Kissan ehkäisy

Anticonceptivos para gatos

Kissat ovat valloittavia eläimiä ja suloisen kissanpennun näkeminen ihastuttaa lähes ketä tahansa. Pennun toimia voisi seurailla vaikka koko päivän ja aina välillä sitä haluaisi silitellä tai nostaa syliinsä. Löytöeläinkodit ovat kuitenkin jo täyttymässä kissoista. Useimmille eläintenystäville onkin itsestään selvää, että oma kissa ei saa pentuja.

Kissojen tavallisin ehkäisykeino on viedä ne eläinlääkärille kastroitavaksi tai sterilisoitavaksi. Sillä on tosin pysyvä vaikutus eikä sitä siis voi myöhemmin peruuttaa. On myös keinoja, joilla kissan lisääntymistä voidaan ehkäistä lyhtyaikaisesti.

Sterilisointi

Tapana on kastroida uroskissoja ja sterilisoida naaraskissoja. Kastraation lailla sterilisointikin on pienehkö leikkaus. Sterilisaatiossa munasarjat poistetaan, mikä vakiinnuttaa hormonitasapainon, eikä juoksuaikaa enää tule. Sterilisaatio on peruuttamaton toimenpide.

Kuitenkin hormonivalmisteiden avulla kissanomistajat ja kissankasvattajat voivat ehkäistä kissan lisääntymistä väliaikaisesti niin, ettei kissa tule tiineeksi.

Ehkäisypilleri

Ehkäisypillereitä on myös kissojen käyttöön. Ehkäisypilleri torjuu kissan hedelmällisyyskierron, estää sitä tulemasta kiimaan ja edelleen tiineeksi. Valmisteesta riippuen kissalle ei anneta ehkäisypilleriä joka päivä vaan useimmiten vain viikoittain.

Koska kissa saa ehkäisypillerin ruokaan sekoitettuna, on tärkeää varmistaa, että kissa on sen myös syönyt. Karvapallojen oksentelu ja ripuli voivat haitata pillerin vaikutusta. Ehkäisypillerien käytön tulee olla aina vain väliaikaista.

Ehkäisyruiske

On myös mahdollista hoitaa ehkäisy ruiskeella. Ehkäisyruiskeen antaa eläinlääkäri, joten kissa on vietävä säännöllisesti eläinlääkärin vastaanotolle.

Se onkin lähinnä kasvattajien keino, kun tarkoituksena on ehkäistä kissan lisääntymistä vain tilapäisesti. Kissan ehkäisypilleriin verrattuna ehkäisyruiske on varma keino huolehtia siitä, että kissa saa sopivan annoksen hormonia. Monet kissanomistajat ovat kuitenkin huomanneet, että erittäin suurena annoksena ruiskutetulla valmisteella on kissan hormonitasapainon vakiinnuttamisen lisäksi myös sivuvaikutuksia.

Sivuvaikutukset

Kissojen ehkäisymenetelmillä on kuitenkin myös nurja puolensa. Hormonivalmisteilla epäillään olevan yhteys kissoilla esiintyviin syöpäsairauksiin. Ne ovat siten sopivia vain tilapäiseen käyttöön ja pitkäaikaista käyttöä tulee välttää. Pillerit ja ruiskeet ovat käyttökelpoisia esimerkiksi kasvattajalle, joka haluaa järjestää naaraskissalle lepoajan.

Kissan omistajan, joka haluaa lemmikilleen jatkuvan ehkäisyn, tulee viedä se steriloitavaksi. Se on hormonivalmisteista vapaa ja paljon varmempi ehkäisymenetelmä sekä ajan mittaan myös rahallisesti edullisempi vaihtoehto. Steriloinnissa kissalle tehdään leikkaus, mikä on kaiken kaikkiaan kissan kannalta parempi vaihtoehto kuin jatkuva hormonien saanti. Tällöin kissalle ei tule hormonitasapainon järkkymisestä aiheutuvaa stressiä, eikä kiimaa.

Hyödyllisimmät artikkelimme
2 min

Kissan ikä

Tunnetusti koiran ikä on helppo päätellä koiran vuosissa: yksi koiranvuosi on yhtä paljon kuin seitsemän ihmisen vuotta, vaikkakin se hieman riippuu koiran rodusta ja painosta. Mutta miten kissan ikä lasketaan? Ja kuinka vanhaksi kissat ylipäätään elävät? Mistä iästä lähtien kissoja voidaan kutsua senioreiksi?

3 min

Kissan kiima-aika

Kissan lisääntymiskierto eroaa huomattavasti ihmisen kierrosta. Siksi monet kissan elämänvaiheet ovat ihmisille vaikeita käsitellä. Kissan kiima-aika saattaa herättää monia kysymyksiä kissanomistajissa. Emme tiedä miten kuuluisi toimia, jotta voisimme parantaa kissan oloa. Näin on myös, kun naaraskissalla on kiima-aika. Kissan kiima-aika ilmenee kissan käytöksestä ja yksi tyypillinen kiima-ajan merkki on lattialla kieriminen.