”Apua, kissa pissaa sänkyyn!”

Kissa pissaa sänkyyn

Kissan pissaaminen sänkyyn voi johtua monista eri syistä.

Kissat ovat tunnetusti puhtautta rakastavia eläimiä. Mutta mitä tehdä, jos yhtäkkiä kissa pissaa sänkyyn sen sijaan, että kävisi kissanvessassa? Lue täältä, mitä epäsiisteyden taustalla voi olla.

Luonnollinen virtsaamiskäyttäytyminen: kuinka usein kissat pissaavat?

Täysikasvuisten kissojen tulee juoda päivässä noin 50 millilitraa vettä painokiloa kohden. Jos annat kissallesi märkäruokaa, joka sisältää 80–90 prosenttia vettä, kissasi tarvitsee juoda vähemmän. Jos lämpötila nousee tai kissasi on hyvin aktiivinen, voi myös juomismäärä olla huomattavasti keskimääräistä suurempi.

Keho poistaa munuaisten kautta osan nautitusta vedestä ja sen myötä myrkylliset jäteaineet verenkierrosta. Kissasi ei tietenkään tee tätä kaikkea yhdellä kertaa, vaan se jakautuu koko päivän ajalle. Kissat virtsaavat noin kaksi–neljä kertaa päivässä.

Syyt: miksi kissat pissaavat sänkyyn?

Jotkin sänkyyn pissaavat kissat ovat vain omaksuneet tämän epämiellyttävän tavan. Toiset kissoista taas ovat yksinkertaisesti vanhoja ja kärsivät siksi virtsankarkailusta. Otathan huomioon: monissa tapauksissa tämä käyttäytyminen on myös vakava merkki siitä, että jotain on vialla.

Seuraavat fyysiset ja psyykkiset ongelmat voivat aiheuttaa kissoilla epäsiisteyttä:

Sairaudet

Erilaiset sairaudet voivat vaikuttaa lemmikkien virtsaamiskäyttäytymiseen. Ne vaikuttavat joko suoraan kissasi käyttäytymiseen tai lisäävät sen janoa.

Usein siihen liittyvä virtsaamistarve tai kivusta johtuva epävarmuus aiheuttavat sen, että kissa pissaa sängylle. Siellä lemmikkisi tuntee olonsa turvalliseksi. Lisäksi imukykyinen ja mukava patja antaa lemmikille tunteen siitä, että se voi antaa periksi virtsaamistarpeelleen.

Taulukko yleisimmistä fyysisistä laukaisevista tekijöistä

Laukaiseva tekijä  Syy  Mahdollinen hoito 
Virtsarakkokivet, munuaiskivet ja virtsakiteet Kiven koostumuksesta riippuen voi taustalla olla erilaisia syitä, esimerkiksi bakteeriperäinen virtsatietulehdus Lääkkeet (esim. virtsarakon kiviä liuottavat aineet, tulehduskipulääkkeet, kipulääkkeet), nesteinfuusio, erikoisravinto, leikkaus
Virtsarakon tulehdus  Infektiot tai kissan idiopaattinen kystiitti (FIC) Lääkkeet (esim. antibiootit), kiteitä liuottava ruoka
Diabetes mellitus Munuaisongelmat, kortisolin liikatuotanto, ylipaino Insuliinin anto, ruokavalion vaihtaminen ja painonpudotus
Munuaisten vajaatoiminta  Kasvaimet, infektiot (esim. FIP), myrkytys, geneettinen vajaatoiminta Munuaisruokavalio, lääketieteellinen tukihoito

Pelko ja stressi

Kissat ovat tottumuksellisia ja erittäin herkkiä eläimiä. Pienimmätkin muutokset kissojen arjessa tai ympäristössä voivat aiheuttaa stressiä tai ahdistusta.

Tällaisia ovat esimerkiksi:

  • huoneen uusi sisustus tai uusi huonekalu
  • epätavalliset tapahtumat (esim. uudenvuoden ilotulitus)
  • muutto uuteen kotiin
  • rakkaan perheenjäsenen kuolema tai poissaolo
  • uuden henkilön tai eläinkumppanin muutto.

Myös se, että käyttäydyt yhtäkkiä toisin kuin tavallisesti, voi vaikuttaa kissasi käyttäytymiseen. Onko sinulla esimerkiksi vähemmän aikaa kissallesi uuden työn ansiosta? Joskus myös tylsyys tai toistuva oleskelu yksin aiheuttavat lemmikillesi henkistä ylikuormitusta.

