Koiran kastrointi

koiran kastrointi

Kastrointi ei sovellu kaikille koirille.

Eläinlääkäriasemilla kastrointi on jo pitkään ollut rutiinitoimenpide. Mutta onko koiran kastrointi todellakin aina järkevää? Mitä eroa on kastroinnilla ja sterilisaatiolla? Mitä kustannuksia koiranomistajalle aiheutuu? Lue seuraavasta artikkelista kaikki mitä sinun tarvitsee tietää tästä aiheesta sekä koiran kastroinnin eduista ja haitoista.

Koiran kastrointi: Helppo päätös?

Jokainen koiranomistaja, joka ei halua koiransa lisääntyvän, miettii jossain vaiheessa koiran kastrointia. Suomen eläinsuojelulaissa todetaan, että ”kissan ja koiran tai muun seura- tai harrastuseläimen kastrointi tai sterilointi eläinlääkärin suorittamana” on sallittua. Lisäksi uudessa eläinsuojelulaissa (astuu voimaan vuoden 2023 alusta) todetaan, että  ”nisäkkäiden omistajan tai pitäjän tulee estää pitämiensä eläinten hallitsematon lisääntyminen.” Uuden säännöksen tavoitteena on vähentää hallitsemattomasti lisääntyvistä eläinpopulaatioista aiheutuvia hyvinvointiongelmia. Hallitsematonta lisääntymistä voidaan estää esimerkiksi juurikin eläinten kastraatiolla ja sterilisaatiolla.

On kuitenkin muistettava, että koiran kastrointi tapahtuu yleisanestesiassa. Tätä ei saa aliarvioida ainoastaan koiran hormonaalisen tasapainon, vaan koko elimistön kannalta.

Onko kaikkien koirien kastrointi tarpeen?

Päätöstä siitä, pitäisikö koira kastroida vai ei, ei saa tehdä kevyin perustein. Välttääksesi ikäviä yllätyksiä toteutumattomista odotuksista, eläinlääkärin tulee kertoa sinulle toimenpiteen edut ja haitat.

Kysy eläinlääkäriltä leikkauksesta, toipumisesta ja mahdollisista vaihtoehdoista. Harkitse päätöstäsi tämän pohjalta.

On tärkeää, että eläinlääkärillä on riittävästi tietoa koirastasi ennen suosituksen antamista. Koiran kastrointi ei ole ihanteellinen ratkaisu, joka sopisi kaikille koirille. Kysymykseen, ovatko kastroinnin hyödyt koiran kohdalla haittoja suuremmat, voidaan vastata vain tapauskohtaisesti.

Yksilöllisten tekijöiden, kuten koirarodun, sukupuolen, iän, painon, koon ja sosiaalisen käyttäytymisen, tulisi olla tärkeässä roolissa. Jos koet, että eläinlääkäri ei selvitä näitä riittävän perusteellisesti, kysy rohkeasti toista mielipidettä.

Kastroinnin edut ja haitat lyhyesti

Edut

  • Varma, pysyvä ehkäisy (mutta sitä ei voi enää peruuttaa)
  • Juoksuoireiden häviäminen, kuten verinen vuoto tai valeraskaus (narttukoirat)
  • Esinahan tulehduksen ehkäisy uroksilla (maitomainen keltainen vuoto)
  • Suojaa tietyiltä sairauksilta, kuten rintarauhasen kasvaimilta, kivessyövältä ja eturauhasvaivoilta. Narttukoirilla tämä pätee kuitenkin vain siinä tapauksessa, jos kastrointi tehdään varhaisessa vaiheessa.
  • Seksuaaliviettiin liittyvän aggressiivisen käyttäytymisen väheneminen, esim. aggressiivisuuden väheneminen muita uroskoiria tai juoksussa olevia narttuja kohtaan

