Peräsuolen tutkimus
Urosten kohdalla eläinlääkäri tekee peräsuolen tutkimuksen (paksusuolen ja viereisten rakenteiden seulonta) eturauhasen koon mittaamiseksi.
Virtsanäyte
Virtsan tutkiminen on erityisen tärkeää silloin, kun koiralla on virtsaamiseen liittyviä ongelmia ja kipuja. Virtsatikulla tarkastetaan, onko virtsassa tulehdussoluja, verta tai muita aineita. Lisäksi eläinlääkäri määrittää virtsan ominaispainon (USG). Tämä kertoo, onko virtsa vesipitoista vai hyvin kyllästettyä.
Virtsan sedimentti
Eläinlääkäri tutkii myös pisaran virtsaa mikroskoopilla (virtsan sedimentti). Siitä voidaan nähdä, onko virtsassa bakteereja, tulehdussoluja ja punasoluja ja kuinka paljon niitä on. Virtsarakonsyöpää sairastavan virtsassa voi olla syöpäsoluja, virtsakivistä kärsivän virtsassa kiteitä (virtsakivien ”edeltäjiä”).
Bakteriologinen tutkimus
Bakteeriperäisessä virtsarakon tulehduksessa virtsanäyte analysoidaan laboratoriossa ja tehdään bakteriologinen tutkimus. Tällöin selvitetään, onko virtsassa bakteereja ja mikä antibiootti kyseisiin bakteereihin auttaa.
Verikokeet
Myös verikokeet eli verenkuvan ja elinten arvojen arviointi ovat usein hyödyllisiä.
Lisätutkimukset
Eläinlääkäri voi tehdä lisätutkimuksia riippuen siitä, mikä on syy siihen, että koira ei pissaa.
Röntgenkuvat tai ultraäänitutkimus ovat erittäin hyödyllisiä virtsakivien tai eturauhasongelmien kohdalla. Joskus tarvitaan myös virtsateiden tutkimista varjoaineella tai virtsaputken ja virtsarakon endoskopiaa (uretroskopia ja kystoskopia).