{"url":"https://www.zooplus.fi/tietonurkka/kissat/kissanpito-kissan-kissanpennun-adoptointi/kissa-ei-ole-hyva-joululahja","title":"6 syytä, miksi kissa ei ole hyvä joululahja","mag_id":225081,"is_single":true,"cat_name":"Kissat","sub_cat_id":1679,"sub_cat_name":"Kissanpito - kissan & kissanpennun adoptointi","cat_id":190}
Ovatko lapsesi kirjoittaneet joulupukin listalle hoipertelevalla käsialalla ”kissa”? Tai onko kissanpennut veljesi mielestä ”todella suloisia”? Silloin saattaa tulla ajatelleeksi, että kissa voisi olla hyvä joululahja. Se ei kuitenkaan ole hyvä idea! Kerromme, miksi kissa ei ole hyvä joululahja.
Kuusi syytä: tämän vuoksi kissa ei ole hyvä joululahja
Vastuuta ei voi lahjoittaa
Pieni kissa on tietenkin ennen kaikkea todella söpö – mutta sen mukana tulee myös vastuu 15–20 kissavuodesta. Ennen kuin samettitassu voi muuttaa taloon, tulee selvittää vastaukset seuraaviin kysymyksiin:
Hyväksyvätkö kaikki perheenjäsenet kissan tulon taloon?
Sisäkissoilla tulisi aina olla lajitoveri seuranaan. Onko siis mahdollista ottaa kaksi kissaa?
Onko meillä tarpeeksi rahaa juokseviin kustannuksiin sekä varaa eläinlääkärilaskuihin?
Siivoanko kissasta lähteneet karvat ja sen aiheuttaman sotkun mutisematta?
Onko meillä kärsivällisyyttä kissan kouluttamiseen?
Jos aikuiset haluavat ilahduttaa lapsiaan kissalla, heidän tulisi selvittää ensin vastaukset näihin kysymyksiin. Lapset voivat toki oppia vastuun kantoa lemmikin avulla, mutta vanhempien on silti aina varmistettava, että lemmikillä on hyvä olla.
Eläinsuojelijoiden huonot kokemukset
Harkitsetko joululahjakissaa eläinkodista? Monet eläinsuojeluyhdistykset asettuvat tällaista joululahjaa vastaan, eivätkä välitä eläimiä enää joulukuun puolenvälin jälkeen, sillä he ovat valitettavasti kokeneet sen surullisen tosiasian, että monet jouluksi välitetyt kissat muuttavat takaisin eläinkotiin muutaman viikon kuluttua.
Liian rankkaa, liian raapiva, liian kallista – nämä syyt antavat olettaa, että monet ovat ottaneet kissan spontaanista mielijohteesta. Tai ovat antaneet sen lahjaksi. Jos olet oikeasti kiinnostunut uudesta karvaisesta perheenjäsenestä, voit odottaa myös joulun pyhien yli.
Eläimet eivät ole mahtavia yllätyksiä
Suloinen kissa olisi toki eläimellisen hyvä katseenvangitsija lahjapöydällä. Mutta eläintenystävät eivät ryhdy sellaiseen seremoniaan. Kaikkien kissan tulevien perheenjäsenten tulisi voida valmistautua lemmikin tuloon rauhassa. Lasten tulee opetella kissan kanssa toimimisen säännöt jo ennen kissan tuloa.
Ensitutustuminen tapahtuu parhaiten rauhallisessa ympäristössä.
Jouluhulina
”Rauhallisesta ympäristöstä” puheen ollen – se on monissa perheissä joulun pyhinä hukassa. Ohjelmassa on sukulointia, joululauluja ja lahjojen avaamista. Tyypillisessä jouluhälinässä kissanpennun tai täysikasvuisenkin kissan alku uudessa kodissa olisi hankalaa.
Silmän välttäessä se kiipeää koristeltuun joulukuuseen tai sotkeutuu jouluvaloihin. Joulun aikaan kotona piilee myös erityisen paljon vaaroja uteliaille kissoille. Jos kissan on tarkoitus muuttaa kotiisi, parempi ajankohta on joulun jälkeen.
Lemmikkieläin on parempi valita itse
Lapset toki iloitsevat jokaisesta kissasta. Mutta myös he voivat hyötyä siitä, jos kissan valinnasta tulee perheen yhteinen asia. Käy vanhempien lasten kanssa varteen otettavan kasvattajan luona tai löytöeläinkodissa. Voitte yhdessä kasvattajan tai eläinkodin työntekijän kanssa miettiä, millainen kissa sopisi teille parhaiten.
