{"url":"https://www.zooplus.fi/tietonurkka/kissat/kissan-hoito-ja-terveys/kissan-virtsatietulehdus","title":"Kissan virtsatietulehdus","mag_id":201204,"is_single":true,"cat_name":"Kissat","sub_cat_id":1680,"sub_cat_name":"Kissan hoito ja terveys","cat_id":190}
Vaikka kotikissa onkin fyysisesti ja psyykkisesti villien esivanhempiensa kaltainen, sen elinolosuhteet ovat muuttuneet ihmisen kanssa elämisen seurauksena. Valmisruoka, jalostuksessa tapahtuva kohdennettu valinta ja infektiot johtavat siihen, että kotikissat kärsivät monista sairauksista, joita ei tavata luonnonvaraisissa eläimissä. Sellainen on esimerkiksi kissan virtsatietulehdus.
Kissan virtsatietulehdus voi johtua monesta syystä, vaikka oireet ovatkin usein samanlaisia. Huomattavaa on, että virtsaaminen tekee kissalle kipeää, kissa näyttää irvistelevän tai maukuu käydessään hiekkalaatikolla. Kissa saattaa vältellä kissanvessaan menoa ja joutuu tekemään tarpeensa pikaisesti vessan ulkopuolelle. Virtsatiesairaudet kroonistuvat nopeasti, mistä on haittaa sekä kissalle että omistajalle.
Eläinlääkärille onkin hyvä mennä käymään jo ensimmäisten oireiden ilmaantuessa. Eläinlääkäri tutkii kissan kokonaan ja määrittää kipujen aiheuttajan. Virtsanäyte tuo usein varmuutta.
Kissan virtsatiesairauksien syyt
Bakteeri-infektio on yleisimmin virtsatiesairauksien syynä ja ne myös uusiutuvat usein. Pitkäaikaisessa tulehduksessa virtsarakkoon voi muodostua kiteitä, jotka voivat kiinnittyä toisiinsa muodostaen virtsakiviä. Nämä ärsyttävät virtsarakon seinämää. Tämä on kissalle tuskallista ja etenkin kollikissoille jopa hengenvaarallista. Kolleilla on luonnostaan kapea virtsaputki, jonka kiteet voivat tukkia. Kiteiden muodostumista voi edistää vähäinen nesteiden saanti, etenkin jos kissa saa pelkästään kuivaruokaa.
Kissan virtsatietulehdus: diagnoosi
Eläinlääkäri tutkii kissan virtsan pH-arvon testiliuskalla. Virtsan pH-arvo vaikuttaa virtsakivien muodostumiseen. Jos virtsa on emäksistä, virtsakivien esiintymisen todennäköisyys kasvaa huomattavasti.
Virtsan mikroskooppitutkimuksesta on apua kun selvitetään onko virtsassa kiteitä. Jos virtsasta löytyy kiteitä, tutkitaan vielä ultraäänellä onko virtsarakkoon muodostunut virtsakiviä. Laboratoriossa tehtävällä bakteriologisella tutkimuksella selvitetään mahdolliset infektiot, joita nuorilla kissoilla on harvemmin. Kissan virtsatietulehdus saattaa olla enemmän riesana kissoilla, joilla on esimerkiksi diabetes, krooninen munuaisten vajaatoiminta tai kilpirauhasen liikatoiminta. Verikokeella pystytään selvittämään munuaisten toimintaa.
Kissan virtsatietulehduksen hoito
Virtsatietulehdusta hoidetaan diagnoosin mukaisesti. Jos kyseessä on bakteeritulehdus, usein ainoana hoitona on antibiootit. Kouristusta ehkäisevällä lääkkeellä pyritään vähentämään lisääntynyttä virtsaamisen tarvetta.
Jos virtsasta löydetään kiteitä, on erittäin tärkeää ruokkia kissaa lajinmukaisella ravinnolla. Virtsan pH-arvo on saatava alenemaan, jolloin virtsatievaivoista kärsiville kissoille suunnitellusta erikoisruoasta voi olla apua. Monilla kissanomistajilla on hyviä kokemuksia myös raakaruokinnasta. Tärkeää on, että kissa juo riittävästi. Entisenä erämaiden asukkina kotikissa hakeutuu vain harvoin vesikupin äärelle. Kissat saavat suurimman osan tarvitsemastaan nestemäärästä kiinteästä ruoasta, mutta kuivaruoan syöminen vähentää virtsan määrää. Virtsa muuttuu emäksiseksi, minkä vuoksi virtsakiviä syntyy todennäköisemmin. Kissan voi saada juomaan enemmän juoma-automaatin avulla ja sijoittamalla juomakuppeja eri puolille asuntoa.
Kissan selittämättömät oireet saattavat johtua stressistä
Jos oireille ei löydy fyysistä syytä, diagnoosina on usein idiopaattinen kystiitti. Jos kissa saa ihanteellista ravintoa eikä sillä ole todettu virtsakiviä tai kissan virtsatietulehdusta, on hyvä miettiä kärsiikö se stressistä. Kissat ovat herkkätunteisia eläimiä, joihin vaikuttaa elämäntilanteen muutos, oli kyseessä perheeseen tullut uusi kissa, omistajan uusi puoliso tai muutto uuteen asuntoon. Pitkäaikainen stressi heikentää immuunijärjestelmää ja voi aiheuttaa oireita, joiden aiheuttajaa ei kyetä löytämään.
Jos kissa tekee toistuvasti tarpeensa epäsiististi, voi olla syytä vaihtaa kissanvessan paikkaa. Kissan tulee tuntea olonsa turvalliseksi kissanvessassa. Tästä syystä monet kissat pitävät avointa kissanvessaa kuomullista parempana. Hiekkalaatikon rauhallinen sijainti voi auttaa kissaa tuntemaan olonsa turvalliseksi. Jos perheessä on monta kissaa, kissanvessoja tulee olla yksi enemmän kuin mitä kissoja on. Esimerkiksi jos kissoja on kaksi, kissanvessoja on oltava kolme kappaletta. Näin kissat pääsevät käymään tarpeillaan tuntematta oloaan uhatuksi.
Tunnetusti koiran ikä on helppo päätellä koiran vuosissa: yksi koiranvuosi on yhtä paljon kuin seitsemän ihmisen vuotta, vaikkakin se hieman riippuu koiran rodusta ja painosta. Mutta miten kissan ikä lasketaan? Ja kuinka vanhaksi kissat ylipäätään elävät? Mistä iästä lähtien kissoja voidaan kutsua senioreiksi?
Yskiikö tai aivasteleeko kissasi? Vuotaako kissasi nenä tai kuorsaako se äänekkäästi? Kissan hengitys voi olla hankalaa monesta syystä. Oireet ovat usein samankaltaisia, mutta syitä oireiluun on monia. Aiheuttajana voi olla esimerkiksi kissalle vaarallinen kissaflunssa tai jopa kissan astma.
Kissan lisääntymiskierto eroaa huomattavasti ihmisen kierrosta. Siksi monet kissan elämänvaiheet ovat ihmisille vaikeita käsitellä. Kissan kiima-aika saattaa herättää monia kysymyksiä kissanomistajissa. Emme tiedä miten kuuluisi toimia, jotta voisimme parantaa kissan oloa. Näin on myös, kun naaraskissalla on kiima-aika. Kissan kiima-aika ilmenee kissan käytöksestä ja yksi tyypillinen kiima-ajan merkki on lattialla kieriminen.