Anaalirauhastulehdus koiralla
Koiran anaalirauhastulehdus aiheuttaa peräaukon molemmin puolin sijaitsevissa anaalirauhasissa tulehduksen. Myös kissoilla voi ilmetä anaalirauhastulehdusta, mutta se on yleisempi koirilla, etenkin pienillä koiraroduilla (esim. chihuahuoilla) sekä vanhoilla koirilla.
Aurinkosuoja koiralle auringonpolttamien ehkäisyyn
Vihdoinkin kesä! Nyt koiran ulkoiluttaminen on vielä hauskempaa! On kuitenkin tärkeää varmistaa riittävä aurinkosuoja koiralle, sillä myös koirat voivat palaa auringossa.
Hot Spot koiralla
Hot Spot tulee englannin kielestä ja tarkoittaa „kuumaa kohtaa“, joka kuvailee tulehtunutta ihon pintaa ja akuuttia kosteaa ihottumaa. Tätä terävärajaista, punaista ja haisevaa ihottumaa kutsutaan lääketieteessä nimellä pyotraumaattinen dermatiitti.
Kemiallinen kastrointi koiralle
Uroskoirien tilapäinen hedelmättömyys hormoni-implanttien avulla on ollut mullistava keksintö eläinlääketieteessä. Lue täältä, kuinka tämä ns. kastraatiosiru eli kemiallinen kastrointi koiralle muuttaa uroskoiran seksuaalista käyttäytymistä ja millaisia sivuvaikutuksia sillä voi olla.
Kennelyskä koiralla
Yskiikö koirasi usein ja onko se väsynyt? Siinä tapauksessa kyseessä saattaa olla kennelyskä (tarttuva tracheobronkiitti). Seuraava artikkeli kertoo, mistä tässä taudissa on kyse ja miten voit suojella koiraasi siltä:
Koira ei pissaa
Jos koira ei pissaa enää kävelyllä joka kolmannen kiven tai puun kohdalla, tämä on selvä varoitusmerkki. Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä tehdä, jos koirasi ei ole pissannut useaan tuntiin.
Koira ei syö
Koira ei syö, vaikka se yleensä haaveilee pihveistä ja herkuista? Lue täältä, kuinka voit auttaa koiraasi ja mitä se tarkoittaa, kun koirasi haluaa syödä vain herkkuja:
Koira kuorsaa: Milloin on syytä olla huolissaan?
Voi kuulostaa suloiselta, kun koira kuorsaa. Koiranomistajan ei kuitenkaan pitäisi väheksyä koiransa kuorsaamista, sillä se voi olla merkki vakavasta sairaudesta. Lue artikkelistamme, kuinka voit selvittää koiran kuorsauksen syyn ja mitä voit asialle tehdä.
Koira syö ruohoa
Saatat kuulla kerrottavan, että koirat syövät päivittäisillä kävelylenkeillä herkullista ruohoa kuin lampaat. Mutta onko tämä oikeastaan normaalia vai pitääkö sinun huolestua koirasi ruohon syömisestä? Miksi koira syö ruohoa?
Koiran allergiat
Jos koira raapii itseään usein, tulee yleensä ensimmäiseksi mieleen loiset. Mutta kutinalle on olemassa muitakin syitä, kuten esimerkiksi koiran allergia. Koiran allergiat ovat yleisiä, ja allergisten sairauksien määrä on nousussa.
Koiran anturassa haava: Näin annat koirallesi ensiapua
Onko koirasi anturassa haava? Tassusta tulee verta ja koiralla on kipuja? Ei hätää. Seuraava artikkeli kertoo askel askeleelta, miten hoidat ensiapumaisesti haavan koirasi tassussa.
Koiran autoimmuunisairaudet
Ei ole vielä täysin selvitetty, mitkä syyt voivat laukaista koiralla autoimmuunisairauden. On kuitenkin selvää, että: on olemassa keinoja hallita immuunijärjestelmään liittyviä sairauksia jossain määrin. Tässä artikkelissa selitetään, mitä koiran autoimmuunisairaudet ovat ja miten niitä käsitellään.
