Koiran suolitukos

Koiran suolitukos

Erityisesti nuorten koirien kohdalla on olemassa vaara, että ne purevat lelut rikki ja nielevät niiden osia.

Monet koirat nielevät lelun jossain vaiheessa elämänsä aikana. Pahimmassa tapauksessa tuloksena voi olla koiran suolitukos. Lue tästä artikkelista, mitä se tarkoittaa nelijalkaisen ystäväsi terveydelle.

Onko koiran suolitukos vaarallinen?

Valitettavasti koirat voivat kuolla liian myöhään havaitun suolitukoksen (ileuksen) vuoksi. Koska suoli ei enää pysty siirtämään ruokamassaa eteenpäin, ruoansulatuskanavaan syntyy tukkeuma. Jos koirasi oksentaa, se voi olla ensimmäinen merkki tukoksesta.

Jos liian pitkäksi aikaa vatsaan jäänyt sisältö kaasuuntuu, vatsa laajenee (mahalaukun laajentuma). Jos tukos alkaa vähitellen puristaa ympäröiviä verisuonia, kuten laskimoita, koirasi voi joutua hengenvaaralliseen shokkiin ja saada monielinvaurion.

Oireet: kuinka koiran suolitukos ilmenee?

Koiran suolitukoksen voi havaita erilaisista merkeistä. Koiralla ei kuitenkaan tarvitse olla kaikkia oireita:

  • Koira vaikuttaa voimattomalta mutta samalla levottomalta.
  • Se kuolaa voimakkaasti, kakoo tai oksentaa.
  • Koira ei halua syödä eikä se ulosta.
  • koiralla on ripulia tai ummetusta.
  • Koiran vatsanpeitteet ovat jännittyneet.
  • Koira reagoi kosketukseen epätavallisen aggressiivisesti tai kivuliaasti.
  • Se osoittaa merkkejä vatsakivusta.
  • Koiralla on kuumetta.

Jos koirallasi on suolitukos, edellä mainitut oireet riippuvat eri tekijöistä: tukkeuman laajuudesta, sijainnista ja syystä. Jos koirallasi ilmenee yksi tai useampi edellä mainituista oireista, sinun on ehdottomasti otettava yhteyttä eläinlääkäriin.

Antamasi tiedot ovat erittäin tärkeitä, jotta eläinlääkäri pystyy mahdollisimman nopeasti löytämään taustalla olevan syyn ja auttamaan koiraasi. Muistele jo matkalla eläinlääkäriin, kuinka koirasi ulostaa ja kuinka se syö.

Koira yrittää ulostaa © julien leiv / stock.adobe.com
Suolitukos voi aiheuttaa koiralle ongelmia ulostamisessa, mutta aina niitä ei kuitenkaan ilmene.

Voiko suolitukoksesta kärsivä koira vielä ulostaa?

Koirasi ulostaminen suolitukoksen yhteydessä riippuu tukoksen sijainnista.

Jos tukos sijaitsee suoliston etuosassa (esim. vatsan ja ohutsuolen liittymäkohdassa), voi olla mahdollista, että koirasi ulostaa vielä jonkin aikaa. Älä sulje pois suolitukoksen mahdollisuutta koirallasi ja keskustele aina eläinlääkärin kanssa, jos epäilet sitä.

Milloin viimeistään on lähdettävä eläinlääkäriin?

Jos koirasi raajat ovat kylmät (esim. korvat tai tassut) tai vapisevat tai jos koira jopa menettää tajuntansa, hälytyskellojen tulisi soida.

Koirallasi on hengenvaarallinen hätätila, jonka vain eläinlääkäri voi saada hallintaan. Tällöin jokainen säästetty sekunti voi pelastaa lemmikkisi hengen.

Diagnoosi: kuinka eläinlääkäri tunnistaa koiran suolitukoksen?

Kun olet saapunut eläinlääkärille, senhetkinen tilanne ratkaisee jatkon. Jos koirasi on tajuton tai se uhkaa joutua sokkiin, eläinlääkärin on ryhdyttävä hätätoimenpiteisiin. Muussa tapauksessa eläinlääkäri voi aloittaa tutkimuksen normaalien käytäntöjen mukaisesti. Omistajan haastattelun aikana hän määrittää tärkeät elintoiminnot, kuten sydämen sykkeen ja limakalvojen tilan.

Myös kuvantamismenetelmät (esim. ultraäänitutkimus, röntgenkuva varjoainetta käyttäen) auttavat eläinlääkäriä selvittämään koiran suolitukoksen syyn. Kaikki kerätyt tiedot ovat tarpeen, jotta mahdolliset leikkaustoimenpiteet voidaan suunnitella paremmin.

Koiran röntgen suolitukoksesta © dalajlama / stock.adobe.com
Punainen nuoli röntgenkuvassa osoittaa vierasesinettä koiran vatsassa.

Hoito: kuinka koiran suolitukosta hoidetaan?

Koiran suolitukoksen hoito riippuu sen syystä. Jos koira viedään eläinklinikalle hätätapauksena, eläinlääkärin on yleensä väistämättä ryhdyttävä leikkaustoimenpiteisiin. Mutta myös seuraavat lääkkeet tai konservatiiviset toimenpiteet voivat lievittää koirasi kärsimystä:

  • pakkautuneen ruokamassan poistaminen mahaletkun avulla
  • nesteinfuusio (mukaan lukien esimerkiksi elektrolyytit)
  • pahoinvointia ja oksentelua ehkäisevät lääkkeet (antiemeetit)
  • kipulääkkeet
  • lääkkeet peristaltiikan (suoliston rytmiset supistusliikkeet) stimuloimiseksi

Tietenkin myös suolitukoksen sijainti vaikuttaa hoitotoimenpiteiden valintaan.

