Koiran haimatulehdus (pankreatiitti)

Koiran haimatulehdus tulee hoitaa kuntoon

Eläinlääkärin tarkastus on ensiaskel koiran haimatulehduksen diagnosoimiseksi.

Haima on ruoansulatusentsyymejä tuottava, varastoiva ja vapauttava elin. Haiman tuottamat entsyymit saattavat aktivoitua jo haimassa, jonka seurauksena syntyy akuutti koiran haimatulehdus (pankreatiitti). Tässä artikkelissa käymme läpi kaiken, mitä haimatulehduksesta tulisi tietää.

Kuinka vaarallinen koiran haimatulehdus on?

Haimatulehduksen vaarallisuus riippuu tulehduksen mittakaavasta. Lievä tulehdus saattaa lievine oireineen jäädä jopa huomaamatta, kun taas vakavaan haimatulehdukseen koira voi jopa menehtyä. Krooninen haimatulehdus vaatii pääsääntöisesti elämän mittaisen jatkuvan lääkityksen.

Haimatulehduksen oireet

Haimatulehduksen oireet riippuvat tulehduksen vakavuudesta. Lievä tulehdus ei välttämättä oireile ollenkaan. Lievässä tapauksessa yleisimpiä oireita ovat ruokahaluttomuus sekä rauhattomuus.

Akuutissa tulehduksessa yleisimpiä oireita ovat:

  • oksentelu
  • ripuli
  • vatsakivut
  • kuume
  • yleinen huonovointisuus
  • nestehukka

Haima sijaitsee koiran etuvatsan alueella. Tyypillisesti koirat yrittävät lievittää kipua koukistamalla etujalkojaan ja taivuttamalla etuvatsaansa maahan. Tämä näyttää venyttelyltä mutta tässä tapauksessa koira käyttää liikettä kipujen lievittämiseen. Haimatulehdus saattaa vaikuttaa myös muihin elimiin, kuten maksaan, sydämeen ja munuaisiin.

Kroonisen haimatulehduksen yhteydessä on todettu seuraavia oireita:

  • yleinen huonovointisuus
  • painon putoaminen
  • oksentelu
  • ripuli
  • vatsakivut, joita on vaikea paikallistaa

Miten koiran haimatulehdus diagnosoidaan?

Haimatulehduksen diagnosointi vaatii useampia tutkimuksia. Kliininen tutkimus ja verikoe antavat jo hyvät lähtökohdat diagnoosille. Haimatulehdukseen viittaa korkea lipaasiarvo (cPL). Lipaasitestit ovat nykyään nopeita; testi tehdään eläinlääkärin vastaanotolla ja testitulos valmistuu muutamassa minuutissa.

Ultraäänitutkimuksella ja röntgentutkimuksella puolestaan voidaan havaita muutoksia haiman koossa ja sulkea pois muita sairauksia. Varma diagnoosi voidaan tehdä ottamalla koepala. Koepalaa ottaessa koira tulee nukuttaa, mikä ei ole suositeltavaa erittäin vaikean haimatulehduksen kohdalla.

Koiran haimatulehdus © Tatyana Gladskih / stock.adobe.com
Venyttelyasennolla koira pyrkii lievittämään kipuja vatsassa.

Haimatulehduksen hoitokeinot

Haimatulehduksen hoito sisältää monia toimenpiteitä.

Nestehoito

Haimatulehduksesta kärsivät koirat kärsivät oksentelun ja ripulin vuoksi usein nestehukasta. Usein veren elektrolyyttipitoisuus on myös matala. Molemmat vajeet ovat hoidettavissa fuusiolla eläinlääkärin vastaanotolla. Parasta olisi, jos koira lepäisi sairaan ollessaan, mutta useimmiten koirilla on tapana liikkua ja liikkumista on vaikea välttää.

Lääkehoito

Koiran haimatulehdus on todella kivulias sairaus, minkä vuoksi lääkkeet ovat erittäin tärkeä osa hoitoprosessia.

Ruokavalio

Kun koira lopettaa oksentelun, tarjotaan sille vettä ja vähän ruokaa. Aiemmin paastoa pidettiin optimaalisena hoitokeinona, mutta nykyään suositellaan annettavan vettä ja ruokaa heti kun koiran tila sen sallii.

