Koiran ummetus

koiran ummetus

Ummetus heikentää myös koiran yleistä hyvinvointia.

Tavallisen kävelylenkin aikana koirasi haluaa yhtäkkiä ulostaa, mutta mitään ei tule ulos tai vain vähän? Tämä johtuu usein koiran ummetuksesta. Seuraavasta artikkelista voit lukea, kuinka tunnistat oireet hyvissä ajoin ja miten voit parhaiten auttaa lemmikkiäsi.

Kuinka vaarallinen koiran ummetus on?

Koira voi kärsiä ummetuksesta joko lyhytaikaisesti tai pitkäkestoisesti. Akuutti ummetus on useimmiten vähemmän vakava kuin krooninen ummetus. Se on suhteellisen helppohoitoinen ja aiheuttaa harvoin komplikaatioita. Hoitamattomana ummetukset voivat sen sijaan aiheuttaa pitkäkestoisia ongelmia, jotka heikentävät huomattavasti koirasi elämänlaatua.

Miksi krooninen ummetus on koiralle ongelmallista?

Jos uloste kerääntyy paksusuoleen pitkäksi aikaa, suolen seinämä venyy liikaa. Tuloksena voi olla megakooloni. Tällöin suolen lihakset vaurioituvat pysyvästi.

Tämä vaikuttaa myös normaaliin suoliston liikkeisiin (suolen peristaltiikkaan). Tämä kroonisen ummetuksen komplikaatio on peruuttamaton. Se aiheuttaa koirallesi pysyviä ongelmia.

Oireet: Mistä tiedän, onko koirallani ummetusta?

Koiran ummetus ilmenee yleensä sen yrittäessä toistuvasti ja tuloksetta ulostaa. Toisinaan se onnistuu ulostamaan vain muutamia pieniä, kovia ulostekikkareita. Tämä aiheuttaa usein kipua.

Lisäksi ulosteen seassa voi olla verta tai limaa. Koira voi myös erittää pseudoripulia. Tällöin veri ja lima työntyvät kovien ulostepallojen ohi voimakkaalla paineella. Tämän lisäksi saattaa esiintyä yleisiä oireita, kuten ruokahaluttomuutta, oksentelua ja ilmavaivoja.

Diagnoosi: Kuinka koiran ummetus havaitaan?

Epäily ummetuksesta käy yleensä ilmi lemmikin omistajan alustavasta raportista ja eläinlääkärin suorittamasta kliinisestä tutkimuksesta. Syyn selvittäminen on sen sijaan yleensä huomattavasti vaikeampaa. Tämä koskee erityisesti pitkäkestoisia tai toistuvia ummetuksia. Tässä tapauksessa eläinlääkäri suorittaa lisätutkimuksia:

  • vatsan, lantion ja selkärangan röntgenkuvat
  • peräsuolen tutkimus
  • ultraäänitutkimukset
  • verikokeet: jos epäillään aineenvaihduntasairauksia tai tulehdusta

Jos epäillään suolistokasvainta tai vierasesinettä suolistossa, eläinlääkäri tekee myös paksusuolen tähystyksen (kolonoskopia). Tällöin hän tutkii suolen sisäpuolelta joustavalla laitteella, jossa on kamera. Tarvittaessa eläinlääkäri ottaa myös kudosnäytteitä.

Hoito: Mitä hoitovaihtoehtoja on saatavilla?

Eläinlääkärit erottavat toisistaan ​​vaarattoman, lyhytkestoisen ummetuksen ja vaikeat, toistuvat tai pitkäaikaiset ​​tapaukset.

Vaarattoman ummetuksen hoidossa riittää usein lyhytaikainen ruokavalion muuttaminen ja laktuloosin, maidon tai psylliumin siementen antaminen runsaan nesteen kera. Lisäksi ulosteen liikkumista yritetään edistää erilaisilla peräruiskeilla. Eläinlääkäri voi myös suositella vaihtamista erikoisruokavalioon.

Vakavammissa tapauksissa eläinlääkäri antaa koiralle aluksi runsaasti nestettä infuusioiden avulla. Tämän jälkeen hän poistaa – tarvittaessa anestesian avulla – ulosteet koiran peräsuolesta erityisillä peräruiskeilla ja varovaisella hieronnalla. Erityisen vaikeissa tapauksissa voi olla tarpeen tehdä leikkaus.

Jatkohoito ja uusiutumisen ehkäiseminen edellyttävät tietenkin syyn hoitoa.

Voiko koiran ummetusta hoitaa kotikonstein?

Jos koirasi kärsii yhtäkkiä ummetuksesta ensimmäistä kertaa, kotihoito voi auttaa. Jos koiran uloste on erityisen kovaa, on suositeltavaa pehmentää niitä hieman seuraavilla luonnollisilla laksatiiveilla:

  • enemmän nestettä
  • maito
  • pellavansiemenet

Jos koirasi ummetus jatkuu, on ehdottomasti otettava yhteyttä eläinlääkäriin. Sama pätee, jos koirasi kärsii toistuvasti ummetuksesta.

