Koiraharrastukset lyhyesti

Koiraharrastukset

Zu den beliebtesten Hundesportarten zählt Agility.

Urheileminen on yhtä tärkeää niin ihmisille kuin koirillekin. Koiraharrastukset ovat tosin paljon muutakin kuin vain fyysistä rasitusta. Koiralle harrastaminen tarkoittaa hauskanpitoa, liikuntaa, ajatustyötä, kilpailua, koulutusta ja sosiaalisia kontakteja. Mitä koiraharrastuksia on sitten olemassa? Ja mitkä niistä sopivat parhaiten sinun koirallesi? Tässä artikkelissa käymme läpi tunnetuimpia koiraharrastuksia.

Monia mahdollisuuksia agilitystä vetokoiraharrastuksiin

Koiraharrastukset saavuttavat jatkuvasti suurempaa kiinnostusta maailmalla. Siitä ovat innostuneet niin me kaksijalkaiset kuin meidän nelijalkaiset perheenjäsenemmekin. Eikä ihme, sillä koiraharrastukset mahdollistavat koiran fyysisen treenaamisen, ajatuksen harjoittamisen, sekä vahvistaa lisäksi koiran ja ihmisen välistä suhdetta. Vaikka aiemmin koirat jalostettiin puhtaasti suorittamaan tietynlaisia tehtäviä, kuten paimennus-, ajo-, metsästys-, tai suojelutehtäviä, ovat ne kaikki tänä päivänä myös perhekoiria. Koirat käyttäytyvät kuitenkin tietyn tehtävänsä tapaisesti ja niiden rooli työkoirana on edelleen huomattavissa. Koirat vaativat aktiviteetteja ja tarvitsevat tehtäviä, jotka haastavat niitä ajattelemaan ja liikkumaan. Ei ole kuitenkaan helppoa järjestää koiralle sen vaatimia päivittäisiä aktiviteetteja. Koiraharrastukset ovat oiva keino tarjota koiralle tekemistä ja sille sopivia haasteita. Koiraharastuksien monet mahdollisuudet tarjoavat jokaiselle rodulle ja omistajalle jotakin.

Toko eli tottelevaisuuskoe

Tokossa kyse on onnistuneesta kommunikaatiosta ja saumattomasta yhteistyöstä koiran ja omistajan välillä. Erilaisten tehtävien avulla koiran ja omistajan on osoitettava, että ne ymmärtävät toisiaan lähes ”sokeasti” ja ovat hyvin toimiva tiimi. Koiran pitää totella peruskäskyjä, kuten istu, viereen, tai paikka, mutta lisäksi noutaa erinäisiä esineitä ja osoittaa, että se kuuntelee omistajansa käskyjä myös silloin, kun se on etäämmällä omistajastaan. Tokossa tarkoitus on, että koira on valmiina suorittamaan tehtävät innokkaasti, nopeasti, ja ennen kaikkea tarkasti. Toko sopii periaatteessa kaikille koiraroduille, mutta erityisen hyvin sellaisille, jotka tarvitsevat ajatusta vaativia tehtäviä ja ovat luonteeltaan miellyttämisenhaluisia.

Rally-toko

Rally-toko ei ole tokon nopea muoto, vaan täysin oma koiraharrastuksensa. Rally-tokossa koira ja omistaja juoksevat kylteillä varustetun radan läpi. Radalla on paljon erilaisia tehtäviä, joista osa ovat tottelevaisuus tehtäviä, mutta osa koostuu agility-elementeistä, joissa vaaditaan ketteryyttä, nopeutta ja koordinaatiota. Rata koostuu moninaisista tehtävistä, kuten pujottelusta, paikallaan pysymisestä tai keinulaudoista. Periaatteessa kaikki koirat voivat suorittaa rally-toko radan. Rally-tokossa koiraa motivoidaan kehuilla ja herkuilla, jolloin on helppoa saada aloittavakin koira onnistumaan nopeasti lajin parissa.