Peti on turvallinen paikka

Joillekin kissoille rakkaiden ihmisten peti on yksinkertaisesti turvallinen paikka. Tämä saattaa vaikuttaa aluksi oudolta, mutta siihen on hyvä syy: Omistajan rauhoittava tuoksu antaa lemmikille turvallisuuden tunteen.

Myös korkea vuode saa herkän lemmikkisi tuntemaan olonsa turvallisemmaksi. Lisäksi peti tarjoaa teknisesti ottaen optimaalisen ”varakissanvessan”. Sen lisäksi, että se on imukykyinen ja pehmeä, se on myös hyvä vetäytymispaikka asiointia varten.

Kissanvessa tai -hiekka

Jos kissasi on fyysisesti ja henkisesti terve, ongelmana saattaa olla itse kissanvessa. Riippuen siitä, kieltäytyykö kissa heti alusta alkaen käyttämästä kissanvessaa vai pissaako se sänkyyn vasta myöhemmin, kissa ei ehkä pidä kissanvessasta.

Jotkin kissat eivät esimerkiksi pidä suljetuista kissanvessoista. Myös hiekka voi aiheuttaa sille ongelmia. Oletko hiljattain vaihtanut sen toiseen? Minkälaista kissanhiekkaa käytät? Kokeile vaihtaa toisenlaiseen hiekkaan.

Lisäksi voimakastuoksuinen puhdistusaine, jolla puhdistat lemmikkisi vessan, voi aiheuttaa sen, että kissa kieltäytyy käyttämästä kissanvessaa. Myös liian harvoin puhdistettu vessa tai epäsuotuisa paikka voivat olla syitä siihen, miksi kissa kieltäytyy käyttämästä sitä.

Kissa hiekkalaatikossa © Andrey Kuzmin / stock.adobe.com
Joskus hiekkalaatikko on syyllinen kissan huonoon käytökseen.

Vinkkejä: Näin saat kissasi lopettamaan sänkyyn pissaamisen

Jos kissasi on jo pissannut sänkyysi, tiedät varmasti, että kissan virtsan haju on hirveä. Voit tietenkin puhdistaa patjan erityisillä puhdistusaineilla. ”Virtsahyökkäyksen” kellertävä tahra on kuitenkin harmiksesi pysyvä.

Huoneen oven sulkeminen ei poista ongelmaa kokonaan. Kissasi etsii todennäköisesti toisen kodikkaan nurkan pissaamista varten. Mitä voit siis tehdä, jos kissasi kieltäytyy johdonmukaisesti käyttämästä kissanvessaa ja tekee tarpeensa vastalauseena makuuhuoneeseen?

Seuraavat viisi hyödyllistä vinkkiä auttavat sinua muuttamaan kissasi käyttäytymistä:

Vinkki 1: Vie kissa eläinlääkäriin

Ennen kuin alat etsiä syitä ja siten selvittää kissasi mielentilaa, sinun tulee ensin viedä kissasi eläinlääkärin tutkittavaksi.

Hän voi tutkia kissasi ja selvittää, onko se fyysisesti terve. Tämä on erityisen tärkeää silloin, kun tunnet, että lemmikkisi kärsii kivuista.

Jos eläinlääkäri havaitsee kissallasi sairauden, myöhempi hoito voi johtaa siihen, että kissasi tottuu jälleen vähitellen kissanvessaan.

Vinkki 2: Tee pedistä epämukava

Kissat pitävät pehmeistä ja mukavista alustoista. Kovalta tai jopa rapisevalta pinnalta ne sen sijaan pakenevat nopeasti.

Vedenpitävien patjasuojusten lisäksi voit peittää sängyn päiväsaikaan esimerkiksi kulta-hopeisella pelastuslakanalla (kuten ensiapupakkauksessa), vahapöytäliinalla (puutarhapöydille) tai sanomalehdellä. Kokeile, mistä kissasi ei pidä.

Toinen mahdollisuus on siirtää lemmikkisi ruokintapaikka makuuhuoneeseen. Kissat eivät yleensä tee tarpeitaan sinne, missä ne syövät.

Vinkki 3: Luo kissallesi turvallinen ympäristö

Jotta kissasi alkaisi käyttämään uudelleen kissanvessaa, sinun tulee miettiä, kuinka voisit poistaa kissasi stressiä. Sinun on huolehdittava siitä, että kissasi tuntee olonsa turvalliseksi.

Jos kyseessä on uusi pesuaine tai epätavallisen tuoksuinen tuoksukynttilä, se on luonnollisesti helppo korjata. Mutta entä jos uutta tilannetta ei voida enää muuttaa?

