Kissan ripuli This article is verified by a vet

Jos kissa käy huomattavan usein vessassa, saattaa syynä olla ripuli.

Jos kissa käy huomattavan usein vessassa, saattaa syynä olla ripuli.

Kissan ripuli kuuluu varmasti yleisimpiin sairauden merkkeihin, joiden kanssa kissanomistaja joutuu tekemisiin. Mikä ripulia aiheuttaa ja milloin siitä on syytä olla huolissaan? Olemme keränneet tähän artikkeliin tärkeimmät tiedot aiheesta.

Onko kissan ripuli vaarallista?

Kissan ripuli ei ole harvinaista ja useimmissa tapauksissa se ei ole myöskään vaarallista. Kissan ripuliin on kuitenkin olemassa myös vakavampia syitä, ja siksi tätä oiretta ei pidä jättää huomioimatta. Lisäksi ripuli voi olla varsinkin nuorille kissoille ja senioreille, mutta myös muille ikäryhmille hengenvaarallista, koska se aiheuttaa nestehukkaa ja elektrolyyttipuutoksia.

Syyt: mikä aiheuttaa kissoille ripulia?

Jos ripuli saa alkunsa ruoansulatuskanavasta, se jaetaan ohut- ja paksusuolen ripuliin. Lisäksi ripulia voivat aiheuttaa muiden elinten sairaudet tai erilaiset ympäristötekijät. Useimmiten ripulin syyt ovat kuitenkin seuraavia:

Ravinnon aiheuttama ripuli

Kissan ripuli on erittäin usein seurausta ruokintavirheistä, ruoka-aineintoleranssista tai ruoka-aineallergioista. Useimmiten syynä on kuitenkin pilaantunut ruoka tai liian nopea siirtyminen uudenlaiseen ruokaan.

Tarttuvat taudit ripulin aiheuttajina

Usein taudinaiheuttajilla, kuten bakteereilla, viruksilla tai loisilla on suuri merkitys ripulin synnyssä. Yleisimpiin tartuntatauteihin kuuluvat:
  • virukset: kissarutto (parvovirus), kissan koronavirus (FCoV), kissan leukemiavirus (FeLV), kissan immuunikato (FIV)
  • bakteerit: kampylobakteeri, salmonella
  • loiset (erityisesti madot): suolinkaiset ja heisimadot, alkueläimet (Giardia, Coccidia), Tritrichomonas foetus

Myrkytyksen aiheuttama kissan ripuli

Myrkyt ja tiettyjen lääkkeiden nauttiminen (esimerkiksi antibiootit) saattavat joskus johtaa kissalla ripuliin. Välttääksesi voimakkaita sivuvaikutuksia, anna lääkkeitä vain eläinlääkärin tai muun asiantuntijan ohjeiden mukaan.

Metaboliset syyt ja kasvaimet

Tietyt perussairaudet, kuten haimatulehdus (pankreatiitti) tai kilpirauhassairaudet, johtavat usein voimakkaaseen ripuliin. Myös suoliston tai muiden elinten kasvaimet (paraneoplastinen oireyhtymä) aiheuttavat usein ripulia.

Suoliston rakenteelliset muutokset

Joissakin tapauksissa vakava ummetus esimerkiksi vierasesineiden tai suoliston muutosten (poikkeamat tai tuppeumat) vuoksi voivat johtaa ripuliin. Tällöin kissalla on yleensä myös muita kliinisiä oireita, kuten nopeasti heikkenevä yleistila tai oksentelu.

Krooninen tulehduksellinen suolistosairaus (Inflammatory Bowel Disease, IBD)

Kuten ihmiset ja koirat, voivat myös kissat kärsiä kroonisesta, tulehduksellisesta suolistosairaudesta. Kyseessä on autoimmuunisairaus, joka usein aiheuttaa lukuisia muita oireita, kuten väsymystä ja huonokuntoisen turkin.

