{"url":"https://www.zooplus.fi/tietonurkka/koirat/koiran-hoito-ja-terveys/koiran-flunssa","title":"Koiran flunssa","mag_id":219099,"is_single":true,"cat_name":"Koirat","sub_cat_id":1688,"sub_cat_name":"Koiran hoito ja terveys","cat_id":1653}
Voiko koiralle tulla flunssa? Kyllä! Koirakaan ei ole immuuni flunssalle, varsinkaan syys- ja talviaikaan. Kuten ihmisilläkin, voi märkä ja kolea ilma johtaa erityisesti näinä vuodenaikoina koirilla flunssaan. Myös oireet muistuttavat ihmisillä ja koirilla toisiaan ja koiran flunssa voikin olla ikävä vaiva.
Kun immuunijärjestelmä on jollakin lailla koetuksella, on keho alttiina virusten ja bakteerien aiheuttamille tulehduksille. Kylmä ja märkä sää edesauttaa tätä. Usein omistajat eivät kuivaa koiriaan kunnolla sateessa tai lumessa kävelyn jälkeen. Seurauksena koiralle voi tulla lieviä flunssaoireita, kuten yskää tai nuhaa. Aiemmat sairaudet voivat myös lisätä taudinaiheuttajien kykyä aiheuttaa lisäinfektioita. Yleensä flunssa johtuu flunssavirusten aiheuttamasta infektiosta. Vaikeassa tapauksessa tautiin vaikuttavat myös bakteerit, esimerkiksi ”kennelyskässä”, jonka aiheuttaa virusten ja bakteerien yhdistelmä. Lämmitetty huoneilma kuivattaa lisäksi koiran limakalvoja, mikä tekee niistä herkemmät vilustumiselle.
Tunnista koiran flunssa
Koiran flunssan oireet:
Yskä
Nuha
Silmien vuotaminen, punoittavat silmät
Nenän vuotaminen
Kohonnut ruumiinlämpö
Väsymys, levottomuus
Muita flunssan merkkejä koiralla ovat alentunut ruokahalu ja erityisen runsas nukkuminen. Koira on monesti lenkillä vähemmän aktiivinen kuin muulloin ja haluaa usein itse kääntyä takaisin kotiin.
Hoito
Koirallani on flunssa: mitä voin tehdä?
Usein vaarattomissa flunssasairauksissa riittää hoidoksi runsas lepo, riittävä nesteen juominen, lämmin ja kuiva nukkumapaikka sekä raikas ilma. Monissa tapauksissa kuitenkin tarvitaan eläinlääkärin määräämiä lääkkeitä, kuten limaa irrottavia lääkkeitä, tulehdusta lievittäviä lääkkeitä, erilaisia immuunijärjestelmää vahvistavia aineita tai antibiootteja. Ennen kuin lääkitset koiraa ”kotikonstein”, on hyvä keskustella eläinlääkärin kanssa, sillä kaikki aineet eivät sovi koirille. Älä anna lemmikin leikkiä lajitovereidensa kanssa tai uida. Vältä koiran kanssa ulkoilua sateella tai lumessa.
Flunssan diagnosointi
Jos koiralla on flunssa, sille voi kehittyä nopeasti vakava sairaus, kuten keuhkotulehdus, ellet ole varovainen. Siksi olisi parasta mennä heti eläinlääkärille, jotta flunssan etenemistä voidaan ehkäistä. Eläinlääkäri selvittää kliinisin kokein, onko kyseessä yksinkertainen koiran flunssa vai onko vakavampi sairaus tulossa tai jo kehittynyt. Oireiden vakavuudesta riippuen voi olla tarpeen tehdä lisätutkimuksia röntgen- tai verikokeilla. Myös bakteeritutkimusta tai antibiogrammia voidaan tarvita.
Näin ehkäiset koiran flunssaa
Ennaltaehkäisy on aina parempi vaihtoehto kuin hoito. Voit ehkäistä koiran flunssaa tukemalla sen immuunijärjestelmää tasapainoisella ravinnolla ja terveellä elämäntavalla, johon kuuluu paljon liikuntaa ja raikasta ilmaa. Tarttumisvaaran vuoksi koiraa ei pidä päästää tekemisiin sairaiden koirien kanssa. Tämä koskee niin lenkeillä käymistä, koirakoulua kuin hoitopaikkaakin. Rokotus voi heikentää taudin kulkua. Varmista, että koirasi ei syö lunta.
Siinä voi ensinnäkin olla tiesuolaa tai sirpaleita, ja toisekseen lumi voi ärsyttää koiran kaulaa ja vatsa-suolistokanavaa ja aiheuttaa näin muita sairauksia. Lyhytkarvaisten ja pohjavillattomien koirien on hyvä käyttää matalassa lämpötilassa takkia tai puseroa suojaamassa kylmältä. Jos koira kastuu, se on kuivattava heti perusteellisesti, jotta se ei palele. Jos koira on herkkä kuivalle lämmitysilmalle asunnossa, suosittelemme käyttämään pöytäsuihkulähdettä, vesisäiliötä ikkunalaudalla tai ilmankostutinta. Näillä yksinkertaisilla ohjeilla koirasi selviää toivottavasti turvallisesti ja terveenä flunssakauden läpi!
Vaikka koiran juoksut on täysin luonnollinen ilmiö – koiran epätavallinen käytös, ärtymys läiskistä uudella matolla tai pelko ei-toivotusta tiineydestä aiheuttavat huolta monille omistajille. Täältä voit lukea kaiken, mitä koiran juoksuajasta on syytä tietää ja miten sinä ja koiraneitisi selviätte siitä yli ilman stressiä.
Koiran anaalirauhastulehdus aiheuttaa peräaukon molemmin puolin sijaitsevissa anaalirauhasissa tulehduksen. Myös kissoilla voi ilmetä anaalirauhastulehdusta, mutta se on yleisempi koirilla, etenkin pienillä koiraroduilla (esim. chihuahuoilla) sekä vanhoilla koirilla.
Koiran koronavirusta (CCoV) esiintyy maailmanlaajuisesti ennen kaikkea kennelkoirien ja pentujen keskuudessa. Jos ihmisen ja koiran koronavirusta vertaa keskenään, ihmisillä virus aiheuttaa hengitystieoireita, kun taas koronavirus koiralla aiheuttaa enimmäkseen vatsa- ja suolisto-oireita. Vaikka koiran koronavirustartunta onkin usein lievä, se voi aiheuttaa vakavia oireita, kuten rajua ripulia, ja johtaa jopa kuolemaan koirilla, joilla on heikko vastustuskyky.