Epäiletkö, että sinun akvaariossa asustaa tupsulevä? Akvaarion leväpilkut voivat olla todellinen maanvaiva ja monen akvaarionomistajan painajainen. Usein tummanvihreät ja mustat levät osoittautuvat sitkeiksi vastuksiksi ja niistä on vaikea päästä eroon. Ei aihetta epäröintiin, sillä on olemassa tapoja, joilla akvaarion levää vastaan voi taistella tehokkaasti. Tässä artikkelissa esittelemme tehokkaimpia toimia levän poistamiseksi.
Mitä on tupsulevä?
Tupsulevä kuuluu punalevien ryhmään. Toisin kuin monet muut tunnetuista 5000 punalevälajista, tupsulevä elää makeassa vedessä ja viihtyy siellä erittäin hyvin ensimmäisen ilmestymisensä jälkeen. Punalevä ei ole helppo hävitettävä myöskään kodin akvaariosta. Tumman vihreästä mustaan väreilevät tupsulevät ovat yleisimpiä levänpoisto toimenpiteitä vastaan erittäin sitkeitä. Sinnikkäästi ne kiinnittyvät etenkin kasveihin, akvaariokoristeisiin ja pohjamateriaaleihin, joista se on vaikea poistaa. Ravintoaineet säilyvät levässä pitkään ja sen vuoksi toimenpiteet levää vastaan vaativat aikaa, sillä levä on tallettanut itseensä paljon ravintoaineita. Vaikka kaikki toimenpiteet olisi tehty ja optimaalinen levänkasvualusta akvaariossa estetty, kasvavat levät urheasti edelleen. Taistelu tupsulevää vastaan vaatii siis ennen kaikkea kärsivällisyyttä, sillä joskus toimenpiteiden vaikutus voi kestää kauankin.
Mistä tunnistan tupsulevän?
Ennen kuin aloitat taistelun tupsulevää vastaan, tulee tietenkin olla varma, että kyseessä on tupsulevä. Usein tupsulevä sekoitetaan viherleviin, jotka ovat väriltään harmaanmustia, tai punaleviin kuuluvaan partalevään. Partalevä on väriltään myös harmaanmustaa, mutta ne kasvavat n. 15 cm pidemmäksi kuin tupsulevät ja niillä on röyhelömäiset rihmat, jotka muistuttavat partaa. Tupsulevä on partalevään verrattuna lyhyempää ja näyttää pieniltä tuuheilta tupoilta, jotka ilmaantuvat ensin kasvien lehtiin ja leviävät siitä muualle akvaarioon. Yksinkertainen testi auttaa rajaamaan harmittomat viherlevät pois pelistä: ota akvaariosta poistettua levää ja laita se alkoholiin. Mikäli pääsääntöisesti mustat rihmat muuttuvat pian punaisiksi, on kyseessä takuuvarmasti punalevä ja pahoin pelätty tupsulevä.
Milloin aloittaa taistelutoimenpiteet levää vastaan?
Mikäli akvaariostasi löytyy tupsulevää, tulisi vastatoimenpiteet akvaarion ympäristön puhdistamiseksi ja levän poistamiseksi aloittaa välittömästi. Kuten sanottu, tupsulevä on erittäin sinnikäs eikä katoa akvaariosta itsestään. Mitä aiemmin tupsulevän huomaa, sitä paremmat ovat mahdollisuudet päästä siitä vaivattomammin eroon ilman, että koko akvaario pitää asettaa uudelleen.
Mahdolliset syyt tupsulevän syntymiselle
Ensimmäinen askel levän poistamisessa on tunnistaa levän ilmenemisen syyt. Mutta kysymykseen siitä, miksi kodin akvaariossa ilmenee tupsulevää ei valitettavasti ole niin yksinkertaista vastata. Yhtä yleistä syytä tupsulevän syntymiselle ei nimittäin ole. Tiedetään, että punalevä leviää kasvien kautta ja pääsääntöisesti punalevä päätyy akvaarioihin kasvien kautta. Lisäksi sitkeän punalevän vaatimat olosuhteen leviämiselle tunnetaan. Olosuhteisiin kuuluvat tietyt vedenlaatua vahingoittavat tekijät, kuten:
- Liian vahva veden virtaus
- Veden matala CO2-pitoisuus
- Veden korkea nitraatti- ja fosfaattipitoisuus
- Liian kova vesi
Viisi tehokasta toimenpidettä tupsulevää vastaan
Akvaariossa huomattu tupsulevä tulisi poistaa mahdollisimman nopeasti. Toisinkuin muut levälajit, ei vihermusta tupsulevä irtoa kasvista kovinkaan helposti. Usein pieniä soluja jää kasviin, jotka lisääntyvät räjähtävän nopeasti ja leviävät kasvista esineisiin ja soraan. Olosuhteet, joissa tupsulevä viihtyy ja kukoistaa tiedetään, jonka vuoksi veden laatuun voi vaikuttaa niin, että se ei toimi optimaalisena kasvualustana levälle. Seuraavat viisi toimenpidettä auttavat parantamaan akvaarion ympäristöä niin, ettei se tarjoa tupsulevän leviämiselle optimaalisia olosuhteita.
