{"url":"https://www.zooplus.fi/tietonurkka/koirat/koiran-hoito-ja-terveys/koiran-ensiapu","title":"Koiran ensiapu","mag_id":293786,"is_single":true,"cat_name":"Koirat","sub_cat_id":1688,"sub_cat_name":"Koiran hoito ja terveys","cat_id":1653}
Harjoittele koirallesi ensiaputoimenpiteitä, kuten siteen kiinnittämistä.
Hätätilanne voi syntyä oman tai vieraan koiran kohdalla koska tahansa. Siksi on tärkeää, että koiran ensiapu on hallinnassa. Älä pelkää, että teet jotain väärin. Ensiapuun liittyvä pahin virhe on nimittäin se, että et edes yritä antaa sitä! Tässä artikkelissa haluamme esitellä sinulle tärkeimmät toimenpiteet.
Oikeanlaisista valmisteluista voi olla apua ensiavun antamisessa. Kun olet harjoitellut toimenpiteitä etukäteen, hätätilanteessa on helpompi pysyä rauhallisena ja toimia maltillisesti.
Monet eläinlääkärit, eläintenpelastusyhdistykset tai eläinsuojeluyhdistykset tarjoavat sen vuoksi koirien ensiapukursseja. Näillä kursseilla opit, millaisiin vaaratilanteisiin saatat törmätä arjessa. Lisäksi pääset harjoittelemaan käytännöllisen ja ammattimaisen opastuksen avulla ensihoidon tärkeimpiä toimenpiteitä.
Valmistelu: lääkinnällinen koulutus ja hätänumerot
Säännöllisen lääkinnällisen koulutuksen avulla opit tunnistamaan lukuisia koiran tarvitsemia lääketieteellisiä toimenpiteitä. Tällöin sinä, ulkopuolinen henkilö tai eläinlääkäri voivat auttaa sitä paremmin.
Yllättävät onnettomuudet eivät noudata eläinlääkärin vastaanoton aukioloaikoja. Selvitä siksi etukäteen, keneen voit ottaa yhteyttä viikonloppuna tai öisin, ja mistä numerosta voit hakea nopeasti eläinlääkärin apua.
Monilla eläinlääkäreillä on hätänumero tai matkapuhelinnumero, josta hänet voi tavoittaa. Suuremmissa kaupungeissa on myös mahdollisuus hälyttää apua eläintenpelastuspalvelusta.
Mitä tehdä, jos koirani tarvitsee ensiapua?
Jos koira loukkaantuu tai sairastuu äkillisesti, sinun tulee ottaa huomioon muutamia seikkoja ennen kuin aloitat koiralle annettavan ensiapuun:
Ota yhteys lähimpään eläinlääkäriin
Pysy rauhallisena
Kiinnitä koira talutushihnalla
Suojaa itseäsi kuonositeen avulla (vain silloin, kun koira on tajuissaan eikä oksentele)
Rauhoittele koiraa
Kun olet toteuttanut nämä toimenpiteet, voit keskittyä ensiapuun. Tarkasta koira huolellisesti sen tilan arvioimiseksi. Tämän jälkeen tee päätös toteutettavien toimenpiteiden järjestyksestä.
Tämän artikkelin ensimmäisessä osassa kerromme ensin, mitä toimenpiteitä sinun tulee suorittaa tietyissä hätätilanteissa. Jäljempänä kuvaamme erityisiä tekniikoita, joita tarvitset toimenpiteiden suorittamiseen.
Koiran ensiapu: milloin koirallani on hätätilanne?
Sairaan koiran tilan arvioimiseksi voit tarkkailla muun muassa koiran elintoimintoja. Hätätilanteessa on hyvä tunnistaa koirasi normaalit ominaisuudet. Selkeästi sairaan koiran kohdalla normaalista poikkeavia elintoimintoja on aina pidettävä varoitusmerkkinä.
Nosta niskan kohdalta ihopoimua: sen on välittömästi laskeuduttava alas pois päästämisen jälkeen
Poimu pysyy paikoillaan (voimakas kuivuminen)
Tajunnantaso/vastaanottavaisuus
Koira reagoi nopeasti puheeseen
Sekavuus, apatia, tajuttomuus
Juomaveden tarve
20–50 ml / painokilo (hieman enemmän, kun ruokitaan kuivaruoalla)
huomattavasti > 50 ml/kg/vrk, erityisesti silloin, kun se ilmenee äkillisesti
Koiran ensiapu, kun koira on syönyt jotain sopimatonta
Jos epäilet myrkytystä tai oksentelua aiheuttavaa vierasesineen nielemistä, älä missään tapauksessa aseta koirallesi kuonosidettä, sillä koira voi tukehtua omaan oksennukseensa. Lisäksi sinun tulee ryhtyä seuraaviin toimenpiteisiin:
Myrkytys
Millaista ensiapua voin antaa koiralleni myrkytystilanteessa?
