{"url":"https://www.zooplus.fi/tietonurkka/koirat/koiran-hoito-ja-terveys/koiran-sydamen-vajaatoiminta","title":"Koiran sydämen vajaatoiminta","mag_id":252516,"is_single":true,"cat_name":"Koirat","sub_cat_id":1688,"sub_cat_name":"Koiran hoito ja terveys","cat_id":1653}
Koiran sydämen vajaatoiminta vaatii säännöllisiä tarkastuksia.
Tuleeko koirastasi ajan myötä yhä apaattisempi ja hengästyykö se nopeasti? Yksi mahdollinen syy voi olla koiran sydämen vajaatoiminta. Mutta miten tunnistan sydämen vajaatoiminnan ja mitä voin tehdä sen korjaamiseksi? Lue seuraavasta artikkelista kaikki mitä sinun tarvitsee tietää tästä aiheesta.
Kuinka vaarallinen koiran sydämen vajaatoiminta on?
Hoitamattomana koiran sydämen vajaatoiminta johtaa vääjäämättä lyhyen tai pitkän ajan kuluessa eläimen kuolemaan. Tämä on asteittain etenevä prosessi, jota voidaan hidastaa vain oikealla lääkityksellä. Jos koirasi kärsii sydämen vajaatoiminnasta, sinun tulee suhtautua siihen vakavasti. Säännölliset tarkastuskäynnit eläinlääkärin luona ovat välttämättömiä!
Miten terve koiran sydän toimii?
Jotta voisimme ymmärtää paremmin koiran sydämen vajaatoiminnan syntymistä, tarkastellaan ensin tarkemmin sydämen rakennetta:
Koiran sydämen anatomia ja toiminta
Sydän jaetaan vasempaan ja oikeaan kammioon sekä vasempaan ja oikeaan eteiseen. Verenkierron vähähappinen veri virtaa suuresta onttolaskimosta oikeaan eteiseen ja kuljetetaan sitten kolmiliuskaisen läpän kautta oikeaan kammioon. Kun oikea kammio supistuu, veri kulkeutuu keuhkovaltimon kautta keuhkoihin, jotka täyttävät vähähappisen veren uudella hapella. Sieltä se kulkeutuu keuhkojen kautta vasempaan eteiseen ja jatkaa mitraaliläpän kautta sydämen vasempaan kammioon. Happirikas veri lähtee sydämestä aortan kautta ja voi toimittaa elimistölle tärkeitä ravinteita ääreisverenkierron kautta.
Mitä muotoja on olemassa ja miten koiran sydämen vajaatoiminta kehittyy?
Sana sydämen vajaatoiminta ei kuvaa konkreettista sairautta, vaan ainoastaan itse sydämen vajaatoiminta-oireyhtymää. Sydämen vajaatoimintaa aiheuttavat erilaiset sydämen ja ympäröivien elinten sairaudet.
Sydämen vajaatoiminta voi johtua joko heikentyneestä verenkierrosta (perfuusion vajaatoiminta) tai niin sanotusta kongestiivisesta sydämen vajaatoiminnasta. Tällöin suoniin kertyy verta. Tämä voi vaikuttaa sekä sydämen oikeaan että vasempaan puoleen.
Kongestiivinen sydämen vajaatoiminta
Eläinlääkärit jakavat kongestiivisen sydämen vajaatoiminnan syyt vasemman- ja oikeanpuoleiseen sydämen vajaatoimintaan:
Sydämen vasemman kammion vajaatoiminta: Sydämen vasemman kammion vajaatoiminta on ylivoimaisesti yleisin koiran sydänsairaus. Vaikka joillakin roduilla, kuten Cavalier kingcharlesinspanielilla, voi sukurasituksesta johtuen jo varhaisessa iässä ilmetä mitraaliläpän vajaatoiminta, useimmissa tapauksissa mitraaliläpän vajaatoiminta koskee pikemminkin iäkkäämpiä koiria. Keskeisenä tekijänä on yleensä niin kutsuttu endokardioosi. Tämä aiheuttaa mitraaliläpän sairaalloisen paksuuntumisen. Tällöin vuotava venttiili saa veren virtaamaan takaisin vasemmasta kammiosta takaisin vasempaan eteiseen. Vähitellen eteinen laajenee ja virtaa takaisin keuhkoihin tai oikeaan kammioon. Lisäksi mitraaliläpän supistuminen (mitraalistenoosi), epämuodostumat (esim. vasen-oikea shuntti) tai dilatatiivinen kardiomyopatia (sydänkammioiden laajentuminen) aiheuttavat sydämen vasemman kammion vajaatoimintaa.