- Poista altistuneet kasvit ja puhdista kaikki esineet
Kuten jo mainittu, tupsulevä tarttuu sinnikkäästi kasvien lehtiin. Kasvin leväkohdan puhdistaminen harvoin riittää levän jälleenkasvun estämiseksi. Levälle altistuneiden kasvien osat tulisi siksi leikata pois kokonaan. Vielä varmempaa on poistaa kasvi akvaariosta kokonaan. Koristeet ja esineet pitää puhdistaa hyvin ja laittaa lopuksi kiehuvaan veteen. Muutaman minuutin kiehumisen jälkeen esineen voi nostaa vedestä ja viruttaa juoksevan kylmän veden alla. Ennen kuin laitat kivet, juuret tai muut koristeet takaisin akvaarion tarkista, että ne ovat varmasti puhtaat, eikä niissä ole enää levän jälkiä. Erittäin vahva ja sitkeä tupsulevä tapaus saattaa olla kasvanut jopa pohjasoraan. Siinä tapauksessa koko pohjakerros on puhdistettava tai otettava pohjamateriaali kokonaan pois akvaariosta. Mikäli vanhaa pohjasoraa ei halua korvata uudella, voi pohjasoran esineiden ja koristeiden tavoin pestä, kiehauttaa ja näin nujertaa niistä levä.
- Vähennä veden virtausta
Vahva virtaus tarjoaa punalevälle optimaalisen ravintopohjan. Kun vesi liikkuu voimakkaasti, veden CO2 -pitoisuus „huuhtoutuu pois“ ja toimivalle akvaariosysteemille elintärkeät kasvit eivät kykene kasvamaan riittävästi. Tupsulevä tuntuu viihtyvän kovassa virtauksessa ja kasvaa useimmiten niihin paikkoihin akvaariossa, jossa virtaus on voimakasta. Suodatinta voi rajoittaa niin, että veden virtaus vähenee ja näin ollen vedestä tulee ”rauhallisempaa”. Mikäli käytössä on virtauspumppu, tulisi se tässä tilanteessa sammuttaa kokonaan.
- Vähennä valoajan määrää
Luonnollisesti akvaariokasvit tarvitsevat valoa kasvaakseen, mutta valon ei tarvitse paistaa koko päivää yömyöhään saakka. Viimeistään 12 tunnin jälkeen akvaarion valon voi sammuttaa. Valon tarve riippuu kasvista, mutta kasvi näyttää useimmiten lehtiään ylös kohottamalla, että se on saanut riittävästi valoa. Jos tunnistat kasvin lehdistä sen saaneen riittävästi valoa, voit huolettaa sammuttaa valon. Valon sammuttamisen jopa yhdestä kahteen tuntiin voi jo auttaa ajamaan alas levän kasvua.
- Vähennä ravinnon määrää
Kalojen yliruokinta voi hyvinkin usein olla syynä levän syntymiseen. Vahdi, että kalat syövät hiutaleet vedestä, ennen kuin hiutaleet ehtivät upota akvaarion pohjaan. Ylimääräinen kalanruoka akvaarion pohjassa huonontaa veden laatua huomattavasti ja luo näin optimaalisen kasvualustan levälle. Ruoki kaloja vain siis sen verran, kun ne syövät. Erittäin vaikean tupsulevän aikana voi jopa auttaa hetken ruokintatauko. Terveet kalat tulevat toimeen ilman ruokaa muutamia päiviä. Mikäli pidät ruokintataukoa, tarkista tasaisesti, miten kalat pärjäävät tämän ”tahtomattoman” dietin aikana.
