Monet kissat nauttivat siitä, kun ne saavat antaa auringon paistaa turkilleen parvekkeella tai auton katolla. Erityisen kuumina kesäpäivinä myös kissat törmäävät rajoihinsa. Auringossa oleskelun seurauksena voi olla auringonpolttama tai lämpöhalvaus, joten kissan viilentäminen helteellä on tärkeää. Annamme sinulle viisi vinkkiä, miten voit suojata samettitassusi erityisen kuumina hellepäivinä.
Myös kissat saattavat polttaa ihonsa kuumina kesäpäivinä. Se, että karvattomat kissat, kuten sfinx, voivat kärsiä tästä ongelmasta, vaikuttaa ensikäteen loogiselta. Mutta miksi se koskee myös kissoja, joilla on turkki? Nenän päällä, korvissa ja vatsassa kissojen turkki ei ole niin tiheää kuin muualla vartalossa. Näissä kohdissa voimakas auringonsäteily voi johtaa ihon tulehtumiseen. Erityisen suuri riski auringonpolttamiin on kissoilla, joilla on vaalea tai lyhyt turkki.
Auringon polttaman ihon ensimmäiset oireet ovat kipuherkkyys ja voimakas kutina. Vakavissa tapauksissa voi myös esiintyä pahoinvointia tai kivuliaita haavoja ja rakkuloita. Suojaa kissasi auringonpolttamilta levittämällä erityisen alttiisiin kohtiin korkealla suojakertoimella varustettua aurinkovoidetta. Sopivaa aurinkorasvaa valittaessa on huomioitava, ettei voiteen tulisi sisältää ärsyttäviä ainesosia, kuten tuoksuja tai allergeeneja.
Runsaasti tuoretta juomavettä
Samettitassut tarvitsevat tavallista enemmän raikasta juomavettä kuumina kesäpäivinä, sillä kissan viilentäminen helteellä vaatii paljon raikasta vettä. Jos kissasi juo liian vähän, se on lisäksi vaarassa kuivua. Houkutellaksesi kissaasi juomaan helteellä, voit käyttää seuraavia kikkoja:
Pihalla olevat vesikupit houkuttelevat monia ulkokissoja juomaan myös kodin ulkopuolella.
Jokainen kissa iloitsee myös suolaamattomasta kanan- tai naudanliemestä.
Anna kuivaruoan lisäksi myös märkäruokaa, jossa on suuri kosteuspitoisuus.
Tarjoa kissallesi varjoisa paikka helteellä
Tummat lattiat ja asfaltoidut tiet kuumenevat erityisen kuumiksi kesäkuukausina, niin että samettitassumme eivät tuskin enää voi astua niille. Jotta lattia pysyy miellyttävän viileänä, voit levittää sille esimerkiksi vaalean tai hieman kostutetun peiton. Kissan viilentäminen helteellä onnistuu myös viilennysmaton avulla tai kissallesi sopivassa varjoisassa paikassa auringonvarjon alla.
Jos sinulla on ulkokissan sijaan sisäkissa, voit myös avata ikkunat öisin tai aikaisin aamulla tuulettaaksesi asuntosi kunnolla. Päivisin on suositeltavaa pimentää ikkunat verhoilla. Siten huonelämpötila pysyy kuumina kesäpäivinäkin kissallesi miellyttävänä.
Kissojen ja veden välinen suhde ei ole aina paras mahdollinen. Helleaaltojen aikana tämä suhde voi kuitenkin muuttua nopeastikin. Tarjoa kissallesi sen vuoksi helteellä useampia mahdollisuuksia vilvoitteluun.
Ulkokissat iloitsevat esimerkiksi virkistävästä kahluualtaasta tai sadettimesta puutarhassa. Sisäkissalle voit puolestaan tarjota helteellä viileän kylvyn tai kostean pyyheliinan.
Maukasta viilennystä tarjoavat myös jääpalat. Herätelläksesi kissasi kiinnostusta, voit piilottaa jääpalan sisään herkkupalan.
Suojaa kissasi kesäisin punkeilta
Punkit rakastavat kesää ja korkeita lämpötiloja. Niitä onkin kesäisin entistä enemmän ruohikoissa ja puissa. Nämä loiset voivat tartuttaa kissaasi vaarallisia tartuntatauteja. Sen vuoksi on tärkeää, että ulkokissat suojataan niiltä loistentorjunta-aineella jo keväällä.
Voit valita erilaisista vaihtoehdoista tuotteen vaikutuslaajuuden ja -keston perusteella:
Kaulapannat johtavat siihen, että punkit eivät pure niin helposti. Vaikutus kestää tavallisesti useamman kuukauden.
Spot-on-karkotetta ripotellaan kissan niskaan, niin että aine jakautuu kissan turkille.
Tabletit annetaan suun kautta ja ne johtavat loisen kuolemaan puraisun jälkeen.
Voit aina kysyä eläinlääkäriltäsi lisätietoja tuotteiden ainesosista, annostelusta ja mahdollisista sivuvaikutuksista.
Tunnetusti koiran ikä on helppo päätellä koiran vuosissa: yksi koiranvuosi on yhtä paljon kuin seitsemän ihmisen vuotta, vaikkakin se hieman riippuu koiran rodusta ja painosta. Mutta miten kissan ikä lasketaan? Ja kuinka vanhaksi kissat ylipäätään elävät? Mistä iästä lähtien kissoja voidaan kutsua senioreiksi?
Yskiikö tai aivasteleeko kissasi? Vuotaako kissasi nenä tai kuorsaako se äänekkäästi? Kissan hengitys voi olla hankalaa monesta syystä. Oireet ovat usein samankaltaisia, mutta syitä oireiluun on monia. Aiheuttajana voi olla esimerkiksi kissalle vaarallinen kissaflunssa tai jopa kissan astma.
Kissan lisääntymiskierto eroaa huomattavasti ihmisen kierrosta. Siksi monet kissan elämänvaiheet ovat ihmisille vaikeita käsitellä. Kissan kiima-aika saattaa herättää monia kysymyksiä kissanomistajissa. Emme tiedä miten kuuluisi toimia, jotta voisimme parantaa kissan oloa. Näin on myös, kun naaraskissalla on kiima-aika. Kissan kiima-aika ilmenee kissan käytöksestä ja yksi tyypillinen kiima-ajan merkki on lattialla kieriminen.