Koiran diabetes
Onko vesikuppi koirasi uusi paras ystävä jopa maltillisissa lämpötiloissa? Laihtuuko koirasi lisääntyneestä ruokahalusta huolimatta? Yhtenä syynä voi olla koiran diabetes. Olemme koonneet yhteen tärkeimmät tiedot tästä sairaudesta.
Koiran ensiapu
Hätätilanne voi syntyä oman tai vieraan koiran kohdalla koska tahansa. Siksi on tärkeää, että koiran ensiapu on hallinnassa. Älä pelkää, että teet jotain väärin. Ensiapuun liittyvä pahin virhe on nimittäin se, että et edes yritä antaa sitä! Tässä artikkelissa haluamme esitellä sinulle tärkeimmät toimenpiteet.
Koiran epilepsia
Jokaisen koiranomistajan kauhukuva: rakas nelijalkainen ystävä makaa yhtäkkiä kouristellen lattialla. Koirallasi on epileptinen kohtaus. Lue seuraavasta artikkelista mitä koiran epilepsia tarkoittaa lemmikillesi ja sinulle.
Koiran flunssa
Voiko koiralle tulla flunssa? Kyllä! Koirakaan ei ole immuuni flunssalle, varsinkaan syys- ja talviaikaan. Kuten ihmisilläkin, voi märkä ja kolea ilma johtaa erityisesti näinä vuodenaikoina koirilla flunssaan. Myös oireet muistuttavat ihmisillä ja koirilla toisiaan ja koiran flunssa voikin olla ikävä vaiva.
Koiran haimatulehdus (pankreatiitti)
Haima on ruoansulatusentsyymejä tuottava, varastoiva ja vapauttava elin. Haiman tuottamat entsyymit saattavat aktivoitua jo haimassa, jonka seurauksena syntyy akuutti koiran haimatulehdus (pankreatiitti). Tässä artikkelissa käymme läpi kaiken, mitä haimatulehduksesta tulisi tietää.
Koiran hammaskivi
Terveet ja hyvin hoidetut hampaat ovat koiran hyvinvoinnin ja terveyden kannalta merkittäviä tekijöitä. Siksi koiranomistajana onkin tärkeää huolehtia koiran hyvästä suuhygieniasta. Koiran hammaskivi alkaa muodostua, kun harmiton plakki alkaa poistamattomana kovettumaan. Hammaskivi saattaa sen myötä johtaa hammassairauksiin. Erityisesti pienillä koiraroduilla on taipumusta hammaskiveen.
Koiran hypotermia
Lunta, pakkasta, piiskaavaa tuulta sekä ihon alle tunkeutuvaa kosteutta: Talvi on haaste niin ihmiselle kuin koirallekin. Me ihmiset puemme päällemme pipon, kaulahuivin ja paksut käsineet pysyäksemme lämpiminä. Koirilla taas on lämmittävä turkki. Riittääkö se, vai voivatko koiratkin palella? Mistä tunnistaa, jos koira palelee, ja miten voin estää koiran hypotermian? Lue aiheesta koiran hypotermia ja tutustu ennaltaehkäisy- ja hoitokeinoihin.
Koiran ihosairaudet
Oletko havainnut koirallasi hilseilyä tai raapimista? Siinä tapauksessa kannattaa tarkkailla tarkemmin sen ihoa! Luettuasi tämän artikkelin tunnistat koiran ihosairaudet ja opit hoitamaan lemmikkisi ihoa.
Koiran ikä
Kun koiranpennun hankkii kasvattajalta, on sen ikä usein päivälleen tiedossa. Eläinlöytökodeille koiran ikä on kuitenkin mysteeri eikä täysin tarkkaa ikää voida aina tietää. Silloin koiran ikä arvioidaan erilaisten ulkoisten merkkien perusteella. Tässä artikkelissa käymme läpi koiran iän arviointia.
Koiran juoksut
Vaikka koiran juoksut on täysin luonnollinen ilmiö – koiran epätavallinen käytös, ärtymys läiskistä uudella matolla tai pelko ei-toivotusta tiineydestä aiheuttavat huolta monille omistajille. Täältä voit lukea kaiken, mitä koiran juoksuajasta on syytä tietää ja miten sinä ja koiraneitisi selviätte siitä yli ilman stressiä.
