Korvalehden musta purumainen erite voi olla merkki korvapunkista!
Päästät ulkona viihtyneen kissasi sisään. Mutta mikä on vialla? Kissan kaulassa on raapaisun jälkiä ja se ravistelee päätään. Ensimmäinen ajatuksesi: tappelu! Täältä voit lukea lisää siitä, miksi kyseessä voikin olla kissan korvatulehdus.
Oireet: millaisia oireita kissan korvatulehdus aiheuttaa?
Tulehduksen laajuudesta ja syystä riippuen voit tunnistaa kissan korvatulehduksen seuraavista oireista:
Kissasi ravistaa päätään tavallista enemmän ja pitää päätään kallellaan.
Huomaat kissan korvassa poikkeavaa eritettä (esim. tulehduserite, musta murumainen erite, paha haju).
Kissa raapii kaulaa tai korvaa (toiselta tai molemmilta puolilta).
Jos kissan korvatulehdus leviää lähellä oleviin rakenteisiin, kuten välikorvaan tai sisäkorvaan, se voi aiheuttaa lisäksi muita vaivoja. Tällöin kissasi vointi heikkenee ja se syö vähemmän. Kissalla voi olla myös kuumetta ja voimakasta kipua.
Kissan korvatulehdus voi johtaa niin sanottuun vestibulaarisyndroomaan. Tällöin tulehdus vaurioittaa sisäkorvan tasapainoelintä, joka normaalisti ilmoittaa aivoille pään nykyisen asennon.
Sairastuneen eläimen koordinaatio on heikentynyt (tasapainohäiriöt) ja sen pää on kallellaan. Lisäksi sen silmät nykivät tahattomasti edestakaisin, mitä eläinlääkärit kutsuvat silmävärveeksi.
Diagnoosi: kuinka tunnistan kissan korvatulehduksen?
Jos kissa raapii korvaansa tavallista enemmän tai pitää päätä kallellaan, vie kissa eläinlääkärin tutkittavaksi. Lääkäri voi tarkastella lähemmin kissasi korvaa ja sulkea pois yleiset sairaudet.
Tutkimuksen aluksi hän tarkistaa kissasi yleiskunnon ja arvioi ulkokorvan tilanteen. Voidakseen tutkia sisäkorvaa (mukaan lukien tärykalvon) lääkäri käyttää lampulla varustettua otoskooppia (korvapeiliä).
Jos syyksi epäillään tulehdusta, hän ottaa korvasta näytteen vanupuikolla. Eläinlääkäri levittää näytteen objektilasille ja katsoo sitä mikroskoopilla voidakseen havaita bakteerit tai punkit. Jotta allergiset syyt voidaan sulkea pois, tarvitaan kuitenkin allergiatesti.
Hoito: miten kissan korvatulehdusta hoidetaan?
Korvatulehdus voi olla kissallesi erittäin kiusallinen ja jopa tuskallinen vaiva, joten sairauden varhainen hoito on erittäin tärkeää. Jotta kissasi olo helpottuisi nopeasti, eläinlääkäri puhdistaa ensin kissasi korvan.
Koska lemmikkien iho ärtyy helposti, hän käyttää erityisesti kissoille tarkoitettua korvanpuhdistusainetta (korvatipat). Eläinlääkäri hieroo puhdistusaineen huolellisesti korvaan alkupuhdistuksen jälkeen. Korvanpuhdistusaine irrottaa korvavahaa, jonka eläinlääkäri poistaa lopuksi korvasta pyyhkeiden avulla.
Tarvittaessa hän antaa nelijalkaiselle ystävällesi lääkkeitä, kuten tulehduskipulääkkeitä tai kipulääkkeitä. Jos lääkäri on havainnut korvassa bakteeri-infektion, hän määrää kissalle myös antibiootteja (resistenssitestin tuloksena). Jos kissallasi on sienitauti, se tarvitsee sienilääkettä ja jos sillä on loisia, se tarvitsee loislääkettä.
Tukeaksesi kissan paranemista, sinun on jatkettava kissan korvan hoitamista kotona. Pyydä eläinlääkäriäsi näyttämään sinulle, miten tämä tehdään. Mutta muista yksi tärkeä sääntö: Älä koskaan käytä vanupuikkoja, sillä ne voivat vahingoittaa kissan herkkää korvaa!