- Istuta nopeasti kasvavia kasveja
Kasvit ovat toimivan akvaarioekosysteemin A ja O. Fotosynteesin tuloksena kasvit ottavat vedestä hiilidioksidia ja rikastuttavat sitä puolestaan elintärkeällä hapella. Kasvit tasapainottavat veden arvoja myös imemällä vedestä nitraattia ja ammoniumia. On yleistä, että tupsulevää esiintyy uusissa akvaarioissa, joissa kasvit eivät ole vielä asettuneet valloittavasti aloilleen. Nopeasti kasvavilla kasveilla tämä ongelma on nopeasti taltutettu. Parhaiten sopivat köynnöskasvit, jotka tarvitsevat kasvaakseen vain vähän CO2 tai kasvavat jopa täysin ilman. Nämä kasvit tarvitsevat paljon ravintoaineita ja vähentävät näin ollen levän tarvitsemia kasvuolosuhteita. Tunnetuin kasvi levän taisteluun on varmasti karvalehti, mutta taistelua voi käydä myös muilla köynnöstävillä kasveilla, kuten argenttiinanvesirutto, suuret ja pienet vesitähdikit, sekä intianvesitähdikki.
Onko olemassa kaloja, jotka syövät tupsulevää?
Kuinka helppoa olisikaan, jos voisi hankkia muutaman kalan, jotka olisivat innoissaan löytäessään tupsulevää ja söisivät ne pois alta aika yksikön. Valitettavasti monet kalatkaan eivät ole innoissaan punalevästä. Levää syövien kalojen hankinnalla ei siis pitkälle pötkitä. Mutta jotkin kalalajit voivat auttaa levätaistelussa ja tukea menestystä. Näihin kaloihin kuuluvat leväbarbit, ampullariidaet, isokiekkokotilot sekä muutamat rapulajit.
Akvaariosysteemi tasapainoon
Kun levät ottavat akvaariossa vallan, on se ehdoton merkki siitä, että akvaarion vedenlaadussa on parannettavaa ja akvaarion ekosysteemin tasapainoa tulee parantaa. Älä moiti kuitenkaan itseäsi, sillä kokeneimmatkin akvaarionomistajat kokevat joskus nopean akvaarion vedenlaadun huonontumisen. Jotta akvaariokokonaisuus toimii hyvin, on otettava huomioon monia seikkoja ja joskus pienet teot voivat olla hyvinkin ratkaisevia. Pieniä vaikuttavia tekijöitä voivat olla kalojen liikaruokinta, kalojen kohonnut lukumäärä, liian suuri valon määrä, väärät akvaariokasvit tai unohdettu vedenvaihdon määrä ja sitä aiheutunut vesiarvojen huonontuminen.
Säännöllinen vedenanalysointi on ehdoton vaatimus jatkuvalle veden hyvälle laadulle, jossa kalat ja kasvit viihtyvät, mutta levä ei. Akvaarioveden kontrollointi onnistuu helposti testilapulla tai digitaalisella vesimittarilla, jotka molemmat ilmoittavat liian korkeat ja matalat arvot. Suurissa arvojen poikkeamissa voidaan käyttää kemikaalisia lisä- tai laimennusaineita, jotta puute tai liikapitoisuus saadaan nopeasti tasapainotettua. Jatkuvaan hyvän vedenlaadun ylläpitoon vaaditaan seuraavia toimenpiteitä tasaisin väliajoin:
- Vaihda osa vedestä kerran viikossa
- Puhdista säännöllisesti akvaarion seinät ja koristeet
- Puhdista pohjasora kerran viikossa
- Kiinnitä huomiota kasvien tehokkaaseen kasvuun ja vähennä tarvittaessa valon määrää
- Vältä kalojen yliruokintaa
- Tarkista, että kalojen määrä on sopiva akvaarioon nähden
- Puhdista akvaarion vesipumpun suodatin. Suodattimen vaihto ei ole tarpeellista kuin maksimissaan kerran kuukaudessa. Suodatin tulisi vaihtaa erillään veden vaihdosta, jotta veden tasapaino ei keikahda liikaa.
Ehkäisy on paras puolustus
Tupsulevä akvaariossa vaatii pitkäjänteistä taistelua ja kärsivällisyyttä. Jo pitkälle edennyt levärihmasto on usein vaikeampi vastus päihittää, kuin akvaarion puhtaan ympäristön ja veden ylläpitäminen. Etenkin aloittelevien akvaarionomistajien tulisi huolehtia säännöllisestä akvaarion hoidosta ja varmistaa riittävä kasvien kasvu. Tärkeä viimeinen vinkki on, että akvaariokasvien hankinnassa kannattaa olla tarkkana ja varmistaa, ettei kasvin lehdissä ole jo tupsulevää valmiiksi.