Koiran kastrointi
Eläinlääkäriasemilla kastrointi on jo pitkään ollut rutiinitoimenpide. Mutta onko koiran kastrointi todellakin aina järkevää? Mitä eroa on kastroinnilla ja sterilisaatiolla? Mitä kustannuksia koiranomistajalle aiheutuu? Lue seuraavasta artikkelista kaikki mitä sinun tarvitsee tietää tästä aiheesta sekä koiran kastroinnin eduista ja haitoista.
Koiran korvapunkki (Otodectes cynotis)
Parasiitti Otodectes cynotis kuuluu Psoroptidae-sukuun ja asuu lihansyöjien (karnivorien) korvakäytävissä. Se on lihansyöjissä yleisin esiintyvä punkkilaji.
Koiran korvatulehdus (Otitis externa)
Koiran korvatulehdus käy yleensä ilmi, kun koira ravistelee päätään säännöllisesti ja kulkee pää vinossa. Tämä artikkeli käy läpi kaiken, mitä koiranomistajan tulisi tietää korvatulehduksesta.
Koiran kutina
Itseään raapiva koira on tuttu näky jokaiselle koiranomistajalle ja etenkin karvanlähdön aikaan raapiminen helposti lisääntyy. Mutta jos raapimiseen liittyy tavallista enemmän nuolemista ja näykkimistä, tulee kutinan aiheuttaja selvittää. Koiran kutina saattaa pahimmillaan heikentää koiran elämänlaatua ja joskus kutina voi olla niin paha, että sekä koira että omistaja voivat menettää sen takia yöunensa.
Koiran lämpöhalvaus
Kesä houkuttelee ihmiset lemmikkieläimineen ulos. Erityisen kuumina päivänä on kuitenkin oltava varovainen, sillä myös koirat voivat kärsiä lämpöhalvauksesta. Erityisesti iäkkäät, ylipainoiset, paksu- tai pitkäturkkiset koirat ja koirat, joilla on verenkiertohäiriöitä, ovat vaarassa. Periaatteessa koiran lämpöhalvaus voi tapahtua mille tahansa koiralle.
Koiran liikunta: näillä vinkeillä ihannepainoiseksi
Rakkaus kulkee vatsan kautta myös nelijalkaisilla ystävillämme. Mikä on tarkoitettu hemmoteluksi, voi kuitenkin johtaa ylipainoon. Koiran liikunta on mukavaa yhdessäoloa koiralle ja omistajalle. Lempeän aktivoinnin avulla voit vähentää myös koirasi ylipainoa, jolloin koirasi kuntoutuu ja voi liikkua helpommin. Kerromme harjoituksista, jotka parantavat koiran kuntoa ja ovat myös omistajalle hyviä.
Koiran lonkkadysplasia
Koiran lonkkadysplasia (engl. hip dysplasia, HD) on nivelten kehityshäiriö. Se on perinnöllinen sairaus, mutta myös ulkoiset tekijät, kuten ympäristötekijät, hoito ja ravinto, vaikuttavat kielteisesti nivelten kehitykseen. Seuraavasta artikkelista löydät tärkeimmät tiedot koiran lonkkadysplasiasta.
Koiran madot: matolajit lyhyesti
Madot kuuluvat nelijalkaisiin ystäviimme tyypillisesti tarttuviin loisiin. Mutta minkälaisia matoja oikeastaan on olemassa? Ja elävätkö nämä pienet kiusankappaleet yksinomaan koiriemme suolistossa vai muissakin elimissä? Olemme koonneet tähän kaikki tärkeät tiedot aiheesta “koiran madot”.
Koiran madotus: miten ja miten usein?
Matoja on kaikkialla. Parhaillakaan varotoimenpiteillä emme voi välttyä siltä, että lemmikille tulee aina uudestaan sitkeitä loisia. Jokainen uusi tartunta on vaarallisen kierteen alku. Siksi koiran madotus on tehtävä säännöllisesti.
Koiran munuaisten vajaatoiminta
Juoko koirasi enemmän kuin tavallisesti tai oksentaako se? Tällöin ongelma voi olla koiran munuaisten vajaatoiminta. Lue täältä, kuinka eläinlääkäri voi auttaa lemmikkiäsi ja mitä sinun tarvitsee tietää koiran munuaisten vajaatoiminnasta.
