{"url":"https://www.zooplus.fi/tietonurkka/kissat/kissan-hoito-ja-terveys/kissan-synnytys","title":"Kissan synnytys: Kun kissa saa poikasia","mag_id":266440,"is_single":true,"cat_name":"Kissat","sub_cat_id":1680,"sub_cat_name":"Kissan hoito ja terveys","cat_id":190}
Pieni kissanpentu tarvitsee syntymän jälkeen paljon lepoa ja emonsa huolenpitoa.
Jos kissasi on tiineenä, edessä on jännittävät ajat. Tuleva kissan synnytys herättää kysymyksiä erityisesti silloin, kun kissasta tulee ensimmäistä kertaa emo. Jotta voit valmistautua mahdollisimman hyvin tähän iloiseen tapahtumaan, olemme koonneet seuraavaan artikkeliin tärkeää tietoa kissan synnytyksestä.
Kun kissa tulee tiineeksi, kissanpennut syntyvät noin yhdeksän viikon kuluttua. Tiineysaika voi kuitenkin vaihdella ja olla kestoltaan 61–72 päivää. Jos kissanpennut eivät ole syntyneet 72. päivän kuluttua, on erittäin suositeltavaa ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.
Tiineyden aikana kissojen aktiivisuus vähenee – paitsi ruokakupilla. Niiden on kuitenkin syötävä myös jälkeläistensä ”edestä”. Tulevan emon paino muuttuu ja se näyttää pyöreämmältä.
Mitä kissan synnytystä varten tarvitaan?
Kissat selviävät jälkeläistensä synnytyksestä yleensä itsenäisesti. Komplikaatioita esiintyy onneksi vain harvoin. Tarkkaile synnytyksen etenemistä, pysy rauhallisena ja huolehdi siitä, että lemmikkisi tuntee olonsa mukavaksi. Lemmikin kaikenlaista rasittamista tulee ehdottomasti välttää tiineyden loppupuolella ja sen jälkeen.
Kun kissan synnytys lähestyy, varaa kissalle pentuetta varten mukavasti varustettu kori tai pahvilaatikko. Kaikki kissat eivät kuitenkaan arvosta ihmisen tarjoamia varusteita. Jotkut odottavat emot vetäytyvät synnyttämään poikasensa vaatekaappiin tai pyykkikoriin.
Muita tärkeitä valmisteluja:
Ota esiin eläinlääkärin puhelinnumero. Parempi katsoa kuin katua.
Varaa valmiiksi vaaka kissanpentujen punnitsemista varten.
Kirjoita muistiin kissan synnytyksen kulku sekä syntymäajat ja kissanpentujen paino. Tästä on hyötyä lääkärille, jos myöhemmin ilmenee komplikaatioita.
Varaa valmiiksi pieni, puhdas pyyhe vastasyntyneiden kissanpentujen puhdistamista varten. Normaalisti emo tekee sen kuitenkin itse.
Osta kissanpentuja varten pulloja ja erityistä emonmaitoa. Joskus emo ei pysty tarjoamaan poikasilleen riittävästi maitoa.
Suosittelemme myös hankkimaan lämpöpatjan, lämpölampun tai siementyynyjä, jotta kissanpentujen peti pysyy lämpimänä.
Miten tunnistan kissan synnytyksen lähestyvän?
Kissan synnytyksen alkamiseen viittaavat useat erilaiset merkit. Tärkeimmät ovat:
Rauhattomuus: Synnytystä edeltävinä päivinä kissa muuttuu yhä levottomammaksi. Se kulkee ympäriinsä, maukuu enemmän tai puhdistaa itseään jatkuvasti.
Ruokahaluttomuus: Kissa syö vähemmän tai kieltäytyy syömästä kokonaan, mutta juo enemmän.
Vetäytymispaikan etsiminen: Tuleva emo etsii rauhallisen ja suojaisan paikan poikasten synnyttämistä varten.
Nisistä erittyvä emonmaito
Kissa makaa kyljellään ja hengittää nopeammin.
Jos huomaat näitä merkkejä, sinun kannattaa jäädä kotiin rauhoittamaan lemmikkiäsi ja auttaa sitä mahdollisissa komplikaatioissa.
Miten kissan synnytys etenee?
Ihmisten synnytyksen tavoin kissan synnytys alkaa synnytyspoltoilla. Kissasi hengittää nopeasti ja äänekkäästi, se kehrää ja voi olla hyvin kiihtynyt. Monet kotikissat eivät halua jäädä yksin tässä vaiheessa. Puhu kissallesi rauhallisesti ja silittele sitä.