Kissan ripulin oireet: muita sairauden merkkejä

Ripuli voi olla kissoilla joko äkillistä (akuutti) tai jatkua pidempiä aikoja (krooninen). Myös sen mukana tulevissa oireissa on suuria eroja. Lievä ruoka-aineintoleranssi ei yleensä aiheuta muita oireita, mutta vakavaan tartuntatautien aiheuttamaan ripuliin yleensä liittyy myös muita sairauden merkkejä. Nämä voivat heikentää kissan yleistilaa merkittävästi. Seuraavat ovat yleisiä oireita:
  • muuttunut ulosteiden koostumus: vetinen, nestemäisestä puuromaiseen
  • ulostamisongelmat/-kivut
  • yleisoireet, kuten heikkous, väsymys ja kuume
  • veri tai lima ulosteissa
  • voimakas nestehukka: heikko pulssi, nopeutuneesta sydämensykkeestä rytmihäiriöihin
  • muut vatsa- ja suolistovaivat: ruokahaluttomuus ja laihtuminen, pahoinvointi ja oksentelu, vatsakivut
  • elektrolyyttikadon auheuttama lihasheikkous
Ripuli voi siis vaikuttaa kissaan monin tavoin. Siksi pitkään jatkuva tai erityisen raju kissan ripuli on aina otettava vakavasti.
Kissan ripuliin voi liittyä monia muita oireita, kuten esimerkiksi vatsakipua. © olezzo / stock.adobe.com
Kissan ripuliin voi liittyä monia muita oireita, kuten esimerkiksi vatsakipua.

Diagnoosi: milloin kissan ripulin vuoksi on mentävä eläinlääkärille?

Kissan ripulia ei pidä aliarvioida. Jos oireet kestävät yli 24 tuntia tai niihin liittyy vielä muita sairauden merkkejä, on syytä mennä eläinlääkärille. Voimakas neste- ja elektrolyyttihukka muodostuu nopeasti hengenvaaralliseksi. Eläinlääkärin ja omistajan käymä perusteellinen keskustelu (anamneesi) on erittäin tärkeää onnistuneen hoidon kannalta. Tieto nopeasta ruokintamuutoksesta, myrkyllisten aineiden poissulkeminen tai tieto ripulin aiemmasta kestosta ovat tärkeitä oikean diagnoosin tekemiseksi. Anamneesin jälkeen on tärkeää arvioida sairaan kissan yleiskunto. Epävakaa verenkierto esimerkiksi on saatava palautettua normaaliksi ennen kuin eläinlääkäri voi tehdä muita toimenpiteitä.

Tutkimuksia ripulia sairastavalle kissalle

Kun verenkierto on vakaa, voi eläinlääkäri aloittaa erityiset tutkimukset. Verikoe – erilaisten immuunisolujen määrä – paljastaa paljon mahdollisesta syystä. Esimerkiksi eosinofiilien lisääntyminen (eosinofilia) on merkki loistartunnasta tai allergisesta reaktiosta. Lisäksi voidaan tehdä parasitologinen, bakteriologinen ja virologinen ulostetutkimus. Myös kuvalliset menetelmät, kuten röntgen tai ultraäänitutkimus saattavat tulla kyseeseen. Näin voidaan nähdä esimerkiksi kissan nielemät vierasesineet tai muut elinmuutokset. Kun tartuntataudit ja myrkytykset on suljettu pois, voidaan diagnosoida eliminaatiodieetin avulla ravintoon liittyvä, krooninen ripuli.

Hoito: mitä teen, kun kissallani on ripuli?