Koiran myrkytysoireet
Kaikki koiranomistajat pelkäävät sitä – myrkytystä. Vaikka poliisi varoittaakin usein myrkkysyöteistä, joka vuosi kuolee viattomia koiria rotanmyrkkyyn ja muihin myrkkyihin. Lue tästä, mitkä elintarvikkeet ja aineet johtavat koiran myrkytysoireisiin, ja milloin lemmikki tulee viedä eläinlääkärille. Tunnista koiran myrkytysoireet ajoissa ja pelasta lemmikkisi!
Koiran nivelrikko
Liikkuuko koirasi korista noustuaan yhtäkkiä jäykästi tai ontuuko se? Puoli tuntia myöhemmin se taas jahtaa kissaa ikään kuin mitään ei olisi tapahtunut? Tällöin vaivojen syynä voi olla koiran nivelrikko. Lue seuraavasta artikkelista kaikki mitä sinun tarvitsee tietää tästä aiheesta.
Koiran niveltulehdus
Onko koirasi nivel turvonnut kaatumisen jälkeen ja karvainen ystäväsi tuntee kipua turvotuksen tunnustelusta? Tällöin voi olla mahdollista, että nivel on tulehtunut. Lue täältä, kuinka tunnistaa koiran niveltulehdus ja miten koiraa voi auttaa.
Koiran osteopatia
Osteopatia on ihmisten keskuudessa suosittu hoitomuoto jännitysten ja liikuntahäiriöiden hoitoon. Myös koirat voivat hyötyä siitä. Tässä artikkelissa kerrotaan, miten koiran osteopatia toimii ja mitä vaikutuksia sillä on.
Koiran ripuli
Koiran ripuli ei valitettavasti ole koirilla harvinainen vaiva. Monet koirat kärsivät säännöllisesti ruoansulatuskanavan sairauksista, jotka johtavat sekä tiheämpään ulostamistarpeeseen että vaikuttavat nesteen määrään ulosteessa.
Koiran rokotukset
Ei ole epäilystäkään siitä, etteivätkö rokotukset suojaisi koiraasi hengenvaarallisilta taudeilta. Mutta mitkä rokotukset koiran sitten tulisi ehdottomasti saada? Mitä pennun perusimmunisointi tarkoittaa, ja kuinka usein rokotteet tulisi uusia, jotta ne suojaisivat koiraa pitkäaikaisesti?
Koiran ruoansulatusongelmat
Koiran ruoansulatusongelmat ovat yleisiä ja epämiellyttäviä ongelmia. Ripulia saattavat aiheuttaa monenlaiset eri tekijät, kuten sopimaton ruokavalio, sisäelinsairaudet, infektiot, bakteerit suolessa tai ruoka-allergiat. Jos koiran ripuli kestää yli 24 tuntia ja koiralla ilmenee myös muita oireita, kuten oksentelua tai levottomuutta, tulisi ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Eläinlääkäri tutkii koiran perusteellisesti, jolloin saat varmistuksen ripulin aiheuttajasta ja neuvoja sen hoitamiseen.
Koiran suolitukos
Monet koirat nielevät lelun jossain vaiheessa elämänsä aikana. Pahimmassa tapauksessa tuloksena voi olla koiran suolitukos. Lue tästä artikkelista, mitä se tarkoittaa nelijalkaisen ystäväsi terveydelle.
Koiran sydämen vajaatoiminta
Tuleeko koirastasi ajan myötä yhä apaattisempi ja hengästyykö se nopeasti? Yksi mahdollinen syy voi olla koiran sydämen vajaatoiminta. Mutta miten tunnistan sydämen vajaatoiminnan ja mitä voin tehdä sen korjaamiseksi? Lue seuraavasta artikkelista kaikki mitä sinun tarvitsee tietää tästä aiheesta.
Koiran turkinhoito: vinkkejä joka tilanteeseen
Hyvin hoidettu päästä tassuihin – näin koira ei pelkästään näytä upealta, vaan myös voi hyvin. Annamme sinulle koiran turkinhoitovinkkejä.
