{"url":"https://www.zooplus.fi/tietonurkka/koirat/koiran-hoito-ja-terveys/koiran-ihosairaudet","title":"Koiran ihosairaudet","mag_id":252560,"is_single":true,"cat_name":"Koirat","sub_cat_id":1688,"sub_cat_name":"Koiran hoito ja terveys","cat_id":1653}
Ihon voimakas punoitus ja karvanlähtö voivat olla ensimmäisiä merkkejä vakavasta ihosairaudesta.
Oletko havainnut koirallasi hilseilyä tai raapimista? Siinä tapauksessa kannattaa tarkkailla tarkemmin sen ihoa! Luettuasi tämän artikkelin tunnistat koiran ihosairaudet ja opit hoitamaan lemmikkisi ihoa.
Koiran ihon kunto riippuu monista eri tekijöistä. Esimerkiksi valitusta koiranruoasta tai koiran hoidosta:
Miksi hyvä ruoka on tärkeää koiran ihosairauksien hoidossa?
Välttämättömiä aminohappoja ja välttämättömiä rasvahappoja, kuten linolihappoa, ei kuvata ”välttämättömiksi” ilman syytä. Koska koirasi ei pysty tuottamaan niitä itse, sen on saatava niitä muualta, jotta iho ja muut elimet saisivat tärkeitä ravinteita.
Jos tarjoat koirallesi raakaruokaa, sinun on ehdottomasti laskettava koirasi ravintoaineiden tarve yksilöllisesti puuteoireiden tai yliannostuksen välttämiseksi.
Jos lemmikkisi kärsii jo ihosairauksista, ruoan vaihtaminen erikoisruokavalioon voi olla osa hoitoa.
Huomaa: Sopivan erikoisruoan valinta voi tukea koirasi luonnollisia kehon toimintoja. Huomaa kuitenkin, että erikoisravinto ei paranna eikä ehkäise sairauksia. Keskustele aina eläinlääkärin kanssa koirallesi sopivasta ruokavaliosta. Erikoisravintoja löydät zooplussalta.
Miten eläimen hoito vaikuttaa?
Jos koirasi on yleisesti ottaen hyvässä kunnossa, myös sen iho voi hyvin. Koiran ihosairauksien riskin pienentämiseksi sinun tulee varmistaa tasapainoisen ruokavalion lisäksi, että koirasi saa lajinmukaista hoitoa.
Koiran lajinomainen hoito sisältää kamman käytön lian irrottamiseksi turkista kävelyn jälkeen. Jos lika on itsepintaista, voit myös poistaa sen turkista varovaisesti erityisellä koiranshampoolla kylvyn aikana.
Riittävä liikunta ja tehokas loisten ehkäisy ovat myös terveen koiran ihon edellytyksiä. Eläinlääkäriltäsi saat tarkempaa tietoa erilaisista loislääkkeistä, kuten kaulapannoista, tableteista tai spot on -valmisteista.
Koiran yleisimmät ihosairaudet
Iho on koiran suurin elin. Koska ihoon vaikuttavat ravinto ja monet hormonit, on olemassa monia sairauksia, jotka vaikuttavat ihon terveyteen.
Jotta saisit paremman kuvan koirien ihosairauksista, seuraava taulukko jakaa yleisimmät ihosairaudet tarttuviin ja ei-tarttuviin aiheuttajiin:
Edellä mainitut syyt aiheuttavat yleensä ihon tulehduksen. Tämä pätee esimerkiksi allergioihin. Koirilla esiintyy pääasiassa kirppu-, ruoka- tai ympäristöallergiaa (atooppinen dermatiitti).
Sitä vastoin hormonaalisissa sairauksissa on todennäköisempää, että karva irtoaa symmetrisesti tai koko turkki muuttuu sameammaksi.
Oireet: Ensimmäiset koiran ihosairauksien merkit
Perussairaudesta riippuen koirilla on erilaisia kliinisiä oireita. Lisäksi oireiden kesto vaihtelee. Vaikka hormonaaliset sairaudet aiheuttavat yleensä kroonisia (pitkäkestoisia) oireita, bakteeri-ihotulehdus on pikemminkin akuutti (äkillinen).
Yleisimpiä koiran ihosairauksien oireita ovat:
karvanlähtö (alopecia) tai karvojen ohentuminen
ihotulehdukset (dermatiitti): Iho turpoaa, punoittaa ja kuumottaa. Jos aiheuttajana ovat bakteerit, muodostuu usein mätää. Jos bakteeritulehdus kapseloituu, muodostuu pyöreä paise.
Iho on koirallesi elintärkeä. Tästä syystä koirasi mahdolliset ihosairaudet kannattaa ehdottomasti tarkistaa. Koiran iho koostuu kolmesta eri solukerroksesta ja hoitaa keholle tärkeitä tehtäviä:
Orvaskesi (epidermis) muodostaa ylimmän suojakerroksen. Se koostuu sarveissoluista, jotka ovat asettuneet päällekkäin useissa kerroksissa. Nämä solut uusiutuvat vähitellen niin, että ylimmät solut irtoavat hilseenä.
Keskimmäisenä ihokerroksena on verinahka (dermis tai corium), joka antaa iholle sen muodon. Se koostuu pääasiassa tiiviistä sidekudoksesta, verisuonista ja talirauhasista. Jälkimmäisten tehtävänä on voidella ihoa ja siten suojata sitä ulkoisilta vaikutuksilta.
Ihonalaiskudos (subcutis) koostuu rasvakudoksesta ja verisuonista. Se toimii koiran energiavarastona ja lämmittää sitä kylminä päivinä. Koska ihonalainen kudos voi myös varastoida suuria määriä vettä, iho on lisäksi tärkeä nelijalkaisen ystäväsi vesitasapainolle.
Vaikka koiran juoksut on täysin luonnollinen ilmiö – koiran epätavallinen käytös, ärtymys läiskistä uudella matolla tai pelko ei-toivotusta tiineydestä aiheuttavat huolta monille omistajille. Täältä voit lukea kaiken, mitä koiran juoksuajasta on syytä tietää ja miten sinä ja koiraneitisi selviätte siitä yli ilman stressiä.
Koiran anaalirauhastulehdus aiheuttaa peräaukon molemmin puolin sijaitsevissa anaalirauhasissa tulehduksen. Myös kissoilla voi ilmetä anaalirauhastulehdusta, mutta se on yleisempi koirilla, etenkin pienillä koiraroduilla (esim. chihuahuoilla) sekä vanhoilla koirilla.
Koiran koronavirusta (CCoV) esiintyy maailmanlaajuisesti ennen kaikkea kennelkoirien ja pentujen keskuudessa. Jos ihmisen ja koiran koronavirusta vertaa keskenään, ihmisillä virus aiheuttaa hengitystieoireita, kun taas koronavirus koiralla aiheuttaa enimmäkseen vatsa- ja suolisto-oireita. Vaikka koiran koronavirustartunta onkin usein lievä, se voi aiheuttaa vakavia oireita, kuten rajua ripulia, ja johtaa jopa kuolemaan koirilla, joilla on heikko vastustuskyky.