Koirakoulu

Koirakoulu on koirille tietynlainen peruskoulu, jossa se voi oppia jo nuorena harmonista yhteistyökykyä ihmisen ja muiden koirien kanssa. Koirakoulussa koira opettelee sosiaalista käyttäytymistä, liikenneturvallisuutta, kuuliaisuutta ja tottelevaisuutta. Rankaiseminen ja pakottaminen ovat vääriä lähestymistapoja koiran kanssa harjoitellessa. Monilla koirakentillä käytetään nykyään positiivista vahvistamista, mikä takaa hauskanpidon sekä ihmiselle, että koiralle, ja auttaa pääsemään koulutustuloksiin pitkällä tähtäimellä. Koirakoulussa koira oppii kävelemään hihnassa toivotusti mutta rennosti. Lisäksi koira oppii tottelemaan peruskäskyjä, kuten istu, paikka, viereen, odota ja luokse. Koirakoulua ei tarvitse harjoitella koirakentällä, vaan peruskäskyjä voi harjoitella myös kotipihalla, puistossa tai kadulla. Tarkoitus on, että koira oppii keskittymään omistajansa käskyihin eikä huomioi ulkopuolisia tekijöitä, kuten ohikulkijoita tai juoksevia lapsia. Lisäksi koiran on tarkoitus oppia sosiaalisia taitoja ja käyttäytymään mallikkaasti muiden koirien läsnä ollessa. Koirakoulun myötä koiran kanssa eläminen on huomattavasti helpompaa, minkä vuoksi onkin suositeltavaa, että tottelevaisuuskoulutus aloitetaan jo silloin, kun koira on vielä nuori. Kaikki koirat voivat läpäistä koirakoulun peruskokeen. Koirat, jotka haluavat kilpailla muissa koiraurheilulajeissa, kuten agilityssä, ralli-tokossa, tai työskennellä suojelukoirana, opaskoirana tai pelastuskoirana, on myös läpäistävä koirakoulu.

Agility

Koiraharrastuksista puhuttaessa monien mieleen tulee ensimmäisenä agility. Englannista alkunsa saanut vauhdikas urheilulaji kuuluu Amerikassa sekä länsi-Euroopassa suosituimpien koiraharrastusten joukkoon. Agilityrata on usein 100-200 metriä pitkä, jonka läpi koiran tulee kulkea suorittaen vähintään kaksikymmentä erilaista tehtävää ja estettä. Muurit, renkaat, tunnelit, keinulaudat, hyppyesteet, pujottelu, pöydät, vinot seinät, ja monet muut ovat esteitä, jotka koiran tulee suorittaa mahdollisimman nopeasti ja virheettömästi. Koiraa ohjaa omistaja, joka eleillään ja äänellään ohjaa koiraa radan läpi. Talutushihna, klikkeri tai muut vastaavat ohjausvälineet eivät ole agilityssä sallittuja. Agility vaatii koiralta ja ihmiseltä fyysistä kestävyyttä, sekä saumatonta yhteistyötä. Agilityluokkia on monia, minkä vuoksi tämä harrastus sopii lähestulkoon kaikille koirille. Varovainen tulisi olla todella suurien ja painavien koirien, sekä pienten pentujen kanssa, sillä agilityssä vaadittavan hyppimisen määrä voi rasittaa niiden niveliä.

Canicross

Canicross on melko uusi koiraharrastus, sen alkuperä on Ranskassa ja se on muotoutunut koirahiihdosta ja -pyöräilystä. Canicross on juoksulaji, jossa koira vetää ihmistä joustavalla hihnalla, joka on kiinnitetty ihmisen vyötärölle. Toisin kuin tavallisessa lenkkeilyssä, canicrossissa koira määrää tahdin, jolloin juoksuvauhti on nopea. Canicross hihnassa tulisi olla hätäkoukku, joka irrottaa hihnan nopeasti, jos ihminen sattuu kaatumaan. Canicross sopii juoksemista rakastaville koirille sekä urheilullisille omistajille ja tarjoaa niiden yhdistelmälle rajattomia mahdollisuuksia niin metsässä kuin mäkimaastoissakin. Jos canicrossin vauhti huimaa päätä, voi kokeilla vaeltamista koiran kanssa, joka on huomattavasti rauhallisempaa.

Degility

Toisin kuin monet muut koiraharrastukset, on degility laji, jossa nopeus, vauhti ja menestys eivät ole keskipisteenä. Degility on niin sanotusti koirien vapaa-ajan urheilua ja tarjoaa vaihtelua ja puuhaa ilman, että pitää kilpailla ja on paineita menestyä. Tässä koiraurheilussa, joka on agilityn ja liikkuvuuden yhdistelmä, pärjäävät siis myös vanhemmat koirat tai koirat, joilla on liikuntarajoitteita. Degility rata koostuu agilityn tavoin tehtävistä, kuten putkista, keinulaudoista, tunneleista ja renkaista. Degilityssä ei mitata aikaa, joten koira ja omistaja voivat käyttää radan suorittamiseen niin paljon aikaa, kun tarvitsevat.

