Vaikka koiran juoksut on täysin luonnollinen ilmiö – koiran epätavallinen käytös, ärtymys läiskistä uudella matolla tai pelko ei-toivotusta tiineydestä aiheuttavat huolta monille omistajille. Täältä voit lukea kaiken, mitä koiran juoksuajasta on syytä tietää ja miten sinä ja koiraneitisi selviätte siitä yli ilman stressiä.
Monille koiranomistajille koiran juoksut on stressaavaa aikaa. He lukittautuvat kotiin, välttävät pitkiä kävelyitä puistossa, jossa on paljon uroksia ja päällystävät petejä ja huonekaluja vanhoilla vuodevaatteilla rumien tahrojen välttämiseksi. Voit rauhoittua vähän: muutaman vinkin avulla selviät tästä ajasta ilman ongelmia ja pelkoa ei-toivotusta jälkikasvusta. Niin kuin usein on, mitä enemmän sinulla on tietoa juoksuajasta ja sen aiheuttamista muutoksista koirassasi, sitä stressittömämpää elämä niiden kanssa on.
Mitä koiran juoksuista pitää tietää
Juoksuajaksi eli kiimaksi kutsutaan nartun lisääntymiskierron hedelmällistä vaihetta. Koiran keho muuttuu, se erittää hormoneja, ja koiran käyttäyminen on erilaista. Tämä tapahtuuu kaikille sukukypsyytensä saavuttaneille narttukoirille.
Kuten ihmisillä, murrosiän alku ja siihen liittyvä seksuaalinen kypsyys ovat yksilöllisiä myös koirilla. Nartun ensimmäisen juoksun ajankohta vaihtelee. Ajankohta määräytyy sen mukaan, että koira on täysikasvuinen. Pienet koirat saavat ensimmäisen juoksunsa jo kuuden kuukauden iässä, mutta suuret koirat, joilla täysikasvuisuuden saavuttaminen kestää paljon pidempään, tulevat kiimaan vasta 2-vuotiaina. Myös kierron kesto vaihtelee yhtä paljon kuin sukukypsyyden saavuttaminen. Pienillä roduilla juoksut voivat olla neljän kuukauden välein, kun taas alkukantaisilla roduilla, kuten basenji, thai ridgeback tai dingo, juoksut ovat vain kerran vuodessa.
Juoksuajan neljä vaihetta
Vaikka kiima-aikojen tiheys ja kesto ovat erilaisia, kiiman kulku noudattaa kaikilla koirilla samaa kaavaa. Juoksu jaetaan neljään vaiheeseen.
- Esikiima (proestrus): Esikiima on yleensä helppo huomata, sillä se aiheuttaa selviä merkkejä koirassa. Vulva turpoaa ja erittää veristä vuotoa. Tämä vaihe kestää tavallisesti yhdeksän päivää, mutta ei ole epätavallista, että se vaihtelee kolmen ja 17 päivän välillä. Verisen vuodon määrä vaihtelee koirasta toiseen. Toisilla koirilla vuotoa on tuskin lainkaan, ja toiset taas vuotavat niin rajusti, että omistaja joutuu pelkäämään punaisia tahroja verhoiluissa ja matoilla. Toinen merkki esikiimasta on urosten lisääntynyt kiinnostus. Ne eivät yhtäkkiä jättäisi narttua rauhaan. Vaikka narttu ei ole tässä vaiheessa vielä hedelmällinen, se tuoksuu jo erittäin ”houkuttelevalta”. Se kuitenkin reagoi uroksen lähestymisyrityksiin yleensä torjuvasti. Se haukkuu, alistuu tai näyttää hampaitaan, jos uros on liian innokas.
- Kiima (estrus): Kiiman aikana narttu luopuu torjuvasta käytöksestään – se on yhtäkkiä avoin ja kiinnostunut urosten lähestymisyrityksistä. Selvä merkki ”vaarallisista päivistä”, jolloin narttu hyväksyy astumisyritykset ja on hedelmällinen. Jos uros lähestyy tänä aikana, naaras jää seisomaan ja nostaa hännän sivuun. Vaihe kestää keskimäärin yhdeksän päivää. Vulvan turvotus laskee vähän, emättimen erite muuttuu vetisemmäksi ja joskus limaisemmaksi. Jos naaras astutaan tänä aikana, on hedelmöittymisen todennäköisyys suuri.
