{"url":"https://www.zooplus.fi/tietonurkka/kissat/kissan-hoito-ja-terveys/kissan-uloste","title":"Kissan uloste: mitä väri ja koostumus paljastavat","mag_id":281851,"is_single":true,"cat_name":"Kissat","sub_cat_id":1680,"sub_cat_name":"Kissan hoito ja terveys","cat_id":190}
On ehkä vaikea uskoa, mutta kissan uloste heijastaa myös sen terveyttä. Tässä artikkelissa kerrotaan, miksi kissan ulosteen tarkastelu on hyödyllistä ja milloin on hyvä mennä eläinlääkäriin.
Kissat voivat tartuttaa toksoplasmoosia. Tämä on erityisen vaarallista raskaana oleville naisille ja ihmisille, joiden immuunijärjestelmä on heikentynyt. He voivat saada toksoplasmatartunnan joutuessaan kosketuksiin saastuneiden kissan ulosteiden kanssa.
Siksi on tärkeää poistaa kissan ulosteet vain käsineet käsissä ja tarkastuttaa kissat säännöllisesti eläinlääkärillä.
Milloin minun on mentävä eläinlääkäriin ulosteen muutoksen vuoksi?
Kissat ovat uteliaita eläimiä ja tutkivat ympäristöään senttimetrin tarkkuudella. Ulkokissat syövät hiiriä tai joskus ruoan jäämiä roska-astioista. Siksi on luonnollista, että erityisesti ulkokissoilla on silloin tällöin ripulia.
Jos kissallasi on ollut kahden päivän ajan voimakasta ripulia tai se näyttää muuten sairaalta, ota yhteyttä eläinlääkäriin. Muussa tapauksessa kuivumisen (vedenpuutteen) vaara on erittäin korkea, erityisesti nuorilla kissanpennuilla.
Kissan ulosteen koostumus ja väri paljastavat sen terveydentilan
Ennen kuin kissan kakka päätyy kissanvessaan tai nurmikolle, se kulkee kissan ruoansulatuskanavassa usean vaiheen läpi. Jos jokin näistä vaiheista häiriintyy, kissan uloste voi muuttua – erityisesti koostumuksen, ainesosien ja värin osalta:
Koostumus
Kissasi nykyisestä terveydentilasta kertoo muun muassa ulosteen koostumus. Liian pehmeä tai liian kova uloste voi olla ensimmäinen merkki mahdollisista sairauksista.
Kissan nestemäinen uloste
Kissan nestemäinen uloste tarkoittaa ripulia. Alle viikon kestäneessä ripulissa on kyse akuutista ripulista. Yli kolme viikkoa kestänyttä ripulia pidetään kroonisena.
On tärkeää huomata, että tämä luokitus on ohjeellinen hoidon kannalta. Vaikka akuutti ripuli lakkaa yleensä nopeasti yksinkertaisilla oireenmukaisilla toimenpiteillä (esim. infuusioilla), krooninen ripuli vaatii usein lääketieteellisiä lisätoimenpiteitä (esim. antibiootteja, loisten torjunta-aineita, immunosuppressantteja).
lääkkeet (esim. antibiootit, ei-steroidiset tulehduskipulääkkeet)
Kissan kova uloste
Yksi paksusuolen tärkeistä tehtävistä on veden poistaminen ulosteesta. Jos suoliston sisältö pysyy paksusuolessa liian pitkään, uloste tiivistyy.
Lopputulos: kissan uloste on kovaa. Kova uloste viittaakin siihen, että paksusuolen toiminta tai mekaniikka on heikentynyt.
Jos suolessa on mekaaninen toimintahäiriö, se voi olla tukkeutunut vierasesineen tai kasvaimen vuoksi. Toiminnallinen häiriö voi sen sijaan syntyä anestesian tai myrkytyksen seurauksena.
Ainesosat
Jos kissa on syönyt ruohoa, huomaat sen myöhemmin kissan ulosteesta. Toisinaan ulosteesta voit löytyä myös muita ainesosia, jotka antavat tärkeitä viitteitä kissasi ruoansulatuskanavasta:
Lima (mukus): Jos kissan ulosteessa on limaa, kissallasi voi olla paksusuolen tulehdus.
Rihmat: Kissan ulosteen valkoiset rihmat voivat olla karvoja tai matoja. Kysy molemmissa tapauksissa asiasta eläinlääkäriltä, jotta voidaan selvittää syy, kuten loistartunta tai allergia.
Väri
Kissan uloste on ruskeaa, koska sappirakko vapauttaa keltaista sappea. Tämä sisältää bilirubiinia.