Synnytyksen alkamisen ja ensimmäisen kissanpennun syntymisen välillä kuluu yleensä kaksi tuntia. Välittömästi ennen synnytyksen käynnistymistä alkavat supistukset. Kissa käyttää vatsalihaksiaan supistuksen apuna. Tämän jälkeen kissanpennut syntyvät hyvin nopeasti. Kissanpentujen syntymien välillä voi kulua jopa tunti, joten emon on hyvä levähtää välillä.
Kissanpentujen puhdistus
Heti syntymän jälkeen kissa poistaa vesikalvopussin, puree napanuoran poikki ja puhdistaa kissanpennun. Hieman kovakouraiselta näyttävä nuoleminen on tärkeää kissanpennun hengityksen stimuloimiseksi.
Jos kissasi on liian väsynyt eikä itse aloita nuolemista, voit auttaa sitä varovaisesti. Aseta kissanpentu kasvot alaspäin ja hiero varovasti vastakarvaan. Tavoitteena on vapauttaa hengitystiet ja stimuloida hengitystä.
Älä ihmettele: Monet kissat syövät poikasensa jälkeiset. Tämä on aivan luonnollista toimintaa, jolla kissat estävät muun muassa saalistajien houkuttelemisen.
Kuinka tunnistan kissan synnytyksessä ilmenevät komplikaatiot?
Kissat synnyttävät poikasensa yksin eivätkä yleensä tarvitse ihmisen apua. Tarkkaile kissaasi säännöllisesti. Älä kuitenkaan puutu tarpeettomasti synnytykseen, sillä se voi aiheuttaa kissallesi lisää stressiä.
Synnytyksen aikana ja sen jälkeen on kuitenkin tarkkailtava tiettyjä varoitusmerkkejä, joiden vuoksi kannattaa ottaa yhteyttä eläinlääkäriin:
Kissan supistukset ovat jatkuneet jo kaksi tuntia, eikä yhtään kissanpentua ole vielä syntynyt.
Voit jo nähdä poikasen, mutta pitkään kestäneistä supistuksista huolimatta se ei tule ulos.
Seuraavan kissanpennun syntymiseen kuluu liikaa aikaa. Syntymien välillä ei saa kulua yli puoltatoista tuntia.
Poistuva lapsivesi haisee erittäin pahalta.
Kissan supistukset jatkuvat, vaikka kaikki kissanpennut ovat jo syntyneet.
Emo näyttää apaattiselta ja sillä on voimakasta verenvuotoa.
Synnytyksen jälkeen kissa näyttää hyvin levottomalta, vapisee tai ei enää syö ruokaa.
Huomaat veristä tai rusehtavaa, pahanhajuista vuotoa emon nisistä.
Kissanpennut näyttävät hyvin heikoilta, ovat elottomia, eivät juo maitoa eikä niiden paino juurikaan nouse.
Kissan synnytyksen jälkeen: Mitä nyt tapahtuu?
Pian syntymän jälkeen kissanpennut hakeutuvat emonsa nisille ja alkavat juoda ensimmäistä kertaa emonmaitoa. Tämä on äärimmäisen tärkeää, sillä näin nuori eläin saa immuunijärjestelmälle välttämättömiä vasta-aineita ja muita ravintoaineita. Kissanpentu voi imeä sitä vain muutaman ensimmäisen tunnin ajan syntymän jälkeen.
Emo saattaa siirtää jälkeläisensä eri paikkaan syntymän jälkeen suojellakseen niitä mahdollisilta petoeläimiltä. Tällainen käyttäytyminen on aivan normaalia ja vaistomaista. Anna kissasi valita sopiva paikka itse.
Tunnetusti koiran ikä on helppo päätellä koiran vuosissa: yksi koiranvuosi on yhtä paljon kuin seitsemän ihmisen vuotta, vaikkakin se hieman riippuu koiran rodusta ja painosta. Mutta miten kissan ikä lasketaan? Ja kuinka vanhaksi kissat ylipäätään elävät? Mistä iästä lähtien kissoja voidaan kutsua senioreiksi?
Yskiikö tai aivasteleeko kissasi? Vuotaako kissasi nenä tai kuorsaako se äänekkäästi? Kissan hengitys voi olla hankalaa monesta syystä. Oireet ovat usein samankaltaisia, mutta syitä oireiluun on monia. Aiheuttajana voi olla esimerkiksi kissalle vaarallinen kissaflunssa tai jopa kissan astma.
Kissan lisääntymiskierto eroaa huomattavasti ihmisen kierrosta. Siksi monet kissan elämänvaiheet ovat ihmisille vaikeita käsitellä. Kissan kiima-aika saattaa herättää monia kysymyksiä kissanomistajissa. Emme tiedä miten kuuluisi toimia, jotta voisimme parantaa kissan oloa. Näin on myös, kun naaraskissalla on kiima-aika. Kissan kiima-aika ilmenee kissan käytöksestä ja yksi tyypillinen kiima-ajan merkki on lattialla kieriminen.