Joulu kissan kanssa – vinkkejä turvalliseen joulunviettoon

turvallinen joulu kissan kanssa

Pre naše mačky nie sú Vianoce často také príjemné ako pre nás ľudí.

Joulu on monelle kissalle stressin ja vaarojen täyttämää aikaa. Jouluun liittyykin monia kissoille vaarallisia tilanteita, joihin on hyvä varautua etukäteen. Seuraavien viiden vinkin avulla luot joulusta turvallisen ja rauhallisen myös kissaystävällesi.

5 vinkkiä kissan turvalliseen ja rentoon jouluun

1. Pakoon stressiä: varmista kissallesi rauhallinen lepopaikka

Olohuoneen nurkkaan yllättäen ilmestynyt värikäs kuusi, jouluvalot, uudet tuoksut ja kotona käyvät vieraat saavat kissan ihmettelemään maailman menoa ja tapoihinsa juurtuneena olentona sillä on suuria vaikeuksia selvitä kotona tapahtuvista äkillisistä muutoksista. Kissan omistajan onkin tärkeää tukea herkkää ystäväänsä selviytymään yli joulun kiireiden. Tämä ei tietenkään tarkoita, että joulunvietto pitäisi perua mutta kannattaa muistaa, että joulun vilinä ja vilske, etenkin aattoiltana saattavat olla liikaa kissan sietokyvylle. 

Ulkoilevat kissat voivat maukaista heipat lähtiessään ulos kissanluukun kautta mutta sisäkissat jäävät hälinän ja hulinan armoille. Varmista siis, että kissallasi on hiljainen ja mukava pakopaikka, johon se voi halutessaan vetäytyä. Pakopaikkana voi toimia makuuhuone, kellari tai sängyn alle tai vaatekaappiin tehty pesä. Lähes kaikki kissat rakastavat pahvilaatikoita, joten sellaiseen voi myös tehdä kissalle oman piilopaikan.

Turvalliset piilopaikat

Moni kissa nukkuu mielellään piilossa peiton alla tai kiipeilypuunsa mökissä ja etenkin joulukiireiden aikaan se on erityisen onnellinen omista piilopaikoistaan. Kissan tulee päästä piilopaikkansa ja sieltä pois itsenäisesti, oman mielensä mukaan eikä sitä tule pakottaa seurustelemaan vieraiden kanssa, eikä myöskään lukita toiseen huoneeseen. Jotta kissa tuntee olonsa mukavaksi, on sillä oltava vapaa pääsy hiekkalaatikolle, vesi- ja ruokakupille sekä sen omaan, tuttuun nukkumapaikkaan.

Jos haluat varmistaa kissasi mielenrauhan, ovat feromonihaihduttimet hyvä vaihtoehto. Pistorasiaan laitettava haihdutin levittää huoneilmaan keinotekoisia feromoneja, viestimolekyylejä, joilla on kissaan rauhoittava ja stressiä vähentävä vaikutus.

Tutustu Feliway-tuotevalikoimaamme!

Kissan hoitojärjestelyistä tulee huolehtia hyvissä ajoin, jos joulu vietetään jossain muualla kuin kotona. Useimmissa tapauksissa kissan mukaan ottaminen on huono ratkaisu, koska jo itse matka ja uusi paikka ovat herkälle karvakuonolle stressin aihe. Parempi vaihtoehto on, että kissalle järjestetään osaava hoitaja sen omaan kotiin.

Huolimatta joulun vaaroista, nauttikaa yhteisestä ajasta ja jos kotitiikerisi joululahjat ovat vielä hankkimatta, löytyy verkkokaupastamme paljon erilaisia vaihtoehtoja.

kissa leikkii joulukoristeilla © annaav / stock.adobe.com
Kissat rakastavat leikkimistä joulukuusen koristeilla. Varovaisuuteen on syytä, sillä rikkoutuneet koristeet saattavat satuttaa kissaa.

2. Tassut pois: ei kynttilöitä tai koristevaloja kissan ulottuville

Kynttilät ja koristevalot luovat tunnelmaa myös kissakoteihin mutta ei ilman riskejä. Kissa ei tiedä kynttilän liekin kuumuudesta tai ymmärrä, että pöytäliina voi leimahtaa liekkeihin, jos kynttilän huitaisee kumoon. Kynttilän lepattava liekki on kissan silmissä jännittävä ja vetoaa etenkin nuoriin kissoihin. 

Valitettavan monella kissalla on kipeitä kokemuksia joulukynttilöistä ja ne ovat joutuneet maksamaan tuskallisen hinnan uteliaisuudestaan palovammojen muodossa. Palavat kynttilät tulee  pitää kissan ulottumattomissa.