Syyt: mistä kissan korvatulehdus johtuu?
Monet kissat saavat korvatulehduksen (otitis) jossain vaiheessa elämäänsä. On olemassa monia eri syitä, jotka voivat aiheuttaa sen:
Allergiat
Kissan usein toistuvat korvatulehdukset voivat olla merkki allergiasta. Mahdollisia aiheuttajia voivat olla atopia (ympäristön aiheuttama allergia) tai ruoka-aineallergia.
Vierasesine
Jos kissasi on ulkokissa, se tutkii päivisin (ja öisin) ympäristöään. Se todennäköisesti kulkee korkean ruohon ja aluskasvillisuuden keskellä. Sitkeät ruohonkorret tai tikut voivat löytää tiensä kissan korvaan ja aiheuttaa ikäviä korvatulehduksia.
Loistartunta
Erityisesti nuoret kissat voivat saada korvatulehduksen korvapunkin (otodectes cynotis) seurauksena.
Sienitartunta
Kissat, joilla on heikentynyt immuunivaste, kärsivät yleensä koiria harvemmin niin kutsutusta Malassezia-hiivasienistä, jotka kasvavat korvakäytävässä. Kesällä lämpötilan noustessa ne kuitenkin leviävät erityisen nopeasti ja voivat aiheuttaa korvassa tulehdusreaktioita.
Kasvaimet
Kissojen krooniset ja märkivät korvatulehdukset johtuvat usein polyypeistä. Ne ovat yleensä yksipuolisia limakalvon muodostumia, jotka ovat usein seurausta kissaflunssasta.
Ennuste: millaiset paranemismahdollisuudet ovat?
Useimmat kissanomistajat havaitset onneksi nopeasti lemmikkiensä korvaongelmat. Varhaisessa vaiheessa aloitettu hoito johtaa yleensä nopeasti oireiden paranemiseen.
Vakavat ja kivuliaat sisäkorvatulehdukset (otitis interna) tai välikorvatulehdukset (otitis media) ovat siksi harvinaisempia. Näissä tapauksissa kissasi ennuste voi olla huomattavasti heikompi.
Ehkäisy: voinko ehkäistä kissan korvatulehdusta?
Jos kissallasi on taipumusta korvatulehduksiin, sinun tulee tarkistaa sen korvat säännöllisesti ja puhdistaa ne tarvittaessa. Käytä erityisesti eläimille tarkoitettuja korvanpuhdistusaineita ja vältä ärsyttäviä desinfiointiaineita ja saippuoita. Loistartuntojen välttämiseksi kannattaa myös ottaa käyttöön tehokas punkkikarkote.
Kotikonsteja, kuten teepuuöljyä tai kamomillateetä, tulee käyttää varoen. Kissojen, koirien ja muiden eläinten herkät limakalvot voivat reagoida voimakkaasti tämänkaltaisiin ärsyttäviin aineisiin.
Tunnetusti koiran ikä on helppo päätellä koiran vuosissa: yksi koiranvuosi on yhtä paljon kuin seitsemän ihmisen vuotta, vaikkakin se hieman riippuu koiran rodusta ja painosta. Mutta miten kissan ikä lasketaan? Ja kuinka vanhaksi kissat ylipäätään elävät? Mistä iästä lähtien kissoja voidaan kutsua senioreiksi?
Yskiikö tai aivasteleeko kissasi? Vuotaako kissasi nenä tai kuorsaako se äänekkäästi? Kissan hengitys voi olla hankalaa monesta syystä. Oireet ovat usein samankaltaisia, mutta syitä oireiluun on monia. Aiheuttajana voi olla esimerkiksi kissalle vaarallinen kissaflunssa tai jopa kissan astma.
Kissan lisääntymiskierto eroaa huomattavasti ihmisen kierrosta. Siksi monet kissan elämänvaiheet ovat ihmisille vaikeita käsitellä. Kissan kiima-aika saattaa herättää monia kysymyksiä kissanomistajissa. Emme tiedä miten kuuluisi toimia, jotta voisimme parantaa kissan oloa. Näin on myös, kun naaraskissalla on kiima-aika. Kissan kiima-aika ilmenee kissan käytöksestä ja yksi tyypillinen kiima-ajan merkki on lattialla kieriminen.