Kun huomaat, että koirasi on saattanut nauttia myrkyllistä ainetta, ota yhteyttä eläinlääkäriin. Anna lääkärin kanssa keskusteltuasi koiralle hiilitabletteja (aktiivihiili, lääkehiili) ja vie lemmikki välittömästi eläinlääkäriin.
Jos myrkyn pakkaus tai jäänteet on tallella, ota ne mukaan eläinlääkäriin. Myös jo oksennetut jäänteet tulee ottaa talteen. Älä koske jäänteisiin ja käytä tarvittaessa kumikäsineitä.
Koiraa ei saa missään tapauksessa yrittää itse saada oksentamaan. Niellystä aineesta riippuen tämä voi pahentaa tilannetta huomattavasti. Eläimen huono yleiskunto voi johtaa jopa tukehtumiseen.
Huomaa: Jos myrkyn saamisesta on jo kulunut aikaa, ei (ensiapu)toimenpiteitä voida tehdä. Koira on vietävä mahdollisimman pian eläinlääkäriin!
Pidä koira lämpimänä kuljetuksen aikana peiton avulla. Jos koira kouristelee, aseta se asentoon, jossa se ei voi loukata itseään.
Vierasesineen nieleminen
Koiran ensiapu: koirani on syönyt lelunsa, mitä voin tehdä?
Erityisesti koiranpennut ja nuoret koirat ottavat mielellään suuhunsa kaikkea mahdollista ja pureskelevat niitä. Joskus koira voi hetkessä nielaista sukan, lastenlelun tai kiven.
Jos olet huomannut koiran nielaisseen vierasesineen, soita eläinlääkäriin ja vie koira sinne välittömästi. Lääkäri voi päättää, onko koira mahdollista saada oksentamaan vai onko mahalaukun leikkaaminen tarpeen.
Älä missään tapauksessa yritä saada koiraa oksentamaan itse. Niellystä vierasesineestä riippuen tämä voi pahentaa tilannetta huomattavasti. Eläimen huono yleiskunto voi johtaa jopa tukehtumiseen.
Lävistysvamma
Ensiapu lävistysvammasta kärsivälle koiralle
Oksa metsässä, polkupyörän puola järvessä tai keppi leikkiessä: lävistysvamma voi tapahtua nopeammin kuin uskotaan. Esimerkiksi metsässä juoksennellessa koiran rintakehään voi työntyä keppi.
Ota koira talutushihnaan, rauhoita sitä ja katso vammaa rauhassa. Älä koskaan poista vierasesinettä itse. Tämä voi lisätä verenvuotoa ja aiheuttaa siten vuotamisen kuiviin.
Joissakin tapauksissa voi olla hyödyllistä peittää vamma siteellä tai pussilla.
Jos koira on shokissa, aseta se vakaaseen kylkiasentoon ja peitä lämpöpeitteellä. Ota joka tapauksessa välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin tai eläinklinikkaan.
Koiran ensiapu: Kun koiran raaja on murtunut
Murtumat
Koirani on murtanut jalkansa. Kuinka voin auttaa sitä?
Korkealta putoamisen tai onnettomuuden seurauksena on usein raajan murtuminen. Ilmeisimpänä oireena on voimakas ontuminen, jolloin koira välttää murtuneen jalan kuormittamista. Joskus jalka voi venähtää epätavalliseen asentoon.
Jos epäilet, että koiran jalka on murtunut, liikuta sitä mahdollisimman vähän. Jos jalka liikkuu voimakkaasti paikoiltaan, se voidaan lastoittaa väliaikaisilla apuvälineillä.
Kanna koiraa niin, että se roikkuu haavoittuneesta raajasta poispäin. Jos koira voi tai haluaa kävellä itse, voit valmistaa sille tukevan kantositeen.
Nosta koira sen jälkeen autoon kuljetusta varten ja ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin. Siellä koirasta otetaan röntgenkuva ja tehdään päätös sopivasta hoidosta.
Epilepsia
Mitä voin tehdä, jos koirallani on kouristuskohtaus?
