Juckreiz ist ein typisches Anzeichen für eine Allergie.
Jos koira raapii itseään usein, tulee yleensä ensimmäiseksi mieleen loiset. Mutta kutinalle on olemassa muitakin syitä, kuten esimerkiksi koiran allergia. Koiran allergiat ovat yleisiä, ja allergisten sairauksien määrä on nousussa.
Mikä on yleisin koiran allergia?
Koirien yleisimmät allergiat ovat:
- kirppuallergia
- atopia (ympäristöallergia)
- ruoka-aineallergia
Kaikki kolme allergiaa oireilevat lähestulkoon samanlaisilla oireilla. Siksi diagnoosin tekeminen voi usein olla hankalaa. Koiralle voi myös puhjeta useampi allergia samanaikaisesti.
Koiran allergian oireita
Allergioiden oireet lyhyesti:
- kutina: koirasi raapii itseään taukoamatta
- vatsa- ja suolisto-ongelmat: koirasi kärsii ruonasulatusvaivoista, kuten oksentelusta tai vatsakivuista
- tulehdukset: tassuissa tai korvissa esiintyy tulehduksia
Kaikkien koiran allergioiden pääoire on kutina. Kirppuallergiassa kutinaa esiintyy etenkin pään takaosassa, takaselässä, lantion alueella, hännäntyvessä, takajaloissa ja vatsassa. Koirat raapivat ja nuuskivat itseään kutiavista kohdista, mikä aiheuttaa usein niin sanotun hot spotin syntymisen, jossa iho haavautuu, tulehtuu ja vuotaa raapimisen seurauksena. Nämä kohdat ovat erityisen alttiita bakteereille ja hiivasienille, joiden seurauksena kutina pahenee entisestään.
Atopiassa ja ruoka-aineallergiassa kutinaa esiintyy samoilla alueilla, mikä tekee näiden allergioiden erottamisen toisistaan hankalaksi. Kutinaa esiintyy pään alueella, tassuissa, kainaloissa, vatsassa, sisäreisissä ja korvissa. Tassuissa varpaiden ja tassun alapinnan välinen alue voi tulehtua. Lisäksi korvien ulommassa korvakäytävässä voi ilmetä tulehdusta. Vahingoittuneelle iholle kertyy usein bakteereja tai hiivasientä, jotka aiheuttavat tulehdusta (sekundaaritulehdus) ja lisäävät kutinaa entisestään. Ruoka-aineallergia voi aiheuttaa lisäksi vatsa- ja suolisto-oireita, kuten oksentelua, ripulia, ilmavaivoja, kovia vatsakipuja ja epämuodostunutta ulostetta.
Allergian toteaminen
Miten eläinlääkäri voi todeta koiran allergian?
- poissulkudiagnoosi
- ihonsisäinen eli intrakutaanitesti
- verikoe
- eliminaatiodieetti
Koska erilaisten allergioiden oireet ovat hyvin samankaltaisia, diagnoosin tekeminen on vaikeaa. Lisäksi koira voi kärsiä monista allergioista samanaikaisesti. Ei ole olemassa helposti tehtäviä ja luotettavia testejä, jotka erottaisivat allergiat toisistaan. Allergia todetaan sen vuoksi poissulkudiagnosoinnin avulla. Lisäksi perusteellinen anamneesi ja signaalielementti voivat jo antaa vihjeitä allergiasta.
Nämä seikat on hyvä kertoa eläinlääkärille anamneesin yhteydessä:
- rotu
- sukupuoli
- ikä
- ikä oireiden alkaessa
- kutinan tai iho-oireiden sijainti
- samankaltaisten oireiden esiintyminen pentueen muilla koirilla tai koiran vanhemmilla
- oireiden kausiluonteisuus
Kirppuallergia
Kirppuallergia on hyvä sulkea pois myös silloin, kun oireet eivät varsinaisesti viittaa siihen. Eläinlääkäri tutkii koiran kirppukammalla etsien kirppuja ja kirppujen ulostetta. Jomman kumman löytyminen varmistaa epäilyn. Diagnoosin tekemiseen voidaan käyttää myös ihonsisäistä testiä. Testissä ruiskutetaan kirppuallergeenia ja kontrolliainetta ihon sisään rinnan kohdalta, minkä jälkeen allergisen reaktion syntymistä tarkkaillaan 15–30 minuutin, 4–6, 24 ja 48 tunnin kuluttua. Lisäksi on olemassa verikokeita, joiden avulla voi määrittää kirppuallergian, mutta ne antavat vihjeitä vain I-tyypin reaktiosta. Diagnostinen hoito on myös mahdollista. Siinä koira sekä muut taloudessa elävät eläimet käsitellään kirppuja torjuvalla aineella. Kirppuallergia on todennäköinen, jos terapiakokeilu tuottaa tulosta.
Ruoka-aineallergia
Dermatologien suosituksen mukaan ainoa järkevä tapa varmistaa tai poissulkea ruoka-aineallergia on eliminaatiodieetti. Tässä vähintään kahdeksan viikkoa kestävässä dieetissä koiralle on tarkoitus antaa sellaisia proteiinin- ja hiilihydraatinlähteitä, joita se ei ole saanut koskaan aikaisemmin. Koska koira ei ole vielä koskaan ollut kontaktissa näihin aineisiin, se ei voi myöskään reagoida niihin. Dieetin aikana koiralle ei tule antaa mitään muuta ruokaa, myös herkkujen ja palkkioiden tulee koostua dieetin sisältämistä ainesosista.
