Koiran korvapunkki (Otodectes cynotis)

Koiran korvapunkki

Korvapunkin kehittyminen

Parasiitti Otodectes cynotis kuuluu Psoroptidae-sukuun ja asuu lihansyöjien (karnivorien) korvakäytävissä. Se on lihansyöjissä yleisin esiintyvä punkkilaji.

Korvapunkin yksi elämänkierto munasta toukaksi ja nymfimuotojen (proto- ja deutonymfi) kautta aikuiseksi kestää noin kolme viikkoa. Punkkien kehitys tapahtuu kokonaisuudessaan koiran korvakäytävässä. Naaraspunkit laskevat munansa korvakäytävän ihoon. Punkit syövät ravinnokseen koiran kudosnestettä ja ihosoluja. Aikuisten punkkien elinikä on noin kaksi kuukautta. Punkit tarttuvat suorassa kosketuksessa tartunnan saaneiden eläinten kanssa. Usein ne tarttuvat joko emokoirasta pentuun tai pennusta pentuun. Harvoissa tapauksissa punkit tarttuvat korvasta valuvasta korvaeritteestä tai ruvesta. Aikuiset koirat saavat punkkitartunnan harvemmin.

Otodectes cynotis -korvapunkkia esiintyy maailmanlaajuisesti, rodusta tai eläinlajista riippumatta. Se voi siis siirtyä eläinlajista toiseen, esimerkiksi kissasta koiraan. Korvapunkkia esiintyy erityisesti paikoissa, jossa asuu paljon eläimiä yhdessä, kuten eläinkodeissa, kasvattajilla tai maatiloilla.

Korvapunkin oireet

Kun punkit liikkuvat ja syövät tai purevat korvan ihoa, aiheuttaa se ihon ärsytystä ja tulehdusreaktion koiran korvassa. Tuloksena on korvaeritteen, tulehduseritteen, veren ainesosien ja punkkien eritteiden kerääntyminen korvakäytävässä. Tämä ruskeanmusta, murumainen seos muistuttaa kahvinpuruja. Tyypillinnen tartunnan oire on kova kutina. Koira raapii korviaan ja heiluttaa päätään jatkuvasti. Korvan simpukka voi olla hyvin punainen ja turvonnut ja raapimisen takia jopa haavoilla. Kutina voi levitä myöskin muihin pään osiin, kuten poskiin. Usein – mutta ei aina – koiran molemmat korvat kärsivät punkeista. Harvoissa tapauksissa Otodectes cynotis -punkkeja löytyy myös muualta koiran vartalosta, kuten otsasta tai selästä. Tämä voi aiheuttaa allergiaa muistuttavan ihotulehduksen.

Korvapunkin diagnoosi

Kahvinpurumaiset, tummanruskeat tai mustat murut koiran korvakäytävässä viittaavat korvapunkkiin. Liikkuvat punkit ovat usein tunnistettavissa valaistua korvakäytävää katsomalla. Varmemman diagnoosin saamiseksi tulee korvan eritteestä teettää testi. Mikroskoopin alla munat tai punkit ovat tunnistettavissa. Joskus pahassa tulehdusreaktiossa punkit eivät ole enää havaittavissa.

Korvapunkin hoito

Korkean tartuntariskin vuoksi on sairastunut koira ja kaikki muutkin riskiryhmään kuuluvat, kotitaloudessa elävät lemmikit syytä hoitaa. Eläinlääkäriltä on saatavilla monia erilaisia punkkien hoitoon tarkoitettuja valmisteita. Korvakäytävä on tutkittava huolellisesti ennen käsittelyä ja arvioitava, onko tärykalvo vielä ehjä. Korvakäytävä tulisi seuraavaksi puhdistaa kahvinpurumaisesta seoksesta. Menetelmästä riippuen hoito tulee toistaa moneen kertaan, jotta kaikista punkeista sekä niiden munista ja toukista päästään eroon.

Ennaltaehkäisy

Otodectes cynotis -infektiota koirilla voidaan ehkäistä lääkkeillä, joilla on akarisidinen vaikutus. Erikoisvalmisteet ja lääkkeet tabletin muodossa ovat tähän tarkoitukseen erityisen sopivia. Lisäksi on vältettävä kosketusta tartunnan saaneisiin eläimiin.

Käy tutustumassa laajaan valikoimaamme, josta löydät valtavan valikoiman koiranruokia, hoitotarvikkeita sekä kuljetuslaatikoita koirallesi – kaikkia näitä tarvitset silloin, kun koira viedään hoitopaikkaan!

Hyödyllisimmät artikkelimme
6 min

Koiran juoksut

Vaikka koiran juoksut on täysin luonnollinen ilmiö – koiran epätavallinen käytös, ärtymys läiskistä uudella matolla tai pelko ei-toivotusta tiineydestä aiheuttavat huolta monille omistajille. Täältä voit lukea kaiken, mitä koiran juoksuajasta on syytä tietää ja miten sinä ja koiraneitisi selviätte siitä yli ilman stressiä.

5 min

Koronavirus koiralla

Koiran koronavirusta (CCoV) esiintyy maailmanlaajuisesti ennen kaikkea kennelkoirien ja pentujen keskuudessa. Jos ihmisen ja koiran koronavirusta vertaa keskenään, ihmisillä virus aiheuttaa hengitystieoireita, kun taas koronavirus koiralla aiheuttaa enimmäkseen vatsa- ja suolisto-oireita. Vaikka koiran koronavirustartunta onkin usein lievä, se voi aiheuttaa vakavia oireita, kuten rajua ripulia, ja johtaa jopa kuolemaan koirilla, joilla on heikko vastustuskyky.