Pöydällä palavat adventtikynttilät voi ripustaa tukevasti vaikka kattoon ruokapöydän yllä olevaksi kranssiksi ja silloinkaan kynttilöitä ei saa jättää valvomatta, varsinkaan jos kissa on samassa huoneessa. Kissat ovat taitavia kiipeilijöitä ja kun uteliaisuus ottaa niistä vallan, ei mikään pysäytä niitä.

Hyvä vaihtoehto kynttilöille on led-kynttilät, joiden liekki imitoi elävää liekkiä. Koristevalot muodostavat myös vaaran kissalle, koska leikkiessään jännittävien valojen kanssa kissa voi sotkeutua sähköjohtoon ja pahimmassa tapauksessa joutua kuristuksiin. Riski sähköiskuun on myös olemassa.

Riskien minimoimiseksi koristevalot kannattaa asetella mahdollisimman korkealle, myös joulukuuseen ja huomioida, ettei pitkiä johtoja riipu missään ja houkuttele kissaa leikkimään. Koristevalot tulee myös kiinnittää hyvin ja varmistaa niiden pitävyys esimerkiksi ikkunassa tai parvekkeen kaiteessa niin, ettei kissa pääse roikkumaan johdoissa, tai saamaan niistä otetta tassuillaan. Pidä jouluvaloja päällä vain, kun olet itse paikalla.

3. Joulukuusesta kiipeilypuuksi

Kissat ovat taitavia kiipeilijöitä sekä trapetsitaiteilijoita – oli se sitten kapea aita ulkona tai kissan oma kiipeilypuu sisällä. Ei siis ihme, että monen kissan mielestä joulukuusi on sille tuotu uusi, erittäin asiallinen kiipeilypuu loistavine valoineen, kimaltavine palloineen ja niin ihanasti heiluvine koristenauhoineen. Mutta toisin kuin kissoille suunnitellut kiipeilypuut, joulukuusi voi olla hengenvaarallinen. 

Rikkoutunut joulukuusenkoriste voi aiheuttaa vaarallisia viiltoja tassuihin ja suuhun. Jos kissa nielaisee vahingossa terävän palan, on riskinä hengenvaaralliset sisäiset vammat. 

Yhtä suuren riskin muodostavat joulukuusen koristenauhat sekä lahjanarut, jotka voivat nieltäessä aiheuttaa suoliston tukkeuman ja johtavat pahimmillaan kissan kuolemaan.

Myös kuusesta varisseet neulaset voivat olla vaarallisia, sillä kissan ruuansulatuselimistö ei kykene sulattamaan kuusenneulasia ja ne voivatkin pahimmillaan lävistää kissan suoliston. Myös kuusenjalassa oleva vesi sekä kuusen pihka voivat aiheuttaa kissalle myrkytysoireita.

Riskinä on myös kuusen kaatuminen kissan päälle, jos se erehtyy roikkumaan koristelvalojen johdossa, tai käyttämään kuusta kiipeilypuunaan.

Vinkkejä joulukuusen pystyttämiseen

Seuraavien vinkkien avulla voit vähentää joulukuusen aiheuttamia vaaratilanteita:

  • Varmista, että joulukuusi pysyy tukevasti pystyssä. Vankkarakenteinen joulukuusenjalka sekä kuusen kiinnittäminen narulla seinään tai kattoon takaavat optimaalisen tuen.
  • Turvallisimmat materiaalit kuusenkoristeisiin ovat puu, olki tai vahva muovi.
  • Varmista, että joulukuusen valot ovat tiukasti kiinni oksissa, eikä johto pääse roikkumaan irtonaisena. Oikeita kynttilöitä on syytä välttää.
  • Jos kissalla on pääsy kuusenjalassa olevaan veteen, on se hyvä peittää esimerkiksi pahvista leikatulla kannella.
  • Lakaise pudonneet neulaset, ettei kissasi pääse syömään niitä.

Kuusen alla on myös muita vaaroja kissalle: lahjanarut sekä värikkäät ja ihanasti rapisevat lahjapaperit ovat kissan silmissä taianomaisia ja houkuttelevat leikkimään etenkin pentukissoja. Kun lahjat on jaettu, paperit ja lahjanarut on hyvä siivota välittömästi pois. Lahjanarulla tai -paperilla leikkimisessä on todellinen tukehtumis- ja kuristumisvaara. 

Lahjanarulla voi toki leikittää kissaa mutta vain valvotusti.