Sydämen oikean kammion vajaatoiminta: Myös tätä esiintyy koirilla, mutta harvemmin, kolmiliuskaisen läpän endokardioosin vuoksi. Sydänpussiin kertynyt neste (perikardiaalinen neste), keuhkoembolia tai pitkälle edennyt sydämen vasemman kammion vajaatoiminta heikentävät myös sydämen toimintaa vastavirtauksella.
Perfuusion vajaatoiminta
Tämä johtuu pienentyneestä sydämen minuuttitilavuudesta. Tämä tarkoittaa veren määrää, joka kulkee sydämen läpi minuutissa. Syynä tähän voi olla sekä vasemman- että oikeanpuoleisen sydämen vajaatoiminta.
Oireet: Koiran sydämen vajaatoiminnan tyypilliset oireet
Sydämen vajaatoiminta heikentää koiran elämänlaatua erilaisilla oireilla:
Sydämen vasemman kammion vajaatoiminta: yskä, hengitysvaikeudet (hengenahdistus, nopea hengitystiheys), sydämen rytmihäiriöt, luhistuminen
Sydämen oikean kammion vajaatoiminta: Kylmät raajat ja nesteen kertyminen, vaaleat limakalvot, hengenahdistus, maksan takaisinvirtauksesta johtuva vatsakipu
Jos sydän on niin voimakkaasti heikentynyt, että se aiheuttaa niin kutsutun sydämen vajaatoiminnan, koira kuolee ilman hoitoa sydämen vajaatoiminnan seurauksiin.
Omistajat huomaavat lemmikin sydänongelmat yleensä lisääntyneestä väsymyksestä ja heikentyneestä suorituskyvystä. Viimeistään tällöin on suositeltavaa käydä eläinlääkärissä. Eläinlääkäri kysyy omistajan kuulemisen (anamneesin) aikana tärkeitä kysymyksiä oireiden ilmaantumisesta. Tämän jälkeen sydän tutkitaan ensimmäisen kerran tarkemmin osana yleistä kliinistä tutkimusta. Tällöin eläinlääkäri mittaa koiran syketiheyden, hengitystiheyden ja muut elintoimintoihin liittyvät seikat.
Erityisen kardiologisen tutkimuksen yhteydessä eläinlääkäri tai erikoiseläinlääkäri (kardiologi) tutkii sydämen tarkemmin. Stetoskoopilla hän kuuntelee tiheyden, arvioi iskuvoiman ja kuuntelee sydänääniä.
Sydämen visuaalista arviointia varten voidaan käyttää kuvantamismenetelmiä, kuten röntgenkuvaa tai sydämen ultraäänitutkimusta. Viimeksi mainitun etuna on se, että se kuvastaa senhetkistä sydämen toimintaa. Röntgenkuvan avulla voidaan arvioida vain sydämen koko sekä ympäröivät rakenteet, kuten keuhkot tai rintakehä.
Sydämen rytmihäiriöiden poissulkemiseen käytetään lisäksi elektrokardiografiaa. Tätä varten koiran kainaloihin ja polvitaipeisiin kiinnitetään elektrodeja, jotka mittaavat sydämen sähköaktiivisuutta. Tämä kirjataan tietokoneelle käyrinä, jotka eläinlääkäri sitten arvioi.
