Kissan allergia

Allergiat kissoilla

Allergia tarkoittaa kehon omaa reaktiota tavallisesti vaarattomiin aineisiin (allergeeneihin tai antigeeneihin), jolloin keho tuottaa tiettyjä suojaavia proteiineja, niin sanottuja vasta-aineita. Tämä antigeeni-vasta-ainereaktio voi lopulta johtaa erilaisiin reaktioihin, jotka vaarattoman ihotulehduksen lisäksi voivat aiheuttaa myös hengenvaarallisia tilanteita. Ylireagoivasta immuunivasteesta voi periaatteessa kärsiä jokainen kissarotu ja kissan allergia voi ilmaantua milloin tahansa spontaanisti.

Jotta voisimme ymmärtää paremmin, kuinka kissan allergia voi syntyä ja millaisia sairauksia se aiheuttaa, allergiset reaktiot jaetaan seuraaviin neljään tyyppiin:

  1. Välitön tyyppi: • ilmaantuu yleensä muutamassa sekunnissa tai minuutissa • on kissojen yleisin allergiatyyppi • IgE-vasta-aineiden muodostuminen johtaa histamiinipitoisuuden voimakkaaseen nousuun elimistössä • esimerkki: allerginen astma
  2. Sytotoksinen tyyppi: • alkaa muutaman tunnin sisällä • Solusidonnaisten antigeenien ja kehon omien vasta-aineiden (immunoglobuliini G, IgG) yhdistyminen johtaa immuunikompleksien muodostumiseen, mikä tuhoaa myöhemmin elimistön soluja, kuten verihiutaleita (trombosyyttejä) tai punasoluja (erytrosyyttejä)
  3.  Arthus- tai immuunikompleksityyppi: • ilmaantuu muutaman tunnin sisällä • Antigeenien ja vasta-aineiden välille muodostuu myös immuunikomplekseja, mutta tämä reaktio ei tapahdu ainoastaan solusidonnaisesti, vaan myös vapaasti liikkuviin antigeeneihin • esimerkki: allerginen verisuonitulehdus (vaskuliitti)
  4. Viivästynyt tyyppi: • ilmaantuu useamman tunnin tai päivän kuluttua • Tietyt immuunisolut (T-lymfosyytit) houkuttelevat muita immuunisoluja allergeeneihin ja aiheuttavat niissä tulehduksen • Esimerkki: elinsiirteen hylkiminen leikkauksen jälkeen

Ympäristöallergia (atopia)

Ihmisten tavoin myös kissat voivat olla allergisia erilaisille ympäristön allergeeneille, kuten siitepölylle tai pölylle. Viimeksi mainittu aiheuttaa yleensä ympärivuotisen allergisen ihotulehduksen, kun taas siitepölyallergia on tyypillisesti kausiluonteista. Muita esimerkkejä ilman allergeeneista ovat kissanhiekan mahdollisesti sisältämät homeitiöt tai hajusteet.

Kirppuallergia

Kissoilla allergiset reaktiot johtuvat erityisen usein kirpputartunnasta tai tarkemmin sanottuna kirpun syljestä. Taudista kärsivillä kissoilla on selässä yleensä pieniä tulehduksellisia solmuja, joita kutsutaan myös nimellä ”miliarinen dermatiitti”. Voimakkaasta kutinasta johtuva lisääntynyt nuoleminen voi johtaa bakteerien tai sienien aiheuttamiin toissijaisiin infektioihin, jotka voivat pahentaa ihotulehdusta.

Ruoka-allergia

Kirppuallergian lisäksi kissoilla esiintyy usein myös ruoka-aineallergioita. Ne voivat kehittyä spontaanisti ja aiheuttaa kutinaa sekä oksentelua ja ripulia.

On tärkeää erottaa ruoka-aineallergia ja ruoka-aineyliherkkyys, sillä ne eivät johdu immuunivälitteisestä yliherkkyydestä.

Kissan eosinofiilinen granulooma

Tähän kissojen erityiseen allergiseen sairauteen ei vielä tiedetä tarkkaa syytä. Uskotaan kuitenkin, että sen voi laukaista esimerkiksi kirpputartunta. Tauti aiheuttaa voimakkaita immuunijärjestelmän puolustusreaktioita, jotka aiheuttavat erityisesti suussa tulehduksellisia solmuja (eosinofiiliset granuloomat) ja toisinaan voimakasta kipua. Limakalvon tulehduksen lisäksi voi kuitenkin esiintyä tulehduksia myös muilla ihoalueilla, esimerkiksi päässä tai reisien sisäosissa.