Haitat

  • Invasiivisen leikkauksen aiheuttamat yleiset leikkausriskit
  • Häiritsee eläimen luonnollista hormonaalista tasapainoa, jolla on kauaskantoisia vaikutuksia kehoon ja psyykkeeseen, erityisen ongelmallista varhaisessa kastroinnissa (tuki- ja liikuntaelinten sairauksien riski ja pentumaisen psyykkeen pysähtyminen)
  • Taipumus ylipainoon ja liikalihavuuteen (yleistä labradorinnoutajallacockerspanielilla ja beaglella)
  • Lisääntynyt virtsankarkailun riski (erityisesti suurirotuisilla narttukoirilla, kuten tanskandogilla, newfoundlandilaisella, leonberginkoiralla, bokserilla, suursnautserilla, dobermannilla), suurentunut muiden kasvainsairauksien riski
  • Turkin rakenteen muutos (erityisesti pitkäkarvaisilla roduilla), joka toisinaan tekee turkinhoidosta vaativampaa

Miten eläinlääkäri suorittaa kastroinnin?

Koiran kastrointi: eläinlääkäreille rutiinitoimenpide. Mutta tiedätkö sinä, mitä tällaisessa leikkauksessa oikeastaan tehdään?

  • Kun olet suorittanut kaikki alustavat tutkimukset, sovit leikkauksen ajankohdan eläinlääkärin kanssa. On hyödyllistä ottaa leikkauspäivä ja sen jälkeinen päivä vapaaksi. Näin voit olla täysipainoisesti koirasi tukena. Myös vierailut kannattaa siirtää. Koirasi tarvitsee kastroinnin jälkeen paljon lepoa.
  • Ihmisten tavoin myös koirien on oltava syömättä ennen yleisanestesiassa tehtävää leikkausta. Siksi sinun tulee lopettaa koiran ruokkiminen 12 tuntia ennen toimenpidettä ja antaa koirallesi runsaasti raikasta vettä.
  • Ennen leikkausta kannattaa käydä koiran kanssa lyhyellä kävelyllä, jotta se voi ulostaa ja virtsata.
  • Ennen anestesian aloittamista eläinlääkäri tutkii perusteellisesti, onko koira valmis anestesiaan.
  • Kun koira on rauhoitettu laskimoon annettavalla injektiolla, se liitetään infuusio- ja anestesiaseurantaan. Lisäksi koira saa hengitysputken, jonka kautta se hengittää nukutuskaasua ja happea.
  • Tämän jälkeen koira valmistellaan leikkausta varten, ajetaan karvat huolellisesti leikkausalueelta ja alue desinfioidaan perusteellisesti ja peitetään steriilillä tavalla.

Narttukoiran leikkaus

Leikkauksen kulku narttukoirilla

Nartuilla vatsan seinämä avataan viillolla ihon, ihonalaiskudoksen ja lihasten läpi. Eläinlääkäri sitoo osan kohdusta, suonista ja valtimoista ja poistaa munasarjat. Tällaista kastrointia kutsutaan ovariektomiaksi.

Harvinaisissa tapauksissa suositellaan myös koko kohdun poistamista, jolloin kyseessä on ovariohysterektomia.

Munasarjojen poistamisen jälkeen eläinlääkäri ompelee vatsan eri kerrokset kiinni. Tämän jälkeen hän lopettaa nukutuksen. Narttukoiraa tarkkaillaan heräämiseen saakka.

Kun narttukoira on täysin herännyt ja kykenee kävelemään, voit lähteä kotiin koirasi kanssa ja ottaa käyttöön tarvittavat lääkkeet.

Seuraavana päivänä eläinlääkäri tekee jälkitarkastuksen. Haavaompeleiden suojaamiseksi nartun tulee käyttää erityistä bodya tai muuta vuotosuojaa, kunnes ompeleet poistetaan kymmenen päivän kuluttua.

Uroksen leikkaus

Leikkauksen kulku uroskoirilla

Kun uroskoira kastroidaan, eläinlääkäri tekee viillon kivespussin etuosaan. Kivekset ja lisäkivekset poistetaan, ja siemennuorat ja verisuonet sidotaan. Näin molemmat kivekset voidaan poistaa yhden viillon kautta.