- Jälkikiima (metestrus): Noin yhdeksän kiimapäivän jälkeen alkaa jälkikiimavaihe. Juoksuajan merkit, kuten vulvan turvotus ja vetinen vuoto häviävät vähitellen. Ulkoisesti juoksuajan merkkejä ei kohta enää näy, mutta sisäisesti hormonit aiheuttavat muutoksia nartun kehossa. Riippumatta siitä, onko narttu hedelmöittynyt vai ei, sen keltarauhanen erittää progesteronia, hormonia, joka tukee sikiön kiinnittymistä kohtuun. Vasta noin 9-12 viikon kuluttua ovulaation aikana syntynyt keltarauhanen hajoaa. Vähenevä pregesteronimäärä kiihdyttää prolaktiinin tuotantoa. Prolaktiini edistää maidoneritystä, mikä johtaa monilla nartuilla valeraskauteen.
- Lepokausi (anestrus): Hormonaalisten muutosten jälkeen seksuaalihormonit palaavat taas “normaalitilaan”. Progesteronitaso pysyy vakaana, estrogeenitaso heilahtelee vain hiukan. Välivaiheesta käytetään nimeä anestrus. Se kestää viikoista kuukausiin ja loppuu esikiimaan, seuraavaan juoksuaikaan. Tänä aikana koira ei osoita minkäänlaisia juoksuajan merkkejä eikä ole hedelmällinen.
Ensimmäisen juoksuajan erityispiirteitä
Koiran ensimmäinen juoksu puberteetti-iässä ei usein noudata tätä normaalia kaavaa. Ei ole harvinaista, että kiiman hormonaalisista muutoksista huolimatta ulkoisia merkkejä, kuten vuotoa, ei ole havaittavissa. Voi siis käydä niinkin, että koiran omistaja ei edes tiedä, että koiralla on ensimmäinen juoksuaika. Yleistä tämä on roduilla, kuten amerikanstaffordshirenterrieri, beagle, cockerspanieli tai kääpiöpinseri.
Nuorilla koirilla ei ole harvinaista myöskään, että koirassa näkyy esikiiman merkkejä, kuten vuotoa, mutta ne eivät muutukaan kiimavaiheeksi, jossa koira on hedelmällinen, vaan loppuvat kokonaan. Vasta parin päivän tai parin viikon kuluttua koirassa alkaa uudestaan näkyä esikiiman merkkejä, mutta tällä kertaa niitä seuraa varsinainen kiima.
Milloin koiran juoksut ovat häiriintyneet?
Jos aikuisen koiran juoksut jää pois, saattaa syynä olla häiriö munasarjojen toiminnassa tai muut sairaudet, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta tai lisämunuaisen liikatoiminta. Koira on syytä viedä varmuuden vuoksi eläinlääkärille. Sama koskee tilannetta, jossa juoksuaika kestää erittäin pitkään eli verinen vuoto tai hedelmällinen vaihe kestävät yli kolme viikkoa tai juoksuaika on tavallista lyhyempi eli proestrus ja estrus yhdessä kestävät alle kymmenen päivää.
Onko koiralla vaihdevuodet?
Toisin kuin ihmisillä, koirilla ei ole vaihdevuosia. Vaihdevuosia, joiden aikana kuukautiset jäävät pois, ei ole koirilla. Koiralla on siis juoksuaika elämänsä loppuun saakka. Joillekin yli 7-vuotiaille koirille tulee kuitenkin juoksu vain kerran vuodessa. Kiimasyklin pituus saattaa siis pidentyä vanhemmilla koirilla, mutta kokonaan se ei häviä.
Mistä tunnistan koirani hedelmälliset päivät?
Hedelmällinen aika, jona koira on valmis astuttavaksi, kestää yleensä viidestä kuuteen päivään, mutta siirtymä vaiheesta toiseen on niin sujuva, ettei tarkkoja päiviä voi aina selvästi tietää. Yksi merkki on veren värin muuttuminen tummanpunaisesta vaaleammaksi, vetiseksi vuodoksi. Tästäkään ei silti voi olla varma, sillä on narttuja, jotka antavat astua itsensä, vaikka veri on vielä tummanpunaista. Yksi mahdollisuus kiimavaiheen tunnistamiseen on testata koiran refleksejä. Kiimavaiheessa, kun naaras on valmis uroksen astuttavaksi, se nostaa hännän sivuun ja vulva kohoaa ylöspäin. Jos koiraa koskee vaginan ja peräaukon väliseltä alueelta, voi testata tätä refleksiä. Se ei kuitenkaan ole varma merkki, sillä on olemassa narttukoiria, jotka reagoivat näin myös kiima-ajan ulkopuolella.