On luonnollista, että kissan ulosteen väri vaihtelee silloin tällöin. Voimakkaat värimuutokset tulee kuitenkin selvittää. Tämä pätee erityisesti silloin, kun ulosteen väri on seuraava:
Keltainen: voi olla merkki haimatulehduksesta tai maksan toimintahäiriöistä
Punainen: merkki alemman ruoansulatuskanavan verenvuodosta
Musta (verinen uloste): usein seurausta ylemmän ruoansulatuskanavan verenvuodosta
Normaalin ulosteen ulkonäkö
Eläinlääkärit voivat arvioida kissan ulosteen koostumusta myös ihmisen ulosteen arviointiin käytettävän Bristolin asteikon avulla. Tällä asteikolla numero yksi merkitsee ”erittäin kovaa ulostetta” ja numero seitsemän ”erittäin nestemäistä ulostetta”.
Miltä kissan normaali uloste näyttää?
Normaalin, tavallisen kissan ulosteen tulisi olla ruskeaa. Sen ihanteellinen koostumus on tiivis, ei liian pehmeä eikä liian kova.
Miksi kissan ulosteen haju on niin voimakas?
Se, että uloste haisee, on tosiasia, joka koskee melkein kaikkia nisäkkäitä. Tämä johtuu siitä, että uloste sisältää normaalisti mätäneviä kaasuja ja käymistuotteita.
Jos kissan ulosteen haju on sietämätöntä tai jos kissallasi ilmenee muita ulosteen muutoksia, kysy neuvoa eläinlääkäriltäsi.
Faktaa kissan ulosteesta
Jotta voisimme reagoida ripeästi kissan ruoansulatusongelmiin, on tärkeää oppia hieman yleistietoa kissan ruokinnasta ja ulostamiskäyttäytymisestä.
Kuinka monta kertaa kissa ulostaa päivässä?
Kissan tulee ulostaa päivittäin, sillä ruoka kulkee noin päivässä vatsa- ja ruoansulatuskanavan läpi.
Yksilöllisillä tekijöillä on kuitenkin merkitystä, joten joskus se kestää hieman pidempään. Esimerkiksi ruoan tyypillä ja määrällä on suuri merkitys.
Mistä kissan uloste koostuu?
Kissan ulosteen koostumus riippuu siitä, mitä kissa syö ja kuinka paljon se juo.
Ihannetapauksessa ulosteen tulee koostua yli 75-prosenttisesti vedestä. Jäljelle jäävä kuiva-aine sen sijaan koostuu noin 80-prosenttisesti orgaanisista yhdisteistä, kuten bakteereista, vaikeasti sulavista ravintoaineista (esim. ravintokuiduista), sappieritteistä (esim. sappihapoista) ja erittyneistä suolen epiteelisoluista.
Kuinka usein kissanhiekka täytyy vaihtaa?
Vaihda kissanhiekka kokonaan vähintään kerran viikossa. Jos sinulla on useampia kissoja tai kissallasi on ruoansulatusongelmia, vaihda kissanvessan hiekka useammin.
Kissan ulosteiden poistaminen kissanvessasta päivittäin on tärkeää hygieniasyistä.
Lähteet:
Reto Neiger (Hrsg.): Differenzialdiagnosen Innere Medizin bei Hund und Katze. Vom Leitsymptom zur Diagnose, 3. Aufl., Stuttgart 2019
Tunnetusti koiran ikä on helppo päätellä koiran vuosissa: yksi koiranvuosi on yhtä paljon kuin seitsemän ihmisen vuotta, vaikkakin se hieman riippuu koiran rodusta ja painosta. Mutta miten kissan ikä lasketaan? Ja kuinka vanhaksi kissat ylipäätään elävät? Mistä iästä lähtien kissoja voidaan kutsua senioreiksi?
Yskiikö tai aivasteleeko kissasi? Vuotaako kissasi nenä tai kuorsaako se äänekkäästi? Kissan hengitys voi olla hankalaa monesta syystä. Oireet ovat usein samankaltaisia, mutta syitä oireiluun on monia. Aiheuttajana voi olla esimerkiksi kissalle vaarallinen kissaflunssa tai jopa kissan astma.
Kissan lisääntymiskierto eroaa huomattavasti ihmisen kierrosta. Siksi monet kissan elämänvaiheet ovat ihmisille vaikeita käsitellä. Kissan kiima-aika saattaa herättää monia kysymyksiä kissanomistajissa. Emme tiedä miten kuuluisi toimia, jotta voisimme parantaa kissan oloa. Näin on myös, kun naaraskissalla on kiima-aika. Kissan kiima-aika ilmenee kissan käytöksestä ja yksi tyypillinen kiima-ajan merkki on lattialla kieriminen.