Yleistyneen kouristuskohtauksen aikana koira ei ole enää vastaanottavainen. Koska koirat voivat tällöin purra itseään hallitsemattomasti, sen suojaaminen on tässä tapauksessa ehdottoman tärkeää!
Tärkein toimenpide on suojata koiraa putoamiselta (esimerkiksi sohvalta) tai hukkumiselta vesikuppiin, lammikkoon tai järveen. Lisäksi voit asettaa sen pään alle peiton, jotta se ei iske päätään kovaa alustaan.
Useimmat kohtaukset kestävät vain muutaman minuutin. Odota ensin kohtauksen päättymistä ja ota sitten yhteyttä eläinlääkäriin. Jos kohtaus kestää yli kymmenen minuuttia, kääri koira varovaisesti peittoon ja vie lähimmälle eläinlääkärin vastaanotolle tai eläinklinikalle.
Koiran ensiapu, kun koiralla on avohaava
Kävelylenkeillä metsässä tai villeissä leikeissä muiden koirien kanssa voi syntyä nopeasti pieniä tai suuria haavoja. Pysy rauhallisena. Kytke koirasi talutushihnaan ja tarkista ensin vamman laajuus.
Kun koiralle on annettu sopivaa ensiapua, ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin. Tämä puhdistaa haavan ammattitaitoisesti ja päättää, onko kirurginen haavanhoito tarpeen. Mitä aikaisemmin eläinlääkäri voi aloittaa hoidon, sitä pienempi on infektioriski ja sitä parempi toipuminen.
Haavanhoito ilman voimakasta verenvuotoa
Kuinka voin auttaa koiraani pienen ihohaavan hoidossa?
Useimmissa tapauksissa haavat tai repeytymät eivät aiheuta lainkaan tai vain vähäistä verenvuotoa. Peitä vamma ensin steriilillä haavataitoksella ja tee sidos. Älä levitä haavoihin voidetta.
Vamman sijainnista riippuen voi olla tarpeen käyttää erityisiä sidoksia. Paras valinta on tassuside, jos kynnet tai anturat ovat loukkaantuneet. Muutamien vinkkien avulla tassuside on helppo kiinnittää.
Erityisesti lyhytkarvaisten koirarotujen kohdalla hännän kärki on hyvin loukkaantumisherkkä alue. Voimakas hännän heiluttaminen voi aiheuttaa haavoja ja repeytymisiä. Hännän sidokset suojaavat loukkaantunutta hännän kärkeä eläinlääkärikäyntiin saakka.
Voimakkaasti vuotavan haavan hoito
Koiran ensiapu: koirani haava vuotaa voimakkaasti verta, mitä voin tehdä?
Vamman sijainnista ja tyypistä riippuen voi esiintyä voimakasta verenvuotoa. Paina ensin kevyesti haavaa. Jos kyse on monien pienten verisuonten vaurioitumisesta, tämä voi tyrehdyttää verenvuodon.
Jos haava on suuri tai siinä on isompia verisuonia, on usein tarpeen kiinnittää painesidos. Jos raajoissa tai hännässä on voimakkaasti verenvuotoa aiheuttava vamma, voit sitoa erittäin voimakkaan verenvuodon myös kiristyssiteellä.
Korvien voimakkaasti verta vuotavat repeytymät ovat erityinen haavojen muoto. Korvasidos takaa tuen ja varmistaa verenvuodon tyrehtymisen.
Puremavammat
Apua, koiraani on purtu!
Puremavammat ovat erityinen ihovammojen muoto. Ne voivat olla vakavampia ja syvemmälle ulottuvia kuin miltä ulkoisesti näyttää. Erityisesti purevan koiran ravistelu voi aiheuttaa vakavia vaurioita hyökkäyksen kohteena olevan koiran ihon alle.
Puhdista haava pinnallisesti ja sido se paikallisesti sidoksella. Ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin. Hän voi tarkistaa, kuinka syviä vammat ovat ja onko kirurginen hoito tarpeen.
Avomurtumat
Koiran ensiapu: kuinka hoidan avomurtuman?
Vakava vamma (trauma) voi aiheuttaa avomurtuman. Tällöin murtunut luu läpäisee ihon. Jos murtumakohta vuotaa voimakkaasti verta, on verenvuoto hoidettava ensin. Useimmissa tapauksissa tämä tehdään kiristyssiteellä. Painesidos ei useinkaan ole mahdollinen tai se on yksinkertaisesti liian kivulias.
Tärkeää: Avomurtumaa ei saa säikähtää. Sen sijaan rauhoita koiraa ja aseta se shokkioireiden ilmetessä vakaaseen kylkiasentoon.
