{"url":"https://www.zooplus.fi/tietonurkka/koirat/koiran-hoito-ja-terveys/koiran-lampohalvaus","title":"Koiran lämpöhalvaus","mag_id":209874,"is_single":true,"cat_name":"Koirat","sub_cat_id":1688,"sub_cat_name":"Koiran hoito ja terveys","cat_id":1653}
Lyhytkuonoiset rodut ovat erityisen alttiita lämpöhalvaukselle.
Kesä houkuttelee ihmiset lemmikkieläimineen ulos. Erityisen kuumina päivänä on kuitenkin oltava varovainen, sillä myös koirat voivat kärsiä lämpöhalvauksesta. Erityisesti iäkkäät, ylipainoiset, paksu- tai pitkäturkkiset koirat ja koirat, joilla on verenkiertohäiriöitä, ovat vaarassa. Periaatteessa koiran lämpöhalvaus voi tapahtua mille tahansa koiralle.
Lämpöhalvaus (hypertermia) voi olla koiralle hengenvaarallinen. Siksi on erityisen tärkeää pitää lemmikkiä silmällä. Seuraavat oireet kertovat, että lemmikillä saattaa olla lämpöhalvaus:
Ruumiinlämpötila yli 40 astetta (myöhemmässä vaiheessa aineenvaihdunnan pettämisen vuoksi voi olla myös alilämpöä. Viimeistään nyt on päästävä mahdollisimman nopeasti eläinlääkärille!)
Punaiset limakalvot
Kun huomaat koiralla yhden tai useampia näistä lämpöhalvauksen oireista, on toimittava nopeasti.
Ensiapu: kuinka koiraa voi auttaa?
Jos koira saa lämpöhalvauksen, menee aina jonkin verran aikaa ennen kuin pääset eläinlääkärille. Siksi voit suorittaa seuraavat toimenpiteet heti:
Pysy itse rauhallisena, sillä hätä välittyy koirallesi eikä paranna sen tilaa.
Vie koirasi ensimmäiseksi viileään ja varjoisaan paikkaan.
Tarjoa sille vettä juotavaksi.
Kostuta koiran turkki ihoon asti kylmällä – mutta ei jääkylmällä – vedellä.
Älä peitä koiraa märillä pyyhkeillä, sillä muuten lämpö kertyy sen kehoon.
Laita auton ilmastointi päälle tai avaa kaikki ikkunat matkalla eläinlääkärille. (Jos auto on seissyt auringossa ja kuumentunut, anna sen käydä tyhjäkäynnillä ilmastointi päällä jo ensimmäisten toimenpiteiden aikana.)
Tärkeää: Vaikka olisit saanut onnistuneesti viilennettyä koirasi ja vaara näyttäisi olevan ohi, vie silti koirasi mahdollisimman nopeasti eläinlääkärille. Vain eläinlääkäri voi todeta, minkälaista tuhoa koiran lämpöhalvaus on saanut sen kehossa aikaan ja ryhtyä asianmukaisiin toimenpiteisiin.
Koiran lämpöhalvaus: milloin on mentävä eläinlääkärille?
Kysymykseen siitä, milloin lämpöhalvauksen takia on mentävä eläinlääkärille, on helppo vastata: aina! Vaikka koiran ruumiinlämpö olisi taas alle 40 astetta, sen aineenvaihdunta voi silti olla perusteellisesti sekaisin.
Eläinlääkäri voi hoitaa koiraa lääkkeillä ja infuusioilla. Lemmikkisi tarvitsee intensiivistä eläinlääketieteellistä hoitoa, kunnes kaikki arvot ovat normalisoituneet.
Mikä on lämpöhalvaus?
Eläinlääkärit puhuvat lämpöhalvauksesta (hypertermia) koiralla, kun sen keho lämpötila kohoaa yli 40-asteiseksi lämmön kertymisen vuoksi. Kertynyt lämpö häiritsee nestetasapainoa, sydän- ja verisuonijärjestelmää ja niiden seurauksena koiran muita elimiä.
Lämpöhalvaus on myös erotettava auringonpistoksesta. Auringonpistoksessa on kyse aivokalvojen ylikuumentumisesta. Tämä on koirilla harvinaista verrattuna meihin ihmisiin.
Mitkä ovat koiran lämpöhalvauksen syyt?
Koirat säätelevät ruumiinlämpöään läähättämällä ja hikoilemalla hiukan tassujen kautta. Jos ulkolämpötila on matalampi kuin koiran ruumiinlämpö, nämä mekanismit yleensä riittävät. Ongelmia tulee silloin, kun ympäristön lämpötila nousee, eikä koiralla ole mahdollisuutta hakeutua viileämpään paikkaan.
Tästä johtuen yleisin syy koiran lämpöhalvaukseen on edelleen se, että omistaja jättää lemmikkinsä autoon. Siellä lämpötila nousee erittäin nopeasti. Lisäksi suljetussa autossa ilmankosteus kasvaa, mikä ehkäisee lämmön luovuttamista.
