{"url":"https://www.zooplus.fi/tietonurkka/kissat/kissan-hoito-ja-terveys/kookosoljy-kissalle","title":"Kookosöljy kissalle","mag_id":335993,"is_single":true,"cat_name":"Kissat","sub_cat_id":1680,"sub_cat_name":"Kissan hoito ja terveys","cat_id":190}
Kookosöljyn vaikutusta ei ole vielä täysin todistettu.
Kookosöljy on kissojen suosittu luonnollinen suoja punkkeja ja muita loisia vastaan. Lisäksi trendikkäällä tuotteella on lukuisia hoitavia vaikutuksia. Lue täältä parhaita vinkkejä siitä, milloin kookosöljy kissalle voi olla hyödyllinen vaihtoehto perinteisille tuotteille ja mihin sinun on kiinnitettävä huomiota sen käytön aikana.
Kookosöljyä kutsutaan myös nimillä ”kookosrasva” ja ”kookospähkinäöljy”. Se on peräisin kookospähkinän ”hedelmälihasta”, koprasta. Kookosöljy on ollut vuosikymmenien ajan erittäin suosittu ruoanlaittoa rakastavien ihmisten keskuudessa – erityisesti leivontarasvana tai makeistuotteiden, kuten jäätelöleivosten, ainesosana.
Viime aikoina valkeahko, lempeästi tuoksuva ja puhtaasti kasviperäinen öljy on trendikäs vaihtoehto voille, ja se on hyvin arvostettu hoitotuotteiden valmistusaineena.
Kookosöljyn oletettuja vaikutuksia on monia, mutta tutkijat eivät ole toistaiseksi onnistuneet osoittamaan suurta osaa niistä. Myös tyydyttyneiden rasvahappojen suuri osuus joutuu kritiikin kohteeksi, jos sitä nautitaan usein. Mutta miten kookosöljy vaikuttaa kissoihin?
Mihin kookosöljyä käytetään kissoilla?
Jos etsit käyttömahdollisuuksia, huomaat todennäköisesti nopeasti: kookosöljyn uskotaan olevan todella monipuolinen ratkaisu kissojen terveyden edistämiseen.
Halutusta vaikutuksesta riippuen voit levittää sitä nelijalkaisen ystäväsi turkkiin tai sekoittaa sitä sen ruokaan. Se tuoksuu miellyttävältä ja on puhdas luonnontuote. Lisäksi sivuvaikutusten riski on erittäin pieni, jos sitä käytetään vain ulkoisesti.
Jotkin kookosöljyn ystävät käyttävät kookosöljyä paitsi ulkoisesti, myös sisäisesti. Seuraavasta viidestä käyttövaihtoehdosta käy ilmi, milloin kookosöljy tulee kysymykseen myös kissallesi.
1. Kookosöljy kissalle: punkit ja kirput
Loiset eivät pidä lainkaan kookosöljyn sisältämästä lauriinihaposta. Näin ollen punkit ja kirput ottavat etäisyyttä, kun kookosöljyä tuoksuva kissasi (isäntä) lähestyy niitä. Ainakin monet kissojen ja koirien omistajat väittävät näin.
Toimiakseen tulisi sinun hieroa kissasi turkkia säännöllisesti kookosöljyllä – ja se voi olla myös kissasi asettama todellinen haaste sinulle. Jos loiset ovat jo turkissa, et valitettavasti voi enää karkottaa näitä ärsyttäviä eläimiä kookosöljyn avulla.
2. Kookosöljy torjuu matoja
Kookosöljyn uskotaan vaikuttavan myös ennaltaehkäisevästi suolistoloisia, kuten matoja vastaan. Tätä varten kissasi on kuitenkin otettava öljyä suun kautta, esimerkiksi syömisen aikana.
Jos epäilet, että kissasi kärsii jo madoista, sinun tulee kuitenkin aina ensin kysyä neuvoa eläinlääkäriltäsi. Hän voi tutkia ulosteen loisten varalta ja määrätä kissallesi asianmukaisen matohoidon (loislääkkeen) kissallesi.