Steriili haavasidos ja löysä side suojaavat haavaa lialta. Kanna koiraa niin, että haavoittunut raaja osoittaa poispäin kehosta ja roikkuu rennosti.
Silmävammat
Kuinka voin auttaa silmävammasta kärsivää koiraani?
Kaikenlaiset silmävammat ovat aina hätätapaus, ja ne on tutkittava ja hoidettava välittömästi lähimmän eläinlääkärin luona. Liian pitkä odotus voi aiheuttaa silmän menetyksen. Älä missään tapauksessa käytä hoitoon kotikonsteja!
Koiran ensiapu: kun koira on liikkumaton
Jos koira makaa apaattisesti nurkassa tai tajuttomana kyljellään, on kyseessä kiireellinen hätätapaus. Tarkista koiran elintoiminnot ja aloita ensiapu. Tämän jälkeen koira on vietävä välittömästi lähimmälle eläinlääkärin vastaanotolle tai eläinklinikalle.
Voimakas apatia, halvaantuminen tai kooma
Koiran ensiapu: kuinka voin auttaa tajutonta koiraani?
Onnettomuuden tai joidenkin aiemmin mainittujen sairauksien seurauksena voi olla halvaantuminen tai kooma. Koira ei ehkä enää reagoi lainkaan.
Pysäytä ensin mahdollinen verenvuoto, aseta koira vakaaseen kylkiasentoon ja turvaa hengitysteiden toiminta. Pidä koira lämpimänä peiton avulla.
Tämän jälkeen koira on vietävä mahdollisimman pian lähimpään eläinlääkäriin (päivystys) tai lähimmälle eläinklinikalle.
Hengityspysähdys
Ensiapu koiralle, kun se ei enää hengitä
Pahimmassa tapauksessa onnettomuuden seurauksena on hengityspysähdys. Pysy rauhallisena ja anna koiralla tekohengitystä seuraavasti:
Asetu koiran eteen niin, että sen nenä osoittaa kohti sinua. Pidä koiran kuono kiinni ja muodosta toisella kädellä rengas nenän ympärille. Puhalla hellävaraisesti ilmaa sieraimiin edestäpäin suorassa kosketuksessa nenän kanssa. Rintakehän on noustava ylös. Pyydä toista henkilöä tarkkailemaan tilannetta.
Toista tämä noin kolmen sekunnin välein, 20–30 kertaa minuutissa. Tarkista joka kolmas kerta, onko hengitys palautunut. Tarkkaile verenkiertoa tunnustelemalla säännöllisesti syke.
Sydämenpysähdys
Mitä tehdä, jos koirani sydän ei enää syki?
Elvytystoimenpiteitä saa toteuttaa vain silloin, kun koiran sydän ei enää syki. Älä siis missään tapauksessa anna sydänhierontaa terveelle koiralle!
Tarkastus:
pulssia tai sydämen sykettä ei enää ole
rintakehä ei liiku
suu tai kieli eivät liiku
koira ei reagoi puheeseen
koira ei reagoi kipuärsykkeeseen (esim. korvan nipistys)
Jos kaikki nämä kohdat pitävät paikkansa, voit aloittaa paineluelvytyksen. Aseta koira makaamaan oikealle kyljelleen vakaaseen kylkiasentoon.
Ojenna pää selkärangan jatkeeksi ja avaa koiran suu. Koukussa oleva vasen kyynärpää osoittaa kohdan, johon kädet asetetaan tasaisesti rinnan päälle. Vain isojen koirien kohdalla kannattaa käyttää molempia käsiä. Pienen koiran tai koiranpennun kohdalla on parempi painaa kahdella tai kolmella sormella tai enintään yhdellä kädellä.
Paina rintakehää voimakkaasti kerran sekunnissa. Tämän jälkeen paine on vapautettava kokonaan. Suurikokoisilla koirilla tekohengitys on tarpeen noin joka kymmenennen painalluksen jälkeen. Pienillä koirilla rintaan kohdistuva paine riittää täyttämään myös keuhkot ilmalla.
Limakalvon väri: Kun limakalvot ovat siniset / valkoiset / harmaat / tummanpunaiset, vaikka niiden tulisi olla vaaleanpunaiset
Yksi erittäin tärkeä parametri koiran tilan arvioimiseksi hätätilanteessa on sen limakalvot ja niiden väri. Tarkastele koiran suun limakalvoa tai silmien sidekalvoja.