Hedelmällisten päivien eli ovulaation tarkan ajankohdan voi ilmoittaa vain eläinlääkäri. Kun olet kerran selvittänyt, monenko päivän jälkeen esikiima vaihtuu kiimaksi, on tämä ajankohta kiiman aika myös tulevaisuudessa. Tärkeää on tietää, milloin esikiima on alkanut, jotta voit laskea päiviä estrukseen.
Miten ehkäisen tiineyden?
Vaikka et tietäisikään koirasi kiiman vaihetta päivälleen, on joitakin merkkejä, jotka tarkoittavat, että se on kiimassa. Viimeistään, kun verinen vuoto muuttuu vetiseksi ja koira jää uroksen lähentymisyritysten seurauksena seisomaan, on oltava varovainen. Pääsääntöisesti tässä tilanteessa on aikaa koirien erottamiseen toisistaan. Harva uros käy suoraan nartun päälle, vaan aloittaa ensin ”esileikin”. Toki on myös tapauksia, joissa päästään asiaan nopeasti – tällöin tarvitaan oikea-aikaista puuttumista tilanteeseen. Käske narttua istumaan tai pysymään paikallaan ja pysy sen takana. Pidä uros kaukana, kunnes sen omistaja on saanut sen hihnaan ja vietyä pois.
Välttääksesi tällaisia stressitilanteita etukäteen, ota muutama asia huomioon juoksun aikana. Käy lenkillä alueilla, joissa muita koiria on mahdollisimman vähän. Vältä puistoja, joissa tiedät olevan paljon koiria (vapaina). Päästä koira juoksuaikana talutushihnasta vain, jos se tottelee sinua luotettavasti ja kytke se uudestaan hihnaan heti, kun toinen koira lähestyy. Koita pitää koiran mielenkiinto lenkin aikana intensiivisissä leikeissä. Varmista myös kotona, etteivät rakkaudennälkäiset naapuruston urokset yksinkertaisesti ilmesty pihamaallesi. Pidä asunnon ovi ja pihan portti kiinni.
Tarvitsenko juoksuhousut / vaipan?
Juoksuhousut vastaavat koiran vaippaa, jonka voit vetää päälle juoksuajan aikana. Se on suositeltavaa silloin, kun narttukoira vuotaa paljon verta esikiiman aikana ja punaisia läikkiä ilmestyy taloon huolimatta koiran yrityksistä pitää itsensä puhtaana. Ole varovainen: vaippa ei ole mikään siveysvyö! Juoksuhousut eivät estä tiineyttä.
Pitäisikö minun kastroida koirani?
Välttyäkseen juoksuajan aiheuttamalta stressiltä, monet koiranomistajat turvautuvat kastraatioon. Sterilisaatiossa koira ei saa enää jälkikasvua, mutta syklin hormonaaliset muutokset jatkuvat edelleen, kun taas kastraatio estää juoksun kokonaan. On etuja, jotka puhuvat tämän lääketieteellisen toimenpiteen puolesta: koira usein rauhoittuu, ei vuoda enää verta ja tiettyjen kasvainten ja syöpien, kuten kohdunkaulansyövän, riski pienenee merkittävästi.
Kolikolla on kuitenkin myös kääntöpuolensa: kastroidut nartut ovat usein taipuvaisia ylipainoon, ja inkontinenssin riski kasvaa ikääntyessä. Cockerspanieleilla ja irlanninsettereillä turkin rakenne muuttuu kastraation jälkeen, mikä johtaa takkuuntumiseen ja sitä myötä suurempaan hoidontarpeeseen. Ennen kuin päädyt koiran kastraatioon, kannattaa edut ja haitat punnita huolellisesti toisiinsa nähden ja keskustella kasvattajan tai eläinlääkärin kanssa.