Koska koiran sydämen vajaatoiminta on etenevä sairaus, se luokitellaan 3 tai 4 vaikeusasteeseen. Eri luokitukset tarkoittavat erilaisia hoitovaihtoehtoja ja ennusteita.
Hoito: Miten koiran sydämen vajaatoimintaa hoidetaan?
Milloin ja millä tavoin eläinlääkäri hoitaa koiran sydämen vajaatoimintaa, riippuu sairauden vaikeusasteesta sekä muista tekijöistä (esim. iästä). Syyn hoito ei pääsääntöisesti ole mahdollista, mutta seuraavat toimenpiteet parantavat koiran elämänlaatua:
verisuonia laajentavat ACE-estäjät (esim. ramipriili) ja nesteenpoistolääkkeet (esim. furosemidi)
sydämen pumppauskyvyn parantaminen (esim. pimobendaani tai sydänglykosidit)
Ruokavalio: vähän natriumia sisältävä ruoka
suurten aterioiden välttäminen
Huomaa: Sopivan erikoisruoan valinta voi tukea koirasi luonnollisia kehon toimintoja. Huomaa kuitenkin, että erikoisravinto ei paranna eikä ehkäise sairauksia. Keskustele aina eläinlääkärin kanssa koirallesi sopivasta ruokavaliosta. Erikoisravintoja löydät zooplussalta.
Ennuste: Mitkä ovat koiran sydämen vajaatoiminnan paranemismahdollisuudet?
Valitettavasti koiran sydämen vajaatoiminnan syy on vain harvoissa tapauksissa hoidettavissa. Siksi varhainen hoito on sitäkin tärkeämpää. Hyvä lääkitys parantaa kroonisen sydämen vajaatoiminnan ennustetta. Hoitamattomina tai akuutteina ne kuitenkin johtavat usein kuolemaan.
Ennaltaehkäisy: Miten koiran sydämen vajaatoimintaa voidaan ehkäistä?
Koiran sydämen vajaatoimintaa ei voida periaatteessa ehkäistä ennaltaehkäisevillä toimenpiteillä. Huolehdi kuitenkin terveellisestä ruokavaliosta ja koirasi riittävästä liikunnasta. Ylipainoa tulee joka tapauksessa välttää.
Vie koirasi säännöllisin väliajoin eläinlääkärin tutkittavaksi. Vuositarkastuksessa mahdollinen sydämen sivuääni havaitaan varhaisessa vaiheessa ja voidaan tutkia ja hoitaa sen mukaisesti ajoissa. Lisäksi kannattaa sulkea jalostuksesta pois koirat, joiden suvussa on alttiutta sairauteen.
Vaikka koiran juoksut on täysin luonnollinen ilmiö – koiran epätavallinen käytös, ärtymys läiskistä uudella matolla tai pelko ei-toivotusta tiineydestä aiheuttavat huolta monille omistajille. Täältä voit lukea kaiken, mitä koiran juoksuajasta on syytä tietää ja miten sinä ja koiraneitisi selviätte siitä yli ilman stressiä.
Koiran anaalirauhastulehdus aiheuttaa peräaukon molemmin puolin sijaitsevissa anaalirauhasissa tulehduksen. Myös kissoilla voi ilmetä anaalirauhastulehdusta, mutta se on yleisempi koirilla, etenkin pienillä koiraroduilla (esim. chihuahuoilla) sekä vanhoilla koirilla.
Koiran koronavirusta (CCoV) esiintyy maailmanlaajuisesti ennen kaikkea kennelkoirien ja pentujen keskuudessa. Jos ihmisen ja koiran koronavirusta vertaa keskenään, ihmisillä virus aiheuttaa hengitystieoireita, kun taas koronavirus koiralla aiheuttaa enimmäkseen vatsa- ja suolisto-oireita. Vaikka koiran koronavirustartunta onkin usein lievä, se voi aiheuttaa vakavia oireita, kuten rajua ripulia, ja johtaa jopa kuolemaan koirilla, joilla on heikko vastustuskyky.