Tämän seurauksena koira ei enää pysty läähättämällä luovuttamaan riittävästi lämpöä. Sen ruumiinlämpö nousee. Samalla se menettää läähättämällä paljon nestettä ja kuivuu.
Koiran lämpöhalvaus voi johtua myös liiallisesta fyysisestä rasituksesta korkeassa lämpötilassa tai pienessä, suljetussa tilassa. Tämä on kuitenkin melko harvinaista.
Näin lämpötila kehittyy sisällä autossa
Ulkolämpötila
5 minuutin päästä
10 minuutin päästä
30 minuutin päästä
60 minuutin päästä
20 ˚C
24 ˚C
27 ˚C
36 ˚C
46 ˚C
22 ˚C
26 ˚C
29 ˚C
38 ˚C
48 ˚C
24 ˚C
28 ˚C
31 ˚C
40 ˚C
50 ˚C
26 ˚C
30 ˚C
33 ˚C
42 ˚C
52 ˚C
28 ˚C
32 ˚C
35 ˚C
44 ˚C
54 ˚C
30 ˚C
34 ˚C
37 ˚C
46 ˚C
56 ˚C
32 ˚C
36 ˚C
39 ˚C
48 ˚C
58 ˚C
34 ˚C
38 ˚C
41 ˚C
50 ˚C
60 ˚C
36 ˚C
40 ˚C
43 ˚C
52 ˚C
62 ˚C
Koiran lämmönsäätely
Mistä koira tietää, että sen on läähätettävä?
Jotta ymmärrämme, miten lämpöhalvaus tapahtuu koirille, täytyy meidän ymmärtää koiran kehon lämpötilan säätelyä.
Lämpötilan säätely tapahtuu koiran aivoissa, hypotalamuksessa. Ympäri koiran kehoa on lämpötilan mittausantureita (lämpöreseptoreita), joiden avulla se saa tietoa kehon lämpötilasta. Jos kehon lämpötila on liian korkea tai matala, hypotalamus aloittaa asianmukaiset vastatoimenpiteet.
Miten voin suojella koiraa lämpöhalvaukselta?
Varmista, että koirasi ei ole pitkään alttiina suoralle auringonvalolle. Anna sille aina riittävästi juomavettä. Mikä tärkeintä: älä koskaan jätä koiraa kuumina päivinä autoon.
Vältä fyysistä rasitusta ja pitkiä kävelylenkkejä keskipäivän kuumuudessa. Käy koiran kanssa lenkeillä mieluiten aamuisin tai iltaisin, kun lämpötila on viileämpi.
Viisi vinkkiä koiran viilentämiseen kesällä
Paljon vettä – sijoittele vesikulhoja ympäriinsä koiran saataville
Viileä lepopaikka – varmista, että koiralla on lepopaikka varjossa. Kokeile myös viilennysmattoa!
Käy lenkillä aikaisin aamulla tai myöhään illalla lämpötilan laskettua
Vesileikit – joko meressä, ammeessa tai uima-altaassa
Tee koiran ”jäätelöä” luonnonjogurtista, lihaliemestä tai vedestä; koirasi rakastaa kylmiä herkkuja helteellä!
Näiden viiden vinkin avulla voit tehdä kuumista kesäpäivistä siedettävämpiä lemmikillesi.
Lähteet:
Barbara Kohn und Günter Schwarz, Praktikum der Hundeklinik, 12. Auflage (2018)
Vaikka koiran juoksut on täysin luonnollinen ilmiö – koiran epätavallinen käytös, ärtymys läiskistä uudella matolla tai pelko ei-toivotusta tiineydestä aiheuttavat huolta monille omistajille. Täältä voit lukea kaiken, mitä koiran juoksuajasta on syytä tietää ja miten sinä ja koiraneitisi selviätte siitä yli ilman stressiä.
Koiran anaalirauhastulehdus aiheuttaa peräaukon molemmin puolin sijaitsevissa anaalirauhasissa tulehduksen. Myös kissoilla voi ilmetä anaalirauhastulehdusta, mutta se on yleisempi koirilla, etenkin pienillä koiraroduilla (esim. chihuahuoilla) sekä vanhoilla koirilla.
Koiran koronavirusta (CCoV) esiintyy maailmanlaajuisesti ennen kaikkea kennelkoirien ja pentujen keskuudessa. Jos ihmisen ja koiran koronavirusta vertaa keskenään, ihmisillä virus aiheuttaa hengitystieoireita, kun taas koronavirus koiralla aiheuttaa enimmäkseen vatsa- ja suolisto-oireita. Vaikka koiran koronavirustartunta onkin usein lievä, se voi aiheuttaa vakavia oireita, kuten rajua ripulia, ja johtaa jopa kuolemaan koirilla, joilla on heikko vastustuskyky.