Koiran ummetus
Tavallisen kävelylenkin aikana koirasi haluaa yhtäkkiä ulostaa, mutta mitään ei tule ulos tai vain vähän? Tämä johtuu usein koiran ummetuksesta. Seuraavasta artikkelista voit lukea, kuinka tunnistat oireet hyvissä ajoin ja miten voit parhaiten auttaa lemmikkiäsi.
Koiran valeraskaus
Käyttäytyykö koirasi ikään kuin se olisi tiineenä tai sillä olisi pentuja, vaikka näin ei ole? Syynä voi olla koiran valeraskaus. Mutta mistä narttukoiran valeraskauden tunnistaa? Ja kuinka voit auttaa koiraasi parhaiten?
Koiran vatsalaukun kiertymä
Akuuteinta koiran vatsalaukun kiertymää kutsutaan lääkäripiireissä nimityksellä Torsio ventriculi. Suurikokoisilla roduilla, kuten tanskandogeilla, saksanpaimenkoirilla ja dobermanneilla on kohonnut riski sairastua tähän hengenvaaralliseen vatsalaukun asennon muutokseen. Sairastumisessa on kuitenkin suuri merkitys myös muilla riskitekijöillä, kuten ruokinnalla, sukupuolella ja stressillä. Sairastumisessa on kyse lääketieteellisestä hätätapauksesta, minkä vuoksi varhainen tunnistaminen ja välittömät hoitotoimenpiteet voivat pelastaa koiran hengen.
Koiran viilennys helteellä: 10 vinkkiä kuumiin kesäpäiviin
Kuumat hellepäivät ovat taas oven takana! Kesän kuumimmat päivät sijoittuvat Suomessa usein heinäkuulle. Aamusta alkaen aurinko paistaa lattialle, ja keskipäivällä kuumuus on jo sietämätöntä lemmikeillemme. Muutaman vinkin avulla voit kuitenkin huolehtia siitä, että koirasi selviää hyvin kuumista hellepäivistä. Kerromme sinulle, mitä koirasi tarvitsee helteellä ja miten koiran viilennys helteellä onnistuu parhaiten.
Koiran virtsatietulehdus (kystiitti)
Koiran virtsatietulehdus, tai tuttavallisemmein koiran pissatulehdus ilmenee usein yhdessä virtsaputkentulehduksen kanssa, minkä vuoksi niitä ei voi tarkastella erikseen. Virtsaputki ja virtsarakko muodostavat yhdessä alemmat virtsatiet.
Koiran ylipaino – syyt ja seuraukset
Koiran ylipaino ja liikalihavuus tarkoittavat massiivisia terveysongelmia koirille. Koiran elämänlaatu heikkenee ja odotettu elinikä lyhenee huomattavasti. Ylipaino lisää myös riskiä sairastua erilaisiin sairauksiin, kuten diabetekseen tai sydän- ja nivelsairauksiin. Tästä artikkelista saat tietoa siitä, miten tunnistat koirasi ylipainon.
Koiran yskä: Syyt ja hoito
Kun koirasi astuu ovesta ulos tai vetää liian lujaa hihnasta, kuuluuko yhtäkkiä tukehtumista muistuttavia ääniä? Tai heräätkö öisin lemmikkisi omituiseen ääntelyyn? Koirallasi saattaa olla yskä. Lue seuraavasta artikkelista kaikki mitä sinun tarvitsee tietää koiran yskästä.
Koirat talvella: Vinkkejä kylmään vuodenaikaan
Etkö sinäkään haluaisi luopua aktiviteeteistä koiran kanssa talven tullen? Hyvä, se ei nimittään ole tarpeellista, kunhan huomioit muutamia koiran hyvinvointiin ja kylmään säähän liittyviä juttuja.
Kookosöljy koiralle: Ihmelääke vai myytti?
Kookosöljyä koirille on jo monien vuosien ajan pidetty ihmelääkkeenä loisten tai tulehdusten hoidossa. Mutta mikä näissä väitteissä on oikeasti totta? Lue tästä artikkelista, mitä nykyinen tutkimustilanne kertoo ja onko kookosöljy koiralle hyväksi.