koiraharrastus canicross © pavel1964 / stock.adobe.com

Koiratanssi

Tanssiminen koiran kanssa saattaa kuulostaa absurdilta ja eikä niinkään lajinomaiselta koiralle. Mutta toisin kuten arvata saattaa, koiratanssi perustuu täysin koiralle luonnollisiin liikkeisiin ja luonteeseen. Koreografia koostuu erilaisista tottelevaisuusharjoituksista, liikkeistä ja taidonnäytteistä, kuten kahdella jalalla kävelystä, venyttelystä, paikalla pysymisestä, hyppimisestä ja pujottelujuoksusta. Koreografia yhdistetään sitten siihen sopivaan musiikkiin. Koska koreografian elementtejä voi muokata jokaisen koiran yksilöllisten mahdollisuuksien mukaan, sopii koiratanssi jokaiselle terveelle koiralle, koosta, painosta tai ketteryydestä huolimatta.

Dog diving eli koirasukellus

Dog diving on uusi Amerikasta lähtöisin oleva koiraurheilulaji. Se on sekä koiralle, että katsojille hauska laji ja ajanviete. Dog divingissa ei varsinaisesti ole kuitenkaan kyse sukelluksesta, vaan koira hyppää noin 60 senttiä veden yläpuolelta veteen mahdollisimman pitkälle. Omistaja motivoi koiraansa hyppäämään heittämällä sille lelun veteen. Monet koirat hyppäävät rohkeasti veteen ilman lelun heittämistäkin, mutta osa koirista tarvitsee hieman rohkaisua, jolloin lelu on oiva motivaation keino. Lähes kaikki vettä rakastavat koirat hyppäävät lopulta viilentävään veteen. Koiraa palkitaan dog divingista rohkeudella, kasvavalla itsetunnolla ja ylpeydellä, vaikka kilpailusta ei tulisikaan voittoa. Tämä laji sopii kaiken kokoisille ja ikäisille koirille, sillä se on hyvin nivelystävällinen eikä aiheuta painetta nivelille. Jotta tätä koiraurheilua voi harrastaa, tulee koiran ehdottomasti pitää kuitenkin vedestä.

Koirafrisbee

Koirafrisbee oli aikojensa alussa kansainvälisissä kisoissa ihmisen ja koiran välinen peli. Ammattitasoisissa koirafrisbee kisoissa tehtävät ulottuvat huomattavasti laajemmalle, kuin vain heitetyn frisbeen takaisin tuominen. Erilaisissa frisbee tyyleissä, kuten vapaatyyli, lyhytheitto ja pitkäheitto, koira ja omistaja opettelevat tarkkoihin heittoihin ja taidokkaisiin kehontemppuihin. Tässä koiran ja omistajan tulee tehdä yhteistyötä ja muodostaa täydellinen joukkue. Koirafrisbee on hauska laji kaikille terveille koirille, joilla on suuri liikunnantarve ja sopiva kilpailuvietti. Koirafrisbee ei ole kuitenkaan sopiva suurille ja painaville koirille eikä koiranpennuille, joiden luut ovat vasta kasvuvaiheessa. Korkeat hypyt ovat nimittäin nivelille haitaksi, mikäli koira on erittäin suuri tai vasta kasvuiässä.

Koirafrisbee © Grigorita Ko / stock.adobe.com

Flyball

Flyball on vauhtia ja hauskoja tilanteita tarjoava koirajoukkuepeli, jossa kaksi joukkuetta kilpailee vastakkain. Jokaisessa tiimissä on koiria ja omistajia. Peli alkaa, kun koira lähtee omistajansa viereltä ja juoksee neljän esteen läpi pallokoneelle, jota se painaa tassullaan. Kun tassu koskee nappia, koneesta lentää pallo, joka koiran on tarkoitus ottaa kiinni, ja viedä takaisin omistajalleen jälleen neljän esteen lävitse. Kun koira on tuonut pallon omistajalleen, lähtee joukkueen seuraava koira suorittamaan vuoroaan. Joukkue, joka on ensimmäisenä tuonut kaikki pallot lähtöviivalle, on voittaja.