3. Kookosöljy turkinhoitoon
Luontainen kookosöljy sisältää luonnostaan runsaasti lauriinihappoa, joka tuhoaa bakteereja. Siksi jotkut kissanomistajat käyttävät kookosöljyä poistaakseen kissoistaan hilsettä, kutinaa ja ekseemaa. Kissanomistajat kertovat myös, että kookosöljy antaisi elottomille karvoille uuden kiillon.
Tästä huolimatta: Jos havaitset kissallasi poikkeavan kohdan ihossa, on parasta viedä se ensin eläinlääkäriin. Loppujen lopuksi siinä voi olla kyse myös vakavista sairauksista. Ei ole harvinaista, että kissat kärsivät ihosienistä, jotka voivat tarttua myös sinulle ja perheellesi ja vaatia erityistä hoitoa.
Eloton turkki sairauden merkkinä
Jos kissasi turkki on eloton, se voi olla myös merkki hormonaalisista aineenvaihduntasairauksista, kuten diabeteksesta.
Muista myös, että kissasi voi nuolla kookosöljyä turkistaan. Ei-toivotut seuraukset, kuten rasvaiset karvat tai ripuli, eivät ole tällöin harvinaisia.
4. Kookosöljyä kissan tassuille
Talvinen kylmyys ja tiesuola voivat ärsyttää kissasi tassuja. Monet kissanomistajat vannovat kookosöljyn nimeen kivuliaiden tulehdusten ja anturoiden halkeilujen ehkäisemiseksi. Otathan huomioon: kissasi voi nuolla kookosöljyä myös tassuistaan!
5. Kookosöljy täydennysravintona
Jos kissasi ottaa kookosöljyä ruoan kera, sen tarkoituksena on edistää erilaisten kivennäisaineiden, kuten magnesiumin, kalsiumin ja rasvaliukoisten vitamiinien, imeytymistä. Joillakin kissoilla on myös todennäköisesti kehittynyt paremmin säädelty ruoansulatus.
Kookosöljy kissalle – tämä sinun on otettava huomioon
Voit käyttää kookosöljyä kissallesi monipuolisesti. Sinun on kuitenkin kiinnitettävä huomiota seuraaviin seikkoihin:
Ulkoinen käyttö voi olla vaikeaa
Kaikki kissat eivät salli kookosöljyn ulkoista käyttöä. Monet kissat alkavat heti levittämisen jälkeen nuolla kookosöljyä tassuistaan ja muista kehon osistaan, joihin ne ylettyvät.
Seuraus: Kookosöljy menettää toivotun vaikutuksensa ja saattaa aiheuttaa lisäksi ripulia.
Tämän ehkäisemiseksi voit vaihtoehtoisesti levittää punkeilta suojaavaa kookosöljyä vain pään ja kaulan alueelle. Mutta tässäkin tapauksessa sinun on pidettävä mielessä, että nelijalkainen ystäväsi voi pitää tuoksua ilmeisen häiritsevänä.
Älä yliarvioi antiparasiittista vaikutusta
Monet kissanomistajat turvautuvat kookosöljyyn sen jälkeen, kun he ovat havainneet kissoillaan kirppuja tai punkkeja. He unohtavat usein, että kookosöljyllä on korkeintaan ennaltaehkäisevä vaikutus eikä se vaikuta kaikkiin kissoihin.
Myös annostelu vaihtelee huomattavasti. Jos haluat tarjota kissallesi luotettavan suojan loisia vastaan, käy eläinlääkärissä.
Kaikki vaikutustavat eivät ole toteen näytettyjä
Kookosöljyn monipuoliset ominaisuudet houkuttelevat joitakin lemmikkien omistajia kokeilemaan kookosöljyä lemmikilleen, jos niillä ilmenee erilaisia oireita, kuten pahanhajuista hengitystä tai haavoja.
Mutta ole varovainen: kookosöljy ei ole mikään ihmelääke! Jos hoidat kissaasi varomattomasti kookosöljyllä, kissasi sairauden oireet voivat pahentua.