Nielty lahjanaru

Jos kissasi nielaisee lahjanarua, ota välittömästi yhteys eläinlääkäriin. Älä missään tapauksessa yritä poistaa narua itse, vaikka narunpätkä olisi sormien ulottuvilla, sillä narun terävät reunat voivat johtaa vakaviin sisäisiin vammoihin.

kissa leikkii joulukoristeella

4. Vältettävät kasvit sekä huonetuoksut

Joulutähti, misteli, jouluruusut sekä monet muut perinteiset joulukukat ovat myrkyllisiä kissoille. Etenkin jos kissasi tykkää pureskella kasveja, on edellä mainitut kasvit parempi jättää hankkimatta. Kissan myrkytys voi oireilla ripulina, oksentamisena sekä kouristeluna ja voi johtaa munuaisvaurioon.

Huonetuoksut voivat myös olla kissalle vaarallisia. Jos haluaa pelata varman päälle, kannattaa huonetuoksut sekä myrkylliset kasvit unohtaa.

On myös hyvä muistaa, että monet muutkin kasvit, esimerkiksi liljat ovat kissoille myrkyllisiä. Ennen uuden kasvin hankkimista, selvitä onko se turvallinen kissakotiin.

5. Suklaa ja joulukinkku eivät ole kissanruokaa

Useimmille ihmisille joulu on herkuttelun aikaa ja värikkäät tarjottimet täynnä makeita herkkuja, kuten suklaata, pipareita ja joulutorttuja houkuttelevatkin herkkuhetkiin. Herkutteluhetkien parissa ei kuitenkaan pidä unohtaa kissaa. 

Suklaa on kissalle myrkkyä, joten pidä joulusuklaasi poissa kissan tassujen ulottuvilta. Suklaan sisältämä teobromiini voi aiheuttaa kissalle hengenvaarallisia myrkytysoireita, kuten kouristelua, oksentamista, ripulia sekä kohonnutta verenpainetta. Syödyn suklaan määrästä riippuen voi kissa menettää jopa henkensä. Älä siis jätä avonaisia konvehtirasioita pöydille, vaan siirrä herkut pois kissan ulottuvilta aina kun poistut huoneesta.

Joulukinkku on kissalle yhtä huonosti sulavaa kuin vaarallistakin. Vaikka tarkoittaisit hyvää antamalla kissalle muutaman herkun joulupöydästä, on hyvä muistaa että ihmisten ruoka on karvaisille ystävillemme usein liian rasvaista, sekä suolaista. Ruuansulatusongelmat, haiman ja maksan rasitus sekä ylipaino ovat kallis hinta kissalle maksettavaksi ihmisten anteliaisuudesta.

Siipikarjan luita ei tule antaa kissalle, sillä ohuiden luiden säikeet voivat aiheuttaa sisäisiä vammoja. Jos haluat tarjota kissallesi jouluherkkuja, suosi erityisiä kissanherkkuja. Voit myös helposti valmistaa niitä itse.

Valmistaudu jouluun

Vaikka joulu on kissalle vaaroja täynnä, on se silti mahdollista viettää turvallisesti ja rauhallisin mielin, kunhan varautuu etukäteen ja muistaa mahdolliset vaaranpaikat. 

Jouluostoslistaan kannattaa lisätä riittävä määrä kissanruokaa sekä lääkkeet ja hoitotarvikkeet onnettomuuksien varalta. Joulun pyhinä päivystävän eläinlääkärin numero on hyvä tallentaa puhelimeen jo etukäteen, ettei hätätilanteessa tarvitse etsiä sitä. Hyvällä valmistautumisella ei mikään voi mennä pieleen.

Rauhallista joulun aikaa sinulle ja kissallesi!

Hyödyllisimmät artikkelimme
11 min

Miten kissat tutustuvat toisiinsa?

Kissaa ei enää pidetä eläimenä, joka mieluiten elää yksinään omissa oloissaan.  Monet kissojen kanssa elävät ovat huomanneet, että kissat viihtyvät mainiosti muiden kissojen seurassa. Etenkään kissanpentuja tai pelkästään sisäkissana eläviä kissoja ei oikeastaan saisi pitää yksinään. Miksipä et siis hankkisi yksinäiselle kissalle toista (tai kolmatta) kissaa seuraksi löytöeläinkodista tai kissankasvattajalta? Ei ole kuitenkaan varmaa, että monen kissan talouden saa toimimaan ongelmitta.

11 min

Kissa ja koira yhdessä – onnistuuko se?

Sanonta kuuluu "kuin kissa ja koira", mutta sillä tarkoitetaan, että yhteiselosta on sopu kaukana. Eivätkö kissa ja koira tosiaankaan tule toimeen keskenään? Missä on kissan ja koiran oletetun eripuran syy? Onko mahdollista pitää kissaa ja koiraa samassa taloudessa niin, että molemmat eläimet ovat olosuhteisiinsa tyytyväisiä?