Eläinlääkäri asettaa kastrointi-implantin samalla tavoin kuin koiran tunnistussirun.
Uroskoirien tilapäinen hedelmättömyys hormoni-implanttien avulla on ollut mullistava keksintö eläinlääketieteessä. Lue täältä, kuinka tämä ns. kastraatiosiru eli kemiallinen kastrointi koiralle muuttaa uroskoiran seksuaalista käyttäytymistä ja millaisia sivuvaikutuksia sillä voi olla.
Vaikutus: Miten kemiallinen kastrointi vaikuttaa urokseen?
Suprelorin-implantti, joka on kooltaan noin 2,3 x 12 millimetriä, on siru, joka mahdollistaa uroskoirien väliaikaisen kastraatietotion.
Kun eläinlääkäri pistää Suprelorin-implantin lapaluiden väliin neulan avulla, sen sisältämä vaikuttava aine desloreliini (GnRH-analogi) saa aikaan kemiallisen kastraation.
Tämä aine jäljittelee pientä määrää GnRH-hormonia (gonadotropiinia vapauttava hormoni), jota hypotalamus (väliaivojen osa) luonnollisesti muodostaa.
Tavoiteltu seuraus: Sukupuolihormoni testosteronin muodostumiseen tarvittavat välittäjäaineet estyvät. Lisäksi sukurauhasten (uroksilla kivekset) toiminta heikkenee.
Vaikutusten alkaminen: Milloin implantin vaikutus alkaa?
Pääsääntöisesti uroskoiran hormoni-implantin täysipainoinen vaikutus alkaa noin neljästä kuuteen viikkoon implantin asettamisen jälkeen. Tällöin kivekset eivät enää tuota siittiöitä ja ne pienenevät kooltaan.
Siemennestettä voi kuitenkin vielä olla lisäkiveksissä. Siksi on odotettavissa, että uroskoirasi on lisääntymiskyvytön vasta noin kuuden tai kahdeksan viikon kuluttua. Tässä vaiheessa koiralla ei myöskään ole enää voimakasta seksuaalista käyttäytymistä.
Vaikutusaika: Kuinka usein uroskoiran kastraatiosiru täytyy vaihtaa?
Tällä hetkellä markkinoilla on saatavilla kaksi erilaista valmistetta, joilla on eri vaikutusajat. 4,7 milligrammaa sisältävä valmiste mahdollistaa kemiallisen kastroinnin koiralle kuuden kuukauden ajaksi, kun taas 9,4 milligrammaa sisältävän valmisteen vaikutus kestää 12 kuukautta pistoksesta. Vaikutuksen tarkka kesto riippuu kuitenkin myös yksilöllisistä tekijöistä, kuten uroksen koosta.
Vaikutus uroskoiran käyttäytymiseen
Monet koiranomistajat toivovat, että uroskoiran kastrointi tekee koirasta rauhallisemman ja helpommin kasvatettavan. Monet ei-toivotut käyttäytymismallit, kuten voimakas saalistusvietti tai reviirikäyttäytyminen, eivät kuitenkaan johdu sukupuolihormoneista.
Jos koirasi käyttäytyminen on mielestäsi häiritsevää, sinun ei pitäisi luottaa kemialliseen kastrointiin, vaan lemmikkisi ei-toivottua käyttäytymistä kannattaa harjoittaa laadukkaalla ja jatkuvalla koirakoulutuksella.
Kemiallinen kastrointi koiralle: Mitkä ovat edut ja haitat?
Monista hyödyistä huolimatta on olemassa myös joitakin riskejä, jotka kannattaa ottaa huomioon. Koska kemiallisen kastroinnin vaikutus on kestoltaan rajallinen, myös sivuvaikutukset ilmenevät vain väliaikaisesti.
Jotta saisit paremman kuvan kastraation hyvistä ja huonoista puolista, olemme listanneet alle kastrointi-implantin tärkeimmät edut ja haitat:
Edut
Voit kokeilla kastroinnin vaikutuksia koiraasi ilman peruuttamattomia vahinkoja (kastroinnin kokeilu).
Voit käyttää sirua niin usein kuin haluat.
Sirua voidaan käyttää ilman suurta vaivaa ja leikkausta.
Sirun implantointi on uroskoirallesi kivutonta.
Anestesiaa ei tarvita, sillä siihen voi liittyä muita riskejä.
Haitat
Pistospaikka voi turvota ja punoittaa.
Harvinaisia sivuvaikutuksia, kuten karvanlähtöä (alopecia) ja turkin muutoksia sekä virtsankarkailua ja käyttäytymisen muutoksia voi esiintyä (esim. aggressiivisuus tai pelokkuus).
Vaikuttava aine voi lisätä uroskoiran ruokahalua ja aiheuttaa siten ei-toivottua painonnousua.
Harvinaisissa tapauksissa kastraatiosirulla ei ole vaikutusta, erityisesti silloin, kun siru ei ole ihon alla vaan rasvakudoksessa.
Valmisteet eivät sovellu uroksille, joiden paino on alle 10 tai yli 40 kg, koska silloin valmisteen vaikutuksen kesto voi olla ennalta arvaamattomasti lyhyempi tai pidempi.
Milloin kemiallisen kastroinnin voi tehdä koiralle?
Yleisesti ottaen eläinlääkärit asettavat hormonisirun uroksille seitsemän kuukauden iästä alkaen. Jos uroskoirasi sirun vaikutus on päättymässä, sinun tulee päättää, haluatko uusia kastrointisirun vai kastroida koirasi leikkauksella.
Etu on siinä, että kivekset ovat tässä vaiheessa pienemmät ja siten eläinlääkärin on helpompi poistaa ne. Jos odotat liian pitkään, kivekset kasvavat uudelleen ja koirasi voi kärsiä hormonaalisista vaihteluista.
Kustannukset: Kuinka paljon koiran kemiallinen kastrointi maksaa?
Kemiallinen kastrointi koiralle maksaa eläinlääkäristä ja implantin kestosta riippuen noin 160€ – 230€.
Vaikka koiran juoksut on täysin luonnollinen ilmiö – koiran epätavallinen käytös, ärtymys läiskistä uudella matolla tai pelko ei-toivotusta tiineydestä aiheuttavat huolta monille omistajille. Täältä voit lukea kaiken, mitä koiran juoksuajasta on syytä tietää ja miten sinä ja koiraneitisi selviätte siitä yli ilman stressiä.
Koiran anaalirauhastulehdus aiheuttaa peräaukon molemmin puolin sijaitsevissa anaalirauhasissa tulehduksen. Myös kissoilla voi ilmetä anaalirauhastulehdusta, mutta se on yleisempi koirilla, etenkin pienillä koiraroduilla (esim. chihuahuoilla) sekä vanhoilla koirilla.
Koiran koronavirusta (CCoV) esiintyy maailmanlaajuisesti ennen kaikkea kennelkoirien ja pentujen keskuudessa. Jos ihmisen ja koiran koronavirusta vertaa keskenään, ihmisillä virus aiheuttaa hengitystieoireita, kun taas koronavirus koiralla aiheuttaa enimmäkseen vatsa- ja suolisto-oireita. Vaikka koiran koronavirustartunta onkin usein lievä, se voi aiheuttaa vakavia oireita, kuten rajua ripulia, ja johtaa jopa kuolemaan koirilla, joilla on heikko vastustuskyky.