Kustannukset: kuinka kallis koiran suolitukoksen leikkaus on?

Kustannukset riippuvat eri tekijöistä. Mitä suurempi koirasi on, sitä enemmän lääkkeitä se tarvitsee. Myös kellonajalla, jolloin nelijalkainen ystäväsi on leikattava, on suuri merkitys.

Tavallisten aukioloaikojen ulkopuolella eläinlääkäri voi veloittaa korkeamman hinnan. Myös tukoksen syy voi vaikuttaa leikkaustoimenpiteen kulkuun ja siten kustannuksiin.

Hinta voi nousta nopeasti yli 1 000 euroon, joten kannattaa harkita koiran eläinlääkärikuluvakuutusta. Joka tapauksessa rahat tulevat hyvin sijoitetuksi nelijalkaisen ystäväsi terveyteen.

Syyt: mikä aiheuttaa koiran suolitukoksen?

Eläinlääkärit jaottelevat suolitukokset (ileus) osittaisiin (subileus) ja täydellisiin tukoksiin. Jos ahtauma johtuu suolen tuppeumasta (suolen osan työntymisestä viereisen osan sisälle), käytetään nimitystä invaginaatio. Sen sijaan niin sanottu volvulus tarkoittaa tiettyjen suoliston osien kiertymistä.

Yleisesti ottaen koirilla voi esiintyä suolitukoksia suolen eri kohdissa, mutta ohutsuolen tukoksia esiintyy koirilla useammin kuin paksusuolen tukoksia. Aikuiset koirat saavat suolitukoksia aivan yhtä paljon kuin koiranpennut ja iäkkäät koirat. Myöskään koirarodulla ei ole vaikutusta siihen, saako koira suolitukoksen tai millainen suolitukos on.

Koirien suolitukosten monien mahdollisten syiden vuoksi asiantuntijat jakavat tukokset kahteen pääryhmään.

Mekaaninen suolitukos

Mekaaninen ileus

Jos mekaaninen este kaventaa suolen seinämän sisäkerrosta (suolen ontelo), kyseessä on mekaaninen ileus. Tämän seurauksena suolen sisältö ei enää pääse kulkemaan suolen läpi tai pääsee kulkemaan vain rajoitetusti. Tällöin on mahdollista, että esimerkiksi kasvain painaa suolen ulkopuolelta (obstruktio).

Mutta myös paljon luuainesta sisältävä uloste (esim. sen vuoksi, että koira saa liikaa luita) tai vierasesineet (esim. kastanjat) voivat aiheuttaa suolen tukkeutumisen (obturatio). Lisäksi kulkuesteen aiheuttavat syyt (esim. suolen tuppeuma tai suolen kiertymä) voivat johtua suolistotulehduksesta. Ne voivat puolestaan aiheuttaa koirallesi kurouman ja siten ileuksen.

Orgaaninen suolitukos

Paralyyttinen ileus

Jos koirasi suoliston lihakset ovat häiriötilassa, koirasi ruoansulatuksen kannalta tärkeät suoliston lihakset eivät enää pysty ylläpitämään peristaltiikkaa. Tällainen lihasten halvaantuminen johtuu usein läheisten elinten tulehduksista. Tällaisia ovat esimerkiksi haimatulehdus tai vatsakalvontulehdus.

Suolistohalvausta esiintyy kuitenkin usein myös leikkauksen jälkeen. Myöskään aineenvaihduntahäiriöitä ja myrkytyksiä (esim. myrkyllisten kasvien aiheuttamat) ei tule unohtaa.

Ennuste: millaiset paranemismahdollisuudet ovat?

Suolitukokseen ei tule suhtautua kevyesti. Jos se havaitaan liian myöhään, siitä seuraavat komplikaatiot voivat olla koirallesi hengenvaarallisia.

Jos epäilet, että koirasi on syönyt suuren vierasesineen tai jos havaitset muita merkkejä suolitukoksesta, sovella sääntöä: mieluummin eläinlääkärille turhaan kuin ei lainkaan.

Ehkäisy: näin voit välttää koirasi suolitukoksen

Aina ei ole mahdollista välttää koiran suolitukoksen syntymistä. Muutamilla vinkeillä voit kuitenkin pienentää sairastumisriskiä. Jos koirasi ottaa mielellään esineitä suuhunsa, älä jätä pieniä esineitä sen läheisyyteen valvomatta.

Tarjoa sille myös vain sellaisia leluja, joita se ei todennäköisesti voi tuhota. Jotta koirasi ei saisi myrkytystä pihalla tai sisällä, poista myrkylliset kasvi kodistasi.

Lähteet:

Hyödyllisimmät artikkelimme
6 min

Koiran juoksut

Vaikka koiran juoksut on täysin luonnollinen ilmiö – koiran epätavallinen käytös, ärtymys läiskistä uudella matolla tai pelko ei-toivotusta tiineydestä aiheuttavat huolta monille omistajille. Täältä voit lukea kaiken, mitä koiran juoksuajasta on syytä tietää ja miten sinä ja koiraneitisi selviätte siitä yli ilman stressiä.

5 min

Koronavirus koiralla

Koiran koronavirusta (CCoV) esiintyy maailmanlaajuisesti ennen kaikkea kennelkoirien ja pentujen keskuudessa. Jos ihmisen ja koiran koronavirusta vertaa keskenään, ihmisillä virus aiheuttaa hengitystieoireita, kun taas koronavirus koiralla aiheuttaa enimmäkseen vatsa- ja suolisto-oireita. Vaikka koiran koronavirustartunta onkin usein lievä, se voi aiheuttaa vakavia oireita, kuten rajua ripulia, ja johtaa jopa kuolemaan koirilla, joilla on heikko vastustuskyky.