Jos lapset ovat jo tässä vaiheessa mukana kissan hankinnassa, he oppivat alusta asti vastuun, jonka uusi perheenjäsen tuo mukanaan. Aikuisille pätee joka tapauksessa: sinun ei tule ainoastaan tehdä tietoista päätöstä uuden lemmikin tulosta, vaan myös valita uusi perheenjäsen itse.
Kissat ovat perheenjäseniä
Kissaa ei tule lahjoittaa kuin tavaraa. Olipa kyseessä sitten sylikissa tai temperamenttinen vapaasielu: jokainen samettitassu tuo oman persoonallisuutensa uuteen kotiin. Jos sinulla on lapsia, jotka toivovat kissaa, kerro heille, miksi lemmikkieläimiä ei tule antaa lahjaksi.
Siten myös perheen pienimmät oppivat arvostamaan eläimiä. Puhu jo ennen joulua lapsesi kanssa asiasta, jotta lapsi ei elättele turhia toiveita.
Kissa joululahjaksi – onko olemassa poikkeuksia?
Joulun aikaan koko perhe on yhdessä, ja monilla on lomaa. Jos perheenjäsen toivoo kissaa, ja kaikki hyväksyvät uuden perheenjäsenen: eikö se sitten kuitenkin sopisi lahjaksi?
Toistettakoon uudelleen – kissa ei ole hyvä joululahja. Odota mieluummin pyhien yli! Todelliset kissanystävät ovat kärsivällisiä, eivätkä kohtele kissoja ”lahjoina”. Voit kuitenkin lahjoittaa iloa tulevasta jollain uuteen lemmikkiin liittyvällä lahjalla.
Mitä eläimellisen hyviä vaihtoehtoja on olemassa?
Kirjat ja lahjakortit
Jos kissan tulo taloon on odotettavissa lähiaikoina, voit antaa kissaa toivovalle perheenjäsenellesi tai ystävällesi lahjan, joka kasvattaa iloa uudesta ystävästä.
Miten olisi pehmeä kissanpeti tai lahjakortti? Lapset voivat valmistautua lemmikin tuloon lapsille tarkoitetulla, kissanhoitoa käsittelevällä kirjalla. Ilo tulevasta on tunnetusti paras ilo!
Ei eläinaiheista lahjaa
Lapsesi haluaisi kissan, mutta et voi täyttää hänen toivettaan lähitulevaisuudessa? Pehmolelut sopivat vaihtoehdoksi vain perheen kaikkein pienimmille. Se voisi korostaa pettymystä vanhempien lasten kohdalla. Kerro lapselle joulusta riippumatta, miksi ette voi tai halua ottaa kissaa. Etsikää yhdessä vaihtoehtoja. Ehkä paikallisella eläinsuojeluyhdistyksellä on lasten- tai nuortenryhmä? Siellä nuoret kissanystävät voivat auttaa apua tarvitsevia kissoja ja koiria.
Kissaa ei enää pidetä eläimenä, joka mieluiten elää yksinään omissa oloissaan. Monet kissojen kanssa elävät ovat huomanneet, että kissat viihtyvät mainiosti muiden kissojen seurassa. Etenkään kissanpentuja tai pelkästään sisäkissana eläviä kissoja ei oikeastaan saisi pitää yksinään. Miksipä et siis hankkisi yksinäiselle kissalle toista (tai kolmatta) kissaa seuraksi löytöeläinkodista tai kissankasvattajalta? Ei ole kuitenkaan varmaa, että monen kissan talouden saa toimimaan ongelmitta.
Sanonta kuuluu "kuin kissa ja koira", mutta sillä tarkoitetaan, että yhteiselosta on sopu kaukana. Eivätkö kissa ja koira tosiaankaan tule toimeen keskenään? Missä on kissan ja koiran oletetun eripuran syy? Onko mahdollista pitää kissaa ja koiraa samassa taloudessa niin, että molemmat eläimet ovat olosuhteisiinsa tyytyväisiä?
Oletko jo pitkään halunnut oman kissan? Olet etsinyt tietoa siitä, mitä kissan pitäminen käytännössä merkitsee, ja tullut siihen tulokseen, että kissa saisi luotasi hyvän kodin. Asia on siis siltä osin selvä - seuraavaksi on vuorossa kissan etsimisen vuoro ja kissan adoptointi.