Limakalvojen tarkasteluun kuuluu myös kapillaarinen täyttöaika (KFZ). Tämä osoittaa, kuinka hyvä verenkierto on sydämestä kaukana olevassa kudoksessa.
Siniset limakalvot
Kuinka voin auttaa koiraani, jonka limakalvot ovat siniset?
Jos koiralla on siniset limakalvot ja joka käyttää mahdollisesti suuhengitystä (hengittää avoimen suun kautta), kyse on aina hätätilanteesta, joka vaatii eläinlääkärin hoitoa. Koira on tukehtumassa!
Harvinaisia poikkeuksia ovat tietyt koirarodut, joilla on luonnostaan sinertävät limakalvot ja sininen kieli. Jos chow chow, shar pei tai eurasier hengittää rauhallisesti ja levollisesti, ei silloin ole kyse hengitysvaikeuksista.
Harmaat limakalvot shokin yhteydessä
Koiran ensiapu: kuinka tunnistan shokin ja mitä voin tehdä?
Shokin voi laukaista suoraan vakavat vammat tai epäsuoraan muut kehoon kohdistuvat voimakkaat kuormitukset. Myös mehiläisen tai ampiaisten pistos voi aiheuttaa shokin. Shokki määritellään hengenvaaralliseksi verenkiertojärjestelmän häiriöksi. Tällöin ääreisverenkierrossa on liian vähän verta.
Mitä voin tehdä?
Jos koira on shokissa ja on edelleen tajuissaan, tarjoa sille juomavettä. Pidä koira lämpimänä peiton avulla (avaruushuopa) ja vie se välittömästi eläinlääkäriin.
Seuraava toimenpide on vakaa kylkiasento. Jos koira on edelleen tajuissaan, aseta se vahingoittumattomalle kyljelle. Jos koira on tajuton tai sitä on elvytettävä, aseta se oikealle kyljelle.
viivästynyt kapillaarinen täyttöaika (yli kolme sekuntia)
liian matala ruumiinlämpö (tassut / korvat / häntä voivat olla viileät)
koira tärisee ikään kuin sillä olisi kylmä
apaattisuus tai tajuttomuus
epävakaat liikkeet, horjuva kävely lyyhistymiseen saakka
Valkoiset limakalvot
Miksi koirani limakalvot ovat lumivalkoiset?
Valkoiset limakalvot ovat seurausta akuutista verenvuodosta. Verenvuoto voi sijaita rintakehässä tai vatsaontelossa, jolloin sitä on vaikea havaita. Mene eläinlääkäriin mahdollisimman pian.
Lämpöhalvauksen aiheuttamat vaaleat limakalvot
Luulen, että koirallani on lämpöhalvaus.
Lämpöhalvaus aiheutuu koko kehon ylikuumenemisesta. Kun ruumiinlämpötila on 41–43 °C, tila muuttuu hengenvaaralliseksi.
Myös tässä tapauksessa keho kärsii jonkinasteisesta shokista. Limakalvot ovat vaaleat ja kieli syvänpunainen. Muita lämpöhalvauksen merkkejä ovat voimakas läähätys ja pinnallinen hengitys, nopea syke ja lasittunut katse. Pitkälle edenneessä vaiheessa esiintyy myös oksentelua ja tajunnan menetystä.
Tällaisessa tapauksessa oikea ensiapu pelastaa koiran hengen. Poista koira välittömästi autosta ja vie se varjoiseen ja viileään paikkaan. Jos koira on tajuissaan, tarjoa sille haaleaa vettä pieninä annoksina.
Koiran tulee ensin jäähtyä hitaasti. Älä koskaan kaada vettä suoraan koiran päälle. Sen sijaan voit laittaa koiran alle kostean pyyhkeen. Pään kohdalla ja tassujen ympärillä olevat märät pyyhkeet riittävät alkuun. Jos koira reagoi, voit antaa sen kahlata matalassa vedessä.
Huomaa! Ylikuumeneminen voi aiheuttaa elinvaurioita. Lämpöhalvauksesta kärsivä koira tulee viedä tilan vakautumisen jälkeen ehdottomasti eläinlääkäriin jatkohoitoa varten.
Vatsalaukun kiertymä
Miksi koirani yökkäilee oudosti?
Jos koira kärsii vatsalaukun kiertymästä, on otettava välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin tai eläinklinikkaan. Vatsalaukun kiertymä on aina hätätapaus, joka on hoidettava leikkauksella.