Dermatologit suosittelevat itsekeitettyä ruokaa dieetin aikana. Jos koiranomistajan ei ole mahdollista valmistaa koiran dieettiruokaa itse, voi kokeilla myös hydrolysoitua dieettiä. Niissä ainesosat ovat niin pieniä, että keho ei tunnista niitä allergeeneina. Lisäksi myös monoproteiiniruokien antaminen on mahdollista. Dieetin aikana oireiden tulee parantua huomattavasti. Oireiden loppumisen jälkeen tulee taas kokeilla ruokaa, jota koira söi ennen dieettiä. Jos oireet alkavat uudelleen, se on todiste siitä, että koira kärsii ruoka-aineallergiasta.
Atopia
Atopian diagnosointi tapahtuu kliinisesti ja poissulkemalla muut sairaudet. Atopian voi diagnosoida vasta sitten, kun tietyt asiat on selvitetty. Oireiden, iän, kutinan ja muiden tekijöiden on sovittava yhteen. Lisäksi muut kutinaa aiheuttavat syyt on poissuljettava. Eläinlääkäri voi suorittaa erityisiä kokeita määrittääkseen allergeenin. Ihonsisäinen testi soveltuu tähän tarkoitukseen hyvin. Siinä ruiskutetaan allergeeneja ihon sisään ja katsotaan miten koira reagoi niihin. On suositeltavaa, että tämän testin suorittaa aina kokenut dermatologi. Myös verikoe on mahdollinen, mutta se voi näyttää myös vääriä positiivisia reaktioita.
Allergian hoito
Paras tapa hoitaa koiran allergiaa on välttää allergiaa aiheuttavia allergeeneja. Se voi kuitenkin olla vaikeaa allergiasta riippuen. Kirppuallergian hoito koostuu määrätietoisesta kirppujenvastaisesta taistelusta. Myös muut taloudessa elävät eläimet tulee käsitellä kirppuja torjuvilla aineilla säännöllisesti, jotta allerginen koira ei pääse kontaktiin kirppujen kanssa. Lisäksi erityisesti kirppuallergiasta kärsivien koirien kohdalla niiden ympäristön perusteellinen puhdistus on tärkeää. Jos kutinaa kuitenkin esiintyy, sitä voi hoitaa siihen tarkoitetuilla tuotteilla, jotta koira välttyy sekundaaritulehduksilta.
Ruoka-aineallergian kohdalla sen aiheuttavan allergeenin (esim. naudan) määrittäminen on tärkeää, sillä koiraa voidaan siten ruokkia normaalisti välttäen vain allergiaa aiheuttavaa ruoka-ainetta. Jos allergeenia ei pystytä selvittämään, tai jos koira reagoi allergisesti useampaan proteiiniin, hydrolysoidun ruokavalion käyttäminen on mahdollista. Markkinoille on hiljattain tullut myös ruokia, joiden proteiinilähteinä on hyönteiset. Nämä ruoat edustavat uudenlaista lähestymistapaa diagnosoinnissa ja hoidossa. Kutina on hoidettavissa huomattavasti huonommin glukokortikoidien tai antihistamiinien avulla. Nämä lääkkeet eivät ole niin tehokkaita ruoka-aineallergian hoidossa, kuin kirppuallergian tai atopian hoidossa. Sekundaariset sairaudet, kuten korvatulehdukset tai ihon tulehdukset, pitää myös hoitaa.
Tutustu hypoallergeenisen koiranruoan valikoimaamme!
Miten atopiaa hoidetaan?
Atopian hoito on haastavaa, sillä sen aiheuttaman allergeenin välttäminen on lähestulkoon mahdotonta. Jos kutinaa esiintyy vain joinain kuukausina vuodessa, voi koiraa hoitaa sinä aikana kutinaa lievittävillä lääkkeillä. Jos koira kärsii kutinasta pidemmän ajan, suositellaan siedätyshoitoa. Siinä on kyse immuuniterapiasta. Koiralle annetaan enenevissä määrin niitä allergeeneja, joihin se reagoi. Se stimuloi koiran immuunijärjestelmää ja mahdollistaa näiden allergeenien hyväksymisen.
Tällainen terapia ei kuitenkaan aina johda toivottuun lopputulokseen. Erillinen terapia kutinaa vähentävillä lääkkeillä, kuten kortisonilla, antihistamiineilla, siklosporiinilla, välttämättömillä rasvahapoilla tai oklasitinibillä voi olla tarpeen. Markkinoille on hiljattain tullut myös uusi terapialääke atopian aiheuttamaa kutinaa vastaan: valmiste, jossa on monoklonaalisia vasta-aineita. Nämä vasta-aineet sitovat aineen, joka vastaa atopian aiheuttamasta kutinasta ja metaboloituvat kuten kehon omat proteiinit. Tämä terapiamuoto on ollut tähän mennessä todella menestyksekäs, lisäksi se on hyvin siedettävä.
Koiran allergioiden ehkäisy
Allergian ehkäisy on vaikeaa, sillä siihen vaikuttavat niin monet asiat. Jos koiralla on jo yksi allergia, sitä voi seurata muita allergioita. Kirppuallergian ehkäisemiseksi tulee pitää huolta jatkuvasta kirppujen ja loisten torjunnasta. Lisäksi on suositeltavaa ruokkia koiraa vaihtelevasti useammalla eri proteiinilähteellä. On kuitenkin hyvä välttää eksoottisia proteiineja, sillä niitä voidaan käyttää dieetin perustana allergian puhjetessa. Koska atopia on perinnöllinen allergiamuoto, on suositeltavaa olla jalostamatta allergisilla eläimillä.