä videolla ehdotetut tuotteet löydät seuraavista linkeistä: Royal Canin Light Weight Care -kuivaruokaConcept for Life Large LightRoycco Diet Care Weight Controlortopedinen koiransohvaheittoleluAgility Komplettset, hotkimista ehkäisevä ruokakuppiälypeliWolf of Wilderness -frisbee

Matala energiantarve

Liiallisen energiansaannin lisäksi koiran ylipainoon on muitakin syitä. Joskus koira tarvitsee vähemmän energiaa kuin muut samanikäiset ja -rotuiset koirat.

Kastroitu koira on taipuvainen lisääntyneeseen ruokahaluun, ruumiillisen aktiviteetin vähenemiseen sekä kehon rasvaprosentin ja koostumuksen muutokseen. Koiran energiantarve pienenee siten 30 prosenttia kastraation myötä. Jos ruoan määrää ei vähennetä, kastroidulla koiralla on kaksinkertainen riski päätyä ylipainoiseksi.

Lisäksi jotkut rodut ovat alttiimpia lihoamaan kuin toiset rodut, vaikka ne saisivatkin saman verran kaloreita kuin jonkun toisen rodun samankokoiset koirat. Labradorinnoutajalla ja cockerspanielilla on geneettinen alttius korkealle rasvaprosentille. Rasva kuluttaa vähemmän energiaa kuin lihas, joten nämä rodut tarvitsevat siksi myös vähemmän energiaa.

Pitkäkarvainen koira ei palele niin helposti kuin lyhytkarvainen koira, jolla ei ole pohjavillaa. Pitkäkarvaisten koirien energiantarve on siksi pienempi, aivan kuten lämpimässä ilmastossa elävien koirienkin. Päivittäistä energiantarvetta laskiessa pitää ottaa huomioon myös päivittäinen liikunnan määrä, koiran ikä ja aktiivisuus.

Koiran ylipaino kertyy usein salakavalasti herkkujen avulla © rodimovpavel / stock.adobe.com
Pääsyy koiran ylipainolle on liian suuri ruoka- ja herkkumäärä.

Ylipainoinen koira: syynä sairaudet

Kaikkien sellaisten syiden lisäksi, joihin ympäristö ja omistaja voivat vaikuttaa, myös sairaudet voivat olla syy koiran ylipainoon. On siis aina syytä selvittää eläinlääkärin kanssa, voisiko kyseessä olla jokin sairaus.

  • Kilpirauhasen vajaatoiminta (hypotyreoosi) johtaa kilpirauhashormoneiden vähentyneeseen tuotantoon. Kilpirauhashormonit ovat vastuussa solutoiminnasta ja siten myös koiran aineenvaihdunnasta. Puuttuvien tai liian vähäisten hormonien vuoksi solut työskentelevät hitaammin eivätkä ne käytä enää niin paljon energiaa. Sairaat koirat ovat myös usein hitaita ja liikkuvat huomattavasti vähemmän. Koiran paino nousee, jos ruokamäärää ei sopeuteta.
  • Cushingin oireyhtymä (kortisolin liikatuotanto), eli lisämunuaisen kuorikerroksen sairaus, saa koiran usein näyttämään lihavalta. Tässä sairaudessa lisämunuainen tuottaa jatkuvasti liikaa kortisolia. Se johtaa kasvaneeseen ruokahaluun, ja samalla koiran liikunnanhalu hiipuu ja koirasta tulee hidas. Nämä oireet aiheuttavat rasvakertymiä, jotka kertyvät sairaudesta johtuen usein vatsan seudulle, jolloin koirat näyttävät lihavilta. Niillä on paksu ja roikkuva vatsa, vaikka niiden muu keho olisikin hoikka.

Hormonaalisten sairauksien lisäksi on olemassa myös muita sairauksia, jotka voivat johtaa painonnousuun koiran vähentyneen liikunnan vuoksi. Nämä sairaudet saavat valitettavasti lisää tuulta purjeisiin ylipainosta, mikä ajaa koiran oravanpyörään. Sydän- ja verenkierto-ongelmat ja hengitystiesairaudet johtavat väsymykseen ja suoritustehon laskemiseen.

Artroosia tai artriittia sairastava koira ei enää halua liikkua, koska sillä on särkyjä. Koira nousee vaivalloisesti seisomaan ja sen on hieman jaloiteltava ennen kuin se pääsee kunnolla käyntiin makuulevon jälkeen.

Koiran ylipaino vaikuttaa myös hengityselimistöön ja toisinpäin. © Vincent Scherer / stock.adobe.com
Myös hengitystieongelmat voivat olla syitä ylipainolle.

Lääkkeet

Jotkin sairaudet vaativat lääkitystä, joka johtaa kasvaneeseen ruokahaluun ja sitä kautta painonnousuun. Tällaisia lääkkeitä ovat muun muassa epilepsialääkkeet ja glukokortikoidit.

Koiran ylipainon seuraukset

Ylipaino lasketaan ennen kaikkea sairaudeksi, joka johtaa pakostikin muihin sairauksiin. Ylipainoiset koirat elävät ylipainosta johtuvien seurauksien ja sairauksien vuoksi keskimäärin jopa kaksi vuotta vähemmän kuin samanrotuiset normaalipainoiset koirat.

Liikuntaelimistö

Nivel- ja liikuntahäiriöt

Ylipaino johtaa kaikenikäisillä koirilla liikuntaelimistön ongelmiin. Nuorilla, kasvuiässä olevilla koirilla ylipaino ja liiallinen energiansaanti voivat johtaa jopa korjaamattomiin ortopedisiin vaurioihin.