Tärkeimmät oireet ovat vatsan turvotus, voimakas syljeneritys ja yökkäily ilman varsinaista oksentelua. Usein esiintyy myös levottomuutta, hengitysvaikeuksia ja kaikki shokin oireet. Älä viivyttele toimenpiteiden aloittamista, vaan toimi heti. Vatsalaukun kiertymässä jokainen minuutti voi ratkaista eloonjäämisen!
Koiran ensiapu: mitä toimenpiteitä voin tehdä itse?
Käsivarren päällä
Kuinka kannan pientä koiraani?
Jos pienellä koiralla on vakavia vammoja, voit kantaa sitä käsivarrellasi. Asetu koiran viereen ja tartu sitä jalkojen ympäriltä edestä ja takaa. Purista käsivarsia koiran kylkiin itsestäsi poispäin. Näin koira lepää kuin kantositeessä.
Loukkaantunut jalka tulee mahdollisuuksien mukaan pitää loitolla omasta vartalosta ja jättää roikkumaan. Älä paina loukkaantunutta raajaa.
Paarit
Kuinka kannan painavaa koiraa?
Jos suurikokoinen koira loukkaantuu matkalla, sen kantaminen takaisin autoon on yleensä vaikeaa. Paarien valmistaminen onnistuu helposti myös metsän keskellä yksinkertaisten välineiden avulla.
Tarvitset vain neulepuseron tai takin sekä kaksi pitkää, tukevaa puukeppiä tai oksaa. Sulje takki ja taita hihat sisäänpäin. Työnnä sitten kepit hihojen läpi.
Improvisoidut paarit ovat nyt valmiit. Paareja voi kantaa joko kaksi henkilöä tai yksi henkilö voi vetää niitä maata pitkin. Tietenkin auttaa, jos yksi henkilö voi varmistaa koiran turvallisuuden putoamisen varalta. Jos olet yksin, voit kokeilla kiinnittää koiran paareihin kengännarujen ja talutushihnan avulla.
Kantoside
Koirani vastustaa kantamista. Kuinka voin kuljettaa sitä?
Jos jalkansa loukannut koira pystyy kävelemään itse, voit tukea sitä kantositeellä. Se on helppo valmistaa myös omasta takista. Taita takki niin, että hihat ovat vapaana. Aseta nyt takin vartalo-osa koiran vatsan alle ja hihat koiran ympärille molemmin puolin.
Voit tarttua hihoihin koiran selän päältä ja tukea koiraa nostamalla niistä. Koiran ei tarvitse näin varata koko painoaan loukkaantuneen jalkansa varaan, mutta voi kävellä itse takaisin autoon.
Ennen kuljetusta sinun on sidottava mahdolliset avohaavat, vammat tai luunmurtumat. Vamman tyypistä ja sijainnista riippuen käytetään erilaisia sidoksia.
Paineside
Kuinka kiinnitän painesiteen?
Koiralle sidottava paineside ei ole rakettitiedettä. Periaatteessa se toimii aivan samalla tavoin kuin ihmisille tarkoitettu paineside.
Aseta verta vuotavan haavan päälle puhdas haavasidos ja kiinnitä se yhdellä tai kahdella kerroksella sideharsoa. Tämän jälkeen haavan kohdalle asetetaan siderulla tai taitettu nenäliinapaketti, ja rulla kääritään tiiviisti kiinni sideharsolla.
Paineside painaa haavakohtaa ja tyrehdyttää verenvuotoa. Tarkista säännöllisesti, ettei tassu turpoa tai muutu siniseksi. Muutoin side on kääritty liian tiukkaan ja sitä on löysättävä.
Nyt koira on valmis kuljetusta varten, ja se voidaan viedä mahdollisimman nopeasti hoitoa varten lähimmälle eläinlääkärin vastaanotolle tai eläinklinikalle.
Kiristysside
Koiran ensiapu: mitä voin tehdä, jos haava vuotaa voimakkaasti?
Jos jaloissa tai hännässä on voimakkaasti verenvuotoa aiheuttava haava, voit sitoa sen myös kiristyssiteen avulla. Tähän tarkoitukseen sopii nyöri, joustamaton side tai kengännaru. Aseta naru verta vuotavan haavan yläpuolelle ja vedä se niin tiukalle, että verenvuoto tyrehtyy.
On erittäin tärkeää, että kiristysside irrotetaan viiden–kymmenen minuutin välein. Poista naru enintään 30 minuutin kuluttua. Vie koira mahdollisimman pian lähimmän eläinlääkärin vastaanotolle.
Tassuside
Kuinka voin hoitaa koirani tassuhaavaa?