Uroksilla, joilla on roikkuva kivespussi, se tulee poistaa mukana. Harvinaisissa tapauksissa, joissa kivekset eivät ole laskeutuneet kivespussiin (piilokiveksisyys), vaan ne sijaitsevat nivusissa tai vatsaontelossa, on valittava erilainen lähestymistapa.

Eläinlääkäri ompelee haavan huolellisesti toimenpiteen jälkeen ja lopettaa sen jälkeen anestesian. Koiraa tulee kuitenkin tarkkailla heräämiseen saakka. Jotta uroskoira ei nuolisi haavaansa, sen tulee aluksi käyttää kauluria tai haavasuojaa.

Ensimmäiset päivät leikkauksen jälkeen

Mitä minun on huomioitava heti kastroinnin jälkeen?

Koiran kastroinnin jälkeen kannattaa välttää suurempia ponnisteluja, kunnes ompeleet on poistettu – noin kymmenen päivän kuluttua. Haavan parantumisen varmistamiseksi haavaa ei myöskään tulisi nykiä.

Pidä koiraa mieluiten lyhyessä hihnassa ja siirrä pidemmät kävelyretket myöhemmäksi. Myös portaiden juoksua tai ylös- tai alashyppäämistä tavaratilasta tai sohvalta tulee aluksi välttää.

koiran kastraatio © Ian / stock.adobe.com
Suojaa haava kastroinnin jälkeen kaulurilla tai haavapuvulla.

Kuinka paljon koiran kastrointi maksaa?

Koiran kastroinnin kustannukset riippuvat koiran sukupuolesta, painosta ja anestesiatyypistä. Hinnat voivat lisäksi vaihdella eläinklinikasta riippuen. Uroskoiran leikkauksen eli kastraation hinta alkaa noin 300€:sta pienelle koiralle ja narttukoiran leikkaus  maksaa noin 400€:stä ylospäin.

Lisäksi eläinlääkärit voivat veloittaa erilaisia maksuja, jotka riippuvat useista tekijöistä, kuten toimenpiteeseen kuluneesta ajasta tai toimenpiteen vaikeudesta.

Koiran kastrointi: Miten kastrointi eroaa sterilisaatiosta?

Kun koira kastroidaan, siltä poistetaan munasarjat tai kivekset kokonaan. Sterilisaatiossa eläinlääkäri sen sijaan vain katkaisee munan- tai siemenjohtimet. Toimenpide on näin ollen hieman edullisempi kuin kastrointi, mutta myös se suoritetaan yleisanestesiassa.

Koirien lisääntyminen estetään pysyvästi sterilisaatiolla. Eläin pysyy kuitenkin yhtä seksuaalisesti aktiivisena kuin ennen leikkausta.

Toisin kuin kastroinnilla, sterilisaatiolla ei ole mitään vaikutusta koiran hormonaaliseen tasapainoon. Koiran ruumiintoiminnot ja käyttäytyminen eivät muutu. Narttukoiralla on jatkossakin juoksuaika ja uros on edelleen kiinnostunut juoksussa olevasta nartusta.

Miten kastrointi vaikuttaa koiran elimistöön?

Sterilisaatiolla pyritään siis pelkästään varmaan ehkäisyyn, mutta kastroinnilla on usein laajempia vaikutuksia. Loppujen lopuksi kivesten ja munasarjojen täydellinen poisto merkitsee myös eläimen luonnollisen hormonaalisen tasapainon voimakasta vähenemistä.

Fyysiset muutokset

Kastroinnin fyysiset seuraukset

Kun sukurauhaset on poistettu, eläimen keho ei enää pysty tuottamaan sukupuolihormonia. Seksuaaliseen sykliin liittyvät kehon toiminnot häviävät toimenpiteen jälkeen.

Narttukoirilla juoksut, verinen vuoto ja valeraskaus tai uroksilla ns. esinahan tulehdus, jonka maidonkeltainen vuoto aiheuttaa suuria hygieniaongelmia monille omistajille, eivät tuota enää ongelmia kastroiduille uroksille ja nartuille.