Haimatulehdus vie paljon energiaa, minkä vuoksi on tärkeää, että koira saa ravinnosta energiaa mahdollisimman nopeasti. Ravinnoksi suositellaan helposti sulavia, hiilihydraatti- ja proteiinipitoisia sekä vähärasvaisia ruokia pienissä annoksissa. Akuutin haimatulehduksen aikana koira ei usein syö vapaaehtoisesti. Mikäli tilanne on tämä, on eläinlääkärin annettava ravintoliuosta koiralle suonensisäisesti.

Säännölliset tutkimukset

Säännöllinen veriarvojen kontrollointi on tärkeää haimatulehduksesta kärsivillä koirilla. Säännölliset ultraäänitutkimukset ovat myös hyödyllisiä. Erityisesti vakavan haimatulehduksen tapauksessa on tärkeää arvioida ja tutkia säännöllisesti myös muita koiran sisäelimiä.

Prognoosi: haimatulehduksen parantumisennuste

Haimatulehduksen parantumisennuste riippuu tulehduksen mittakaavasta. Lievät tulehdukset parantuvat usein helposti. Lievät tulehdukset voivat hoitamattomina johtaa akuutteihin ja vaikeisiin haimatulehduksiin, minkä vuoksi säännölliset tutkimukset ovat erittäin tärkeitä tulehdusten hallinnan ja uusiutumisen ehkäisemisen kannalta.

Erittäin vaikeat haimatulehdukset ovat koiralle hengenvaarallisia. Komplikaatioita aiheutuu etenkin silloin, kun tulehduksessa osallisena on myös muita sisäelimiä.

Haimatulehduksen syyt

Haima on ruoansulatusentsyymejä tuottava, varastoiva ja vapauttava elin. Haiman tuottamat entsyymit saattavat olla haimalle itselleen vaaraksi. Tavanomaisesti haiman oma puolustusmekanismi suojelee haimaa entsyymeiltä. Kun haiman puolustusmekanismi pettää, syntyy haimatulehdus.

Haimatulehdukselle on monia aiheuttajia, jotka ärsyttävät haiman puolustusmekanismia. Muun muassa seuraavat tekijät altistavat haimatulehdukselle:

  • rasvainen ruoka
  • ylipaino
  • korkeat veriarvot
  • onnettomuudet
  • verenkierron häiriöt (nukutettuna tai shokkitilassa)
  • tietyt lääkeaineet (esim. kortisoni tai antibiootit)
  • hormonihäiriöt (esim. diabetes)

Useimmiten eläinlääkäri ei pysty toteamaan haimatulehduksen aiheuttajaa, jolloin puhutaan idiopaattisesta haimatulehduksesta.

Haimatulehduksen ennaltaehkäisy

Koska haimatulehduksen aiheuttajia on vaikea määritellä, on sairautta vaikea myös ennalta ehkäistä. Rasvaista ruokaa sekä ylipainoa tulisi kuitenkin ehdottomasti välttää. Koiranruoan valinnassa huomiota tulee kiinnittää rasvapitoisuuteen ja annoskoot tulee muokata oman koiran tarpeita vastaaviksi.

Hyödyllisimmät artikkelimme
6 min

Koiran juoksut

Vaikka koiran juoksut on täysin luonnollinen ilmiö – koiran epätavallinen käytös, ärtymys läiskistä uudella matolla tai pelko ei-toivotusta tiineydestä aiheuttavat huolta monille omistajille. Täältä voit lukea kaiken, mitä koiran juoksuajasta on syytä tietää ja miten sinä ja koiraneitisi selviätte siitä yli ilman stressiä.

5 min

Koronavirus koiralla

Koiran koronavirusta (CCoV) esiintyy maailmanlaajuisesti ennen kaikkea kennelkoirien ja pentujen keskuudessa. Jos ihmisen ja koiran koronavirusta vertaa keskenään, ihmisillä virus aiheuttaa hengitystieoireita, kun taas koronavirus koiralla aiheuttaa enimmäkseen vatsa- ja suolisto-oireita. Vaikka koiran koronavirustartunta onkin usein lievä, se voi aiheuttaa vakavia oireita, kuten rajua ripulia, ja johtaa jopa kuolemaan koirilla, joilla on heikko vastustuskyky.