Tassun siteen ei tarvitse täyttää kuljetusta varten erityisiä vaatimuksia. Kiinnitä se tavallisen siteen tavoin.
Jos koirasi tarvitsee pitempikestoista tassusidettä, koska olet parhaillaan vaelluksella, sinun on otettava tassusiteen kohdalla huomioon muutamia seikkoja.
Häntäside
Koiran ensiapu: kuinka kiinnitän siteen häntään?
Tärkeintä häntäsiteen kohdalla on käyttää mahdollisimman vähän materiaalia. Mitä painavampi side on, sitä todennäköisemmin koira ravistaa sen irti hännästä. Aseta haavan päälle vain yksi sideharsokerros ja kääri sen päälle muutama kierros harsoa. Juuri sen verran, että haavasidos pysyy kiinni.
Side on lisäksi kiinnitettävä turkkiin tarranauhalla (ilmastointiteippi tai kuituteippi). Teippaa kahden teippikerroksen väliin myös muutama karva. Muuten kaikki työ oli turhaa.
Korva- ja pääside
Kuinka korvaside kiinnitetään oikein?
Koiran korvat vuotavat herkästi verta erityisesti reunojen kohdalta. Villi leikki puun alla tai purema voi aiheuttaa korvan reunaan voimakkaasti verta vuotavia repeämiä. Nämä vammat täytyy usein tikata.
Ensihoitoa varten voit kuitenkin kiinnittää korvaan ja päähän sidoksen. Aseta ensin steriili haavasidos haavoittuneeseen kohtaan. Lisäksi korvan sisä- ja ulkopuolelle tulee asettaa toinen haavasidos.
Taita korva koiran pään päälle. Kääri side useita kertoja koiran pään ympärille. Sen tulee kulkea terveen korvan edestä ja takaa.
Testaa sidoksen istuvuus työntämällä käsi siteeseen kaulan alapuolelta. Tämän pitäisi onnistua ilman suurempia ongelmia. Jos näin ei ole, side on kääritty liian tiukasti ja koiralla voi ilmetä hengitysvaikeuksia.
Lasta
Koiran ensiapu: murtuman tukeminen lastalla
Murtuman vuoksi voimakkaasti liikkuva raaja tulee tukea lastalla. Jalan vakauttamiseen soveltuvat esimerkiksi kepit, oksat tai tiiviisti rullattu sanomalehti. Käytä kahta mahdollisimman suoraa ja yhtä paksua keppiä.
Aseta ensin jalan pehmusteeksi side. Tämän jälkeen kepit kääritään siteen sisään, mikä vakauttaa murtuman kuljetusta varten.
Huomaa: Älä koskaan kiinnitä lastaa avomurtumaan!
Haavojen kiinnittämisen ja kuljettamisen lisäksi on myös tärkeää tietää, kuinka voit suojata itseäsi antaessasi koiralle ensiapua. Tiedätkö, mistä voit tuntea koirasi sykkeen?
Kuonoside
Kuinka kuonoside kiinnitetään?
Kuonoside suojaa sinua loukkaantuneen koiran puremilta. Kiinnitä se koiralle vain silloin, kun se on tajuissaan eikä oksentele. Kuonositeen voi valmistaa lähes kaikenlaisista leveistä nauhoista. Se on helppo valmistaa esimerkiksi ensiapupakkauksen sideharsosta.
Tee silmukka nauhan keskelle. Pujota silmukka koiran kuonon ympärille. Kierrä nauhan päät vielä kerran kuonon ympärille ja tee solmu kuonon päälle. Älä kiristä nauhaa liian tiukalle ja aseta se kuonon kovan osan päälle. Solmi nauha lopuksi koiran korvien taakse.
Nyt kuonoside on napakasti kiinni, eikä koira voi purra kivuissaan.
Tukeva kylkiasento
Koiran ensiapu: tukeva kylkiasento
Aseta koirasi loukkaantumattomalle kyljelle. Jos koira on tajuton tai sitä on elvytettävä, aseta se oikealle kyljelle. Pään ja selkärangan tulee muodostaa suora linja. Vedä etu- ja takajalat erilleen. Pään tulee olla matalin kohta. Työnnä taitettu takki tai peitto koiran olkapäiden alle.
Jos koira on tajuton, avaa suu ja vedä kieltä hieman ulos. Tämä helpottaa hengitystä ja ehkäisee oksentelun aiheuttamaa tukehtumista.
Sykkeen tunnustelu
Kuinka löydän koirani sykkeen?