Tieteellinen tutkimus ei myöskään ole vielä onnistunut selvittämään, vahvistuuko säännöllisesti kookosöljyllä ruokituilla eläimillä immuunijärjestelmä.
Oikea annos: Kuinka paljon kookosöljyä voidaan lisätä kissanruokaan?
Kookosöljyn ystävät suosittelevat terveille ja normaalipainoisille kissoille neljäsosaa tai enintään puoli teelusikallista kookosöljyä päivässä. Jos lemmikkisi saa ripulin, lopeta kookosöljyn käyttö kuitenkin välittömästi.
Jos kissasi sietää tätä hyväntuoksuista ylimääräistä ruokaa, se voi tarvittaessa hyötyä sen myönteisistä ominaisuuksista annosteltaessa sitä säännöllisesti. Kaikki kissat eivät kuitenkaan siedä ruoassaan sisältävää kookosöljyä.
Jos kissasi painaa muutaman kilon liikaa, sinun on parempi olla antamatta sille ylimääräistä kookosöljyä korkean kaloripitoisuuden vuoksi. Lisäksi tämä suojaa kissasi haimaa liialliselta rasvalta. Jos kissasi on kroonisesti sairas, kysy ensin neuvoa eläinlääkäriltäsi.
Mitä on huomioitava kookosöljyn ostamisessa?
Kaikki kookosöljyt eivät ole samanlaisia. Kiinnitä huomiota ostaessasi, että kylmäpuristettu öljy sisältää arvokkaampia ainesosia. Lisäksi kestävästä tuotannosta peräisin oleva luomukookosöljy on erityisen suositeltavaa.
Jotta kookosöljy säilyttäisi ominaisuutensa, sinun on suojattava sitä auringonvalolta. Säilytä sitä siksi pimeässä paikassa. Kun lämpötila nousee yli 20 asteeseen, öljy muuttuu nesteeksi.
Yhteenveto: Kookosöljy kissoille
Jos olet utelias tietämään kookosöljyn myönteisistä vaikutuksista kissoille, voit yleensä kokeilla sitä huoletta. Älä kuitenkaan aseta liian suuria odotuksia, sillä halutut vaikutukset riippuvat monista eri tekijöistä.
Esimerkiksi: Joillakin kissoilla tämä suosittu luonnontuote toimii, mutta toisilla punkit leviävät kuitenkin edelleen turkissa. Päätä siis itse, riittääkö kookosöljy suojaamaan loisia vastaan.
Jos huomaat, että kissallasi on silti punkkeja eikä se siten ole täysin suojattu tartuntataudeilta, voit kysyä milloin tahansa eläinlääkäriltäsi tietoja kemiallisesta suojasta loisia vastaan.
Tunnetusti koiran ikä on helppo päätellä koiran vuosissa: yksi koiranvuosi on yhtä paljon kuin seitsemän ihmisen vuotta, vaikkakin se hieman riippuu koiran rodusta ja painosta. Mutta miten kissan ikä lasketaan? Ja kuinka vanhaksi kissat ylipäätään elävät? Mistä iästä lähtien kissoja voidaan kutsua senioreiksi?
Yskiikö tai aivasteleeko kissasi? Vuotaako kissasi nenä tai kuorsaako se äänekkäästi? Kissan hengitys voi olla hankalaa monesta syystä. Oireet ovat usein samankaltaisia, mutta syitä oireiluun on monia. Aiheuttajana voi olla esimerkiksi kissalle vaarallinen kissaflunssa tai jopa kissan astma.
Kissan lisääntymiskierto eroaa huomattavasti ihmisen kierrosta. Siksi monet kissan elämänvaiheet ovat ihmisille vaikeita käsitellä. Kissan kiima-aika saattaa herättää monia kysymyksiä kissanomistajissa. Emme tiedä miten kuuluisi toimia, jotta voisimme parantaa kissan oloa. Näin on myös, kun naaraskissalla on kiima-aika. Kissan kiima-aika ilmenee kissan käytöksestä ja yksi tyypillinen kiima-ajan merkki on lattialla kieriminen.