Myös ruumiinosat, jotka eivät suoraan liity seksuaalisuuteen, voivat muuttua koiran kastroinnin jälkeen. Erityisesti pitkäkarvaisten rotujen turkin rakenne voi muuttua leikkauksen jälkeen. Aluskarva tulee tiheämmäksi ja kasvaa yli kiiltävän peitinkarvan. Turkki vaikuttaa sameammalta ja karkeammalta.

Monet kastroidut koirat kärsivät ylipainosta, joka liittyy lisääntyneeseen ruokahaluun ja vähentyneeseen aktiivisuuteen leikkauksen jälkeen.

Lisäksi virtsankarkailun riski on suurempi erityisesti yli 20 kg painavilla narttukoirilla. Sukupuolihormonien puuttuminen heikentää virtsaputken sulkijalihasta. Narttukoiralla saattaa aluksi ilmetä virtsankarkailua yleensä vain öisin, myöhemmin myös päivisin. Virtsankarkailua voi ilmetä välittömästi kastroinnin jälkeen tai vasta vuosia myöhemmin.

Kastrointi ehkäisee syöpää

Suojaako kastrointi syövältä?

Lääketieteellisenä syynä kastrointiin on usein mainittu suoja syöpää ja muita sukupuolihormoniin liittyviä sairauksia vastaan. Tiettyjen kasvainten riskiä voidaan todellakin pienentää kastroimalla koira.

Uroksilla se vähentää kivessyövän ja eturauhasen sairauksien riskiä, narttukoirilla hengenvaarallisten kohtutulehdusten riskiä ja tiettyjen kasvainten (rintarauhasten kasvainten) riskiä.

Tämä voi kuulostaa hyvältä, mutta usein unohdetaan, että nartuilla vain varhainen kastraatio ehkäisee syöpää. Syövän riskin pienentämiseksi narttukoirat on siksi kastroitava jo ennen ensimmäistä juoksuaikaa. Sen sijaan kastroinnilla ensimmäisen juoksun jälkeen tai vasta aikuisuudessa on vähemmän myönteisiä vaikutuksia syöpäriskiin.

Varhainen kastrointi voi kuitenkin aiheuttaa ongelmia ja tuki- ja liikuntaelinten sairauksia. Lisäksi kastroiduilla koirilla ja narttukoirilla on suurentunut riski sairastua muihin kasvainsairauksiin: Tutkimusten mukaan varhaisella kastroinnilla näyttää olevan kielteinen vaikutus sydän-, perna- ja luukasvainten kehittymiseen.

koiran sterilisaatio © boryanam / stock.adobe.com
Kastroidut koirat ovat yleensä herkempiä ylipainolle.

Koiran kastrointi: Muuttuuko myös koiran käyttäytyminen?

Kun kastroit koirasi, sinun tulee ottaa huomioon myös sen vaikutukset koiran käyttäytymiseen. Sukupuolielinten kirurginen poisto ei nimittäin sisällä vain fyysisiä muutoksia, vaan sillä on myös ratkaiseva vaikutus koiran psyykkeeseen ja sosiaaliseen käyttäytymiseen.

Kastroinnin vaikutukset uroksiin

Erityisesti uroskoiran omistajat pitävät kastrointia toisinaan viimeisenä ratkaisuna. Kastroinnin tarkoituksena on estää sukupuolihormonin testosteronin ohjaama aggressiivinen, pakkomielteinen ja levoton käyttäytyminen.

Kastroitu uros käyttäytyykin melko rauhallisesti kohdatessaan juoksussa olevan nartun ja lopettaa myös kilpailemisen muiden urosten kanssa. Kastroitu uros ei myöskään ulvo, hauku tai yritä karata sukupuoliviettinsä vuoksi.

On kuitenkin harhaanjohtavaa uskoa, että uroskoirat muuttuvat kastroinnin jälkeen seurallisemmiksi. Loppujen lopuksi koiran kastrointi vaikuttaa vain sukupuolihormoneihin liittyvään käyttäytymiseen.