Koiran syke tuntuu parhaiten reiden sisäpuolelta. Aseta käsi etukautta polven yläpuolelle reiden sisäpuolelle. Sykkeen tuntee helpoimmin koiran nivustaipeesta reisivaltimoa sormenpäillä kevyesti painettaessa.
Harjoittele tunnustelemaan terveen koirasi sykettä. Näin voit olla hätätilanteessa varma, että etsit sykettä oikeasta paikasta. Pysy rauhallisena ja etsi syke. Loukkaantuneen eläimen sykettä voi olla vaikea löytää, vaikka olisit harjoitellut. Tarkista tällöin myös muut elintoiminnot.
Sydämen kärkisykäys
Kuinka koiran sydämen syke tarkastetaan hätätilanteessa?
Useimmilta koirilta sydämen kärkisyke on helposti tunnettavissa. Aseta käsi tasaisesti kylkiluiden päälle rintalastan yläosaan, aivan kylkiluiden yläpuolelle. Sydämen kärkisykkeen tarkka sijainti vaihtelee hieman yksilöllisesti. Tunnustele edellä mainitulla alueella rintakehää, kunnes tunnet sydämen sykkeen.
Kapillaarien täyttöaika
Mikä on kapillaarien täyttöaika?
Limakalvojen tarkasteluun kuuluu myös kapillaarinen täyttöaika (KFZ). Tämä osoittaa, kuinka hyvä verenkierto on sydämestä kaukana olevassa kudoksessa.
Paina hetken aikaa voimakkaasti yläleuan suun limakalvoa. Kun päästät irti, laske sekunnit, kunnes painauma on jälleen samanvärinen kuin sitä ympäröivä kudos. Normaalitilassa kapillaarien täyttöaika on alle kaksi sekuntia.
Yhteenveto: Ensiapu pelastaa koiran hengen
Erityisesti hengityksen tai verenkierron pysähtymisestä johtuvassa akuutissa hengenvaarassa ensiavulla voi olla ratkaiseva merkitys ja se voi pelastaa koirasi hengen. Mutta myös pienten vammojen, luunmurtumien, punkin pureman tai lämpöhalvauksen kohdalla ensihoidolla on suuri vaikutus koirasi paranemiseen.
On tietenkin olemassa onnettomuuksia, joissa kaikenlainen koiran ensiapu on turhaa ja eläinlääkäri voi vain todeta eläimen kuoleman. Tällaisessa surullisessa tapauksessa sinun ei missään tapauksessa tulisi syyttää itseäsi.
Välttämättömien ensiaputoimenpiteiden tunteminen ja ratkaisevien toimenpiteiden harjoittaminen käytännössä auttavat sinua tukemaan koiraasi. Lisäksi ne antavat sinulle lohdullisen tunteen siitä, että olet tehnyt kaiken voitavasi lemmikkisi hyväksi.
Ensiapukurssille osallistumista ja tässä kuvailtujen toimenpiteiden harjoittelua terveellä koiralla, kuten siteen kiinnittämistä tai vakaaseen kylkiasentoon asettamista, suositellaan siksi jokaiselle koiranomistajalle.
Vaikka koiran juoksut on täysin luonnollinen ilmiö – koiran epätavallinen käytös, ärtymys läiskistä uudella matolla tai pelko ei-toivotusta tiineydestä aiheuttavat huolta monille omistajille. Täältä voit lukea kaiken, mitä koiran juoksuajasta on syytä tietää ja miten sinä ja koiraneitisi selviätte siitä yli ilman stressiä.
Koiran anaalirauhastulehdus aiheuttaa peräaukon molemmin puolin sijaitsevissa anaalirauhasissa tulehduksen. Myös kissoilla voi ilmetä anaalirauhastulehdusta, mutta se on yleisempi koirilla, etenkin pienillä koiraroduilla (esim. chihuahuoilla) sekä vanhoilla koirilla.
Koiran koronavirusta (CCoV) esiintyy maailmanlaajuisesti ennen kaikkea kennelkoirien ja pentujen keskuudessa. Jos ihmisen ja koiran koronavirusta vertaa keskenään, ihmisillä virus aiheuttaa hengitystieoireita, kun taas koronavirus koiralla aiheuttaa enimmäkseen vatsa- ja suolisto-oireita. Vaikka koiran koronavirustartunta onkin usein lievä, se voi aiheuttaa vakavia oireita, kuten rajua ripulia, ja johtaa jopa kuolemaan koirilla, joilla on heikko vastustuskyky.