{"url":"https://www.zooplus.fi/tietonurkka/koirat/koiran-hoito-ja-terveys/koiran-autoimmuunisairaudet","title":"Koiran autoimmuunisairaudet","mag_id":332932,"is_single":true,"cat_name":"Koirat","sub_cat_id":1688,"sub_cat_name":"Koiran hoito ja terveys","cat_id":1653}
Jos epäilet, että koirallasi on autoimmuunisairaus, ota varhaisessa vaiheessa yhteyttä eläinlääkäriin.
Ei ole vielä täysin selvitetty, mitkä syyt voivat laukaista koiralla autoimmuunisairauden. On kuitenkin selvää, että: on olemassa keinoja hallita immuunijärjestelmään liittyviä sairauksia jossain määrin. Tässä artikkelissa selitetään, mitä koiran autoimmuunisairaudet ovat ja miten niitä käsitellään.
Koiranpentujen immuunijärjestelmä oppii jo sikiön kehityksen aikana vatsassa erottamaan toisistaan vieraat ja kehon omat aineet.
Autoimmuunisairauden yhteydessä tämä ymmärrys menee sekaisin. Tämä saa immuunijärjestelmän hyökkäämään kehon omia rakenteita vastaan. Synnynnäiset häiriöt laukaisevat usein autoimmuunisairauden koirilla.
Autovasta-aineiden rooli
Niin sanotut autovasta-aineet ovat usein syyllisiä autoimmuunisairauksien kehittymiseen. Nämä vasta-aineet kohdistuvat luonnostaan kehon omaa kudosta tai aineita, kuten hormoneja, vastaan, esimerkiksi tulehdusreaktion yhteydessä.
Niin sanotut autoaggressiiviset vasta-aineet voivat hyökätä myös vieraiksi luokiteltuja aineita (antigeeneja) vastaan, joita vastaan ei ole immunologista toleranssia – esimerkiksi immuunijärjestelmän kypsymisen häiriön vuoksi.
On myös mahdollista, että näitä antigeeneja vastaan on muodostunut immunologinen toleranssi, mutta vasta-aineet ylittävät tämän toleranssin.
Kuinka usein koirilla esiintyy autoimmuunisairauksia?
Autoimmuunisairaudet ovat koirilla suhteellisen harvinaisia. Esimerkiksi vain noin 1,4 prosenttia kaikista lemmikkien ihosairauksista on immuunijärjestelmästä riippuvainen.
Mitä autoimmuunisairauksia koirilla on?
Koirilla voi esiintyä erilaisia autoimmuunisairauksia, joiden kulku ja kliininen kuva eroavat toisistaan. Koiran tunnetuimpia autoimmuunisairauksia ovat seuraavat:
Munuaiskerästulehdus
Munuaiskerästulehdus on munuaisten pienten suodatuselementtien (glomerulus) tulehdus. Ne poistavat luonnollisella tavalla verestä elektrolyyttejä, myrkyllisiä aineita ja ylimääräistä vettä.
Jos kyseessä on immuunijärjestelmään liittyvä munuaiskerästulehdus, tämä prosessi voi olla häiriintynyt ja aiheuttaa koirallesi vaarallisia myrkytysoireita tai aiheuttaa elektrolyyttien siirtymiä.
Lupus erythematosus
ˮDiskoidi lupus erythematosusˮ (DLE) -sairautta esiintyy pääasiassa nuoremmilla 2–4-vuotiailla koirilla. Tähän autoimmuunisairauteen liittyy rupisia ja haavaisia ihomuutoksia erityisesti nenän alueella. Myös silmien alue tai huulet voivat joutua sairauden kohteeksi.
ˮSysteeminen lupus erythematosusˮ (SLE) on koko kehoon leviävä sairaus. Kliininen kuva on vaihtelevampi ja riippuu siitä, mihin elimeen sairaus vaikuttaa.
Pemfigus-kompleksi
Pemfigus-kompleksiin liittyy vakavia ihon muutoksia. Rakkulat ja märkärakkulat iholla ja limakalvoilla ovat tyypillisiä tälle autoimmuunisairaudelle.
Eläinlääkärit jakavat tämän taudin eri muotoihin sairastuneesta kudoksesta riippuen:
Pemphigus erythematodes
Pemphigus foliaceus
Pemphigus vegetans
Pemphigus vulgaris
Näistä lajeista pemphigus foliaceus on yleisin muoto koirilla, ja se vaikuttaa erityisesti tiettyihin rotuihin kuuluviin eläimiin. Näihin kuuluvat akita, chow chow ja pystykorva.
Moniniveltulehdus
Moniniveltulehdus on useamman nivelen samanaikainen krooninen ja etenevä tulehdus. Sairauden keskiössä ovat tuki- ja liikuntaelimiin kohdistuvat kivuliaat vaivat, esimerkiksi raajarikkoisuus. Sen lisäksi voi esiintyä oireita kuten kuumetta tai väsymystä ja ne voivat monimutkaistaa taudinkuvaa.
Nivelreuma
Infektiosta johtuvan niveltulehduksen lisäksi koirilla voi esiintyä myös immuunijärjestelmään liittyvää niveltulehdusta, kuten nivelreumaa. Tällöin immuunijärjestelmä tuottaa välittäjäaineita, jotka johtavat nivelten tulehdusreaktioihin.