Ei parannuskeino aggressiiviseen käyttäytymiseen

Aggressiivinen käyttäytyminen, joka johtuu koiran puutteellisesta ja virheellisestä kasvatuksesta tai vääränlaisesta hoidosta, ei lopu kastroinnin myötä. Koira ei opi tottelevaa käytöstä kastroinnin ansiosta. Jos sinulla on ongelmia uroskoirasi kanssa, sinun tulee ensin selvittää, mistä nelijalkaisen ystäväsi aggressiivisuus johtuu.

Vain silloin, kun aggressiivinen käyttäytyminen liittyy suoraan sukupuoliviettiin, koiran kastrointi voi auttaa poistamaan ongelman. Yleisten käyttäytymishäiriöiden, kuten reviiriin liittyvään aggressioon tai kanssakäymiseen liittyvien häiriöiden korjaamiseen kastrointi ei sovellu.

Hyperseksuaalisuus ei ole syy kastrointiin

Uroskoiran hyperseksuaalisuus, joka ilmenee erilaisten esineiden päälle kiipeilynä ja paritteluliikkeinä, ei ole peruste koiran kastroinnille. Johdonmukaisella kasvatuksella ja runsaalla fyysisellä aktiivisuudella voit ehkäistä tätä käyttäytymistä.

Tiesitkö muuten: Jos olet epävarma siitä, onko uroskoirasi tietty käyttäytyminen hormonaalista, voit testata sen kastroimalla koiran kemiallisesti kastrointisirulla rajoitetuksi ajaksi. Sirua ei valitettavasti ole vielä hyväksytty käytettäväksi narttukoirilla.

Yhteenveto: Milloin koirani tulisi kastroida?

Kun tarkastellaan monia etuja ja yhtä monia haittoja, ei ole yllättävää, että kastrointi on koiranomistajien keskuudessa niin kiistanalainen aihe. Koirien ystävät ovat erimielisiä siitä, onko koiran kastrointi järkevää.

Joidenkin mielestä fyysisten, seksuaalisten oireiden ja psyykkisen käyttäytymisen loppuminen on todellinen siunaus, kun taas toiset varoittavat vaikeasti ennakoitavista vaikutuksista koiran elimistöön.

Monissa näissä keskusteluissa unohdetaan kuitenkin se, että kastrointia koskevaan kysymykseen ei voi sanoa yksiselitteisesti kyllä tai ei. Vain tapauskohtaisesti voidaan päättää, pitäisikö koira kastroida.

Tällöin on otettava huomioon sekä omistajan motiivit että koiran tarpeet kastroinnille. Viimeksi mainittujen kohdalla terveydentila ja tietynlaisen käyttäytymisen syyt ovat ratkaisevia. Valinnasta riippumatta: Jos valitset kastroinnin tietoisesti ja yksinomaan koirasi parhaaksi, on se varmasti oikea valinta.

Hyödyllisimmät artikkelimme
6 min

Koiran juoksut

Vaikka koiran juoksut on täysin luonnollinen ilmiö – koiran epätavallinen käytös, ärtymys läiskistä uudella matolla tai pelko ei-toivotusta tiineydestä aiheuttavat huolta monille omistajille. Täältä voit lukea kaiken, mitä koiran juoksuajasta on syytä tietää ja miten sinä ja koiraneitisi selviätte siitä yli ilman stressiä.

5 min

Koronavirus koiralla

Koiran koronavirusta (CCoV) esiintyy maailmanlaajuisesti ennen kaikkea kennelkoirien ja pentujen keskuudessa. Jos ihmisen ja koiran koronavirusta vertaa keskenään, ihmisillä virus aiheuttaa hengitystieoireita, kun taas koronavirus koiralla aiheuttaa enimmäkseen vatsa- ja suolisto-oireita. Vaikka koiran koronavirustartunta onkin usein lievä, se voi aiheuttaa vakavia oireita, kuten rajua ripulia, ja johtaa jopa kuolemaan koirilla, joilla on heikko vastustuskyky.