Akuutissa ripulissa syötä ensin kissalle vatsaystävällistä, hoitavaa ruokaa. Se voi koostua esimerkiksi höyrytetystä kanasta ja maustamattomasta riisistä. Jaa ruokamäärä useampiin pieniin annoksiin, joita voit tarjota kissalle pitkin päivää. Hellävaraisen ruoan ohella myös tämä vähentää vatsan ja suoliston kuormitusta. Muita ”kotikonsteja” pitäisi käyttää vain ammattilaisen ohjeiden mukaan. Jos kissan ripuli ei parane hoitavan ruoan avulla 24 tunnissa, on syytä hakeutua eläinlääkärin vastaanotolle. Muut ripulihoidot voidaan jakaa oireenmukaisiin hoitomenetelmiin ja erityishoitoihin:

Oireenmukainen hoito:

  • nestehoito (tiputus), joka tarjoaa lisää sokeria ja kaliumia (jälkimmäinen vain vaikeissa tapauksissa ja verikokeen jälkeen)
  • kipulääkkeet
  • pahoinvointilääkkeet (antiemeetit)
  • keinotekoinen ruokinta letkun tai vatsaystävällisen ruoan avulla
  • vatsansuojalääkkeet

Erityishoito (syystä riippuen):

  • ruoka-aineisiin liittyvä syy: hyvin sulavan ruoan antaminen
  • infektiot: mahdollisesti antibiootteja tai madotuslääkettä
  • myrkytys: mahdollisesti oksennuslääkkeitä
  • suoliston tilan muutokset: kirurgiset toimenpiteet

Ennuste: mitkä ovat mahdollisuudet ripulista toipumiseen?

Ripulisairauden ennuste riippuu pitkälti sen aiheuttajasta ja hoidosta. Ravinnon aiheuttama kissan ripuli ei yleensä aiheuta muita kliinisiä oireita ja on nopea hoitaa. Akuutti myrkytys tai epäedulliset muutokset suoliston tilassa voivat olla kohtalokkaita, jos hoito aloitetaan liian myöhään.

Ennaltaehkäisy: kuinka kissan ripulia voi ehkäistä?

Valitettavasti kaikkia kissan ripulin syitä ei voi ehkäistä. Riskin pienentämiseksi voimme kuitenkin suositella seuraavia keinoja:
  • säännöllinen madotus tai ulostetutkimus matotartunnan yhteydessä
  • ruokavalion muutos pitäisi suorittaa niin harvoin ja hitaasti kuin mahdollista
  • vaaralliset elintarvikkeeton säilytettävä poissa kissan ulottuvilta
  • säännölliset eläinlääkärin tutkimukset ja suositeltujen rokotusten ottaminen

Franziska G., Eläinlääkäri
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Opiskelin eläinlääkäriksi Giessenin Justus Liebig -yliopistossa ja pystyin hankkimaan kokemusta monilta eri aloilta, kuten pieneläinten, suurten eläin- ja eksoottisten lääketieteiden lisäksi farmakologiasta, patologiasta ja elintarvikehygieniasta. Olen työskennellyt paitsi eläinlääketieteen kirjoittajana myös väitöskirjani parissa. Tavoitteenani on suojella eläimiä tulevaisuudessa paremmin patogeenisiltä bakteereilta. Eläinlääketieteellisen tietoni lisäksi jaan myös omat kokemukseni onnellisena koiranomistajana. Voin ymmärtää ja selittää pelot ja ongelmat sekä muut tärkeät kysymykset eläinten terveydestä.


Hyödyllisimmät artikkelimme
2 min

Kissan ikä

Tunnetusti koiran ikä on helppo päätellä koiran vuosissa: yksi koiranvuosi on yhtä paljon kuin seitsemän ihmisen vuotta, vaikkakin se hieman riippuu koiran rodusta ja painosta. Mutta miten kissan ikä lasketaan? Ja kuinka vanhaksi kissat ylipäätään elävät? Mistä iästä lähtien kissoja voidaan kutsua senioreiksi?

3 min

Kissan kiima-aika

Kissan lisääntymiskierto eroaa huomattavasti ihmisen kierrosta. Siksi monet kissan elämänvaiheet ovat ihmisille vaikeita käsitellä. Kissan kiima-aika saattaa herättää monia kysymyksiä kissanomistajissa. Emme tiedä miten kuuluisi toimia, jotta voisimme parantaa kissan oloa. Näin on myös, kun naaraskissalla on kiima-aika. Kissan kiima-aika ilmenee kissan käytöksestä ja yksi tyypillinen kiima-ajan merkki on lattialla kieriminen.