Miksi tätä reaktiota esiintyy koirilla, ei ole vielä täysin selvitetty. Keho voi kuitenkin reagoida bakteerijäänteisiin, jotka ovat jääneet niveleen bakteerien aiheuttaman niveltulehduksen jälkeen.
Oireet: Miten autoimmuunisairaus ilmenee koiralla?
Autoimmuunisairauden oireita ei voida yleistää. Ne riippuvat pitkälti siitä, mihin kudokseen vasta-aineet hyökkäävät ja missä määrin se hyökkää.
Autoimmuunisairaudet ovat erityisen yleisiä koirilla, joilla on ihon ja nivelten häiriöitä. Myös epäspesifiset vaivat, kuten ruokahaluttomuus, kuume tai väsymys, voivat liittyä immuunijärjestelmään liittyviin sairauksiin.
Symmetria voi olla vihje immuunijärjestelmään liittyvistä häiriöistä
Moniin autoimmuunisairauksiin liittyy symmetrinen taudinkuva. Näin ollen immuunijärjestelmään liittyviä ihomuutoksia esiintyy usein paitsi yksipuolisesti ja paikallisesti, myös molemmin puolin ja samankaltaisena.
Hoito: Kuinka koiran autoimmuunisairautta hoidetaan?
Jos epäilet, että koirallasi on autoimmuunisairaus, ota varhaisessa vaiheessa yhteyttä eläinlääkäriin.
Tällä tavalla voidaan havaita vastaavat sairaudet erityisillä laboratoriotesteillä. Tämä edellyttää yleensä verikokeen tai elinnäytteen ottamista.
Vaikea diagnoosi
Huomaa, että oikean diagnoosin tekeminen voi kestää jonkin aikaa. Tämä johtuu ennen kaikkea useimmiten monimutkaisista oireista, jotka voivat johtua myös muista mahdollisista sairauksista. Varman diagnoosin tekemiseksi eläinlääkärin on ensiksi poissuljettava useita mahdollisia sairauksia.
Koirasi auttamiseksi on tärkeää tukahduttaa ei-toivottu immuunireaktio. Tämä on tärkeää ensinnäkin oireiden lievittämiseksi.
Toiseksi sillä voidaan välttää mahdollisia myöhäisempiä seurauksia, kuten elinvaurioita.
Lääkehoito
Eläinlääkärit käyttävät autoimmuunisairauden hoidossa yleensä erityisiä lääkkeitä – niin sanottuja immunosuppressantteja ja kortikosteroideja. Taudinkuvan mukaan ja siihen liittyviin oheisoireisiin, kuten bakteeri-infektioon, eläinlääkäri voi myös antaa kipulääkkeitä, tulehduslääkkeitä tai antibiootteja.
Ennuste: Voiko koiran autoimmuunisairaus parantua?
Koska autoimmuunisairaus häiritsee koirasi monimutkaista immuunijärjestelmää, sairaus on yleensä parantumaton.
Tästä syystä sairaat koirat saavat yleensä elinikäistä lääkitystä sairauden hillitsemiseksi.
Elämä autoimmuunisairauksien kanssa on mahdollista
Jos noudatat eläinlääkärin ohjeita ja kiinnität aina huomiota koirasi terveyteen, voit antaa koirallesi mahdollisimman normaalin elämän diagnoosista riippuen. Tämän vuoksi on tärkeää ottaa yhteyttä eläinlääkäriin jo varhaisessa vaiheessa, kun koirallasi ilmenee uusi pahenemisvaihe.
Lähteet:
Kohn B, Schwarz G (2017): Praktikum der Hundeklinik, 12., aktualisierte Auflage. Stuttgart: Enke Verlag
Vaikka koiran juoksut on täysin luonnollinen ilmiö – koiran epätavallinen käytös, ärtymys läiskistä uudella matolla tai pelko ei-toivotusta tiineydestä aiheuttavat huolta monille omistajille. Täältä voit lukea kaiken, mitä koiran juoksuajasta on syytä tietää ja miten sinä ja koiraneitisi selviätte siitä yli ilman stressiä.
Koiran anaalirauhastulehdus aiheuttaa peräaukon molemmin puolin sijaitsevissa anaalirauhasissa tulehduksen. Myös kissoilla voi ilmetä anaalirauhastulehdusta, mutta se on yleisempi koirilla, etenkin pienillä koiraroduilla (esim. chihuahuoilla) sekä vanhoilla koirilla.
Koiran koronavirusta (CCoV) esiintyy maailmanlaajuisesti ennen kaikkea kennelkoirien ja pentujen keskuudessa. Jos ihmisen ja koiran koronavirusta vertaa keskenään, ihmisillä virus aiheuttaa hengitystieoireita, kun taas koronavirus koiralla aiheuttaa enimmäkseen vatsa- ja suolisto-oireita. Vaikka koiran koronavirustartunta onkin usein lievä, se voi aiheuttaa vakavia oireita, kuten rajua ripulia, ja johtaa jopa kuolemaan koirilla, joilla on heikko vastustuskyky.