Tällöin sinun on autettava kissaasi totuttelemaan uuteen tilanteeseen. Ole kärsivällinen kissasi kanssa äläkä odota, että sänkyyn pissaaminen lakkaa yhdessä yössä.

Vinkki 4: Vähennä stressiä

Jos kissasi pissaa sänkyyn, se liittyy lähes aina epävarmuuteen. Tällöin ei ole väliä, kärsiikö kissasi psyykkisestä stressistä vai fyysisestä sairaudesta.

Anna kissallesi erityisen paljon rakkautta ja huolenpitoa sopeutumisvaiheessa. Kissan nuhteleminen sänkysi kastelusta on joka tapauksessa haitallista! Se ei kuitenkaan tarkoita, että sinun pitäisi silittää kissaa tekohetkellä.

Osoita sille tyytymättömyytesi äänensävyllä ja eleillä. Jos nuhtelusi tulee kuitenkin liian myöhään, kissasi ei enää yhdistä sitä vuoteen kasteluun.

Vinkki 5: Käytä feromoneja tai Bach-kukkaterapiatuotteita

Lisätäksesi kissasi turvallisuuden tunnetta, pistorasiaan kiinnitettävistä erityisistä tuoksusumuttimista voi olla apua. Ne sisältävät synteettisiä feromoneja.

Nämä feromonit ovat kissan kehon erittämiä hajuaineita, jotka edistävät kissasi hyvinvointia. Esimerkiksi kissaemot välittävät sitä kissanpennuilleen imetyksen aikana. Tällöin se lähettää tiedostamattoman viestin siitä, että kaikki on hyvin ja kissanpennut voivat rentoutua.

Erityisen stressaavina aikoina, kuten muuton tai talon remontoinnin aikana, myös Bach-kukkaterapiatuotteet voivat auttaa. Kyseessä on kasviperäinen rauhoittava aine, joka auttaa poistamaan kissasi levottomuuden luonnollisella tavalla.

Molemmissa tapauksissa sinun on kuitenkin kysyttävä neuvoa eläinlääkäriltä ennen käyttöä.

Kissa pissaa sänkyyn: voisiko eläinten kouluttajasta olla apua?

Joskus vaaditaan hieman intuitiota, jotta saadaan selville kissasi epäpuhtauden syy. Kissanomistajat jättävät mielellään huomiotta erityisesti pienet muutokset, joilla ei ole juurikaan merkitystä.

Jos edellä mainitut vinkit eivät auta ongelmaan, pyydä neuvoa asiantuntijalta. On nimittäin olemassa erityisiä kissapsykologeja, jotka voivat auttaa sinua ja kissaasi tässä epämiellyttävässä tilanteessa.

Kissa makaa sängyssä © Africa Studio / stock.adobe.com
Joillain kissoilla on huono tapa pissata sänkyyn.

Kissa pissaa sänkyyn: toimi heti

Luo miellyttävä ilmapiiri ja odota kärsivällisesti: Tästä voi tietenkin olla apua vain rajoitetusti, jos sängyssä tapahtuu akuutti ”pissaonnettomuus”. Suojataksesi sänkyäsi epämiellyttävältä kissan virtsalta, sinun tulee ryhtyä seuraaviin toimiin:

  • Poista ensin kaikki vuodevaatteet ja päiväpeite.
  • Pese ne perusteellisesti pesukoneessa annettujen pesuohjeiden mukaisesti.
  • Yritä pestä jäljelle jääneet kellertävät tahrat etikka-, tekstiili- tai entsyymipuhdistusaineella.
  • Desinfioi kyseiset alueet ja pese kankaat uudelleen.

Lähteet: 

Hyödyllisimmät artikkelimme
8 min

Kissa maukuu yöllä, mitä tehdä?

Jokainen kissan omistaja on varmasti maannut ajoittain sängyssään valveilla kuunnellen kissansa yöllistä konsertointia. Mitä tehdä, kun kissa vie mouruamisellaan yöunet ja miksi niin monet kissat elämöivät varsinkin öisin? Mikä hiljentäisi nämä yölliset aariat?

3 min

Miksi kissa nuolee ihmistä?

Jos tunnet kaksi kissaa, jotka pitävät erityisen paljon toisistaan, hyvällä onnella voit tarkkailla niitä niiden hoitaessa toistensa turkkia. Silloin kissat nuolevat toisiaan rakastavasti. Monet kissanomistajat kuitenkin ihmettelevät, miksi kissa nuolee ihmistä?