Täysikasvuisilla, ylipainoisilla koirilla korkea paino johtaa nivelten ja nivelsiteiden liialliseen rasitukseen. Mahdollisia seurauksia ovat artriitti, nivelrikko eli artroosi, välilevyvauriot ja ristisiteen repeytyminen.

Jos koira on ylipainoinen, sen keho tuottaa enemmän tulehduksenvälittäjäaineita, jotka puolestaan johtavat artriitin etenemiseen. Sen aiheuttamat nivelsäryt johtavat vähentyneeseen liikunnaniloon, joka johtaa vähentyneeseen energiantarpeeseen ja sitä kautta painonnousuun.

Hengityselimistö

Keuhko-ongelmat

Ylipainoisen koiran suurentunut kehon massa johtaa lisääntyneeseen hapentarpeeseen. Lisäksi ylipaino aiheuttaa rasvakertymiä rinnan seudulla. Ahtaantunut hengitystila ja lisääntynyt hapentarve aiheuttavat hengitysvaikeuksia ja hengenahdistusta. Koiran kestävyys heikkenee, ja se väsyy nopeasti.

Koira ei haluaisi enää liikkua niin mielellään, ja sen paino nousee entisestään vähentyneen energiankulutuksen vuoksi.

Verenkierto

Sydän- ja verenkierto-ongelmat

Koiran ylipaino vaikuttaa sydänsairauksien syntymiseen ja etenkin niiden etenemiseen. Ylipaino aiheuttaa myös korkeaa verenpainetta. Jos koira kuitenkin taas laihtuu, jotkut näistä ongelmista voivat vähentyä tai jopa hävitä kokonaan.

Ylipainoisella koiralla liiallinen energia varastoituu kehoon rasvana. Tämä rasva tunkeutuu myös elimiin, kuten esimerkiksi sydämeen tai maksaan. Sen seurauksena sydämen toiminta rajoittuu. Samalla sen kuitenkin pitää huolehtia suurentuneen kehon massan verenkierrosta ja työskennellä korkeaa verenpainetta vastaan. Se johtaa pitkällä aikavälillä sydämen vaurioitumiseen ja sydämen vajaatoimintaan.

Verensokeri

Diabetes mellitus

Lihavuus voi johtaa diabeteksen puhkeamiseen. Kyseessä on silloin tyypin 2 diabetes, joka johtuu insuliiniresistenssistä. Keho tuottaa vielä tarpeeksi insuliinia, mutta sillä ei ole enää vaikutusta aineenvaihduntaan.

Diabeteksesta kärsivillä koirilla on usein kova ruokahalu, ja ne ovat väsyneitä ja hitaita. Se edesauttaa painonnousua entisestään. Asianmukaisen dieetin ja painonpudotuksen avulla tyypin 2 diabetes voi lieventyä tai jopa häipyä kokonaan.

 

Anestesia- ja leikkausriski

Suurempi anestesialääkkeiden kulutus ja huono haavojen paraneminen

Rasvakudos varastoi anestesialääkkeitä, minkä vuoksi niiden suurempi annostus on tarpeen. Samalla lääkkeiden hajoaminen maksassa sekä niiden poistuminen munuaisten kautta on rajoittunutta. Ylipainoista koiraa pidetään riskipotilaana heikentyneen keuhkotoiminnan ja sydän- ja verisuonitautien vuoksi.

Heikentynyt verenkierto koko kehossa lisää haavan tulehtumisen riskiä ja komplikaatioita haavan parantumisessa leikkauksen jälkeen.

Muut seuraukset

Tulehdukset ja muut vaikeudet

Ylipainoisella koiralla on heikentynyt vastustuskyky, minkä vuoksi se on alttiimpi infektioille ja muille sairauksille.

Liian korkea paino rajoittaa myös lisääntymiskykyä. Nartun tiineyteen liittyy suuria riskejä, ja rasvakertymien ahtauttama synnytystie vaikeuttaa synnytystä.

Maksaan tunkeutuvat rasvakerrokset johtavat rasvamaksaan ja maksan rajoittuneeseen toimintaan. Lisäksi ylipainoinen koira on usein herkempi kuumuudelle, se ärsyyntyy helposti ja on huonompi liikkumaan.

Vinkki: Oletko todennut, että koirasi on ylipainoinen? Lue mahdollisista toimenpiteistä ja oikeanlaisesta ruokavaliosta tietonurkka-artikkelistamme Ylipainoinen koira – vinkkejä koiran laihdutukseen.

Hyödyllisimmät artikkelimme
6 min

Koiran juoksut

Vaikka koiran juoksut on täysin luonnollinen ilmiö – koiran epätavallinen käytös, ärtymys läiskistä uudella matolla tai pelko ei-toivotusta tiineydestä aiheuttavat huolta monille omistajille. Täältä voit lukea kaiken, mitä koiran juoksuajasta on syytä tietää ja miten sinä ja koiraneitisi selviätte siitä yli ilman stressiä.

5 min

Koronavirus koiralla

Koiran koronavirusta (CCoV) esiintyy maailmanlaajuisesti ennen kaikkea kennelkoirien ja pentujen keskuudessa. Jos ihmisen ja koiran koronavirusta vertaa keskenään, ihmisillä virus aiheuttaa hengitystieoireita, kun taas koronavirus koiralla aiheuttaa enimmäkseen vatsa- ja suolisto-oireita. Vaikka koiran koronavirustartunta onkin usein lievä, se voi aiheuttaa vakavia oireita, kuten rajua ripulia, ja johtaa jopa kuolemaan koirilla, joilla on heikko vastustuskyky.