Kissan 6 kasvuvaihetta
Kissan kasvuajan pituus sekä kissan lopullinen koko riippuu osittain sen perimästä mutta myös ulkoisista tekijöistä, kuten ravinnosta. Kissan kasvu on niin ikään jaettu kuuteen kasvuvaiheeseen. Nämä vaiheet tiedostaen, voimme tukea kissan elämänvaiheita parhaalla mahdollisella tavalla.
Kissanpennun kasvatuksen perusteet
Kissanpennut oppivat ensimmäisinä viikkoinaan paljon emoltaan sekä sisaruksiltaan. Siitä huolimatta on kissanpennun kasvatus myös ihmisen toimesta välttämätöntä. Loppujen lopuksi eihän emokissa kuitenkaan kasvata pentujaan ihmisten tapoja noudattamaan.
Kissanpennun madotus
Matotartunnat ovat kissanpentujen yleinen ongelma. Jos tartuntaa ei hoideta, se voi johtaa vakaviin sairauksiin. Onneksi nämä loiset ovat kuitenkin helposti selätettävissä, kunhan ongelma on ensin löydetty. Kissanpennun madotus ensimmäistä kertaa tulisi tehdä kolme viikkoa syntymän jälkeen ja sen jälkeen joka kolmas tai neljäs viikko. Tämä on kuitenkin vain yleinen suositus. Vain eläinlääkäri voi loppupeleissä päättää, kuinka usein pentu tulisi madottaa.
Kissanpennun ruokinta
Kissanpennut, kuten koiranpennutkin, tarvitsevat erityisiä ravintoaineita, jotka tukevat niiden tervettä kasvua. Kissanpennun ruokinnan tarpeet vaihtelevat kissan rodun, iän ja luonteen mukaan - vilkas kissanpentu tarvitsee enemmän energiaa kuin pieni unikeko. Vaikka pieni pyöreä kissanpentu näyttääkin suloiselta, ei kissanpennulla tulisi olla oikeastaan yhtään penturasvaa sen kehossa. Kylkiluut tulee olla hyvin tunnettavissa turkin alla ja lantion tulisi olla selvästi näkyvissä. Jotta kissa saa nopean kasvamisensa aikana riittävästi energiaa ja ravintoaineita, on kissanpennun ruokinnalla suuri merkitys.
Kissanpennun sukupuolen tunnistaminen
Poika- ja tyttökissojen sukuelinten erot ovat pennuilla täysikasvuisia kissoja vaikeammin havaittavissa. Jopa asiantuntijoilla ja eläinlääkäreillä voi olla vaikeuksia pennun sukupuolen tunnistamisessa. Kerromme tässä, miten tiedät, onko pieni kissasi tyttö vai poika.
Kissojen tutustuttaminen toisiinsa
Oletko hankkimassa kotiisi toista kissaa? Uuden kissan tuominen kotiin vaatii kärsivällisyyttä, sillä sinun on ensin autettava kissoja tutustumaan toisiinsa. Tilanne on varmasti jännittävä sekä sinulle että suloiselle tulokkaalle. Kissojen tutustuttaminen toisiinsa vie yleensä noin kaksi kuukautta. Mahdolliset alkuvaikeudet ratkeavat yleensä itsestään tutustumisvaiheen jälkeen. Pientä sähinää ja murisemista pidetään normaalina tutustumisvaiheen aikana, mutta voimakasta aggressiota ei sen sijaan pitäisi ilmetä, ainakaan enää kolmen viikon jälkeen. Vaikka kissat ovat yleensä seurallisia, meidän ihmisten tavoin nekään eivät pidä kaikista yksilöistä saman tien. Jotta sinä ja uusi lemmikkisi viihtyisitte hyvin yhdessä, sinun tarvitsee vain omaksua muutama kissa-asiantuntijoiden antama vinkki.
Muista kissan rokotukset
Kissa kannattaa rokottaa, jotta se pysyy terveenä ja elää rinnallasi pitkään. Ilman rokotuksia kissoille voi tulla vakavia sairauksia, joilla saattaa olla pysyviä, pahimmassa tapauksessa kuolemaan johtavia seurauksia.