Koronavirus koiralla
Koiran koronavirusta (CCoV) esiintyy maailmanlaajuisesti ennen kaikkea kennelkoirien ja pentujen keskuudessa. Jos ihmisen ja koiran koronavirusta vertaa keskenään, ihmisillä virus aiheuttaa hengitystieoireita, kun taas koronavirus koiralla aiheuttaa enimmäkseen vatsa- ja suolisto-oireita. Vaikka koiran koronavirustartunta onkin usein lievä, se voi aiheuttaa vakavia oireita, kuten rajua ripulia, ja johtaa jopa kuolemaan koirilla, joilla on heikko vastustuskyky.
Ksylitoli koiralle
Onko ksylitoli koiralle vaarallista? Kyllä vain - ihmisten pitämä sokerin korvike ksylitoli on koiralle tappavaa. Miksi ksylitoli on ihmiselle sopivaa, mutta ei koiralle? Lue täältä.
Opi koirahierontaa: Näin koirasi rentoutuu oikein
Mikään ei sovi paremmin kuin hieronta syvään rentoutumiseen. Koirasi on varmasti samaa mieltä! Sillä ei ole väliä, onko nelijalkainen ystäväsi sairas vai terve. Lue täältä, kuinka voit hemmotella koiraasi oikein ja miksi koirahieronta on hyväksi lemmikkisi terveydelle.
Prebiootit ja probiootit koiralle
Onko koirasi suolistofloora epätasapainossa? Tällöin prebiootit tai probiootit koiralle voivat tukea luonnollista suolistoflooraa. Selitämme, mitä nämä aineet ovat ja mihin sinun on kiinnitettävä huomiota annostelussa.
Punkit koiralla
Punkit voivat tarttua moniin koirasi kehon osiin. Kausittainen esiintyminen ja punkkien paikannus koiralla riippuvat punkkityypistä. Artikkelista opit, mitä lajeja on olemassa ja mitä vaivoja ne voivat aiheuttaa.
Punkki koiralla – punkkien ja kirppujen poisto
Punkit ja kirput ovat todellisia verenimijöitä, sillä ne saavat ravintonsa verestä. Lue artikkelistamme, mitä koiran omistajan tulee tietää punkeista ja kirpuista.
Sukkulamadot koiralla
Sukkulamadot koiralla voivat usein jäädä pitkäksi aikaa huomaamatta. Silloin tartunta voi muuttua vaaralliseksi. Oikean ennaltaehkäisyn lisäksi onkin ratkaisevan tärkeää tunnistaa hyvissä ajoin tartunnan merkit ja aloittaa sen hoito lääkkeillä.
Sydänmato koiralla
Koirien sydänmatoja esiintyy pääasiassa Välimeren alueella. Matkailun lisääntymisen vuoksi niitä esiintyy kuitenkin yhä useammin myös muualla Euroopassa. Hoitamaton sydänmatotauti (dyrofilarioosi) voi johtaa kuolemaan, joten omistajan on tärkeää tunnistaa sydänmato koiralla ajoissa ja ryhtyä ehkäiseviin toimiin.
Vanha koira: apuja arkeen vanhenevan lemmikin kanssa
Monet koirat viettävät suurimman osan elämästään omistajansa rinnalla ja saavuttavat usein merkittävän iän. Ikääntymisen myötä koirissa tapahtuu useita muutoksia. Tämä artikkeli kertoo koiran vanhenemisen merkeistä ja tarjoaa vinkkejä, joiden avulla vanhan koiran arkea voi helpottaa. Lopuksi keskustellaan myös siitä, milloin on oikea aika hyvästellä oma koira.
Vesimyrkytys koiralla
On kuuma ja haluat vilvoitella koiraasi järvessä? Ei ongelmaa – kunhan lemmikkiystäväsi ei juo liian paljon vettä. Seuraavassa kerromme, miten vesimyrkytys koiralla syntyy ja miten toimit hätätilanteessa oikein.
Voiko koira itkeä?
”Koirat eivät tunne emotionaalista kipua” tai ”eläimet eivät tunne surua” ovat väitteitä, joihin törmää yhä uudelleen internetissä. Koiran omistajat ovat yleensä eri mieltä. Ihmisen parhaaseen ystävään meitä yhdistää rakkaus ja ystävyys. Mutta entäpä kyyneleet surun ilmaisuna – voiko koira itkeä?