Suojelukoirakoulutus (IPO)

Suojelukoirakoulutus, tai suojelukoe, on monipuolinen koulutus, jota on käytetty jo kauan palvelukoirien kouluttamisessa. Suojelukoirakoulutus koostuu kolmesta osasta, jäljestämis-, tottelevaisuus-, ja suojeluosuudesta. Tämä laji vaatii paljon sekä koiralta, että omistajalta. Jäljestämisessä koiran tehtävänä on jäljittää ihmisen jälki nenällään. Siinä testataan koiran hajuaistin käytön tarkkuutta ja koiran kestävyyttä. Tottelevaisuusosuudessa koiran tulee näyttää, että se ei reagoi häiriötekijöihin tehtävän suorittaessa, vaan pitää hermonsa ja keskittyy tehtävään. Häiriötekijä voi olla esimerkiksi laukauksen ääni. Suojeluosuudessa koira näyttää rohkeutensa, periksi antamattoman haukkumisen ja hyökkäämisen taidon. Suojelukokeen suorittaminen vaatii omistajalta asiaan perehtymistä, vastuuntuntoisuutta, kärsivällisyyttä ja empatiaa. Vaikka laji on suojeluelementtiensä vuoksi kiistelty, ei koulutettu koira koskaan pure ilman tarkoitusta. Koulutuksen saaneet koirat ovat erittäin kuuliaisia, itsevarmoja, tasapainoisia ja hallitsevat hyvin hermojaan.

Jäljestäminen

Perinteinen jäljestäminen ja niin kutsuttu mantrailing ovat kaksi eri jäljestämisen tyyppiä. Jäljestämisessä koiran tulee seurata oikeaa jälkeä maassa, kun taas mantrailingissä koiran tulee löytää henkilö sen henkilökohtaisen ominaishajun perusteella. Jäljestämisessä koira vainuaa tehtävää varten tehdyn jäljen, jota sen tulee seurata rauhallisesti, tasaiseen vauhtiin, omatoimisesti ja tarkasti. Koiran jäljestämistä ja nenätyöskentelyä on mielenkiintoista seurata sivusta. Mantrailing ja jäljestäminen sopivat erityisen hyvin metsästyskoirille, sillä ne vaativat rodunpuolesta tämän kaltaisia aktiviteetteja. Jäljestäminen sopii kuitenkin hyvin myös muille koiraroduille, ja tasapainottaa niiden aktiivisuutta ja tekee niistä rauhallisempia kotona.

Palveluskoiralajit

Kuten nimi jo sanookin, on tämä koiraurheilu palveluskoirien omistajille, jotka kulkevat koiransa kanssa 6-11 kilometrin matkan, jossa niiden pitää suorittaa erinäisiä tehtäviä. Monimuotoiset tehtävät voivat olla esimerkiksi vesiesteen ylittäminen, kaatuneiden puiden ylittäminen, putkien läpi ryömiminen, polkupyöräilyä tai uintia. Palveluskoiraradalla on myös tehtäviä, joissa käytetään ampuma-asetta tai joissa koiran tulee hyökätä ihmistä kohti. Palveluskoiran ja omistajan on suoritettava kaikki tehtävät oikein ja tietyssä ajassa, jotta kisan voi suorittaa ilman rangaistuspisteitä.

Mondioring

Mondioring on vuonna 2015 FCI:n hyväksymä toinen koirien suojelukoemuoto. Mondioring koostuu kolmesta kurinalaisesta tehtävästä, joihin kuuluvat tottelevaisuus, hypyt ja suojelutehtävät. Kaikki tehtävät suoritetaan suljetulla kentällä. Suorituksen aikana koiralla ei saa olla valjaita tai kaulapantaa ja ohjaajan tulee seistä suojapuvussa kentän keskellä. Mondioring testaa koiran hermojenhallintaa, keskittymiskykyä sekä omistajan johtamistaitoja.

Pelastuskoirat

Tässä koirien „urheilulajissa“ on alun perin ollut kyse puhtaasti ihmishengen pelastamisesta. Edellytykset hyvälle pelastuskoiralle on tarkasti jäljittävän nenän lisäksi hyvät etsintä- ja kaivamistaidot, sekä ennen kaikkea luonteenpiirteenä ihmisläheisyys. Pelastuskoirat oppivat koulutuksessa kohdentamaan kaivamistaitojaan tuloksenhakuisiksi. Koirat harjoittelevat oikealta tuntuvissa, mutta lavastetuissa pelastustilanteissa, joissa ne etsivät jäänteitä, etsivät maastossa, harjoittelevat vesipelastusta, ja etsivät jälkiä. Vaikka pelastus on enemmänkin kohteen löytämistä kuin urheilua, on pelastustyö koirille kuitenkin hyvä liikunta vaihtoehto, jos haluat koiran tekevän samalla merkityksellistä työtä.