Kissan allergia © chalabala / stock.adobe.com

Kissan allergiaoireet

Kissojen allergioiden kliininen kuva on hyvin vaihteleva ja siihen voivat kuulua seuraavat oireet:

  • voimakas kutina: hankaaminen esineisiin ja raapiminen
  • karvanlähtö (alopecia)
  • vatsa- ja suolistovaivat: pahoinvointi, oksentelu, ripuli
  • bakteeritulehdukset: iho- ja muut elintulehdukset
  • allerginen astma ja anafylaktinen sokki: hengitysvaikeuksista johtuva äkillinen, hengenvaarallinen tila

Diagnoosi

Jos kissallasi ilmenee allergiaoireita, sinun on otettava yhteyttä eläinlääkäriin. Lääkäri voi poissulkemisdiagnostiikalla rajoittaa allergeeneja ja estää oireiden pahenemisen. Tätä varten hän kysyy omistajan kuulemisen (anamneesin) aikana tärkeitä tietoja mahdollisten allergeenien havaitsemiseksi. Esimerkiksi kirppuallergia on erittäin epätodennäköinen, jos kissalle annetaan tehokasta punkkikarkotetta ympäri vuoden.

Sitä vastoin kissan allergian pahenemisvaiheiden kausiluonteisuus on merkki siitepölyallergiasta.

Anamneesin jälkeen tehdään yleinen kliininen tutkimus, joka antaa tietoa kissan yleisestä terveydentilasta. Tällöin mitataan esimerkiksi hengitys, syke sekä kehon sisäinen lämpötila kuumemittarilla peräsuolesta.

Jos kissan elintoiminnoissa ei ilmene merkittäviä muutoksia, voidaan aloittaa erikoistutkimus.

Erikoistutkimuksen tarkoituksena on selvittää kissan allergian syy erityisillä kokeilla. Ruoka-allergia voidaan diagnosoida esimerkiksi niin sanotulla eliminaatiodieetillä eli äkillisellä ja pitkäaikaisella ruoanvaihdolla. Jos kissan oireet paranevat, voidaan odottaa positiivista tulosta. Epäilyn vahvistamiseksi kissaa voidaan kuitenkin ruokkia uudestaan vanhalla ruoalla. Jos kissa saa jälleen kliinisiä oireita, ruoka-aineallergia on erittäin todennäköinen.

Jos allergeeneja ei voida selvittää eliminaatiodiagnostiikalla, eläinlääkäri voi suorittaa erityisiä kokeita, kuten ihotestin (ihopistokoe) tai verikokeen (seerumitesti). Ne voivat tunnistaa kohdennetusti allergeenit, mutta valitettavasti tulokset eivät aina ole luotettavia.

Kissan allergia: hoito

Kissan allergian hoito riippuu syystä ja sairauden laajuudesta.

Seuraavat hoitotoimenpiteet voivat olla tarpeen sairaan kissan elämänlaadun tai jopa selviytymisen parantamiseksi:

  • allergialääkkeet (esim. antihistamiini)
  • immunosuppressiiviset lääkeaineet (esim. kortisoni tai Atopica)
  • tulehdusta vähentävät shampoot tai spot on -valmisteet
  • sekundaariset infektiot: antibiootit (resistenssitestin jälkeen) tai sienilääkkeet
  • herkistymisen vähentäminen antamalla yksilöllisesti valmistettuja allergeeniseerumeita loppuelämän ajan

Ennuste

Kissan allergiat ovat hyvin yleisiä ja yleensä lieviä. Harvoissa tapauksissa voi kuitenkin ilmetä vakava anafylaktinen sokki, joka voi johtaa hengenvaarallisiin hengitysvaikeuksiin. Siksi on erittäin tärkeää estää allergian paheneminen uudelleen.

Ennaltaehkäisy

Allergioita voi esiintyä milloin tahansa. Kissan allergian kehittymisen tai uusien allergian pahenemisten riskin pienentämiseksi voidaan kuitenkin ottaa huomioon seuraavat ennalta ehkäisevät toimenpiteet:

  • vältä kosketusta tunnettujen allergeenien kanssa
  • säännöllinen kirppujen ehkäisy (esim. spot on -valmisteet tai kaulapannat)
  • herkistyksen vähentäminen
Hyödyllisimmät artikkelimme
2 min

Kissan ikä

Tunnetusti koiran ikä on helppo päätellä koiran vuosissa: yksi koiranvuosi on yhtä paljon kuin seitsemän ihmisen vuotta, vaikkakin se hieman riippuu koiran rodusta ja painosta. Mutta miten kissan ikä lasketaan? Ja kuinka vanhaksi kissat ylipäätään elävät? Mistä iästä lähtien kissoja voidaan kutsua senioreiksi?

3 min

Kissan kiima-aika

Kissan lisääntymiskierto eroaa huomattavasti ihmisen kierrosta. Siksi monet kissan elämänvaiheet ovat ihmisille vaikeita käsitellä. Kissan kiima-aika saattaa herättää monia kysymyksiä kissanomistajissa. Emme tiedä miten kuuluisi toimia, jotta voisimme parantaa kissan oloa. Näin on myös, kun naaraskissalla on kiima-aika. Kissan kiima-aika ilmenee kissan käytöksestä ja yksi tyypillinen kiima-ajan merkki on lattialla kieriminen.