Huomaa: Sopivan erikoisruoan valinta voi tukea koirasi luonnollisia kehon toimintoja. Huomaa kuitenkin, että erikoisravinto ei paranna eikä ehkäise sairauksia. Keskustele aina eläinlääkärin kanssa koirallesi sopivasta ruokavaliosta. Koirien erikoisravintoja löydät zooplussalta.

Syyt: Kuinka koiran ummetus syntyy?

Ummetusta voivat aiheuttaa useat erilaiset syyt. Joka tapauksessa ruoka ei kulje suolistossa pidemmälle, se paksuuntuu ja jähmettyy ja juuttuu suolistoon.

Ruokinta- ja kasvatusvirheet ovat koirien yleisimpiä ummetuksen aiheuttajia. Näitä ovat:

  • liian paljon luuta sisältävä ravinto
  • liian vähäinen nesteensaanti tai nestehukka, esimerkiksi kuumeisen sairauden aikana
  • vierasaineiden nieleminen
  • vähäinen liikunta, ulostusmahdollisuuksien puute
  • vähäkuituinen ruokavalio

Lisäksi seuraavat syyt aiheuttavat koiralle ummetusta:

  • tuki- ja liikuntaelimistön kipu tai anaalirauhasten tulehdus
  • lantion alueen murtumat
  • kasvaimet tai muut peräsuolta painavat massat, kuten imusolmukkeet tai hematoomat, sekä erilaiset eturauhasen sairaudet
  • lääkkeiden vaikutus
  • suolen seinämän heikkeneminen, esim. ulkonemien vuoksi
  • aineenvaihduntasairaudet, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta (hypotyreoosi) ja paksusuolen neurologiset häiriöt

Ummetus on erityisen yleistä heikoilla tai vanhoilla koirilla. Erityisesti näiden koirien kohdalla kannattaa ottaa yhteyttä eläinlääkäriin varhaisessa vaiheessa syyn selvittämiseksi ja poistamiseksi.

Ennuste: millaiset paranemismahdollisuudet ovat?

Jos noudatat eläinlääkärin määräämiä toimenpiteitä, koiran ummetuksen ennuste on yleensä suotuisa. Hankalampaa on, jos koira kärsii jo ummetuksen aiheuttamasta vauriosta, kuten megakoolonista.

Jos koiran ummetus johtuu toisesta taustalla olevasta sairaudesta, paranemismahdollisuudet riippuvat siitä, kuinka hyvin se on hoidettavissa.

Ennaltaehkäisy: Kuinka koiran ummetusta voi ehkäistä?

Useimmilla koirilla ummetus voidaan ehkäistä jo tasapainoisella, runsaasti ravintokuituja sisältävällä ruokavaliolla. Kiinnitä myös huomiota koirasi painoon. Ylipainoisilla koirilla on useammin taipumusta ummetukseen kuin normaalipainoisilla koirilla.

Säännöllinen liikunta ja juoksu ovat koiralle ehdottoman välttämättömiä, samoin kuin riittävä määrä juomavettä. Tarkkaile myös koirasi suolen toimintaa. Näin voit puuttua välittömästi ripuliin tai ummetukseen.

Iäkkäämmät koirat, jotka kärsivät lihas- ja liikuntaelimistön kivuista, hyötyvät kipulääkityksestä, joka myös ehkäisee kipuun liittyvää ummetusta. Koirien, jotka syövät ”pölynimurina” kaikkea, mitä ne löytävät, tulee ehdottomasti luopua tästä toiminnasta, ei pelkästään ummetusriskin vuoksi.

Lähteet:

  • Barbara Kohn / Günter Schwarz: Praktikum der Hundeklinik, 12. Auflage, Stuttgart 2018
  • firstvet.com
Hyödyllisimmät artikkelimme
6 min

Koiran juoksut

Vaikka koiran juoksut on täysin luonnollinen ilmiö – koiran epätavallinen käytös, ärtymys läiskistä uudella matolla tai pelko ei-toivotusta tiineydestä aiheuttavat huolta monille omistajille. Täältä voit lukea kaiken, mitä koiran juoksuajasta on syytä tietää ja miten sinä ja koiraneitisi selviätte siitä yli ilman stressiä.

5 min

Koronavirus koiralla

Koiran koronavirusta (CCoV) esiintyy maailmanlaajuisesti ennen kaikkea kennelkoirien ja pentujen keskuudessa. Jos ihmisen ja koiran koronavirusta vertaa keskenään, ihmisillä virus aiheuttaa hengitystieoireita, kun taas koronavirus koiralla aiheuttaa enimmäkseen vatsa- ja suolisto-oireita. Vaikka koiran koronavirustartunta onkin usein lievä, se voi aiheuttaa vakavia oireita, kuten rajua ripulia, ja johtaa jopa kuolemaan koirilla, joilla on heikko vastustuskyky.