Vinttikoirat

Vinttikoirat tarvitsevat täysin oman urheilulajinsa, nimittäin juoksemisen. Juoksuradalla koirat juoksevat vietteen perässä kilpaa maaliviivan yli. Koska vinttikoirat eivät nykypäivänä muuten pääse suorittamaan niiden tarvitsemaa juoksumäärää, on suositeltavaa, että kaikki vinttikoirien omistajat vievät koiransa juoksuradalle. Vinttikoira, joka ei saa juosta riittävästi, ei pitemmän päälle koskaan tule olemaan onnellinen, jolloin koiralle alkaa kehittymään epätoivottuja muutoksia sen käytöksessä.

Vetokoirat (rekikoirat, koirahiihto, yms.)

Vetokoirat voivat vetää monen laisia asioita, kuten vetokärryä, pyörää, ihmistä suksilla, tai kelkkaa.  Kaikissa on ajatuksena kuitenkin se, että koira voimallaan vetää perässään, joko yksin tai muiden koirien kanssa, ihmistä suksien, kärryn tai muun välineen kyydissä. Koiralta vaaditaan vetoharrastuksessa hyvää kuntoa ja paljon voimaa. Myös koiran ja koiranomistajan välinen luottamus ja yhteistyö ovat välttämättömiä tässä urheilulajissa. Koiralta vaadittavan voiman myötä vetoharrastus sopii lähinnä ennemminkin suurille kuin pienille koirille ja pitää ne varmasti hyväkuntoisina ja terveenä.

Mitäs lajia sitten harrastamaan?

Valinnan vaikeus kasvaa, kun on paljon vaihtoehtoja. Monien koiraurheilulajien joukosta itselle ja omalle koiralle oikean lajin löytäminen saattaa joskus olla vaikeaa. Onneksi monet koiraurheilujärjestöt ja koirakoulut tarjoavat harjoittelukertoja, joissa voi käydä kokeilemassa lajia. Koirakoulut neuvovat omistajia ja kertovat, mihin koiraurheilu harrastukseen koiran yksilölliset ominaisuudet parhaiten sopivat.

Valitsit koirallesi minkä tahansa koiraurheilulajin, on varmaa, että siitä on koiran terveydelle hyötyä. Lisäksi koiraurheilu takaa koiran arkipäivään vaihtelua. Ja kuka tietää, ehkä löydätte sinusta ja koirastasi aivan uusia kykyjä, kun kokeilette uusia lajeja!

Koiraurheilu on hyödyllistä ja ennen kaikkea hauskaa. Toivotamme menestystä sinulle ja koirallesi valitsemassanne lajissa!

Hyödyllisimmät artikkelimme
11 min

Koiraharrastukset lyhyesti

Urheileminen on yhtä tärkeää niin ihmisille kuin koirillekin. Koiraharrastukset ovat tosin paljon muutakin kuin vain fyysistä rasitusta. Koiralle harrastaminen tarkoittaa hauskanpitoa, liikuntaa, ajatustyötä, kilpailua, koulutusta ja sosiaalisia kontakteja. Mitä koiraharrastuksia on sitten olemassa? Ja mitkä niistä sopivat parhaiten sinun koirallesi? Tässä artikkelissa käymme läpi tunnetuimpia koiraharrastuksia.

4 min

Koirajuoksu eli Canicross

Monet koiranomistajat nauttivat urheilusta maastossa ja luonnossa yhdessä koiransa kanssa. Hyväkuntoisille omistaja-koira-duoille tai niille, jotka sellaiseksi haluavat tulla, on Canicross optimaalinen urheilulaji, jossa sekä omistaja, että koira pääsevät nauttimaan yhdessä luonnon antimista. Canicrossissa koira vetää ihmistä joustavassa hihnassa, molempien kuitenkin juostessa. Tämä koiraurheilulaji ei vain nosta kuntoa vaan myös vahvistaa molempia juoksijoita, parantaa keskinäistä luottamusta, kehittää koiran kuuliaisuutta, sekä vahvistaa koiran ja ihmisen välistä suhdetta.

2 min

Agility koiran kanssa

Kävelylenkit ovat sinun ja koirasi mielestä pidemmän päälle tylsiä? Haluat kokea lemmikkisi kanssa enemmän? Agility saattaa olla juuri teille sopiva yhteinen harrastus! Se on moderni koiraurheilulaji, joka keskittyy omistajan ja koiran välisen viestinnän parantamiseen, ja on erityisesti kesällä toteutettavissa ulkoilmassa.